|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Hansabunker
czechu - Pią Kwi 08, 2005 1:01 pm Temat postu: Hansabunker Jest to schron w okolicach dawnego Hansaplatz (budynek I LO, siedziba solidarności). Dopiero niedawno dowiedziałem się, że jest to poniemiecka budowla. Wczesniej nie znałem ani nazwy, ani jej pochodzenia. O schronie tym wspomniano niedawno w Dzienniku Bałtyckim, przy okazji artykułu o marcu 1945. Jeśli, ktoś posiada więcej informacji na ten temat, to niech podzieli sie nimi.
Pietrucha - Pią Kwi 08, 2005 3:08 pm
w zeszłym roku byłem w tym schronie, teraz po remoncie budynku Solidarności wejście jest zamurowane. Kilka zdjęć schronu znajdziesz tutaj: http://www.odkrywca-onlin...ie&nazwa=schron
czechu - Pią Kwi 08, 2005 3:31 pm
Tak się składa, że też miałem przyjemność zwiedzić to miejsce, dostając się tam przez szyb wentylacyjny
Pietrucha - Pią Kwi 08, 2005 4:07 pm
Też dostałem się tam przez szyb wentylacyjny, teraz jest niestety zamknięty...
Grün - Pią Kwi 08, 2005 4:25 pm
Kominiarze
Marcin - Pią Kwi 08, 2005 5:14 pm
A Media Markt przez szyb wentylacyjny nie odwiedzaliście?
Sabaoth - Pią Kwi 08, 2005 5:28 pm
Przez szyb wentylacyjny do schronu? Podejrzane, jak Wy się przez niego przecisnęliście?
lusinek1 - Pią Kwi 08, 2005 5:48 pm
Marcin napisał/a: | A Media Markt przez szyb wentylacyjny nie odwiedzaliście? |
W zasadzie ja nie powinienem się wcale z tego śmiać - Pietrucha mieszka vis a vis, więc chyba raczej powinienem prewencyjnie zabić sobie okienka piwniczne deskami, gdyby naszło go na kolejne eksploracje
Grün - Pią Kwi 08, 2005 5:57 pm
Pietrucha to ma się teraz uczyć a nie przez kratki wentylacyjne wlewać się do piwnic!!!!!!!
czechu - Pią Kwi 08, 2005 8:05 pm
No, nie było tak łatwo. Najpierw trzebabyło zejść pos schodkach pionowym szybem, nastepnie leżąć na plecach przeczołgać się poziomym szybem, przejść przez uskok i otworzyć drzwiczki i już
|
|