Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Gdańsk bez cukierków

seestrasse - Sro Mar 23, 2005 12:30 am
Temat postu: Gdańsk bez cukierków
koniec ze słodyczą
:cry:
najpierw zabrali piwo. teraz cukierki...

Mikołaj - Sro Mar 23, 2005 12:44 am

"Było sobie kiedyś miasto, które obok przedmieść Orunia, Siedlce, Oliwa, Emaus, Pruszcz, Święty Wojciech, Młyniska i Nowy Port miało przedmieście o nazwie Wrzeszcz. Wrzeszcz był tak duży i tak mały, że wszystko, co na tym świecie wydarza się lub mogłoby się wydarzyć, wydarzyło się też lub mogło byłoby się wydarzyć we Wrzeszczu.
Na tym przedmieściu między ogródkami działkowymi, placami ćwiczeń, nawadnianymi polami, wznoszącymi się lekko cmentarzami, stoczniami, boiskami i blokami koszar, we Wrzeszczu, który dawał dach nad głową około siedemdziesięciu dwom tysiącom zameldowanych mieszkańców, który miał trzy kościoły i jedną kaplicę, dwa gimnazja, jedno liceum, szkołę średnią, szkołę rzemiosł i gospodarstwa domowego, wciąż za mało szkół powszechnych, ale za to browar ze Stawem Browarnym i lodownią, we Wrzeszczu, któremu znaczenie nadawały fabryka czekolady >Baltic< miejskie lotnisko, dworzec i sławna Politechnika, dwa niejednakowej wielkości kina zajezdnia tramwajowa, wiecznie przepełniona hala sportowa i wypalona synagoga; na znanym przedmieściu Wrzeszcz, którego władze zarządzały miejskim sierocińcem i położonym malowniczo koło Studzienki zakładem dla niewidomych, we włączonym do miasta od roku tysiąc osiemset pięćdziesiątego czwartego Wrzeszczu, który rozciągał się u stóp Jaśkowego Lasu, gdzie stał pomnik Gutenberga, jako korzystnie położona dzielnica mieszkaniowa, we Wrzeszczu, którego linie tramwajowe docierały do kąpieliska Brzeźno, do siedziby biskupiej Oliwy i do miasta Gdańska, w Gdańsku-Wrzeszczu zatem, na przedmieściu sławnym za sprawą huzarów Mackensena i ostatniego następcy tronu, które na całej szerokości przepływał potok Strzyża,..."

seestrasse - Sro Mar 23, 2005 12:47 am

czyli to jest lista Grassa. obiekty które czeka zagłada...
ojej, a ja chciałam pożartować :roll: bo strasznie lubię czekoladę
niestety melancholię również

Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 7:03 am

Cytat:
miał trzy kościoły i jedną kaplicę, dwa gimnazja, jedno liceum, szkołę średnią, szkołę rzemiosł i gospodarstwa domowego, wciąż za mało szkół powszechnych, ale za to browar ze Stawem Browarnym i lodownią, we Wrzeszczu, któremu znaczenie nadawały fabryka czekolady >Baltic< miejskie lotnisko, dworzec i sławna Politechnika, dwa niejednakowej wielkości kina zajezdnia tramwajowa, wiecznie przepełniona hala sportowa i wypalona synagoga; na znanym przedmieściu Wrzeszcz, którego władze zarządzały miejskim sierocińcem i położonym malowniczo koło Studzienki zakładem dla niewidomych

Z tej listy zniknęły też zajezdnia tramwajowa przy Partyzantów i synagoga, szkoły też ostatnio się zamyka, niż demograficzny idzie. :II

seestrasse - Sro Mar 23, 2005 3:59 pm

tak nie do końca, ostatecznie i synagoga i zajezdnia istnieją - tylko ich przeznaczenie się zmieniło
TOMB - Sro Mar 23, 2005 4:28 pm

A pamiętacie sławną na cały świat markę POLIFARB OLIVA? Ich fabryka stała obok likwidowanej dzisiaj fabryki d."Bałtyk" w Oliwie.
Cały świat kupował ich farby okrętowe... i co? Przyszła dzika, wolna konkurencja i na początku lat 90, ktoś kupił firmę (ale się poświęcić musiała konkurencja), doprowadził do upadłości i zlikwidował. Dzisiaj w tym miejscu jest wielki pusty plac. Aż się dziwię że w xeszłym roku rozebrano nawet budynki, bo jeśli dobrze pamiętam to fabryka farb była w tym miejscu już pzred I Wojną św. Więc podejrzewam, że część budynków była z tamtego okresu.

Tequilla - Pią Mar 25, 2005 12:47 am

TOMB napisał/a:
A pamiętacie sławną na cały świat markę POLIFARB OLIVA? Ich fabryka stała obok likwidowanej dzisiaj fabryki d."Bałtyk" w Oliwie.
Cały świat kupował ich farby okrętowe... i co? Przyszła dzika, wolna konkurencja i na początku lat 90, ktoś kupił firmę (ale się poświęcić musiała konkurencja), doprowadził do upadłości i zlikwidował. Dzisiaj w tym miejscu jest wielki pusty plac. Aż się dziwię że w xeszłym roku rozebrano nawet budynki, bo jeśli dobrze pamiętam to fabryka farb była w tym miejscu już pzred I Wojną św. Więc podejrzewam, że część budynków była z tamtego okresu.

Wtym miejscu jest już pustynia jutro podeślę foto

Tequilla - Pią Mar 25, 2005 8:13 pm
Temat postu: Fabryka Farb i Lakierów
Olivia i Fazer
Dawniej w miejscu tablicy z npisem Fazer był napis Bałtyk z pod którego przebijały litery pisane gotykiem :%

mat - Sob Mar 26, 2005 2:52 pm

ehhhh szkoda ,nie bedzie już cukiereczków. Byłem przeciwny od samego początku poczynaniom Fazera (aż chce się powiedzieć :wiedziałem że tak będzie) jak zmiana nazwy Bałtyk, skupianie się prawie wyłacznie na swoich produktach , marketing itd......
Zwalają teraz na ciężki rynek , niestety są na rynku i droższe produkty po dziś dzień.
Na pocieszenie dodają łaskawie : nasze produkty nie znikną z rynku. :II

Tequilla - Sob Mar 26, 2005 3:34 pm

Cytat:
Na pocieszenie dodają łaskawie : nasze produkty nie znikną z rynku.

Czyje produkty? (tak jak farba z Olivi) a co gorsza obawiam się,że kolejne zabytkowe budowle zostaną "zaadoptowane" w podobny sposób jak Olivia.
Ja już błogosławieństwo Unii odczułem na własnej skórze mam coraz większe trudności ze znalezieniem pracy na kontraktach (tani pracownicy są z poza Unią) :evil:

Przy okazji składam Najserdeczniejsze Życzenia Wielkanocne dla całego Wielce Szanownego Grona Forum Dawny Gdańsk :OO

Corzano - Sob Mar 26, 2005 3:40 pm

TOMB napisał/a:
A pamiętacie sławną na cały świat markę POLIFARB OLIVA? [...] Cały świat kupował ich farby okrętowe... i co?

Nie zauważyłem tego. Armatorzy pod zachodnimi towarzystwami klasyfikacyjnymi wybierali raczej inne (swoje) marki.

Tequilla - Sob Mar 26, 2005 3:47 pm

Cytat:
Nie zauważyłem tego. Armatorzy pod zachodnimi towarzystwami klasyfikacyjnymi wybierali raczej inne (swoje) marki.

Pływam na statkach obcych armatorów w brygadach remontowych i wielokrotnie widziałem iak na statki przychoddziły farby z Olivi głównie z powodu bardzo niskiej ceny

Corzano - Sob Mar 26, 2005 4:08 pm

Być może na greckich lub rosyjskich jednostkach. Nie widziałem by Skandynawowie, Niemcy lub Anglicy zamawiali polskie farby.
Tequilla - Sob Mar 26, 2005 4:19 pm

Cytat:
Nie widziałem by Skandynawowie

Pływam u armatora Norweskiego IUM . :oops:
Faktycznie w ostatnim czasie używają farb Humplla, ale jeszcze 5 lat temu hętnie kupowali naszą z wiadomych powodów.

Corzano - Sob Mar 26, 2005 4:25 pm

OK, w takim razie mamy różne doświadczenia.
PS. Nie słyszałem o tym producencie. Nie chodzi przypadkiem o Hempel?

TOMB - Wto Mar 29, 2005 3:07 pm

A nawet gdyby kupowali tylko tani armatorzy, to i tak pamiętam jak produkcja szła pełną parą a na całej długości zakładu, na każdej wolnej przestrzeni, kilka metrów ponad ogrorzedzie stały palety z chobokami farby... Czyli zbyt był...
danziger - Sro Mar 30, 2005 12:49 am

Tylko o jakich czasach mowa jeśli chodzi o tę produkcję pełną parą?
seestrasse - Sro Mar 30, 2005 1:10 am

a czy ktoś wie, czy póki co sklepik przy Kościuszki co w nim sprzedawali czeko na wagę (ekstra ceny!!!) pobędzie jeszcze przez jakiś czas? bo mi czeko lidlowskie i biedronkowskie nijak nie smakują :evil:
Corzano - Sro Mar 30, 2005 7:33 am

seestrasse napisał/a:
bo mi czeko lidlowskie i biedronkowskie nijak nie smakują :evil:

To odwiedź Bomi. Mają np. Lindt.

seestrasse - Sro Mar 30, 2005 12:08 pm

a tam, Bomi :<> :wink:
nie stać mnie na Lindta (6 zeta za tabliczkę o wadze 100g!!! dramat jakiś).
poza tym bywa mocno przesłodzony!
:D

Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 12:31 pm

A najlepsza na swiecie czekolada to Marabou! A moja ulubiona to Premium Dark 70% :mrgreen:
Corzano - Sro Mar 30, 2005 12:34 pm

Jakaś afrykańska nazwa. :mrgreen: Skąd ona pochodzi?
seestrasse - Sro Mar 30, 2005 12:51 pm

gorzka czeko! nie, ja po niej kicham :hihi:
milk only :love:

Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 12:55 pm

Corzano napisał/a:
Jakaś afrykańska nazwa. :mrgreen: Skąd ona pochodzi?

www.marabou.com

Zesztrasiu, i dla Ciebie cos sie znajdzie.

parker - Sro Mar 30, 2005 12:57 pm

Cytat:
Corzano napisał:
Jakaś afrykańska nazwa. Skąd ona pochodzi?

www.marabou.com

Aha. Pochodzi z internetu? :wink:

Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 1:00 pm

Cytat:
Aha. Pochodzi z internetu?

Ale fabryka jest jak najbardziej realna. Bylem, zwiedzalem. Najbardziej podobal mi sie magazyn-chlodnia, wysoki na 5 pieter, dlugi i szeroki na 200 m (albo i wiecej) i PELEN czekolady!

seestrasse - Sro Mar 30, 2005 1:02 pm

mmm, mniam mniam... 200g, tonaż zupełnie przyzwoity :== dzięks Sabciu
Cytat:
magazyn-chlodnia, wysoki na 5 pieter, dlugi i szeroki na 200 m (albo i wiecej) i PELEN czekolady!

:huuurra: chciałabym zostać tam na noc, oczywiście w odpowiednim ubranku

Grün - Sro Mar 30, 2005 1:03 pm

Z Finlandii, o ile mi wiadomo...
parker - Sro Mar 30, 2005 1:03 pm

W takich fabrykach to nie należy zbyt dokładnie się przyglądać produkcji ulubionej czekolady. Zwłaszcza jeśli jest to taka z bakaliami :wink:
Zoppoter - Sro Mar 30, 2005 1:04 pm

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Aha. Pochodzi z internetu?

Ale fabryka jest jak najbardziej realna. Bylem, zwiedzalem. Najbardziej podobal mi sie magazyn-chlodnia, wysoki na 5 pieter, dlugi i szeroki na 200 m (albo i wiecej) i PELEN czekolady!

Rany boskie, pięćset milionów litrów czekolady... A w Etiopii dzieci głodują...

seestrasse - Sro Mar 30, 2005 1:04 pm

parker napisał/a:
W takich fabrykach to nie należy zbyt dokładnie się przyglądać produkcji ulubionej czekolady. Zwłaszcza jeśli jest to taka z bakaliami :wink:

to są podłe plotki!!!
:wink:

Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 1:06 pm

Grün napisał/a:
Z Finlandii, o ile mi wiadomo...

Teraz to jest czesc koncernu Kraft-Fazer. Ale receptury i proporcje maja swoje. Najblizsza fabryka jest w Upplands-Väsby, z 50-60 km ode mnie :mrgreen:

seestrasse - Sro Mar 30, 2005 1:06 pm

przyślij chociaż skany papierków... :LL:
Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 1:11 pm

A tak na powaznie. Mialem okazje trzy lata temu zwiedzic ta fabryke. Pralinki, batoniki i cale, duze tabliczki czekolady smigaly tak, ze krecilo mi sie w glowie. I nie jest prawda to, co pisze Parker, jakosc tych wyrobow jest super. Na kolejne spotkanie przywioze probki to sami posmakujecie :P Mniam!
doraa - Sro Mar 30, 2005 10:10 pm

Potwierdzam, czekolada marabou jest super, szczególnie z orzeszkami......... :OO
parker - Czw Kwi 07, 2005 11:57 am

Akcja protestacyjna w Fazerze
Dagon - Wto Sie 09, 2005 11:29 am
Temat postu: Galeria Gdańska
Sorry, ze tworze o tym nowy temat - na pewno to bylo juz tutaj poruszane, ale nie moge tego znalezc...
niemniej zauwazyc, ze tam zaczyna sie cos chyba dziac :)
Wczoraj zdziwil mnie brak tych baraczkow, gdzie znajdowal sie sklep firmowy Fazera :)

Kilka słów od ojca redaktora: wątki scaliłem, wystarczyło wpisać "fazer" do wyszukiwarki

Mikołaj - Wto Sie 09, 2005 2:02 pm

o fazerze jest też tutaj
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=1614

Dagon - Wto Sie 09, 2005 2:11 pm

Ja wpisywalem Galeria Gdańska, albo ECE :)

No ale nic - przy Grunwaldzkiej/Kosciuszki zaczyna sie cos dziac :)

jacek-gdansk - Wto Sie 09, 2005 11:58 pm

Jestem obok, tzn. na "wysepce" służbowo codziennie. Też już chciałem wrzucić zdjęcia takie jak Twoje Dagon. Dzieje się faktycznie, ale czy aby na lepsze? Jeśli tylko zauważę jakieś kolejne zmiany to postaram się dać znać na forum.
5 lat temu przez 3 miesiące byłem podwykonawcą dla "Fazera", zastępowałem kolegę który wyjechał i nie chcąc stracić "fuchy" poprosił mnie o pomoc. Już wtedy zakłady we Wrzeszczu służyły co najwyżej za magazyn i to niewielki oraz miejsce które była naszą bazą - to ten barak w głębi który widać na Twoich fotkach.

postman - Pią Sie 19, 2005 7:47 pm

:dziadek: Oj będzie mi brakowało Fazera,zawsze jak przychodziłem z listami dostałem tabliczke czekolady,a teraz co koledzy sie śmieja że jak wybuduja Centrum Bałtyckie to poczte beda mi przywozić na rampe kolejowa obok.! :wow:
villaoliva - Sro Gru 21, 2005 6:13 pm
Temat postu: "Dość udręki w korkach na Słowackiego"
To w kontekście tego co powstanie w miejscu dawnego ZPC Bałtyk

wiecej tu

grzechuu - Pon Lut 27, 2006 1:13 pm
Temat postu: Re: Fabryka Farb i Lakierów
Tequilla napisał/a:
Olivia i Fazer
Dawniej w miejscu tablicy z npisem Fazer był napis Bałtyk z pod którego przebijały litery pisane gotykiem :%

z miesiąc temu widziałem że tabliczka "fazer" została zdjęta, i odsłonili stary napis "bałtyk", powinien jeszcze być (chyba że zdążyli zmienić) - z skm-ki widać

grzechuu - Sro Mar 15, 2006 10:05 pm

byłem, sfociłem, zeskanowałem:
Piotr J. - Czw Mar 16, 2006 10:19 am

To może mieć jakieś magiczne znaczenie...
http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=18887
:lol:
Pewnie i tak wszyscy wiedzą o powrocie "Bałtyku" do Oliwy, ale z formalności załączam link.

ahmed - Czw Mar 16, 2006 5:41 pm

hurrrrrra-slodycze z dziecinstwa :==
seestrasse - Czw Mar 16, 2006 6:29 pm

ale made by Bomilla, pachnie mi to biedroną... :II
Sabaoth - Czw Mar 16, 2006 8:11 pm

"Część produkcji trafi na rynek skandynawski" i będzie sprzedawana w supermarketach w podrzędnych dzielnicach po 10 koron za 3 czekolady :hihi:
seestrasse - Pon Mar 27, 2006 12:25 am

tu sobie popatrzcie... aż mi po brodzie pociekło na wspomnienie niektórych wyrobów
http://mujweb.cz/www/choc...ltyk/baltyk.htm

villaoliva - Pon Mar 27, 2006 4:44 pm

:== Mniam :==
Latoyka - Pon Mar 27, 2006 4:49 pm

Łojej, mam cala kolekcje takich opakowan po czekoladzie z mlodosci mojej mamy :) Niech ja tylko odbiore scaner z naprawy :)
grzechuu - Sro Maj 31, 2006 1:41 am

grzechuu napisał/a:
Tequilla napisał/a:
Olivia i Fazer

z miesiąc temu widziałem że tabliczka "fazer" została zdjęta, i odsłonili stary napis "bałtyk", powinien jeszcze być (chyba że zdążyli zmienić) - z skm-ki widać

wracając jeszcze na moment do tego tematu - to wiecie co tam było napisane na poprzednich warstwach? :%

bassa - Sro Maj 31, 2006 9:47 am

Hih! No to jest piękny pomysł na Swiatowy Zjazd Gdańszczan- opakować partie wspólczesnych czekoladek w stare,sentymentalnie znane opakowania - i zysk na Katarzynke.... :OO
villaoliva - Sro Maj 31, 2006 9:35 pm

grzechuu napisał/a:
grzechuu napisał/a:
Tequilla napisał/a:
Olivia i Fazer

wracając jeszcze na moment do tego tematu - to wiecie co tam było napisane na poprzednich warstwach? :%

[url=http://img182.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Zapewne "Anglas" :wink:

grzechuu - Sob Cze 24, 2006 11:03 pm

No to fakt, że "Anglas" powinno tam gdzieś być :)
Ale w dolnym rzędzie widzę jakieś inne literki: coś jak S, Y (xWISSxxxxYx ?) :???:

DarioB - Sro Sty 17, 2007 10:52 pm

Chyba do tego wątku pasuje:
http://www.allegro.pl/ite..._czekolady.html

grzechuu - Pią Gru 05, 2008 2:44 am

średnio pasuje do początkowego tematu, ale do ostatnich postów już bardziej [może by więc temat lekko zmodyfikować? nie wiem:) ]

Widzieliście nową stronkę Bałtyku? http://www.zpcbaltyk.pl/

Jest zdjęcie mojej różowej Finezji! :==

Ponadto do niedzieli Festiwal Czekolady w Kinie Neptun
http://www.festiwalczekolady.pl/

inne:

Voit - Pią Gru 05, 2008 8:55 am

...Codziennie przechodziłem obok fabryki Bałtyku na ul. Czerwonego Sztandaru.
Nigdy nie zapomnę zapachu miętowych pastylek w czekoladzie.

bassa - Pią Gru 05, 2008 8:58 pm

Grzechuu! i Michałki też są !!!!!!

super miłe zaglądanie w stronkę która podałeś !!!

feyg - Pią Sty 16, 2009 11:39 pm

Jakiś czas temu padło pytanie co kryje się pod tym napisem:

ale dziś zauważyłem że jakiś kretyn część napisu zasprajował :II

Voit - Sob Sty 17, 2009 2:30 pm

Teraz dostrzegam swój błąd...
Fabryka stała w okolicy skrzyżowania ul Doroszyńskiego i Czerwonego Sztandaru.
Ja chodziłem ul Czerwonego Sztanaru i tam właśnie zlokalizowałem fabrykę...
:roll:

pavoogd - Wto Paź 13, 2009 7:48 am

Poniżej przedstawiam fotki czekoladek z dawnego Anglasa :)

A tutaj więcej:

http://www.mojgdansk.com/?p=25

Sabaoth - Czw Lis 11, 2010 10:22 pm

Mój nowy nabytek, tym razem czekoladowo-gdański :hihi: Niestety, zapach wywietrzał lata temu :II A na dokładkę reklama firmy Dr Hansa Kossmanna od którego wzięła nazwę wytwórnia czekolady Kosma.