|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Kirkut na Stolzenbergu - reaktywacja
Marcin - Nie Maj 09, 2004 9:33 pm Temat postu: Wraca sprawa cmentarza żydowskiego na Chełmie Wraca sprawa cmentarza żydowskiego na Chełmie
pumeks - Pon Maj 10, 2004 11:44 am
Łaziłem tam w sobotę... płyt jest mnóstwo, aż się prosi, żeby zrobić przynajmniej inwentaryzację nazwisk i dat życia tych osób, które się jeszcze dadzą odczytać (oczywiście przydałoby się, zeby wziął w tym udział ktoś czytający po hebrajsku ;)). Miałem cały czas nadzieję, że znajdę macewy Lessera Giełdzińskiego i Paula Simsona, ale nic z tego za to parę płyt osób urodzonych jeszcze w XVIII wieku, pochowanych ok. 1840 r. znalazłem.
annayo - Wto Cze 21, 2005 10:27 am Temat postu: Kirkut na Stolzenbergu - reaktywacja Prawdopodobie już wkrótce ruszą prace porządkowe na cmentarzu żydowskim.
" Zaczniemy od postawienia metalowego z elementami betonowymi płotu, uporządkujemy cały teren(...) następnym etapem pod nadzorem rabinów będzie porządkowanie pozostałości macew. Ostatecznym celem Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Gdańsku jest ponowne otwarcie cmentarza, by móc znowu w tym miejscu chować swych wyznawców."
W tekscie jest jeszcze napisane, że macewy muszą pozostać w tym samym miejscu - tylko zostaną postawione - bo prawo żydowskie tak nakazuje. Zastanawia mnie co z tymi płytami , które były poprzestawiane przez mieszkańców ( część została wykorzystana do utworzenia stopni na górkę).
Jak na razie ruchu tam nie widać , ale mam nadzieję, że wkrótce pstryknę parę fot dokumentujących reaktywację:)
Grün - Wto Cze 21, 2005 11:14 am
Pod nadzorem rabinów... no pięknie - a co z nadzorem konserwatorskim?
Sabaoth - Wto Cze 21, 2005 11:27 am
Cytat: | mam nadzieję, że wkrótce pstryknę parę fot dokumentujących reaktywację |
Czekamy z niecierpliwością. A czy te zdjęcia będą koszerne?
pumeks - Wto Cze 21, 2005 11:31 am
Grün napisał/a: | Pod nadzorem rabinów... no pięknie - a co z nadzorem konserwatorskim? |
Ja myślę, że w tej sytuacji nadzór rabinacki gwarantuje ten sam, a nawet lepszy efekt. Jakby się w to miały wmieszać takie osoby jak ten pan Tarnacki...
annayo - Wto Cze 21, 2005 11:43 am
Zdjęcia oczywiście będą koszerne;)
O nadzorze konserwatorskim nie pisali bo chyba jest oczywisty, nie to co rabinacki, który z pewnością będzie sensacją dla okolicznych mieszkańców.
parker - Wto Cze 21, 2005 11:52 am
Cytat: | bo chyba jest oczywisty |
akurat...
annayo - Sro Cze 22, 2005 2:01 pm
Wracając do domu poszłam przez cmentarz. Myślę, że to jest ostatnia chwila by jeszcze coś uratować. ..
Zdjęcie robione ok 2,5 roku temu (by Grun, Wydział Nekriografii, Akademia Rzygaczy) i robione wczoraj....
annayo - Sro Cze 22, 2005 2:08 pm
Są też bardziej przykre obrazki...
Marcin - Pią Cze 24, 2005 7:59 pm
Najwyższy czas... Pierwszy raz trafiłem na ten cmentarz w 1994 roku. Popstrykałem wtedy kilkanaście fot moim ukochanym Zenitem. Część macew została już tylko na tych zdjęciach, bo podczas ostatniej wizyty nie mogłem ich odnaleźć. :(
Ale nic dziwnego skoro np. studenci architektury PG przynieśli do pokoju w akademiku macewę z pobliskiego wrzeszczańskiego cmentarza jako swojego rodzaju zdobycz. (http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=45)
parker - Pią Cze 24, 2005 8:33 pm
to nie była macewa - było tam po niemiecku
Marcin - Pią Cze 24, 2005 8:59 pm
To znaczy, że jak po niemiecku to nie może być macewa?
Mikołaj - Pią Cze 24, 2005 9:05 pm
a nawet jak nie macewa?
Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 9:09 pm
A jaka jest różnica między kradzieżą macewy, a kradzieżą każdej innej płyty nagrobnej?
parker - Pią Cze 24, 2005 9:14 pm
Ależ ja ich wcale nie bronię.... chociaż mam wrażenie, że się ten nagrobek mniej niszczył i więcej dla niego było szacunku, kiedy stał w akademiku niż walając się gdzieś w krzakach pomiędzy resztkami butelek.
Marcin - Pią Cze 24, 2005 9:17 pm
Corzano - Pią Cze 24, 2005 9:23 pm
Parker ma rację co do mniejszego zniszczenia, ale trzeba dodać, że miejsce nagrobka jest na grobie i nie jest to element wystroju wnętrz. Tak mi się wydaje.
Marcin - Pią Cze 24, 2005 9:35 pm
Po pierwsze - jest to dewastacja i profanacja, nawet nie będę się rozpisywał nad szacunkiem wobec miejsca pochówku bo jest to jednoznaczne (przynajmniej dla mnie).
Po drugie - jest to zwyczajna kradzież. Stosując taką logikę stwierdzić można, że ktoś chciał zabezpieczyć rzeźbę rycerza z Ogarnej.
Po trzecie - nie jestem dzieckiem i nie uwierzę, że dwóch studentów "przytachało" nagrobek do akademika celem zabezpieczenia go przed dalszą dewastacją.
wrangla - Pią Cze 24, 2005 11:29 pm
Marcin napisał/a: | Po pierwsze...
Po drugie...
Po trzecie... | Dokładnie. Zgadzam się.
danziger - Sob Cze 25, 2005 9:48 pm
parker napisał/a: | i więcej dla niego było szacunku, kiedy stał w akademiku niż walając się gdzieś w krzakach pomiędzy resztkami butelek. |
Podpisując się pod postem Marcina, dodam tylko, że więcej zapewne szacunku płyta ta doznawała na swoim miejscu niż walając się od imprezy do imprezy po akademiku pomiędzy pełnymi i pustymi butelkami........
parker - Nie Cze 26, 2005 12:35 am
Ona się po akademiku nie walała - chyba wyraziłam się jasno.
Nie bronię tych kolegów, sama bym nigdy czegoś takiego nie zrobiła, ale macie błędne wyobrażenie o tym, co się tam działo
Szczerze mówiąc, gdybym miała wybierać, co miałoby się po latach stać z moim nagrobkiem - wolałabym takie losy niż sponiewieranie w krzakach. Przynajmniej ktos o tym facecie pamiętał i mówił o nim z sympatią, chociaż go nigdy nie znał i nic o nim nie wiedział.
Ohranka - Sro Sty 03, 2007 7:28 pm
Usłyszałam przed kilkoma chwilami w Panoramie, iż "ruszyły prace porządkowe na starym cmentarzu żydowskim". Traf chciał, że byłam tam dziś około południa, popstrykałam trochę fotek, ale żadnego "ruchu" nie zauważyłam. Miejmy nadzieję, że tym razem na słowach się nie skończy i naprawdę zajmą się kirkutem, bo na razie tylko ogrodzenie "stało się ciałem", a macewy niszczeją coraz bardziej.
Mikołaj - Sro Sty 03, 2007 7:56 pm
zajrzyj tu
http://www.forum.dawnygda...p?p=81799#81799
Makabunda - Czw Sty 04, 2007 10:54 pm
A ja słysząłem , że w kontekście renowacji tego cmentarza została w dniu 3 stycznia w materiale filmowym TVG wymieniona Akademia Rzygaczy. Czy to mozliwe? Czy sygnał TVG w kujawsko-pomorskim jest już na tyle zniekształcony, że wkradły sie przekłamiania?
danziger - Czw Sty 04, 2007 10:58 pm
Już Dario zamieszczał ten link w innym wątku http://ww6.tvp.pl/7014,20070103441005.strona
Makabunda - Czw Sty 04, 2007 11:38 pm
Uuups! Sorki! To dlatego, że wpadam ostatnio na forum jak po ogień.
Gdynka - Wto Sty 30, 2007 11:30 pm
Nowe ogrodzenie jeszcze nie gotowe, a już zniszczone
www.wp.pl:
Cytat: | W Gdańsku ktoś zniszczył płot żydowskiego cmentarza
PAP - dodane 1 godzinę i 52 minuty temu
Na cmentarzu żydowskim w Gdańsku-Chełmie zniszczono część budowanego tam ogrodzenia. O tym, czy mamy tu do czynienia z antysemickim aktem, powinno rozstrzygnąć śledztwo policji, którą powiadomiliśmy o zdarzeniu. Ogrodzenie wokół cmentarza miało być gotowe za ok. dziesięć dni - powiedział rzecznik Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Gdańsku, Mieczysław Abramowicz. Dodał, że zniszczono 71 betonowych elementów; mniej niż połowę całości.
Abramowicz przypomniał, że w połowie stycznia nieznany sprawca uszkodził samochód należący do szefa Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Gdańsku. Auto stało przed siedzibą Gminy.
Cmentarz na Chełmie to najstarsza nekropolia żydowska w Gdańsku. Zapiski mówią, że istnieje od XVI wieku. Najstarsze znajdujące się tam macewy pochodzą z XIX wieku. Najmłodsze nagrobki datują się na lata dwudzieste i trzydzieste ubiegłego wieku. Po wojnie wraz z upływem lat cmentarz popadał w ruinę. Wiele znajdujących się tam macew jest zniszczonych i pokrytych ziemią. (bart) |
seestrasse - Wto Sty 30, 2007 11:33 pm
co za wstyd...
Strach - Sro Sty 31, 2007 12:32 am
Się ludziska zdenerwowały że chodzili w dół kilkadziesiąt lat a teraz im się drogę grodzi.
I inne takie...
Strach - Sro Sty 31, 2007 12:41 am
annayo napisał/a: | Wracając do domu poszłam przez cmentarz. Myślę, że to jest ostatnia chwila by jeszcze coś uratować. ..
Zdjęcie robione ok 2,5 roku temu (by Grun, Wydział Nekriografii, Akademia Rzygaczy) i robione wczoraj.... |
zegar cyka...
seestrasse - Sro Sty 31, 2007 1:19 am
komentarz pod tymże niusem:
jacek na wp.pl napisał/a: | cmentarz
jacek 2007.01.30 21:31
kiedyś budowałam dom koło tego cmentarza. po całym terenie zbieraliśmy porozrzucane macewy i przenosiliśmy na teren obiektu. Cmentarz istniał do lat 60-tych kiedy to przygotowano na nim obóz dla młodzieży, a płyty sprzedano okolicznym kamieniarzom na nagrobki dla zmarłych katolików . I pomyśleć, że Jezus był żydem. |
szy - Sob Kwi 19, 2008 8:17 pm
Sprzed kilku dni zdjęcia.
Wiecej:
-> http://www.nitka.pl/2008/...starym-chelmie/
Zdrowie,
Szy.
seestrasse - Wto Sie 26, 2008 7:59 pm
cmentarz zaczyna przypominać cmentarz a nie dzikie wysypisko śmieci. niestety, u wejścia natrafiamy na świeżo połamaną tablicę informacyjną.
seestrasse - Wto Sie 26, 2008 8:06 pm
i na koniec macewa rodziny Deutschland. zmarłej Annie Mieczysław Abramowicz poświęcił, o ile się nie mylę, jedno z opowiadań w tomie "Każdy przyniósł co miał najlepszego"
pumeks - Wto Sie 26, 2008 11:03 pm
Ten jelonek ze zdjęcia stolz_3.jpg to efekt naszej rodzinnej dociekliwości (w sobotę ok. 17.00 ) - wydawało nam się początkowo, że widać tam jeźdźca na koniu - może strzelającego z łuku - ale ponieważ relief był pokryty zeschniętą ziemią, Asia go leciutko poskrobała... i wyszło poroże jelenia. Ale nie mamy takich ładnych fotek
seestrasse - Wto Sie 26, 2008 11:41 pm
pumeks napisał/a: | Ten jelonek ze zdjęcia stolz_3.jpg to efekt naszej rodzinnej dociekliwości (w sobotę ok. 17.00 ) - wydawało nam się początkowo, że widać tam jeźdźca na koniu - może strzelającego z łuku - ale ponieważ relief był pokryty zeschniętą ziemią, Asia go leciutko poskrobała... i wyszło poroże jelenia |
a ja, gdyby nie obecny na cmentarzu pan z Zieleni Miejskiej, nie zauważyłabym oczywiście płyty z konikiem. sokole oko
Cytat: | nie mamy takich ładnych fotek |
mogę się z Wami podzielić
pumeks - Czw Sie 28, 2008 11:46 am
Na moje dyletanckie oko konik mógł być elementem wystroju jakiegoś przedproża, wtórnie przerobionym na macewę... ale nie będę się upierał, jak ktoś obali moją hipotezę.
pumeks - Pią Maj 17, 2013 11:39 am
Chyba tu jeszcze nie było: jedyne zdjęcia sprzed 1945 do jakich udało mi się dotrzeć. Pierwsze ze strony http://www.jewishgen.org/danzig/engelcem.php (po kliknięciu w link pod słowem "monument", można je pobrać w nieco lepszej jakości niż tu zamieszczam), drugie to skan z broszurki towarzyszącej wystawie "Żydzi gdańscy. Obrazy nieistniejącego świata" w Pałacu Opatów w 2008 r.
justine2 - Nie Maj 19, 2013 7:59 am
Ciekawa sprawa z postawieniem kwiatów na pierwszym grobie (Joli).
|
|