|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Krzyż wraca do bazyliki Mariackiej
Sabaoth - Pią Maj 13, 2005 6:57 am Temat postu: Krzyż wraca do bazyliki Mariackiej Krzyż wraca do bazyliki Mariackiej
O, napisali o moim szwagrze
Corzano - Pią Maj 13, 2005 7:02 am
Cytat: | Pierwotnie wszystkie krzyże były w całości złocone - wyjaśnia Tomasz Korzeniowski. - Na krzyżu, który dziś zainstalujemy, złocenia zachowały się jedynie fragmentarycznie. Resztę zabytku pokryliśmy szlachetną patyną. |
Smutny znak naszych czasów - czasów atrap, miernoty i prowizorki.
parker - Pią Maj 13, 2005 8:33 am Temat postu: Re: Krzyż wraca do bazyliki Mariackiej
eee, a w którym miejscu? bo chyba nie tu:
Cytat: | zwój blachy z wyrytymi nazwiskami 34 robotników, którzy w XV wielu wykonywali prace konstruktorskie na wieży bazyliki. |
Sabaoth - Pią Maj 13, 2005 8:53 am
Cytat: | Alpinista, Cezary Krysztofik osobiście transportował XV-wieczny krzyż na dach Bazyliki Mariackiej. |
parker - Pią Maj 13, 2005 9:10 am
W tekście, który się u mnie wyświetla nie ma takiego zdania...
Corzano - Pią Maj 13, 2005 9:18 am
Zobacz opis obrazka.
Marcin - Pią Maj 13, 2005 10:56 am
Cytat: | O, napisali o moim szwagrze |
Nie tylko napisali. ;)
Sabaoth - Nie Maj 15, 2005 11:17 pm
Właśnie dostałem fotorelację z monażu krzyża strąconego przez teutoński wiatr. Wybrałem kilka, co ciekawszych zdjęć.
wrangla - Nie Maj 15, 2005 11:31 pm
wow, brawo dla tego Pana.
Sabaoth - Nie Maj 15, 2005 11:44 pm
"Ten Pan" obiecał mi kopię jednego listka z krzyża (sam je dorabiał).
Sabaoth - Nie Maj 15, 2005 11:49 pm
To jeszcze krzyż "od kuchni" podczas renowacji i montażu. Tych zdjęć nie zobaczycie w żadnym innym miejscu.
wrangla - Nie Maj 15, 2005 11:58 pm
Super
dzięki za ciekawe foty
parker - Pon Maj 16, 2005 12:00 am
Nie macie pojecia jak się cieszę, że należę do tej garstki wybrańców, która może obejrzeć takie zdjęcia
seestrasse - Pon Maj 16, 2005 12:00 am
ekstraśne, brawo
Sabaoth - Pon Maj 16, 2005 12:04 am
Nie napiszę, co powiedział mój szwagier na temat artykułu delikatne mówiąc stek bzdur.
wrangla - Pon Maj 16, 2005 12:08 am
Sabaoth napisał/a: | ...delikatne mówiąc stek bzdur. | czyli?
lucy - Pon Maj 16, 2005 10:19 pm
Podziwiam tych ludzi Matko, ale to wysoko
Sabaoth - Pon Maj 16, 2005 11:01 pm
W kwestii wysokości. Cały lęk wysokości w rodzinie mojej żony przeszedł na nią
A co do artykułu, kilka komentarzy mojego szwagra:
Cytat: | W metalowej kuli, na której zainstalowany był krzyż, znaleźliśmy zwój blachy z wyrytymi nazwiskami 34 robotników, którzy w XV wielu wykonywali prace konstruktorskie na wieży bazyliki. |
To były nazwiska konserwatorów z lat 30-tych
Cytat: | XV-wieczny krzyż... |
Z XV w. to jest tylko ten żelazny pręt, na którym reszta jest zamocowana.
Cytat: | Dwa lata bazylika Mariacka czekała na powrót XV-wiecznego krzyża na szczyt dachu od strony ul. Mariackiej. |
A przez dwa lata leżał w schowku, niszczał i nikt się nim nie przejmował.
Jeszcze kilka zdjęć podobnych do poprzednich.
parker - Czw Maj 19, 2005 8:51 am
Himalaista z Bazyliki Mariackiej
To ten drugi?
Cytat: | - Przygotowujemy się do remontu wieży Bazyliki Mariackiej - tłumaczy gdańszczanin, który od lat prowadzi prace wysokościowe w tym kościele (podwieszony na linach malował wnętrze świątyni, uzupełniał też cegły w wieży). - Obiecaliśmy to proboszczowi, księdzu infułatowi Stanisławowi Bogdanowiczowi, który duchowo opiekuje się każdą naszą wyprawą. |
Sabaoth - Czw Maj 19, 2005 9:55 am
W Mariackim pracuje kilka osob, byc moze to on wlasnie robil te zdjecia, musze sie spytac szwagra.
Gdanszczanin - Czw Maj 19, 2005 12:00 pm
A, którędy twój szwagier doszedł do tego miejsca ? W sumie wysoko zaszedł
|
|