Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - O zegarach zwierzenie i pytanie o zegar z Dworu Artusa

Corzano - Pon Cze 20, 2005 9:53 am
Temat postu: O zegarach zwierzenie i pytanie o zegar z Dworu Artusa
Oglądając stare zdjęcia Gdańska tęsknię za atmosferą Gdańska, której nie ma. Tworzyły ją rozmaite detale (widzialne, słyszalne lub "wąchalne"), które w połączeniu dawały to coś. Zdjęcia oddają tylko fragment ducha Miasta Którego Nie Ma, niemniej i tak uważam, że to sporo. Bardzo podobają mi się zegary, szczególnie te, które umieszczane były w miejscach innych niż kościelne wieże. Nie wiem czy podyktowane to było modą, czy też faktem, że zegarki osobiste nie były tak popularne jak dziś.
Jednym z ulubionych moich gdańskich zegarów jest ten z Dworu Artusa. Na podstawie pocztówek mogę ocenić, że pojawił się tam zaledwie na kilka (parę?) dziesiątków lat. Czy jest Wam wiadome kiedy dokładnie, na ile i z czyjej inicjatywy?

Sabaoth - Pon Cze 20, 2005 10:02 am

Nie znam dokladnej daty usuniecia zegara i przebudowy okna, a nie mam dostepu do zadnych materialow. Na zdjeciu z wycieczki z lat 20-tych zegar jeszcze jest (ah1.jpg), w albumie z roku 1935 sa juz dwie rozne wersje okna, z zegarem i bez (ah2.jpg i ah3.jpg). Zmiana musiala wiec nastapic na przelomie lat 20. i 30-tych.
pumeks - Wto Cze 21, 2005 1:13 pm

Corzano, powinieneś zaopatrzyć się w książkę A. Januszajtisa "Gdańskie zegary, dzwony i karyliony". W zeszłym roku można ją było nabyć w wielu miejscach, ostatnio jej nie widuję, ale może jeszcze gdzieś jest osiągalna. W każdym razie tam znalazłem odpowiedź na twoje pytanie:
- zegar pojawił się na środkowym oknie Dworu w 1860 r.
- dwadzieścia lat później (a więc ok. 1880 r.) wymieniono okna Dworu Artusa na inne, odpowiadające ówczesnym gustom, z neogotyckimi maswerkami.
- w 1931 r. w ramach konserwacji Dworu usunięto te neogotyckie wstawki, a wraz z nimi także zegar, który już nie powrócił na to miejsce.
Załączam trzy dziewiętnastowieczne zdjęcia.

Corzano - Wto Cze 21, 2005 1:19 pm

pumeks napisał/a:
powinieneś zaopatrzyć się w książkę A. Januszajtisa "Gdańskie zegary, dzwony i karyliony".

Wielkie dzięki za odpowiedzi i tytuł książki. Nie wiedziałem, że coś takiego wyszło, a wszystko wymienione w jej tytule bardzo mnie interesuje. Będę jej szukał. Gdyby ktoś gdzieś przyuważył, będę wdzięczny za informację.

Marcin - Wto Cze 21, 2005 1:22 pm

"Księgarnia na Łagiewnikach". :wink:
Corzano - Wto Cze 21, 2005 1:33 pm

Marcin napisał/a:

To się nazywa szybka i fachowa obsługa. :mrgreen: Dzięki!

pumeks - Wto Cze 21, 2005 1:36 pm

Wyszły dwie książki A.J. w podobnej szacie graficznej, w miękkiej ale ładnej okładce i niedrogie (<19zł). Zielona o zegarach etc., niebieska o Fahrenheitcie.
Corzano - Wto Cze 21, 2005 1:38 pm

W Wydawnictwie to jeszcze jest nowość:
http://bernardinum.com.pl/?a=3&id=151 - Zegary i dzwony
http://bernardinum.com.pl/?a=3&id=59 - Fahrenheit

parker - Wto Cze 21, 2005 11:01 pm

Marcin napisał/a:

Niestety jesteśw błędzie, już jej tam nie ma.
Zrobiłam wywiad i dowiedziałam się, ze ...

Cytat:
Witam Panią,

Książkę tę można zakupić w siedzibie Towarzystwa Gdańsk-Niderlandy W Gdańsku-Wrzeszczu, przy ulicy Grunwaldzkiej 209/16, w cenie 15 zł za egzemplarz.
Towarzystwo ma siedzibę w lokalu Przedsiębiorstwa EKOS s.c. i można nas odwiedzić w godzinach 8.30-16.30.

Najlepsze pozdrowienia,

prezes - Andrzej Bądkowski

:mrgreen:

Sabaoth - Sro Cze 22, 2005 9:09 am

Fahrenheita dostałem w zeszłym roku od Andrzeja osobiście :^^
Marcin - Sro Cze 22, 2005 12:34 pm

Cytat:
Niestety jesteśw błędzie, już jej tam nie ma.

Aaaa... To pewnie się wybrała do św. Katarzyny na spacerek (zwiedzić Muzeum Zegarów Wieżowych). :^^ :P
Jeszcze jakieś 3-4 tygodnie temu widziałem tam trzy egzemplarze tej książeczki. I nie pozostaje nic jak tylko cieszyć się, że cieszy się takim "wzięciem". :wink:

Corzano - Sro Cze 22, 2005 12:37 pm

parker napisał/a:
Zrobiłam wywiad i dowiedziałam się

Dzięki, Parker. :ok:
A wywiadem w czasach latających teczek lepiej się nie chwalić. :wink:

parker - Sro Cze 22, 2005 2:51 pm

Ja też potrzebuję ją kupić i dlatego jestem już po wywiadzie... tyle że nie mam czasu tam pójść :II
Corzano - Sro Cze 22, 2005 2:56 pm

parker napisał/a:
Ja też potrzebuję ją kupić i dlatego jestem już po wywiadzie... tyle że nie mam czasu tam pójść :II

Będę tam w przyszłym tygodniu, więc jeśli chcesz, mogę wziąć dla Ciebie.

Corzano - Czw Cze 30, 2005 5:40 pm

Wyżej wspomnine książki pod adresem podanym przez Parker kosztują: 12 zł za Fahrenheita i 14 za zegary i dzwony.
pumeks - Pią Lip 01, 2005 9:06 am

A w dzisiejszym dodatku "Śledź te strony" felieton Andrzeja Januszajtisa o zegarach z kościoła św. Jana.
Corzano - Pią Lip 01, 2005 10:12 am

pumeks napisał/a:
A w dzisiejszym dodatku "Śledź te strony" felieton Andrzeja Januszajtisa o zegarach z kościoła św. Jana.

A na marginesie: widać, że ilustrator artykułów upodobał sobie specyficzną perspektywę, a to samo zdjęcie Profesora obracają to na lewo, to na prawo. :)