|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - Kmienie w lesie oliwskim
Tequilla - Pon Mar 21, 2005 4:47 pm Temat postu: Kmienie w lesie oliwskim W latach mojej młodości podczas spacerów po lesie oliwskim, było to w latach 1964-68 spotykałem przy drużkach kamienie z namalowanymi napisami w języku niemieckim na białym tle z czarną obwódką. Spotykałem również drogowskazy oraz kosze na śmieci przyczepione do drzew z jakimiś napisami zaczynającymi się od litery V Prawdo podobnie te ostatnie nie przetrwały. Obecnie można spotkać kamienie z pozostałością napisów niestety często poniszczone przez ludzi, którym napisy wyraźnie przeszkadzały i w związku z tym zostały zamalowane na czarno ( Na szczęście historia upomniała się o swoje i napisy ukazały się z pod farby) Oto kilka miejsc gdzie do tej pory widoczne są te napisy:
1 Kapliczka na rozstaju dróg pomiędzy drogą Marii a doliną Schwabego.
2 Kamień naprzeciw Dworu Oliwskiego.
3 Kamień na skraju Szwedzkiej Grobli.
Tequilla - Pon Mar 21, 2005 4:55 pm Temat postu: załącznik do Kamienie aneks
Mikołaj - Pon Mar 21, 2005 5:53 pm
zapraszam http://www.dawnygdansk.pl/kamienie/kamienie.htm
a z tymi koszami to ciekawe... to mogło być Verschoenerungs Verein Oliva
Tequilla - Sro Mar 23, 2005 2:03 pm
Cytat: | a z tymi koszami to ciekawe... to mogło być Verschoenerungs Verein Oliva |
Wydaje mi się że w 99% to jest właśnie to
Może ktoś ma jeszcze jakieś informacje na temat ścieżek w lasach gdańskich?
TOMB - Sro Mar 23, 2005 2:13 pm
A ja mam jedną uwagę! Nie podawajcie dokładnej lokalizacji tego typu rzeczy na forum, gdzie każdy może o tym przeczytać. I tak jest już tego typu pamiątek przeszłości mało. Nie sądzę, żeby ginęły duże głazy i kamienie, ale w końcu słupy graniczne W.M.Gd. raczej do małych i lekkich nie należą, a co rusz znajdują się amatorzy ich "zbierania".
|
|