|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Plaża - gdzie to jest?
Corzano - Sro Mar 23, 2005 11:46 am Temat postu: Plaża - gdzie to jest? A allegro pojawiły się dwie kartki przedstawiające plaże, których sprzedający nie potrafi zlokalizować. Mi też się to nie udało. Nie wygląda mi to na Gdańsk, ale może się mylę.
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 11:56 am
To na 100% nie jest Gdansk. Na drugiej pocztowce napisane jest "Ostseebad Deep". Sprawdzilem, byl (a moze dalej jest) w Deep budynek przedstwaiony na pierwszej pocztowce. Tak wiec obie pochodza z kapieliska Deep Bezirk Stettin. A gdzie to bylo, pewnie niedaleko praslowianskiego grodu Szczecina.
Zoppoter - Sro Mar 23, 2005 11:58 am Temat postu: Re: Plaża - gdzie to jest?
Corzano napisał/a: | A allegro pojawiły się dwie kartki przedstawiające plaże, których sprzedający nie potrafi zlokalizować. Mi też się to nie udało. Nie wygląda mi to na Gdańsk, ale może się mylę. |
Na tym drugim jest jakas nazwa na dole. Ostseebad S...? Nie ma jakiegoś powiększenia?
Zoppoter - Sro Mar 23, 2005 12:02 pm
Sabaoth napisał/a: | To na 100% nie jest Gdansk. Na drugiej pocztowce napisane jest "Ostseebad Deep". Sprawdzilem, byl (a moze dalej jest) w Deep budynek przedstwaiony na pierwszej pocztowce. Tak wiec obie pochodza z kapieliska Deep Bezirk Stettin. A gdzie to bylo, pewnie niedaleko praslowianskiego grodu Szczecina. |
Aaa, Deep, nie mogłem tego Deep rozczytać. Już nie te oczy...
Podejrzewam, ze to jest na terenie dzisiejszej Polski, bo na współczesnej mapie nie ma niczego podobnego w pobliżu Szczecina po niemieckiej stronie. To może być jakiś Dziwnów, albo coś w tym rodzaju...
wrangla - Sro Mar 23, 2005 12:10 pm
Dzięki googlom można znaleźć dość sporo pocztówek z Ostseebad Deep.
Na przykład tu
Grün - Sro Mar 23, 2005 12:47 pm
Deep to jest przecież Mrzeżyno!
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 12:51 pm
To juz wiadomo, ze to pudelko z latarenka na czubku to hala plazowa.
Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 12:52 pm
Jaka piekna nazwa, pewnie bardzo stara. A ze byla trudna do wymowienia to zmieniono ja na Deep
Grün - Sro Mar 23, 2005 12:53 pm
Ściśle rzecz biorąc "hotel nadbrzeżny"
Grün - Sro Mar 23, 2005 12:55 pm
Zawszeć to łatwiej wymówić "Deep" niż "Mscheschin" no i Deep się kojarzy z morzem A Mrzeżyno z niczym się nie kojarzy.
|
|