|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Fontanna Neptuna
Sabaoth - Pią Maj 27, 2005 7:53 am Temat postu: Fontanna Neptuna Fontanna Neptuna
Cytat: | Sam posąg Neptuna uchował się dzięki zapobiegliwości gdańskich (niemieckich) konserwatorów, którzy go zdemontowali i wywieźli do Parchowa pod Bytowem. |
A to zdjęcie już nie z gazety
Grün - Pią Maj 27, 2005 9:36 am
Z gazety, z gazety - to jest o ile się nie mylę zdjęcie z Dziennika Bałtyckiego - autorstwa Kosycarza starszego.
Sabaoth - Pią Maj 27, 2005 9:44 am
Mialem na mysli, ze nie jest to ilustracja do artykulu.
pumeks - Pon Maj 30, 2005 8:58 am
Straszne zamieszanie z tym Neptusiem... jedni podają, że był schowany w Parchowie koło Bytowa, inni (był tu gdzieś cytowany artykuł "Pan z widelcem ukryty w sianie") że w Hopowie, spotkałem też wersję, że w Kolbudach... zaczynam podejrzewać, że ktoś celowo siał dezinformację w tej sprawie.
Kasia_57 - Pon Maj 30, 2005 9:56 am
No, jak dobrze, że o tym napisałeś! Bo ja już myślałam, że mam "omamy i otaty wzrokowe" jak czytam o różnych miejscach "pobytu" pana z widelcem...
A swoją drogą - poszukuję spisu miejscowości, w których ukryte były dzieła sztuki - miałam coś takiego od Ojca. NIepełną listę, ale przynajmneij coś. Zginęła mi przy licznych przeprowadzkach. A teraz mi się po prostu nie chce szukać
pumeks - Pon Maj 30, 2005 11:49 am
Cytat: | poszukuję spisu miejscowości, w których ukryte były dzieła sztuki - |
Zdaje się że śp. Maciej Kilarski miał notatnik swojego ojca, z zapiskami z okresu zbierania i zabezpieczania... trochę na ten temat opublikował w ostatnich latach przed śmiercią.
Grün - Pon Maj 30, 2005 11:56 am
W "Gdańsk 1945" trochę tych historii jest opisanych przez małżonków Kilarskich.
discus - Sro Paź 30, 2013 10:56 pm
Zastanawiając się dlaczego pojawiają się różne lokalizacje odnalezienia Neptuna, doszedłem do spostrzeżeń, iż faktycznie mogły być to celowe działania dezinformacyjne mające na celu pomniejszyć znaczenie jaką w ratowaniu tego zabytku odegrał były dyrektor Stadtmuseum ?
|
|