|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - kamień z Pomorskiej
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 5:35 pm Temat postu: kamień z Pomorskiej leży sobie na dość ostrym zboczu, mniej więcej naprzeciw posesji Pomorska 7
co to??? bo ja nie wiem
Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 5:46 pm
To pewnie pokrzyżacki słup graniczny
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 5:56 pm
oczekiwałam dyskusji merytorycznej
parker - Wto Kwi 05, 2005 6:11 pm
to mi wygląda jak kawałek betonu z którego ktoś wyrwał słupek postawiony na "krzyżaku"
Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 6:20 pm
seestrasse napisał/a: | oczekiwałam dyskusji merytorycznej |
parker napisał/a: | to mi wygląda jak kawałek betonu z którego ktoś wyrwał słupek postawiony na "krzyżaku" |
Tak prozaicznie? A szczerze, mi też na takie coś wygląda. A o ile ciekawiej by było, gdyby był to pokrzyżacki słup graniczny
Corzano - Wto Kwi 05, 2005 6:24 pm
parker napisał/a: | to mi wygląda jak kawałek betonu z którego ktoś wyrwał słupek postawiony na "krzyżaku" |
Ale seestrasse pisała, że to kamień.
Marcin - Wto Kwi 05, 2005 6:25 pm
Pomorska 7 - w którym to jest miejscu? Mogłabyś zaznaczyć lokalizację na jakimś planie?
I czy to na pewno kamień czy jak sugeruje Parker beton?
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 7:18 pm
słuchajcie, ja słabo odróżniam materiały budowlane ale na beton mi to nie wyglądało
co nie znaczy, że odkryłam bóg wie co
co do mapki - nie znam skrótu print screena na swoim kompie
to coś leży naprzeciw domu mniej więcej Pomorska 7, idąc chodnikiem bardzo latwo zauważyć ów kamień? kawał betonu?
danziger - Wto Kwi 05, 2005 7:48 pm
To pewnie po prostu jakiś kawałek sztuki współczesnej..........
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 7:52 pm
oj, jaja sobie ze mnie robicie
Mikołaj - Wto Kwi 05, 2005 8:02 pm
może to jakieś wariacje na temat krzyża Nieznalskiej, nie dostrzegłaś gdzieś tam w okolicy męskiego przyrodzenia sztuk jeden?
parker - Wto Kwi 05, 2005 8:11 pm
odciśniętego w betonie?
seestrasse - Wto Kwi 05, 2005 8:13 pm
ale jesteście wiśnie...
Corzano - Wto Kwi 05, 2005 8:31 pm
parker napisał/a: | odciśniętego w betonie? |
Uzbrojonym?
Rumcajs - Wto Sty 10, 2006 12:04 am
Pamiętam, że jak się tam w okolicy szlajaliśmy "na ryby" to dośc naturalnie zakwalifikowałem ten kamień jako podstawę słupa, który już tam nie stał. Zdecydowanie to wyglądało na kamień bardziej niż na beton. A że było to blisko torów kolei, to automatycznie myślałem o trakcji kolejowej. Ale to tylko myśli "kosmatych wędkarzy".
Strach - Nie Lut 19, 2006 4:54 pm
Taki sam kamień leży w chodniku ul. Wita Stwosza- Al.Wojska Polskiego w rzucie nieistniejącego wiaduktu Kaschubische Bahn. Jest to element wiaduktu. Wydaje mi się (chyba widziałem) że metalowa konstrukcja opiera się o przyczółek po przez ten kamień z krzyżem.
Mikołaj - Nie Lut 19, 2006 8:48 pm
Cytat: | metalowa konstrukcja opiera się o przyczółek po przez ten kamień z krzyżem. |
możesz to powiedzieć trochę jaśniej?
Strach - Nie Lut 19, 2006 9:09 pm
Wydaje mi się że widziałem drugi taki kamień wmontowany w przyczółek. Postaram się go odnaleźć, zfotografować i zdać relację(było to jakiś czas temu stąd moje wątpliwości)
Marcin - Pon Lut 20, 2006 3:59 pm
A tak wygląda w podporze wiaduktu.
Strach - Wto Lut 21, 2006 12:00 am
...a taki ładny pretekst miałem do wycieczki.
Martino - Czw Lis 11, 2010 2:16 pm
Marcin napisał/a: | A tak wygląda w podporze wiaduktu. |
wygląda na podporę wiaduktu/mostu - na tych kamieniach opierała się stalowa konstrukcja.
|
|