|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - Dwa napisy Długie Pobrzeże
zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:41 pm Temat postu: Dwa napisy Długie Pobrzeże jeden z tych napisów pojawił się w kolekcji Mikołaja. Solole Oko nie jest jednak tak sokole albo ja jestem tylko sową za dnia i nie dostrzegłem i nie doceniłem... Znalazłem bowiem obok tego napisu, po drugiej stronie drzwi, przy których widnieje, drugą wizytówkę (bo są to chyba wizytówki - na jednej widnieje napis Inh: Charlotte Meck. , ta jest umieszczona w Galerii, a na drugiej napis dla mnie nieczytelny, jest tam polskie nazwisko, kończące się na -owski)
Mikołaj - Nie Kwi 03, 2005 9:45 pm
Albert Ziółkowski zdaje się.
Pumeks pierwszy to wytropił, poprawcie mnie, jeśli się mylę.
zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:51 pm
zdaje się, że pumeks próbował dotrzeć do napisu pumeksem i teraz mamy na to dowód
Grün - Nie Kwi 03, 2005 9:51 pm
Ze trzy lata temu
zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:54 pm
wtedy się jeszcze nie znaliśmy
i o co tyle hałasu? staram się jak mogę, a Wy mi podcinacie skrzydła
Mikołaj - Nie Kwi 03, 2005 10:00 pm
Oj nie, nie tak to miało wyjść...
Po prostu Pumeks tam pracuje...
zimowit - Nie Kwi 03, 2005 10:02 pm
wyszło jak wyszło, dalej będę tropił
jahrek - Pon Kwi 04, 2005 1:13 am
Nie prześcigajmy się kto był pierwszy.... Ja wytropiłem ten napis wchodząc niegdyś do byłego Saxon'a, ulubionego miejsca spotkań w liceum. I był to rok 1998 ;D
Zimowit, poluj dalej!! tak trzymać
DarioB - Czw Kwi 07, 2005 3:04 pm
Dokładnie polować, polować. Dla pewności można zawsze przejżeć Mikołaja bądź moje zasoby. Ja wiele razy uważałem się za odkrywcę Potem się dowiadywałem że Mikołąj nie ma czasu po prostu zbiorów na stronie uzupełnić. Mimo wszystko chyba co nie co odkryłem
Mikołaj - Czw Kwi 07, 2005 6:25 pm
Znów się zebrało nieco materiału na kolejną aktualizację. Zawsze się z tym ociągam, bo myślę, że nie ma co aktualizować, tylko trzeba je od nowa poukładać dzielnicami. A to ogrooomna robota by była.
zimowit - Czw Kwi 07, 2005 8:18 pm
Bardzo dobra myśl Mikołaju!!! Tylko wcześniej daj znać to coś dorzucę.
villaoliva - Czw Kwi 27, 2006 4:19 pm
Nie wiem czy to w wyniku gęstej mgły jaka ostatnia okryła Gdańsk, ale teraz widać tam więcej.
Nad drzwiami oraz nad oknem po lewej widoczne są cyfry 26.
Gdynka - Czw Maj 04, 2006 2:08 pm
bardzo ładna mgła
DarioB.net - Nie Sty 11, 2009 3:20 pm
Napisy po "renowacji" lekko ożyły
Większa jakość pod adresem:
2009.01.11.Śródmieście ożywa
pumeks - Pon Sty 12, 2009 1:02 pm
nadgorliwość gorsza od (...)
(to nie do ciebie, Dario, tylko do tego, kto w nazwisku Ziółkowskiego poprawił L na Ł).
BillyBoy - Pon Sty 12, 2009 10:29 pm
pumeks napisał/a: | do tego, kto w nazwisku Ziółkowskiego poprawił L na Ł). |
Czy ten pan miał w zapisanym nazwisku "ó" zamiast "o", ale "l" zamiast "ł", czy też "korekta" dotyczy jednak dwóch liter?
Łukasz - Wto Sty 13, 2009 8:24 am
To coś nad "o" w starej wersji napisu to raczej odprysk (jest jaśniejszy niż reszta napisu). Zresztą kreseczka w nowej wersji i tak jest niżej. W adressbuchu z 1937/38 on figuruje jako Ziolkowski (są tam też osoby pisane po polsku, więc to nie tak, że w książce nie było polskich znaków).
|
|