Dawny Gdańsk

Zagadki - Historia rodziny Sokolower

Sabaoth - Pon Kwi 18, 2005 5:26 pm
Temat postu: Historia rodziny Sokolower
Od blisko trzech lat koresponduję z pewnym Izraelczykiem gdańskiego pochodzenia. Może wspólnymi siłami uda nam się popchnąć sprawę i znaleźć więcej informacji o jego korzeniach.

Historię zaczne od końca, dzisiaj, przez przypadek trafiłem na Bildindexie na zdjęcie fragmentu Długiego Targu z 1938 roku z witryną Bankgescheft Boris Sokolower. Spytałem się o to zdjęcie i od razu dostałem odpowiedź (w moim tłumaczeniu z angielskiego):

Cytat:
Mój dziadek Abraham, po którym noszę imię był pierwszym z siedmiu rodzeństwa. Boris był jednym z jego braci. Razem ze swoją siostrą Adelą prowadzili oni działalność bankową przez kilka lat. Boris był członkiem Danzig Stock Exchange. Boris miał trójkę dzieci, które mieszkają w USA: Erich, Irene i Sami.

i prośba:

Cytat:
Poszukuję szczególnie informacji o Mauritz Sokolower, który był jednym z braci mojego dziadka, ukończył wydział inżynieryjny TH w Gdańsku. Zamieszkał w Tallinie, zniknął na zawsze podczas czystek stallinowskich (disappeared forever while "Stalins' clearings").

Może coś ciekawego wpadnie Wam do głów i uda się prześledzić losy rodziny.

Załączam też kilka zdjęć, które od Aviego dostałem, poczytajcie ich opisy.

Sabaoth - Wto Kwi 19, 2005 11:24 am

I co? Nikt nie wie gdzie szukac informacji? Nikt nie skomentuje? :%
parker - Wto Kwi 19, 2005 12:15 pm

a na www.genealogy.com sprawdzałeś?
Sabaoth - Wto Kwi 19, 2005 12:21 pm

Jest kilka osob o tym nazwisku, ale to nie te.
pumeks - Wto Kwi 19, 2005 12:47 pm

Jakbym się znał na takich rzeczach, to bym w pierwszej kolejności szukał informacji o własnych krewnych - ale nie wiem zupełnie, jak to się robi :???:
Grün - Wto Kwi 19, 2005 12:53 pm

Poza tym to są bardzo żmudne, kosztowne i czasochłonne badania. Nie ma to jak próbować kogoś w nie wrobić...
Sabaoth - Wto Kwi 19, 2005 1:03 pm

To z innej beczki. Zauwazyliscie, ze na zdjeciu Sokolower5, dziecko jest ubrane w letnia sukienke (czyli jest cieplo), a mamusia w reku trzyma lisa? Po co latem chodzic z lisem?
seestrasse - Wto Kwi 19, 2005 1:17 pm

no co Ty, bab nie znasz? :hiihihi: aby sąsiadka padła z zazdrości...
Makabunda - Wto Kwi 19, 2005 2:33 pm

A może by podać facetowi taki adresik http://www.jewishgen.org
pumeks - Sro Kwi 20, 2005 1:21 pm

Tylko nie wiem skąd na budynku dyrekcji kolei wzięła się ta mini kopułka z iglicą :II