|
Dawny Gdańsk
|
|
Materialne ślady przeszłości - płyta chodnikowa na Uphagena
janak - Sob Maj 28, 2005 8:48 pm Temat postu: płyta chodnikowa na Uphagena Obecność na forum wyostrzyła moją „percepcję” miasta, patrzę w górę i w dół.
I właśnie takie patrzenie w dół zaowocowała ciekawą płytą chodnikową prezentowaną poniżej (na ul. Uphagena 18 ) . Były już cegły, studzienki kanalizacyjne, napisy, ale z czymś takim na forum się jeszcze nie spotkałem (może przeoczyłem). Czyżby wynikało z tego, że chodnik na Uphagena był kładziony przez firmę P. Jantzen’a z Elbląga? Pewnie w swoich archiwach macie więcej takich płyt chodnikowych. Pokażcie!
Sabaoth - Sob Maj 28, 2005 9:05 pm
Raczej wygląda na to, że Gdańsk importował płyty chodnikowe z Elbląga,
janak - Sob Maj 28, 2005 9:10 pm
Sabaoth napisał/a: | Raczej wygląda na to, że Gdańsk importował płyty chodnikowe z Elbląga, |
Oczywiście, masz rację. Płyty powstały w Elblągu, a nie chodnik (framuga ze mnie).
Marcin - Sob Maj 28, 2005 9:12 pm
To była kiedyś - jeśli dobrze kojarzę - Grünowa zagadka.
janak - Sob Maj 28, 2005 9:30 pm
Marcin napisał/a: | To była kiedyś - jeśli dobrze kojarzę - Grünowa zagadka. |
No oczywiście:zagadka No 471 Framuga do kwadratu ze mnie - nie było tematu!
knovak - Nie Maj 29, 2005 7:15 am
Framuga z ościeżnicą...
Sabaoth - Nie Maj 29, 2005 8:43 am
Cytat: | Framuga do kwadratu ze mnie |
Cytat: | Framuga z ościeżnicą... |
Powinniście tantiemy Zoppciowi płacić
Zoppoter - Nie Maj 29, 2005 5:06 pm
Sabaoth napisał/a: |
Cytat: | Framuga do kwadratu ze mnie |
Cytat: | Framuga z ościeżnicą... |
Powinniście tantiemy Zoppciowi płacić |
Utworzę specjalne konto, przyjmuję wyłącznie wysokie nominały
A mój Tata tam u góry pewnie się cieszy, że jego powieedzonko zdobyło takie powodzenie... Kiedyś tylko ja byłem obdarzany tym komplementem. A teraz proszę: słówko trafiło do jezyka potocznego. Siła internetu...
Czy to nie jest przypadkiem watek o płytach chodnikowych? Framuga ze mnie, zboczyłem...
Strach - Sro Lut 22, 2006 9:45 am
Taką oto betonową kostkę znalazłem na ziemi, przy dawnym dworcu, przy Bramie Nizinnej . Czy to jakiś napis?
Sabaoth - Sro Lut 22, 2006 7:23 pm
Mi to na odcisk buta wygląda. Może krzyżackiego?
Mikołaj - Sro Lut 22, 2006 7:34 pm
ciekawe ciekawe... motywy azteckie to widzę...
Sabaoth - Sro Lut 22, 2006 8:16 pm
Azteckie powiadasz Nie przypominam sobie żeby Aztekowie podbili Gdańsk, może Pumeks coś wie?
fritzek - Sro Lut 22, 2006 9:47 pm
To odcisk diabelskiej stopy obutej w trepy astronauty
Strach - Czw Lut 23, 2006 2:53 pm
Sabaoth napisał/a: | Mi to na odcisk buta wygląda. Może krzyżackiego? |
Też tak myślałem, ale to musiał by być dwulatek.
Makabunda - Czw Lut 23, 2006 6:08 pm
A ja sie odwołam do pamięci starych oliwiaków. Pamietacie, że taka płytka była wmontowana w chodnik tuz przy dawnej kawiarni "Kon-Tiki". Pamietam to jak dzisiaj. Wiem też, że jej tam już nie ma:-(
kwidzin - Czw Sie 10, 2006 6:42 am
W powszechnej świadomości Elblążan po dziś dzień funkcjonuje dość rozbudowane przekonanie, że lwia część miejscowej starówki (300 km>>) posłużyła do odbudowy zniszczonego Gdańska. Być może ta płyta jest efektem takowego przemieszczenia?
Marcin - Czw Sie 10, 2006 9:37 am
Chyba raczej nie...
Sposób ułożenia chodnika wskazuje na przedwojenne pochodzenie. Poza tym po co układano by chodnik "sprowadzony" z Elbląga na uliczce która nie ucierpiała na skutek działań wojennych.
A tą płytkę raczej należy traktować (jak już pisano) jako reklamę producenta.
|
|