|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Rodzinna pamiątka
Mikołaj - Sro Lut 23, 2005 11:34 pm Temat postu: Rodzinna pamiątka Być może wspólnie uda nam się odpowiedzieć na pytanie, gdzie zdjecie mogło być zrobione. Jest na nim dziadek mojego przyjaciela Kefrena, stoi obok tabliczki z napisem MAGGI. Może to być jakieś miasteczko na Żuławach, może to być Pruszcz... tyle jego przypuszczeń.
Sabaoth - Sro Lut 23, 2005 11:36 pm
Równie dobrze każde inne miasteczko w promieniu 200 km Trudno będzie znaleźć, chyba, że miejsce się nie zmieniło i ktoś je zapamiętał.
Leon - Nie Mar 13, 2005 6:13 pm
Front tego budynku kojarzy mi sie z Ksiegarnia w Pruszczu Gd.
jahrek - Nie Mar 13, 2005 10:55 pm
z tą przy Grunwaldzkiej? na zdjęciu pruszcz widać b.malo, choć uklad okien zdaję się zgadzać...
jahrek - Nie Mar 13, 2005 10:58 pm
zdaję się że pospieszylem się z wyslaniem, to jednak nie ten budynek
Mikołaj - Pią Wrz 30, 2005 11:48 pm
Przypomnę wątek, może teraz komuś coś się skojarzy...
crimson - Sob Paź 22, 2005 6:05 pm
Witam,
chyba rozwiązałem zagadkę; oto opis który znalazłem w źródłach niemieckich (ale po angielsku ):
Cytat: | Carl was born in Neustadt (Westpreusen) on March 10, 1866. A Neustadt saddler he
was the son of Neustadt shoemaker Johann Friedrich Ernst Purfürst and his
wife Wilhelmine Christiane Dorothee Goetze. Hedwig was born in Neustdt on
July 6, 1866. She was the daughter of Neustadt tailer Carl August Rohler and
his wife Sophia Agnes Theresie nee Gottschalt from Neustadt. |
Neustadt to jak wiemy - Wejherowo.
Pozdrawiam
Mikołaj - Sob Paź 22, 2005 7:51 pm
Wspaniale! Ale...
Martwi mnie tylko jedna rzecz - rok urodzenia CÓRKI to 1866, a zdjęcie pochodzi z o ile mnie pamięć nie myli z lat tuż przed I wojną... Ojciec musiałby się nieźle trzymać...
Sabaoth - Sob Paź 22, 2005 9:10 pm
Może wnuk dostał takie samo imię jak miał dziadek Tak kiedyś bywało.
Marcin - Sob Paź 22, 2005 9:27 pm
Ja tak dostałem...
crimson - Nie Paź 23, 2005 9:49 pm
Wg. mnie z powyższej informacji jasno wynika, że Carl i jego siostra Hedwiga (oboje urodzeni w 1866r.) byli dziećmi szewca o imionach Johann Friedrich Ernst Purfürst. Czyli w latach przed I wojna światową Carl Rohler miałby ok 45 lat. Bardzo prawdopodobne...
|
|