Dawny Gdańsk

Akademia Rzygaczy - Takie sobie małe odkrycie

Grün - Sob Mar 26, 2005 11:24 pm
Temat postu: Takie sobie małe odkrycie
Zapuściłem się dzisiaj na małą wycieczkę w miejsce, gdzie stał Szpital Wszystkich Bożych Aniołów, a potem kawiarnia Vier Jahreszeiten. Ku mojemu zdumieniu odkryłem tam obiekt, który służy obecnie jako altanko-składziko-drewutnia. Jego rozmiar, kształt i materiał, z jakiego go wykonano sprawił, że powziąłem podejrzenie, że może to być resztka urządzeń parkowo-gastronomicznych owych właśnie "Czterech Pór Roku". Czy ktoś ma może obrazek, na którym możnaby zobaczyć kawiarnię przed "wyzwoleniem"?
seestrasse - Sob Mar 26, 2005 11:46 pm

qrcze, mijam to coś codziennie w drodze do pracy... ileż to razy obiecywałam sobie wkleić fotę na FDG :D
cieszę się że mnie ubiegłeś. jestem niezmiernie ciekawa co to takiego 8O

parker - Pon Mar 28, 2005 9:06 pm

Z tramwaju tego nie zauważyłam... dobrze, że się wybrałeś na spacerek :)
seestrasse - Pon Mar 28, 2005 10:37 pm

z tramwaju właśnie widać :D
parker - Wto Mar 29, 2005 10:49 am

Rzeczywiście z tramwaju widać :D
seestrasse - Wto Mar 29, 2005 12:23 pm

dzisiaj sobie obejrzę (mam nadzieję, że z Planetobusu też widać :D )
pumeks - Sro Mar 30, 2005 10:21 am

Mam tylko zdjęcie kawiarni od strony Wielkiej Alei (w I tomie albumu BSG jest jeszcze podobne zdjęcie z tramwajem) oraz fragment planu. Zabudowania które zaznaczyłem na niebiesko zachowały się moim zdaniem do dziś, stoją za czołgiem (przesłonięte zdaje się żywopłotem). Kawiarnia znajdowała się mniej więcej w rejonie wylotu Lindenstraße (Tuwima) - natomiast Szpital Wszystkich Bożych Aniołów, wg prof. Grüna, naprzeciwko Smoluchowskiego-Traugutta, czyli o jeden przystanek bliżej Wrzeszcza.
Mikołaj - Sro Mar 30, 2005 5:25 pm

"niebieskie" zabudowania są, dzisiaj widziałem
Grün - Sro Mar 30, 2005 6:11 pm

Są, są... :)