Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Plaża - gdzie to jest?

Corzano - Sro Mar 23, 2005 11:46 am
Temat postu: Plaża - gdzie to jest?
A allegro pojawiły się dwie kartki przedstawiające plaże, których sprzedający nie potrafi zlokalizować. Mi też się to nie udało. Nie wygląda mi to na Gdańsk, ale może się mylę.
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 11:56 am

To na 100% nie jest Gdansk. Na drugiej pocztowce napisane jest "Ostseebad Deep". Sprawdzilem, byl (a moze dalej jest) w Deep budynek przedstwaiony na pierwszej pocztowce. Tak wiec obie pochodza z kapieliska Deep Bezirk Stettin. A gdzie to bylo, pewnie niedaleko praslowianskiego grodu Szczecina.
Zoppoter - Sro Mar 23, 2005 11:58 am
Temat postu: Re: Plaża - gdzie to jest?
Corzano napisał/a:
A allegro pojawiły się dwie kartki przedstawiające plaże, których sprzedający nie potrafi zlokalizować. Mi też się to nie udało. Nie wygląda mi to na Gdańsk, ale może się mylę.

Na tym drugim jest jakas nazwa na dole. Ostseebad S...? Nie ma jakiegoś powiększenia?

Zoppoter - Sro Mar 23, 2005 12:02 pm

Sabaoth napisał/a:
To na 100% nie jest Gdansk. Na drugiej pocztowce napisane jest "Ostseebad Deep". Sprawdzilem, byl (a moze dalej jest) w Deep budynek przedstwaiony na pierwszej pocztowce. Tak wiec obie pochodza z kapieliska Deep Bezirk Stettin. A gdzie to bylo, pewnie niedaleko praslowianskiego grodu Szczecina.

Aaa, Deep, nie mogłem tego Deep rozczytać. Już nie te oczy...

Podejrzewam, ze to jest na terenie dzisiejszej Polski, bo na współczesnej mapie nie ma niczego podobnego w pobliżu Szczecina po niemieckiej stronie. To może być jakiś Dziwnów, albo coś w tym rodzaju...

wrangla - Sro Mar 23, 2005 12:10 pm

Dzięki googlom można znaleźć dość sporo pocztówek z Ostseebad Deep.
Na przykład tu

Grün - Sro Mar 23, 2005 12:47 pm

Deep to jest przecież Mrzeżyno!
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 12:51 pm

To juz wiadomo, ze to pudelko z latarenka na czubku to hala plazowa.
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 12:52 pm

Cytat:
Mrzeżyno

Jaka piekna nazwa, pewnie bardzo stara. A ze byla trudna do wymowienia to zmieniono ja na Deep :^^

Grün - Sro Mar 23, 2005 12:53 pm

Ściśle rzecz biorąc "hotel nadbrzeżny" :%
Grün - Sro Mar 23, 2005 12:55 pm

Zawszeć to łatwiej wymówić "Deep" niż "Mscheschin" :^^ no i Deep się kojarzy z morzem :) A Mrzeżyno z niczym się nie kojarzy.