|
Dawny Gdañsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mie¶cie - ¦wiêto Miasta, 27 - 28 maja 2005 r.
Corzano - Wto Maj 17, 2005 7:41 am Temat postu: ¦wiêto Miasta, 27 - 28 maja 2005 r. http://www.gdansk.pl/gdan...id=view&nr=3401
Mnie program nie zachwyca i chyba nie do mnie jest adresowany, ale zaciekawi³o mnie okre¶lenie miejsca:
Cytat: | Brama Oliwska
(by³y Plac Zebrañ Ludowych) |
Czy to oznacza powrót (na sta³e) do starszej nazwy?
Sabaoth - Wto Maj 17, 2005 7:56 am
Z Bram± Oliwsk± nie ma zbyt du¿ego problemu, wyobra¼cie sobie, ¿e t± sam± zasadê chcieliby zastosowaæ do ul. Dmowskiego (by³a Marchlewskiego, by³a Barlickiego, by³a Dworcowa, by³a Schlageterstrasse, by³a Bahnhofstrasse)
Corzano - Wto Maj 17, 2005 8:02 am
Sabaoth napisa³/a: | Z Bram± Oliwsk± nie ma zbyt du¿ego problemu, wyobra¼cie sobie, ¿e t± sam± zasadê chcieliby zastosowaæ do ul. Dmowskiego (by³a Marchlewskiego, by³a Barlickiego, by³a Dworcowa, by³a Schlageterstrasse, by³a Bahnhofstrasse) |
Sam mieszkam na ulicy która przez trochêponad 100 lat mia³a 4 nazwy, z tego po 1945 - 3.
parker - Wto Maj 17, 2005 8:22 am
Mo¿ecie na chwilkê przestaæ marudziæ, ¿e nie obchodzi siê tu GDAÑSKICH ¶wi±t
Corzano - Wto Maj 17, 2005 8:25 am
parker napisa³/a: | Mo¿ecie na chwilkê przestaæ marudziæ, ¿e nie obchodzi siê tu GDAÑSKICH ¶wi±t |
Jest super! Kombi, T-Love i paralotnie przez 3 dni. To musia³ geniusz wydumaæ.
Zoppoter - Wto Maj 17, 2005 8:31 am
Corzano napisa³/a: | Jest super! Kombi, T-Love i paralotnie przez 3 dni. To musia³ geniusz wydumaæ. |
Te paralotnie to cos dla mojej ¿ony. A potem zd±¿ymy uciec, zanim gwiazdy zaczna swoje koncerty.
A ciekawi mnie jeszcze co¶: "Na poszczególnych stanowiskach, które nawi±zywaæ bêd± do wybranych okresów z dziejów Gdañska". Mianowicie ciekawi mnie które to okresy wybrano...
Corzano - Wto Maj 17, 2005 8:36 am
Fajnie, ¿e wymy¶lili tak du¿o "morskich" punktów programu. A "Tatrzañska Orkiestra Klimatyczna" to ju¿ jest max (no, chyba ¿e nazwa jest przewrotna i to lokalni muzycy ¶piewaj±cy szanty ).
Ech... szkoda gadaæ.
parker - Wto Maj 17, 2005 8:42 am
Ale wy jeste¶cie marudy...
Sabaoth - Wto Maj 17, 2005 8:53 am
Cytat: | "Tatrzañska Orkiestra Klimatyczna" |
To w ramach przyjazni transgranicznej
Bedzie zreszta wiecej zagranicznych zespolow:
wrangla - Wto Maj 17, 2005 9:00 am
Sobotni koncert jest organizowany przez Euro<26
A Miasto Gda to tylko partner...
parker - Wto Maj 17, 2005 9:03 am
Nic dziwnego, ¿e tym którzy maj± >26 program imprezy siê nie podoba
danziger - Wto Maj 17, 2005 10:39 am
www.gdansk.pl napisa³/a: | ¦wiêto Miasta” to coroczne uroczysto¶ci organizowane z okazji rocznicy uszlachetnienia herbu gdañskiego, któremu król Polski Kazimierz IV Jagielloñczyk 25 maja 1457 r. nada³ swym przywilejem z³ot± koronê do istniej±cych dwóch krzy¿y. (...) Miasto uzyska³o wówczas dwa wielkie przywileje, które na kilka stuleci zapewni³y mu rozwój i bogactwo. Jako gdañszczanie, uznaj±c historyczn± donios³o¶æ tego aktu, zamierzamy odt±d uroczy¶cie obchodziæ rocznicê tych wydarzeñ jako ¦wiêto Miasta. |
Wynika z tego, ¿e Miasto otrzyma³o w ramach dwóch wielkich przywilejów koronê do herbu i to wystarczy³o, aby siê pomy¶lnie rozwijaæ. Chocia¿ mo¿e to tylko jeden przywilej by³ o koronie, a drugi o czym¶ innym, ale widaæ ten drugi by³ ma³o istotny, skoro o nim organizatorzy nie wspomnieli...
Zoppoter - Wto Maj 17, 2005 10:54 am
danziger napisa³/a: | Wynika z tego, ¿e Miasto otrzyma³o w ramach dwóch wielkich przywilejów koronê do herbu i to wystarczy³o, aby siê pomy¶lnie rozwijaæ. Chocia¿ mo¿e to tylko jeden przywilej by³ o koronie, a drugi o czym¶ innym, ale widaæ ten drugi by³ ma³o istotny, skoro o nim organizatorzy nie wspomnieli... |
Podejrzewam raczej, ze organizatorzy nie znaj± istoty tych przywilejów... Wszak one maja siê nijak do wsp³czesnych realiów, a wymaganie od organizatorów, ¿eby zrozumieli realia sprzed pieciu wieków by³oby juz okrucieñstwem z naszej strony
Grün - Wto Maj 17, 2005 11:02 am
Tym bardziej, ¿e poza koron±, to ju¿ z ¿adnego przywileju siê Rzeczpospolita wzglêdem Gdañska nie wywi±zuje...
Corzano - Wto Maj 17, 2005 11:27 am
Grün napisa³/a: | Tym bardziej, ¿e poza koron±, to ju¿ z ¿adnego przywileju siê Rzeczpospolita wzglêdem Gdañska nie wywi±zuje... |
Czyli ¶wiêtuje siê rozbudowê herbu i wykiwanie Gdañszczan.
Sabaoth - Wto Maj 17, 2005 11:52 am
Cytat: | Czyli ¶wiêtuje siê rozbudowê herbu i wykiwanie Gdañszczan. |
Nie, swietuje sie powrot praslowianskiego i prapolskiego Gdanska do Macierzy po germanizacji przez krzyzakow i inna Hakate
|
|