Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Nanoplomba

PAULUS MAZUR - Sro Cze 29, 2005 2:42 pm
Temat postu: Nanoplomba
Znalazłem bedąc z córką na spacerze taką oto ołowianą (bo swoje waży),,nano-plombę''-1,5cm średnicy.
Z jednej strony cyferki 2250 z drugiej orzełek z koroną.Jak myslicie od czego mogła być?

PAULUS MAZUR - Sro Cze 29, 2005 2:43 pm

orzełek
Zoppoter - Sro Cze 29, 2005 2:47 pm
Temat postu: Re: Nanoplomba
Paulus napisał/a:
Znalazłem bedąc z córką na spacerze taką oto ołowianą (bo swoje waży),,nano-plombę''-1,5cm średnicy.
Z jednej strony cyferki 2250 z drugiej orzełek z koroną.Jak myslicie od czego mogła być?

Celnicy używaja takich plomb. I nie zdziwiłbym się, gdyby Twoje znalezisko okazało się całkiem współczesne...

stumar - Sro Cze 29, 2005 2:56 pm

Cytat:
Celnicy używaja takich plomb. I nie zdziwiłbym się, gdyby Twoje znalezisko okazało się całkiem współczesne...

Orzełek nie wygląda chyba na współczesnego,wydaje mi się, że taki jak na plombie był godłem w pierwszym okresie istnienia II RP :hmmm:

danziger - Sro Cze 29, 2005 3:00 pm

stumar napisał/a:
Cytat:

Orzełek nie wygląda chyba na współczesnego,wydaje mi się, że taki jak na plombie był godłem w pierwszym okresie istnienia II RP :hmmm:

Dokładnie (pomijając drobne różnice w rysunku mogące być skutkiem zniekształcenia na pieczęci) - masz więc jakąś celna plombę z lat najprawdopodobniej 1919 - 1927. A co nią zaplombowano - nie wiem, pewnie wagon kolejowy. Może można do tego dojść po numerze wybitym na plombie?

PAULUS MAZUR - Sro Cze 29, 2005 3:00 pm

Dobry trop -mam znajomego celnika mieszkającego w Broesen i zapytam go o tego orzełka.DZIĘKI.
Zoppoter - Sro Cze 29, 2005 3:12 pm

danziger napisał/a:
Może można do tego dojść po numerze wybitym na plombie?

To numer plombownicy. Plombownica jest przypisana do celnika.