|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - National Geographic 1939
Makabunda - Wto Kwi 19, 2005 2:51 pm Temat postu: National Geographic 1939 Zerknąłem wczoraj do polskiej edycji National Geographic z 1999. Znalazłem tam wspomnienie i parę fotek z numeru NG 1939r. Artykuł napisany był latem a ukazał się dwa miesiące po wybuchu wojny czyli w listopadzie. Zamieszczone fotki z z numeru sprzed 65 lat przedstawiaja maszerującą formację (Schupo? Heimwehra?)przed budynkiem Dworca Głównego (błędnie opisana jako okupacyjne wojska niemieckie) w Gdańsku) oraz odprawę samochodu na gdańskich rejestracjach (DZ ....) na przejściu granicznym w Kamiennym Potoku.
Od wczoraj po prostu zżera mnie ciekawość co zawierał artykuł z tego "gorącego" lata 1939 w Gdańsku.
Tytaj zwracam sie po poradę. Jak dotrzeć do numerów NG sprzed wojny?
danziger - Wto Kwi 19, 2005 3:00 pm Temat postu: Re: National Geographic 1939
Makabunda napisał/a: | Zerknąłem wczoraj do polskiej edycji National Geographic z 1999. Znalazłem tam wspomnienie i parę fotek z numeru NG 1939r. Artykuł napisany był latem a ukazał się dwa miesiące po wybuchu wojny czyli w listopadzie. Zamieszczone fotki z z numeru sprzed 65 lat przedstawiaja maszerującą formację (Schupo? Heimwehra?)przed budynkiem Dworca Głównego (błędnie opisana jako okupacyjne wojska niemieckie) w Gdańsku) oraz odprawę samochodu na gdańskich rejestracjach (DZ ....) na przejściu granicznym w Kamiennym Potoku.
Od wczoraj po prostu zżera mnie ciekawość co zawierał artykuł z tego "gorącego" lata 1939 w Gdańsku.
Tytaj zwracam sie po poradę. Jak dotrzeć do numerów NG sprzed wojny? |
Ten numer ( a ściślej jego fragmenty - w tym artykuł o Gdańsku) jest dostępny w bibliotece PAN. Mi się nawet udało go chyłkiem skserować - mogę to ksero udostępnić, jesli ktos sobie życzy
Makabunda - Wto Kwi 19, 2005 3:10 pm
No jakby Ci sie dało to zdygitalizować to byłbyś wielki.
seestrasse - Wto Kwi 19, 2005 3:12 pm Temat postu: Re: National Geographic 1939
danziger napisał/a: | mogę to ksero udostępnić, jesli ktos sobie życzy |
nie bądź - podziel się!
pumeks - Wto Kwi 19, 2005 3:14 pm
A czy te zdjęcia z "NG" nie były też przypadkiem przedrukowane w kwartalniku "Byl sobie Gdańsk"?
stumar - Wto Kwi 19, 2005 3:26 pm
Były
danziger - Wto Kwi 19, 2005 3:28 pm
Makabunda napisał/a: | :hurra: No jakby Ci sie dało to zdygitalizować to byłbyś wielki. |
Bardzo chętnie, ale nie mam skanera.
Jeśli ktos takowym dysponuje, to możemy się umówić i zdigitalizować
danziger - Wto Kwi 19, 2005 4:46 pm
No i co - nikt nie ma skanera?
A szkoda, bo miałbym więcej "danzigerianów" do zeskanowania - np. tekst konwencji paryskiej między FSD a Polską.......
Marcin - Wto Kwi 19, 2005 4:50 pm
Cytat: | No i co - nikt nie ma skanera? |
OK - to ja się ujawniam... Umówmy się na privie.
Sabaoth - Wto Kwi 19, 2005 5:46 pm
Ja też mam skaner. Może ktoś do mnie podjechać
Mikołaj - Wto Kwi 19, 2005 8:55 pm
Wyszły dwa numery, teraz nie mam gdzie sprawdzić, ale zdaje się, że wrześniowy i listopadowy (albo październikowy). Wrześniowy stoi u mnie na półce, mogę Ci Makabundo go użyczyć przy najbliższej okazji. W oparciu o oba Paweł Huelle napisał artykuł do kwartlanika BSG.
Szczególy podam po powrocie do domu.
Mikołaj - Sro Kwi 20, 2005 1:55 am
Były to numery z października i listopada 1939 r., nie zawierają zdjęć z okresu wojny, ten drugi jedynie z sierpnia 1939 r.
Poniżej skany zdjęć z BSG, o których wspomniał Makabunda.
lusinek1 - Sro Kwi 20, 2005 9:54 am
Hmm... spore te Twoje załączniki, Główny...
Czy mógłbym poprosić o skan tego drugiego zdjęcia w większej rozdzielczości na emalię?
Makabunda - Sro Kwi 20, 2005 10:35 am
To zdjęcie z posterunkiem granicznym jest w NG (1999) trochę szersze bo jest też na nim tabliczka z herbem Spotu i parę inych detali.
A na drugim Schupo jest raczej w sporej mniejszości.
Mikołaj - Sro Kwi 20, 2005 11:15 am
Cytat: | Hmm... spore te Twoje załączniki, Główny... |
przeszkadza Ci to, że zajmują za dużo miejsca na serwerze, czy coś innego, bo nie bardzo rozumiem?
Skan poszedł.
Mikołaj - Sro Kwi 20, 2005 11:18 am
i przy okazji skan okładki listopadowego numeru
pumeks - Sro Kwi 20, 2005 12:21 pm
Precz ze SPAM-em na forum
Sabaoth - Sro Kwi 20, 2005 12:46 pm
Fuj! Ledwie udalo mi sie zwalczyc spam w mailach, a tu serwuja spam do jedzenia
lusinek1 - Sro Kwi 20, 2005 7:30 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | Hmm... spore te Twoje załączniki, Główny... |
przeszkadza Ci to, że zajmują za dużo miejsca na serwerze, czy coś innego, bo nie bardzo rozumiem? Skan poszedł. |
Czy ja mówię (piszę...), że "przeszkadza"?
Po prostu wydawało mi się, że załączać można tylko pliki do 80 kb - ale może coś mi się pomieliło?
Dziękuję za skan!!
[nawiasem pytając - z którego to n-ru BSG?]
Mikołaj - Sro Kwi 20, 2005 7:36 pm
niektórzy stoją ponad prawem
numer 6 BSG
Sabaoth - Sro Kwi 20, 2005 10:52 pm
Są wśród nas równi i równiejsi
Mustafa - Czw Kwi 21, 2005 1:02 pm Temat postu: Zdjęcia Autorem zdjęcia ( przynajmniej pierwszego ) jest FOTO- SONNKE. Czy to nie ten który zasłynął późniejszymi zdjęciami ze zdobytego Westerplatte i z pierwszych dni wojny w Gdańsku?
parker - Czw Kwi 21, 2005 2:08 pm
Cytat: | Autorem zdjęcia ( przynajmniej pierwszego ) |
jest tylko jedno...
Mustafa - Czw Kwi 21, 2005 2:44 pm
Mówiłem o tym zdjęciu z początku wątku. Ta fota była tylko poglądowa
Mikołaj - Czw Kwi 21, 2005 3:11 pm
Parker nie ogarniasz
pumeks - Pią Kwi 22, 2005 10:23 am Temat postu: Re: Zdjęcia
Mustafa napisał/a: | Autorem zdjęcia ( przynajmniej pierwszego ) jest FOTO- SONNKE. Czy to nie ten który zasłynął późniejszymi zdjęciami ze zdobytego Westerplatte i z pierwszych dni wojny w Gdańsku? |
To na pewno ten sam. Jego zakład wydał serię - kilkadziesiąt, a może i więcej zdjęć - dokumentującą "wyzwolenie" Gdańska i Prus zachodnich we wrześniu 1939. Jakiś czas temu pisano, że część tych zdjęć była ewidentnie inscenizowana - np. przełamywanie szlabanu granicznego w Kolibkach, a pewnie i inne też.
Grün - Pią Kwi 22, 2005 11:26 am
Ja nie wiem... ale sposób w jaki aparat startuje do kliszy jest nieco dwuznaczny
danziger - Czw Maj 12, 2005 10:18 pm
Z Marcinem to mi się wprawdzie jeszcze spotkać nie udało (przez moje gapiostwo), ale udało mi się dorwać dziś na chwilę do skanera, czego efektem jest zeskanowanych 5 pierwszych stron ww. artykułu. Chetni na skany proszę się zgłaszać na priv.
Mam nadzieje, że niebawem uda mi się jakoś zeskanować resztę.
Marcin - Czw Maj 12, 2005 10:59 pm
To umówmy się jeszcze raz...
|
|