Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Wystawa "Niechciane dziedzictwo"

parker - Wto Mar 29, 2005 11:23 am
Temat postu: Wystawa "Niechciane dziedzictwo"
Niechciane dziedzictwo. Różne oblicza architektury nowoczesnej w Gdańsku i w Sopocie

O wystawie na stronie "Łaźni"

seestrasse - Wto Mar 29, 2005 12:28 pm

w 30dniach jest parę słów i obrazków na temat tej wystawy
bassa - Sro Mar 30, 2005 9:15 pm

Gorzej,że wszystkie materiały drukowane(katalog,plakat itd) tylko w 1000 egz...troszku mało chyba ???
danziger - Czw Mar 31, 2005 5:46 pm

bassa napisał/a:
Gorzej,że wszystkie materiały drukowane(katalog,plakat itd) tylko w 1000 egz...troszku mało chyba ???
Może wydrukowali o jedno 0 za mało? bo tysiąc to faktycznie jakoś tak maławo :???:
parker - Pon Kwi 18, 2005 9:00 am

Wystawa "Niechciane dziedzictwo" w Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia

Ktoś już był?

Mikołaj - Pon Kwi 18, 2005 8:10 pm

Nie, ale możemy skrytykować albo dać się obrazić :hihi: !
Mikołaj - Pon Kwi 18, 2005 8:15 pm

A tak na serio to jak Rzygacze dojdą do władzy to będzie to lista budynków do wyburzenia.
No i tutaj ktoś jak zwykle się nie popisał - dziennikarz albo pisarz:
Cytat:
OPINIE

Stefan Chwin

pisarz, wykładowca UG

Budynki, które powstały w Gdańsku w XX wieku, to nie są dzieła, które mogą się obronić. Gdy idę przez Gdańsk z gościem z innego kraju, który mnie prosi o pokazanie miasta, to mam duże problemy. Oprócz starowki i Oliwy nie znajduję nic godnego uwagi

parker - Pią Kwi 29, 2005 11:00 am

Rozmowa z Jackiem Friedrichem
Marcin - Pią Kwi 29, 2005 5:24 pm

Jacek Friedrich popełnił był kilka lat temu pewną książkę :wink: która ma sympatyczny wstęp.
wrangla - Sob Maj 28, 2005 5:05 pm

Wystawa czynna do JUTRA (29.05. niedziela)
godz. 12.00 - 18.00

wrangla - Pon Maj 30, 2005 1:21 am

Byłam dziś w Łaźni na wspomnianej wystawie. Ogólnie... to mało mi. Liczyłam na większą ilość eksponatów i zdjęć.

Najbardziej zainteresowała mnie oryginalna pamiątkowa kronika "LWSM MORENA - I Doniosły Etap 7.06.1976r. - 30.06.1977r.", dokumentująca budowę osiedla mieszkaniowego Piecki-Migowo zaprojektowanego przez zespół architektów pod kier. inż. Jerzego Janusza z "Miastoprojektu". Zdjęcia, wycinki prasowe... szkoda, że nie miałam czasu, by wszystko przeczytać.

Na wystawie jest też niezrealizowany projekt rzeźb Swietłany Zerling, które miały być umieszczone wzdłuż ciągu pieszego na Żabiance (poł. lat 70-tych).

Zaciekawiła mnie także
Cytat:
makieta kina UFA-Palast, mieszczącego się przy ul. Elżbietańskiej, zniszczonego w czasie II-giej wojny swiatowej.

Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym kinie, macie może jakieś zdjęcia tego obiektu? Kiedy to w ogóle wybudowali? I gdzie dokładnie stał ten budynek?

wrangla - Pon Maj 30, 2005 1:26 am

Jeszcze kilka zdjęć Przymorza...
parker - Pon Maj 30, 2005 1:30 am

Dzięki chociaż za to... pomimo twojego przypomnienia - nie dotarłam. Ja wiedziałam, że tak będzie :II
Obiecuję sobie po raz milionowy, że następnym razem nie będę zwlekać z pójściem na wystawę do ostatniego dnia :wink:

wrangla - Pon Maj 30, 2005 1:36 am

Podobno są szanse by wystawa była pokazywana jeszcze przez jakiś czas.
pumeks - Pon Maj 30, 2005 9:47 am

wrangla napisał/a:
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym kinie, macie może jakieś zdjęcia tego obiektu? Kiedy to w ogóle wybudowali? I gdzie dokładnie stał ten budynek?

Według "30 Dni" z listopada/grudnia 2004, kino Ufa-Palast zostało otwarte 28 marca 1931 przy Elisabethkirchengasse 2. Budynek zbudowano według projektu sopockiego architekta Adolfa Bielefeldta.
Co do lokalizacji - sądząc z adresu, była to część ulicy Elżbietańskiej na odcinku między kanałem Raduni a kościołem św. Elżbiety, naprzeciwko Domu Opatów Pelplińskich.

wrangla - Pon Maj 30, 2005 9:59 am

pumeks napisał/a:
Co do lokalizacji - sądząc z adresu, była to część ulicy Elżbietańskiej na odcinku między kanałem Raduni a kościołem św. Elżbiety, naprzeciwko Domu Opatów Pelplińskich.

Czyli dokładnie w miejscu gdzie dziś stoi zielony budynek GE Money Banku?

danziger - Pon Maj 30, 2005 10:31 am

W jakim to dokładnie miejscu stało to nie wiem, ale wiem, że wspomina je Zwarra w swoich "Wspomnieniach gdańskiego Bówki" - chyba zwłaszcza w 3cim tomie.
No i właśnie - ile tych tomów "wspomnień" wyszło - 3 czy 5?

A zamieszczone zdjęcia to z całą pewnością Przymorze, a nie Morena......

wrangla - Pon Maj 30, 2005 10:34 am

danziger napisał/a:
A zamieszczone zdjęcia to z całą pewnością Przymorze, a nie Morena......
8O A czy ja gdzieś napisałam, że zmieszczone zdjęcia pokazują Morenę?
danziger - Pon Maj 30, 2005 10:38 am

nie wprost, ale pisałaś dużo o kronice LWSM Morena (m. in. o zdjęciach w niej), no i jak potem zamieściłaś zdjęcia to zasugerowałem się, że to właśnie te z kroniki
pumeks - Pon Maj 30, 2005 11:45 am

Cytat:

Ja mam pięć...

seestrasse - Pon Maj 30, 2005 11:43 pm

wranglo, dzięks za foty z Przymorza :== jeśli masz więcej...
wrangla - Pon Maj 30, 2005 11:53 pm

Nie mam więcej fotek fotek Przymorza, ale mam zdjęcie wspomnianego wcześniej projektu rzeźb na Żabie.
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 12:00 am

dzięki :love:
rozumiem, że tych rzeźb miało być więcej? i wolnostojące? bo ja je znam :D zostały wykorzystane jako płaskorzeźby w jednym z bloków - "wejściowy" na deptak od strony morza, tuż obok "bramy". swego czasu zdobiły lodziarnię Carpigiani tamże :D

danziger - Wto Maj 31, 2005 12:01 am

Taak, kiedyś to dbano o to, aby sztukę wysoka przybliżyć ludowi pracującemu miast (czy "i wsi" również, to juz nie jestem pewien). A dzisiaj - panie, szkoda gadać... :hihi:
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 12:06 am

oj, czepiasz się Danzi :D
mieszkałam w "pobliżu" Żabianki przez całe dzieciństwo i te dziwne rzeźby, jak i plac zabaw w formie wiosek: indiańskiej i kowbojskiej dla dzieciaka chowanego w betonowym mrówkowcu były istnym zaburzeniem równowagi emocjonalnej, w pozytywnym tego słowa znaczeniu :D

wrangla - Wto Maj 31, 2005 12:07 am

seestrasse napisał/a:
rozumiem, że tych rzeźb miało być więcej? i wolnostojące? bo ja je znam :D zostały wykorzystane jako płaskorzeźby w jednym z bloków...

Płaskorzeźby to był odrębny projekt, który został zrealizowany. A wolnostojace nie powstały, hmm ciekawe dlaczego.

seestrasse - Wto Maj 31, 2005 12:08 am

wrangla napisał/a:
Płaskorzeźby to był odrębny projekt, który został zrealizowany. A wolnostojace nie powstały, hmm ciekawe dlaczego.

acha!
w każdym razie są do siebie baaardzo podobne :D

Marcin - Wto Maj 31, 2005 12:10 am

Dziękuję za (foto)relację. :D Miałem się wybrać, a wyszło tak jak zwykle. :wink:
wrangla - Wto Maj 31, 2005 12:11 am

seestrasse napisał/a:
w każdym razie są do siebie baaardzo podobne :D
Tak, bo chyba ta sama osoba je wymysliła.
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 8:58 am

pumeks napisał/a:
Cytat:

Ja mam pięć...

A nie powtarzaja Ci sie niektóre? :haha:

pumeks - Wto Maj 31, 2005 9:10 am

Pierwsze trzy wyszły "za komuny". Przy czym tom trzeci kończył się zdaje się w momencie, kiedy pan Brunon siedział w zasypanej śniegiem chacie w Gołubiu, a do drzwi pukała armia wyzwolicielska... na to, aby wyszedł tom czwarty, opisujący wydarzenia wiosny 1945 (i późniejsze) trzeba było poczekać do lat dziewięćdziesiątych. Choć, niestety, w tomie 4 i 5 jest sporo "powtórek" z tomów wcześniejszych.
danziger - Wto Maj 31, 2005 9:31 am

Właśnie ja całkiem niedawno kupiłem sobie 3 tomy - wszystkie nowo wydane przez Marpress - no i zacząłęm się zastanawiać, bo gdzieś słyszałem o 5 tomach, ale facet, od którego kupiłem miał trzy jeno, w dodatku ten trzeci kończy się podsumowaniem Zwarry, z którego wynika, że jest ostatnim.
A powtórki są - jak się okazuje nie tylko w IV i V - w tych co ja mam, te same sytuacje często są opisane nawet po dwa razy w jednym tomie...

gargoyle dfl - Pią Cze 03, 2005 8:26 am

Cytat:
Najbardziej zainteresowała mnie oryginalna pamiątkowa kronika "LWSM MORENA - I Doniosły Etap 7.06.1976r. - 30.06.1977r.", dokumentująca budowę osiedla mieszkaniowego Piecki-Migowo
,moze jestem troche ciekawski,ale czy Wrangla jest moze z Moreny?
Marcin - Pią Cze 03, 2005 9:50 am

Wrangla jest Kościerzyńska. :wink:
wrangla - Pią Cze 03, 2005 9:54 am

gargoyle dfl napisał/a:
moze jestem troche ciekawski,ale czy Wrangla jest moze z Moreny?
nie jest :)

...wrangla nie jest też tfu, tfu.. "kościrzyńska" :evil: :hihi:

janak - Pią Cze 03, 2005 11:59 am

Wrangla jest KARSIŃSKA (no, przynajmniej była)!
Marcin - Pią Cze 03, 2005 12:04 pm

A obecnie "przymorska". :wink:
Zoppoter - Pią Cze 03, 2005 12:11 pm

Marcin napisał/a:
A obecnie "przymorska". :wink:

Przymorzyńska. Albo Przymorzewska.

danziger - Pią Cze 03, 2005 1:36 pm

de domo Kościerzyńska, primo voto Przymorska? :wink:
gargoyle dfl - Sob Cze 04, 2005 7:06 am

Cytat:
nie jest
to czemu to wielkie zainteresowanie Morena? :???: