Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Brzeźnieńska komparystyka

Corzano - Sro Kwi 06, 2005 8:14 am
Temat postu: Brzeźnieńska komparystyka
Na początek Kurstraße-Zdrojowa.
seestrasse - Sro Kwi 06, 2005 6:36 pm

fajnie, dawaj więcej! :==
parker - Sro Kwi 06, 2005 6:42 pm

Tak mi się skojarzyło... jak się nazywa ta książka Krzempka (zdjęcia) i bodajże Hirscha (tekst) z komparatystycznymi zdjęciami Gdańska? :hmmm:

Już wiem! "Gdańsk. Dwa oblicza miasta" :D

knovak - Sro Kwi 06, 2005 9:52 pm

No to ja podrzucę widok z mojego okna :wink:
Grün - Sro Kwi 06, 2005 10:15 pm

Nisko masz to okno :%
knovak - Sro Kwi 06, 2005 10:22 pm

Mieszkam na parterze :P
Corzano - Czw Kwi 07, 2005 7:56 am

knovak napisał/a:
No to ja podrzucę widok z mojego okna :wink:

Świetna robota, knowak. Kurhaus był na mojej liście, ale fajnie, że mnie ubiegłeś.
Ten odnowiony domek na Południowej, to Twój? Często z córką chodzimy na pobliskie huśtawki. :mrgreen:
Btw. gdybyś Ty lub ktokolwiek inny miał zdjęcia rybackiej części dzielnicy, byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie, bo na przedwojennych pocztówkach to prawie wyłącznie jedna ulica i 3 budynki w różnych ujęciach.

parker - Czw Kwi 07, 2005 8:35 am

Może wtedy była tam jedna ulica a na niej 3 budynki :hihi:
Corzano - Czw Kwi 07, 2005 8:41 am

parker napisał/a:
Może wtedy była tam jedna ulica a na niej 3 budynki :hihi:

Oj, Parker, narażasz się. :% Mieszkam w domu z XIX wieku i wcale nie przy ulicy, o której pisałem.

knovak - Czw Kwi 07, 2005 9:13 am

Dawno miałem to zrobić, fotka jest sprzed roku...

Ten odnowiony domek też mam za oknem (z drugiej strony :wink: ) a huśtawki mam niemal pod parapetem :hihi:
Czyli już dałem się namierzyć... :mrgreen:

Corzano - Czw Kwi 07, 2005 9:15 am

A, czyli to Ty zawiesiłeś na ścianie domu tabliczkę "zakaz gry piłką" (czy coś podobnego). :wink: :hihi:
knovak - Czw Kwi 07, 2005 9:17 am

Spółdzielnia, hmmm... za moją sugestią :wink:
(szyby kosztują :II )

Corzano - Czw Paź 20, 2005 3:19 pm

Mała rzecz, a cieszy pomimo, że reszta domu zdrojowego jest ruiną, a odbicie od dawnego wejścia może być boleśniejsze. :wink:
danziger - Czw Paź 20, 2005 3:23 pm

Corzano napisał/a:
Mała rzecz, a cieszy pomimo, że reszta domu zdrojowego jest ruiną, a odbicie od dawnego wejścia może być boleśniejsze. :wink:

Ale ta nowa balustrada wygląda zupełnie ineczej niż stara! Nie mogli tego zrekonstruować?

pumeks - Czw Paź 20, 2005 4:10 pm

Może nie mieli zdjęcia, jak wyglądało przed katastrofą, i odtwarzali z pamięci? :roll:
Grün - Czw Paź 20, 2005 4:35 pm

Nowa balustrada wygląda mi na zrobioną z gotowych elementów, które można kupić w Castoramie czy innym Liroyu. Ale mogę się mylić.
Corzano - Czw Paź 20, 2005 4:46 pm

Grün napisał/a:
Ale mogę się mylić.

W tym wypadku się nie mylisz.

pumeks - Czw Paź 20, 2005 5:25 pm

Wydaje mi się, że nie należy popadać w faryzeizm: w końcu ktoś zrobił tu z balkonikiem na małą skalę dokładnie to samo, co inż. arch. Stanisław Michel robi z całymi budynkami. Więc jak się wychwala Michela i jego działalność pod niebiosy, to nie można potępiać właścicieli tego balkonika. :P
danziger - Czw Paź 20, 2005 5:51 pm

pumeks napisał/a:
Wydaje mi się, że nie należy popadać w faryzeizm: w końcu ktoś zrobił tu z balkonikiem na małą skalę dokładnie to samo, co inż. arch. Stanisław Michel robi z całymi budynkami. Więc jak się wychwala Michela i jego działalność pod niebiosy, to nie można potępiać właścicieli tego balkonika. :P

A kto wychwala Michela pod niebiosy? :%

Sabaoth - Czw Paź 20, 2005 6:41 pm

Powiem szczerze, ten balkon z Castoramy wygląda o niebo lepiej od tego ze zdjęcia środkowego :%
Grün - Czw Paź 20, 2005 7:54 pm

pumeks napisał/a:

I kto potępia właścicieli balkonika?

pumeks - Pią Paź 21, 2005 9:46 am

A ja coś do kogoś personalnie? i czy napisałem, że ktoś potępia? :% czy znów się jakieś nożyce odezwały?
Ostatnio o ile pamiętam to Hanneman się rozpływał w zachwytach nad blokiem siedmiu Michelowskich pseudokamieniczek w kącie Piwna/Kaletnicza... ale pamiętam że nie tylko on, chcecie mnie zmusić żebym użył wyszukiwarki?

Corzano - Czw Lis 03, 2005 12:17 pm

Rozpoczął się I etap rewitalizacji parku w Brzeźnie.
turecki - Nie Lis 06, 2005 2:30 am

ostatnio widziałem zdjęcia z okolic wrocławia z ,,rewitalizacji,,byłej kopalni gliny-jeziorko z fałną i florą zamieniono ,,legalnie,, w wysypisko pyłów z elektrowni :II