|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Elitarny kompleks szkół pod Gdańskiem
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 11:57 am Temat postu: Elitarny kompleks szkół pod Gdańskiem Tajemniczy zakon buduje elitarny kompleks szkół
Legioniści Chrystusa będą edukować Polaków
Wiecie o co z tym wszystkim chodzi, co to za sekta? A moze krzyzacy do Gdanska wracaja?
Corzano - Pią Mar 18, 2005 12:08 pm
Odgrzewany kotlet z 1999 roku.
Dla mnie, to mogą sobie budować co chcą, gorzej jakby chcieli coś burzyć.
Masz szczęście, że od Polski dzieli Cię sporo wody, bo nazywanie żarliwych wyznawców JPII sektą, mogłoby grozić co najmniej klątwą.
parker - Pią Mar 18, 2005 12:08 pm
O rajuśku...
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 12:11 pm
Jak nie sekta, to... Ogniem i mieczem nawracac beda? Gdzie mozna kupic bilety na takie widowiska z cyklu "Swiatlo i dzwiek" w ich wykonaniu?
Dla mnie, wszystko, co robi ludziom piane z mozgu to sekta. A tu sie to zapowiada, niestety
wrangla - Pią Mar 18, 2005 12:13 pm Temat postu: Re: Elitarny kompleks szkół pod Gdańskiem
Sabaoth napisał/a: | Wiecie o co z tym wszystkim chodzi... |
Cytat: | Bp Tadeusz Pieronek: Legioniści zaczęli pojawiać się w Polsce w roku 1992. Na Zachodzie są bardzo prężnym zgromadzeniem zajmującym się edukacją. Mają potężny dom na Via Aurelia w Rzymie. Są cenni dla Kościoła i jeśli wzbudzają kontrowersje, to wśród tych, którym siła Kościoła się nie podoba. Nie mam do nich zastrzeżeń. Są trochę tradycyjni, ich działalność z całą pewnością mieści się w ramach współczesnego pluralizmu. |
Sabaoth napisał/a: | A moze krzyzacy do Gdanska wracaja? |
Cytat: | Zakonnicy już przed wiekami byli obecni w Bielkowie. Pierwsze wzmianki o wsi Groß Boelkau pochodzą z XIV wieku. W 1395 r. wielki mistrz krzyżacki Konrad von Jungingen nadaje klasztorowi Kartuzów wieś Bielkowo wraz z młynem i przysiółkiem zwanym Kolbudami, zwalniając ją równocześnie od wszelkich ciężarów i służebności. Do tradycji nawiązują i Legioniści, którzy od trzech lat nie uznają ciężarów podatkowych nałożonych przez gminę. |
Marcin - Pią Mar 18, 2005 12:14 pm
Cytat: | bo nazywanie żarliwych wyznawców JPII sektą, mogłoby grozić co najmniej klątwą. |
A co? Zostałeś już ekskomunikowany?
Corzano - Pią Mar 18, 2005 12:17 pm
Marcin napisał/a: | A co? Zostałeś już ekskomunikowany? |
W kraju nad Wisłą nikt się w takie rzeczy nie bawi. Używa się argumentów bardziej przemawiających do delikwenta.
wrangla - Pią Mar 18, 2005 12:17 pm
Sabaoth i inni,
proponuję zrobić STOP, jeśli chodzi o dyskusję o wierze.
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 12:20 pm
A czy ja dyskutuje o wierze? Chcialem podyskutowac o nowym centrum pralniczym, przepraszam, edukacyjnym. To wszystko.
wrangla - Pią Mar 18, 2005 12:22 pm
Wszelkie info są tutaj: Legioniści w Bielkowie
Marcin - Pią Mar 18, 2005 12:33 pm
Tak dla przypomnienia (dla tych którzy nie doczytali lub zapomnieli): Witamy nowych
użytkowników!
Cytat: | Pierwsze naruszenie dobrych obyczajów przyjętych na forum będzie skutkowało wystawieniem ostrzeżenia przez moderatorów, kolejne wyrzuceniem z forum (banem).
Za obrażenie innego użytkownika należy przeprosić, brak przeprosin również będzie skutkował banem. |
Na Forum znajdują się różne osoby: ateiści, agnostycy, katolicy, etc. Uważam, iż możemy powstrzymać się od jakiś złośliwych komentarzy dotyczących wiary, gdyż takie mogą obrazić sporą część forumowiczów.
A Twoje stwierdzenie stwierdzenie Corzano:
Cytat: | Masz szczęście, że od Polski dzieli Cię sporo wody, bo nazywanie żarliwych wyznawców JPII sektą, mogłoby grozić co najmniej klątwą. |
niebezpiecznie w takim kierunku zmierza.
Corzano - Pią Mar 18, 2005 12:49 pm
Marcin napisał/a: | A Twoje stwierdzenie stwierdzenie Corzano [...] niebezpiecznie w takim kierunku zmierza. |
Macinie, dotykając tego tematu bardzo ważę słowa. Zauważ proszę, że pisałem o "wyznawcach JPII", a do nich katolicy się nie zaliczają, o ile znam katechizm KK. Miałem na myśli radykalne grupy, które papieża traktują jako ikonę i nie wsłuchują się w jego nauczanie, co widać po ich czynach.
Jesli ktoś poczuł się urażony, to przepraszam. Z mojej strony EOT.
Gdanszczanin - Sob Mar 19, 2005 1:03 pm
Cytat: | Do tradycji nawiązują i Legioniści, którzy od trzech lat nie uznają ciężarów podatkowych nałożonych przez gminę |
To jest bardzo ciekawe w tym wszytkim . Co to znaczy nie uznają ciężarów podaktowych ? Nie płacą czy ktoś ich zwolnił od podatków ?
Sabaoth - Sob Mar 19, 2005 1:11 pm
Instytucje dobroczynne i inne non-profit i tak nie mają od czego płacic podatków.
Grün - Sob Mar 19, 2005 1:27 pm
prywatna szkoła instytucją non-profit - ale się uśmiałem
Sabaoth - Sob Mar 19, 2005 1:34 pm
Cytat: | prywatna szkoła instytucją non-profit - ale się uśmiałem |
Prywatna, czy nie prywatna, z piekielnie wysokim czesnym, to nie ma znaczenia. Zakon penie jest żebraczy, znaczy ubogi i dobroczynny.
Odyseusz - Nie Mar 20, 2005 8:31 pm
Co wy ciągle macie taki ubaw z Kościoła? Chcecie być "trendi"?
Sabaoth - Nie Mar 20, 2005 8:54 pm
Cytat: | Chcecie być "trendi"? |
Ja jestem "trendi" od wieeeelu lat
Odyseusz - Nie Mar 20, 2005 9:00 pm
W momencie gdy codzień musisz się gapić na te słowo widzniejące za oknem w tytule solarium do którego przyjeżdżają dreski, słowo to nabiera cech pejoratywnych.
Sabaoth - Nie Mar 20, 2005 9:06 pm
Nie znam Twojego widoku z okna, ale Ci nie zazdroszczę. Wolę mój widok na las.
Grün - Nie Mar 20, 2005 10:16 pm
Odyseuszu - pokaż mi gdzie zajmujemy się kościołem? Mówimy o bliżej nie sprecyzowanym zakonie i jego prywatnej szkole. Nie przesadzaj. Nie ma to nic wspólnego z byciem trendi. Pewne rzeczy się nie zmieniają.
Corzano - Pon Mar 21, 2005 7:32 am
Grün napisał/a: | Mówimy o bliżej nie sprecyzowanym zakonie i jego prywatnej szkole. |
Ten zakon jest bardzo konkretny i stanowi część KRK.
Od jakichkolwiek opinii nt. religii i praktyk powstrzymam się, bo nie pasuje ona do nurtu przyjętego na forum.
Zoppoter - Pon Mar 21, 2005 8:08 am
Grün napisał/a: | Odyseuszu - pokaż mi gdzie zajmujemy się kościołem? Mówimy o bliżej nie sprecyzowanym zakonie i jego prywatnej szkole. Nie przesadzaj. Nie ma to nic wspólnego z byciem trendi. Pewne rzeczy się nie zmieniają. |
Nalezy dodać, ze we współczesnej Polsce "trendy" jest być katolikiem i uprawiać kult papieża. Osoby, które śmią papieza nie uwielbiać, albo nawet deklarują, że nie są katolikami, nie są "trendy" tylko są odszczepieńcami.
Wracając do rzeczywistego tematu tej dyskusji: Mam wrażenie, że cała ta historia to bedzie powtórka z Radia Maryja. Ostatnio Krajowa Komisja Wiedzących Lepiej, Co Dla Słuchaczy Dobre uznała, że Radio Maryja złamało wszelkie zasady obowiązujące "nadawców społecznych" ale to nie jest powód, zeby ich tego statusu pozbawiać. Krótko mówiąc oficjalnie ogłoszono, że Radio Maryja jest świętą krową. Co ciekawe w Krajowej Radzie dominują postkomuniści... To się nazywa być trendy!
Otóż spodizewam się, że ów zespół szkół prowadzony przez tajemniczy zakon będzie po prostu kuźnią kadr, czyms podobnym do nazistowskich kompleksów wychowujących dzieci we właściwym duchu od maleńkości. Zapewne będzie to funkcjonować niezależnie od prawa państwowego i kanonicznego, nie będzie się też ów "zakon" stosować do żadnych niewygodnych poleceń biskupów, kardynałów ani papieży.
Corzano - Pon Mar 21, 2005 8:18 am
Zoppoter napisał/a: | Otóż spodizewam się, że ów zespół szkół prowadzony przez tajemniczy zakon będzie po prostu kuźnią kadr, czyms podobnym do nazistowskich kompleksów wychowujących dzieci we właściwym duchu od maleńkości. |
Chyba przesadzasz. Szkoły religijne mają dość długą tradycję, nie tylko w chrześcijaństwie. Poza tym trudno rodzicom odmawiać prawa do wychowywania potomstwa, w duchu, jaki sobie wybiorą.
Chyba znów zboczyliśmy - już milknę.
Zoppoter - Pon Mar 21, 2005 7:06 pm
Corzano napisał/a: | Chyba przesadzasz. Szkoły religijne mają dość długą tradycję, nie tylko w chrześcijaństwie. Poza tym trudno rodzicom odmawiać prawa do wychowywania potomstwa, w duchu, jaki sobie wybiorą.
|
Długowieczność tradycji nie czyni tej tradycji dobrą ani złą. Nie próbuje tez nikomu niczego odmawiać; piszę po prostu czego sie spodziewam.
Marcin - Pon Mar 21, 2005 9:13 pm
Legioniści Chrystusa w Gdańsku
|
|