Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - PKP uruchamia TLK

Mikołaj - Czw Mar 31, 2005 12:53 am
Temat postu: PKP uruchamia TLK
Tanie linie kolejowe
Cytat:
W kwietniu na trasy ruszą 23 zupełnie nowe pociągi, m.in. z Warszawy do Zielonej Góry, Gdyni i Kołobrzegu, z Krakowa do Świnoujścia, z Zakopanego do Gdyni. Z tego aż dziesięć połączeń to połączenia nocne.

Każdego miesiąca pasażerowie będą mogli kupić ok. 10 tys. biletów po 27 zł, czyli o kilkadziesiąt złotych taniej, niż zapłaciliby według normalnej taryfy. Ale uwaga! Nie wszystkie bilety będą tak tanie. Podróżni, którym nie uda się ich kupić, zapłacą za przejazd tak jak w pociągu pospiesznym.

Do pociągów TLK ma przyciągać też ochrona prywatnej firmy. - Zatrudniliśmy firmę Juventus - poinformował prezes. - Ochroniarze mają licencje, mogą używać broni. Służba Ochrony Kolei również będzie pomagać, ale na dworcach - wyjaśniał prezes PKP InterCity

Marcin - Czw Mar 31, 2005 10:57 am

:D No, zobaczymy jak to się sprawdzi (byle nie podzieliło losu części tanich przewoźników lotniczych).
Zoppoter - Czw Mar 31, 2005 11:28 am

Marcin napisał/a:
:D No, zobaczymy jak to się sprawdzi (byle nie podzieliło losu części tanich przewoźników lotniczych).

To na pewno nie, bo tu będą wykorzystane miejsca w już kursujących pociągach. Miejsca, które do tej pory były zapewne puste. InterCity już od dawna ma inną ofertę specjalną dla pełnego obłozenia swoich składów: bilety Last Minute, po 10 złotych, w wybranych pociagach na wybranych fragmentach trasy.

Za to należy sie spodizewać akcji związków zawodowych w Przewozach Regionalnych, które zażądaja połączenia IC z PR. Tak jak wcześniej zażądali połączenia PR i SKM...

seestrasse - Czw Mar 31, 2005 2:20 pm

Cytat:
Zatrudniliśmy firmę Juventus

z Turyna, rzecz jasna :wink:
no ale do stolicy Pyrlandii nie ma bezpośredniego połączenia? granda! chciałam sobie bimby dokładnie obejrzeć :II
i na Mazury nic, szkoda

Zoppoter - Czw Mar 31, 2005 2:49 pm

seestrasse napisał/a:
Cytat:
Zatrudniliśmy firmę Juventus

z Turyna, rzecz jasna :wink:
no ale do stolicy Pyrlandii nie ma bezpośredniego połączenia? granda! chciałam sobie bimby dokładnie obejrzeć :II
i na Mazury nic, szkoda

No bo to sa miejsca w juz kursujących pociągach IC, mówiełem przecież. A ekspresy i intercity w Polsce to musza byc do Warszawy, z Warszawy, albo przez Warszawę. Inaczej nie ma.

seestrasse - Czw Mar 31, 2005 2:53 pm

no to w końcu TLK czy IC??? :skolowany:
Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 7:45 am

seestrasse napisał/a:
no to w końcu TLK czy IC??? :skolowany:

TLK to tylko usłauga swiadczona przez IC. Dopiero rozpatruje się ewentualność utworzenia spółki pod ta nazwą, zależnej od IC.

parker - Pią Kwi 01, 2005 8:01 am

Jeszcze im mało tych spółek i stołków?
Marcin - Pią Kwi 01, 2005 8:28 am

A kto nie lubi spółkować?
:mrgreen:

parker - Pią Kwi 01, 2005 9:28 am

Podobno są tacy :mrgreen:
Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 11:53 am

parker napisał/a:
Jeszcze im mało tych spółek i stołków?

A co Ci za różnica? IC to firma rentowna, więc ich sprawa jak wydadzą zarobione pieniądze.

parker - Pią Kwi 01, 2005 11:56 am

Cytat:
A co Ci za różnica?

mi żadna, i tak nie jeżdżę IC :evil:

Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 1:56 pm

parker napisał/a:
Cytat:
A co Ci za różnica?

mi żadna, i tak nie jeżdżę IC :evil:

no, to co fermencisz?

parker - Pią Kwi 01, 2005 2:00 pm

Cytat:
no, to co fermencisz?

a ty co się czepiasz? pomarudzić nie wolno? :wink:

Pietrucha - Pią Kwi 01, 2005 3:57 pm

małe zboczonko...

Może ktos z Was wie na czym polegają imienne, tygodniowe bilety sieciowe?
http://www.pkp.pl/oferta_wybor.php?id=10
Na zapodanej stronie jest napisane że osoba posiadająca taki bilet moze jeździć pociągami osobowymi i pośpiesznymi uruchamianymi przez PKP Przewozy Regionalne. Tylko po czym poznać, że dany pociąg jest PKP PR a nie jakiejś innej spółki? Czy może wszystkie pośpieszne i osobowe są uruchamiane przez PKP PR?
No i jeszcze ta ulga 50%, z tego co wiem to ulgowy ma 37%... czyli komu ta ulga przysługuje? w kasach natomias twierdzą, że na te bilety na ma w ogóle jakichkolwiek ulg :???:

Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 5:27 pm

Pietrucha napisał/a:
Na zapodanej stronie jest napisane że osoba posiadająca taki bilet moze jeździć pociągami osobowymi i pośpiesznymi uruchamianymi przez PKP Przewozy Regionalne. Tylko po czym poznać, że dany pociąg jest PKP PR a nie jakiejś innej spółki? Czy może wszystkie pośpieszne i osobowe są uruchamiane przez PKP PR?
No i jeszcze ta ulga 50%, z tego co wiem to ulgowy ma 37%... czyli komu ta ulga przysługuje? w kasach natomias twierdzą, że na te bilety na ma w ogóle jakichkolwiek ulg :???:

Rozróżnianie pociągów:
Nie ma jakiegos jednolitego "oficjalnego" systemu rozróżniania IC, PR i SKM. Innych przewoźników u nas jeszcze nie ma.
Sporo pociągów jast oznakowanych stosownymi tabliczkami albo naklejkami. Na przykład wszystkie kolejki SKM maja loga naklejone koło drzwi. Pociągi pospieszne często maja tabliczki z napisem "Przewozy regionalne", a ekspresowe z reguły maja oznaczenie IC, to też koło drzwi. Gorzej z oznakowaniem składów elektrycznych należących do PR, ale tu mozesz założyć, że jeśli nie ma logo SKM, to skład nalezy to do PR.
Poszczególne spółki mają tez swoje systemy malowania wagonów. Ale to moze byc mylące, bo nie wszystkie wagony otrzymały juz malowanie właściwe poszczególnym spółkom.
Pociagi są też oznaczone w rozkładach jazdy, a juz na pewno stosownej informacji powinna Ci udzielić panienka w informacji albo konduktor danego pociągu, czy nawet zawiadowca stacji, jeśli mowa o jakichs małych stacyjkach.

Ulgi: Są dwa rodzaje ulg:
1. ustawowe, czyli narzucone kolejom przez ojczyznę, a budżet ma pokrywać różnicę w cenie. To sa te "sztywne" ulgi dla młodziezy, studentów, inwalidów, kombatantów itp.
2. handlowe, czyli po prostu rabaty przyznawane przez przewoźników wedle własnego pomysłu. To sa te wszystkie bilety okresowe, weekendowe, wycieczkowe, zbiorowe, imienne, na okaziciela, last minute itp.

Ogólnie jest dużo stawek ulg obydwu rodzajów, nie tylko 37 i 50 %.

Paramedic - Pią Kwi 01, 2005 10:59 pm

Mikołaj,

Paramedic, zajrzyj do mojej galerii i do Zakładu Turpistyki Miejskiej! Wysłany: Czw Mar 31, 2005 5:53 am PKP uruchamia TLK... WITAM... A dokładniej czego mam szukać?? BO CO JAK CO... ALE FOTKI SĄ SUPER!!!! Pozdrawiam Paramedic