Dawny Gdańsk

Napisy - Dwa napisy Długie Pobrzeże

zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:41 pm
Temat postu: Dwa napisy Długie Pobrzeże
jeden z tych napisów pojawił się w kolekcji Mikołaja. Solole Oko nie jest jednak tak sokole albo ja jestem tylko sową za dnia i nie dostrzegłem i nie doceniłem... Znalazłem bowiem obok tego napisu, po drugiej stronie drzwi, przy których widnieje, drugą wizytówkę (bo są to chyba wizytówki - na jednej widnieje napis Inh: Charlotte Meck. , ta jest umieszczona w Galerii, a na drugiej napis dla mnie nieczytelny, jest tam polskie nazwisko, kończące się na -owski)
Mikołaj - Nie Kwi 03, 2005 9:45 pm

Albert Ziółkowski zdaje się.
Pumeks pierwszy to wytropił, poprawcie mnie, jeśli się mylę.

zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:51 pm

zdaje się, że pumeks próbował dotrzeć do napisu pumeksem i teraz mamy na to dowód :hihi:
Grün - Nie Kwi 03, 2005 9:51 pm

Ze trzy lata temu :%
zimowit - Nie Kwi 03, 2005 9:54 pm

wtedy się jeszcze nie znaliśmy :<>
i o co tyle hałasu? staram się jak mogę, a Wy mi podcinacie skrzydła :%

Mikołaj - Nie Kwi 03, 2005 10:00 pm

Oj nie, nie tak to miało wyjść... :cooo:
Po prostu Pumeks tam pracuje...

zimowit - Nie Kwi 03, 2005 10:02 pm

wyszło jak wyszło, dalej będę tropił 8)
jahrek - Pon Kwi 04, 2005 1:13 am

Nie prześcigajmy się kto był pierwszy.... :% Ja wytropiłem ten napis wchodząc niegdyś do byłego Saxon'a, ulubionego miejsca spotkań w liceum. I był to rok 1998 ;D

Zimowit, poluj dalej!! tak trzymać :wink:

DarioB - Czw Kwi 07, 2005 3:04 pm

Dokładnie polować, polować. Dla pewności można zawsze przejżeć Mikołaja bądź moje zasoby. Ja wiele razy uważałem się za odkrywcę :) Potem się dowiadywałem że Mikołąj nie ma czasu po prostu zbiorów na stronie uzupełnić. Mimo wszystko chyba co nie co odkryłem :)
Mikołaj - Czw Kwi 07, 2005 6:25 pm

Znów się zebrało nieco materiału na kolejną aktualizację. Zawsze się z tym ociągam, bo myślę, że nie ma co aktualizować, tylko trzeba je od nowa poukładać dzielnicami. A to ogrooomna robota by była.
zimowit - Czw Kwi 07, 2005 8:18 pm

Bardzo dobra myśl Mikołaju!!! Tylko wcześniej daj znać to coś dorzucę.
villaoliva - Czw Kwi 27, 2006 4:19 pm

Nie wiem czy to w wyniku gęstej mgły jaka ostatnia okryła Gdańsk, ale teraz widać tam więcej.
Nad drzwiami oraz nad oknem po lewej widoczne są cyfry 26.

Gdynka - Czw Maj 04, 2006 2:08 pm

bardzo ładna mgła :==
DarioB.net - Nie Sty 11, 2009 3:20 pm

Napisy po "renowacji" lekko ożyły :)

Większa jakość pod adresem:
2009.01.11.Śródmieście ożywa

pumeks - Pon Sty 12, 2009 1:02 pm

nadgorliwość gorsza od (...) :shoot:
(to nie do ciebie, Dario, tylko do tego, kto w nazwisku Ziółkowskiego poprawił L na Ł). :evil:

BillyBoy - Pon Sty 12, 2009 10:29 pm

pumeks napisał/a:
do tego, kto w nazwisku Ziółkowskiego poprawił L na Ł).

Czy ten pan miał w zapisanym nazwisku "ó" zamiast "o", ale "l" zamiast "ł", czy też "korekta" dotyczy jednak dwóch liter? :???:

Łukasz - Wto Sty 13, 2009 8:24 am

To coś nad "o" w starej wersji napisu to raczej odprysk (jest jaśniejszy niż reszta napisu). Zresztą kreseczka w nowej wersji i tak jest niżej. W adressbuchu z 1937/38 on figuruje jako Ziolkowski (są tam też osoby pisane po polsku, więc to nie tak, że w książce nie było polskich znaków).