|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Huty w Gdańsku
jahrek - Pon Mar 14, 2005 1:07 am Temat postu: Huty w Gdańsku Jak na razie udalo mi się odnaleźć w Gdańsku dwie huty obie nad Radunią możnaby je zamieścić w Zagadkach..
Mikołaj - Pon Mar 14, 2005 1:17 am
Jahrek, jak ja Cię lubię
http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=360
http://www.forum.dawnygda...php?p=3698#3698
jahrek - Pon Mar 14, 2005 1:24 am
No ale Koenigshutte nie mieliście
Mikołaj - Pon Mar 14, 2005 1:26 am
Nie, i to co napisałem, to nie ironia!
(choć nie jestem pewien czy nie wypatrzyliśmy czegoś na torach przy dworcu na Toruńskiej, może ma ktos dokładne zdjęcie)
jahrek - Pon Mar 14, 2005 1:30 am
jakiś dziś podejrzliwy jestem...najpierw "Partacz", teraz to w każdym razie post do edycji, bo zdjęcie nr2. to ten sam napis co tu, tylko przed remontem (i źle skadrowany)
jahrek - Pon Mar 14, 2005 1:36 am
przy okazji maly "off-top", a macie zdjęcie blaszki z barierki ogradzającej zejście do piwnic Hali Targowej? Imię i nazwisko wykonawcy + adres pisane staroniemiecką czcionką [Po prawej stronie pólnocnego wejścia] Ostatnio gdy hala byla czynna,napis byl zastawiony częściowo przywiązaną do w/w barierki lańcuchem lodówkę... Mam tylko jedno zdjęcie gdzieś, do tego nieostre, robione zwyklą Idiotenkamerą...zastanawiam się czy blaszka bedzie tam jeszcze, gdy znów otworzą Halę
Mikołaj - Pon Mar 14, 2005 1:38 am
nie, mam tylko blaszki z sopockiego cmentarza
http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=286
jahrek - Pon Mar 14, 2005 1:43 am
Skoro tak, to podaję wskazówkę do kolejnej blaszki. Zdjęcie rzeczonego objektu niestety nie istnieje, a co gorsza, nie mogę znaleźć go na żadnej ze starych klisz. Podejrzewam jednak, że wciąż tam jest.. Problem [i ciekawostka] w tym, że jest w Żarnowcu... Jedyne co pamiętam, to że wykonal ja ktoś z Dlugich Ogrodów
Marcin - Pon Mar 14, 2005 1:42 pm
I Koenigshutte "kolejowe".
Cytat: | (choć nie jestem pewien czy nie wypatrzyliśmy czegoś na torach przy dworcu na Toruńskiej, może ma ktos dokładne zdjęcie) |
Ma.
jahrek - Pon Mar 14, 2005 2:09 pm
Pietrucha - Pon Mar 14, 2005 3:02 pm
Cytat: | Skoro tak, to podaję wskazówkę do kolejnej blaszki |
Kilkanaście takich blaszek mozna obglądac na starym cmentarzu w Przyjaźni.
Mikołaj - Pon Mar 14, 2005 3:15 pm
Cytat: | na starym cmentarzu w Przyjaźni. |
jadę tam za jakieś 2 tygodnie!
Makabunda - Pon Mar 14, 2005 6:16 pm Temat postu: Po drodze No to po drodze Mikołaju podskocz do Kiełpinka tam na szynach kolejowych znajdują się sygnatury HUTY CZĘSTOCHOWA z roku 1928.
Pietrucha - Sro Cze 01, 2005 3:42 pm
Ostatnio maiłem okazje znów byc na starym cmentarzu w Przyjaźni, niestety blaszek z nazwami kowali, na których widniała także nazwa miasta Danzig juz nie ma. Jak byłem tam w zeszłym roku było ich kilka, jak nie kilkanaście. Teraz udało mi się znaleśc jedną, i to chyba dlatego że furtka na której się znajduje była przewrócona i te (...) hieny cmentarne tego niezauważyły. Wcale się nie ździwie, jeżeli na najblizszym jarmarku będzie można te blaszki kupić
Pietrucha - Czw Cze 02, 2005 11:45 pm
Cytat: | Cytat:
na starym cmentarzu w Przyjaźni.
jadę tam za jakieś 2 tygodnie! |
i co? byłeś tam?
Mikołaj - Czw Cze 02, 2005 11:48 pm
Byłem, ale nie trafiłem na cmentarz, że się tak wyrażę.
|
|