|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Pomorska, młyn IV
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 8:25 pm Temat postu: Pomorska, młyn IV
Marcin - Wto Kwi 05, 2005 8:53 pm
Ładne zdjątka...
"MŁYN IV. Teren ten przekazany został w 1591 r. przez opata Dawida Konarskiemu zasłużonemu wobec klasztorowi Janowi Doryngowskiemu. Powstał tu duży dwór oraz kuźnica żelaza, która czynna była (później jako kuźnica miedzi) do ok. poł. XVIII w. Od 1672 r. właścicielem dworu i kuźnicy został Gottfried Günter, który w 1697 r. przyjmuje u siebie pretendenta do tronu polskiego księcia Conti i jego polskich zwolenników. Toczyły się tu obrady nad sytuacją polityczną i sposobami wprowadzenia francuskiego księcia na tron polski. W 2 poł. XVIII w. przekształcono kuźnicę na kaszarnię, a następnie na olejarnię, która z kolei w początkach XIX w. ustąpiła fabryce karabinów, zmienionej wkrótce na odlewnię żelaza i fabrykę maszyn. Po jej upadku ok. 1860 r. powstaje w 1863 r. młyn zbożowy, czynny do dziś i poruszany obecnie wodę i energią elektryczną.
Ryglowy budynek pochodzi z pierwszej połowy XIX w. Zachowana jest tama, 2 upusty (jeden w 1956 r. przebudowany) i wielki staw. W dziedzińcu stoją 2 domki z poł. XIX w., jeden ryglowy. W ścianie budyneczku gospodarczego widnieje wmurowana płaskorzeźba kamienna głowy w koronie. W sąsiedztwie młyna i wokół stawu rośnie duża ilość starych drzew."
Mamuszka, Stankiewicz "Oliwa - dzieje i zabytki" 1959
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 8:57 pm
dzięki, zdjątka takie sobie dzięki za info
po domkach ani śladu chyba...
Marcin - Wto Kwi 05, 2005 9:16 pm
No to po płaskorzeźbie "głowy w koronie" również pozostało wspomnienie.
Później zamieszczę skan zdjęcia.
Tequilla - Wto Kwi 05, 2005 9:26 pm
I znowu pozostały tylko wspomnienia
jahrek - Wto Kwi 05, 2005 10:09 pm
ta fregata....nie jest to ta rzeźba z nieistniejącej już fontanny przy Wielkim Młynie?
Makabunda - Wto Kwi 05, 2005 11:19 pm
Dzisiejszy Młyn IV to z tego co pamiętam rekonstrukcja z lat 90-tych XX w.
stumar - Wto Kwi 05, 2005 11:24 pm
Makabunda napisał/a: | Dzisiejszy Młyn IV to z tego co pamiętam rekonstrukcja z lat 90-tych XX w. |
Pożar straszny tam był
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 9:18 am
jahrek napisał/a: | ta fregata....nie jest to ta rzeźba z nieistniejącej już fontanny przy Wielkim Młynie? |
A wiesz, jeżeli nie ta sama to w każdym razie ten sam autor - A. Łossowski, ojciec znanego muzyka Sławomira Ł.
Marcin - Sro Kwi 06, 2005 11:50 am
Cytat: | No to po płaskorzeźbie "głowy w koronie" również pozostało wspomnienie.
Później zamieszczę skan zdjęcia. |
I tak jak obiecałem...
seestrasse - Sro Sie 03, 2005 11:56 pm
pumeks napisał/a: | A. Łossowski, ojciec znanego muzyka Sławomira Ł. |
i dziadek mojego kolegi ze szkoły, Tomasza Ł.
i jeszcze jedna fota młyna
boxlpio - Sro Wrz 14, 2005 9:46 am
Polecam stronkę :
http://www.oliwiacy.prv.p...yny/mlyn04.html
oraz :
http://www.oliwiacy.prv.p...liwa/index.html
i :
http://www.oliwiacy.prv.p..._sit/index.html
seestrasse - Sro Wrz 14, 2005 4:42 pm
o, fajnie. nie znałam tej stronki. choć wygląda trochę jak www.trojmiasto.pl/oliwa
boxlpio - Sro Wrz 14, 2005 6:17 pm
Mam pytanie do seestrasse – czy mogę na tej stronie umieścić twoje zdjęcia. Oczywiście chętnie podam autora i adres do twojej strony jeśli tak będziesz chciał.
Jak się zgadzasz to proszę o kontakt przez maila podanego na stronce www.oliwiacy.prv.pl
Dzięki Piotr L.
boxlpio - Sro Wrz 14, 2005 6:31 pm
O kurcze jaki ja jestem głupi. Od razu przepraszam że wziąłem ciebie ( seestrasse ) za płeć męską i tak napisałem powyżej.
Jeszcze raz bardzo przepraszam. I obiecuję, że postaram się poprawić moje zachowanie.
Piotr L.
seestrasse - Sro Wrz 14, 2005 6:36 pm
jasne, że mojżesz umieścić. będę zaszczycona
Grün - Sro Wrz 14, 2005 7:12 pm
boxlpio napisał/a: | O kurcze jaki ja jestem głupi. Od razu przepraszam że wziąłem ciebie ( seestrasse ) za płeć męską i tak napisałem powyżej.
Jeszcze raz bardzo przepraszam. I obiecuję, że postaram się poprawić moje zachowanie.
Piotr L. |
I masz, Zesztraś. tak się kończą feministyczne ekscesy!
Zoppoter - Sro Wrz 14, 2005 7:39 pm
seestrasse napisał/a: | :hihi:
jasne, że mojżesz umieścić. będę zaszczycona |
Ależ Zesztrasiu, imiona własne nalezy pisać wielką literą... Zwłaszcza, że Mojżesz to była postac nietuzikowa...
Federico - Sro Wrz 14, 2005 8:47 pm
A kto pamięta, jak w stawku nie było wody? ... gdzieś w 1988? 1989?
seestrasse - Sro Wrz 14, 2005 10:28 pm
ja pamiętam - ale w moim stawku, czyli przy Młynie III
seestrasse - Wto Wrz 19, 2006 4:09 pm
to z pewnością nie jest młyńskie koło... ale kto wie...
leży sobie to coś na terenie Młyna IV
Mikołaj - Wto Wrz 19, 2006 5:05 pm
Wygląda mi na koło ze średniowiecznego traktora. Porzucili 700 lat temu i tak leży...
seestrasse - Wto Wrz 19, 2006 5:11 pm
ale przyznaj, że taki lajkonik budowlany może się nabrać
|
|