Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - wykopane z ziemi Gdańskiej :)

Vondraczek - Wto Lut 15, 2005 1:43 pm
Temat postu: wykopane z ziemi Gdańskiej :)
Witam mam pytanko spotkał sie ktoś może z takim czymś - zaczełem szaleć na podwórku z wykrywaczem i było tego rozsiane jak grzybków po deszczu kilka lat temu pytałem sie o tym na innym forum to miałem co odpowiedz to co innego począwszy od nieśmiertelników na numerkach stoczniowych skończywszy!! :???: dzięki za odpowiedz ale ciekawią mnie te numerki. :hmmm:
Vondraczek - Wto Lut 15, 2005 1:46 pm

no i obrazek mi wcieło!!
Odyseusz - Wto Lut 15, 2005 3:52 pm

NH to sieć hoteli. Nie wiem jak długo istnieje, ale to mogły być numerki na drzwiach i przy kluczach choć 9991 to dość duża liczba. Hm. Ciekawa zagadka. :hmmm:
Pietrucha - Wto Lut 15, 2005 4:22 pm

ja też mam kilka dziwnych blaszek, prawdopodobnie z Gdańska, jak będe miał okazje to zrobie zdjęcie i załącze
wrangla - Wto Lut 15, 2005 4:41 pm

Odyseusz napisał/a:
NH to sieć hoteli.
To hiszpańska sieć, istnieje dość długo. Od kiedy dokładnie to nie wiem. W Polsce nie ma żadnego hotelu i chyba nigdy nie miała. Za to sporo hoteli NH jest np. w Niemczech.
Teoria z numerkiem hotelowym może nawet jest pradziwa. Tylko ciekawe po co ktoś miałby przywozić takie numerki do Gdańska? :hmmm:

Odyseusz - Wto Lut 15, 2005 4:53 pm

Zalukałem do netu i logo mają ine, ale takie koncerny zmieniają wizerunek logo co jakiś czas, gdyby doszukać się jak wyglądało przed wojną można by nawet sprawę wyjaśnić, albo wykluczyć przynajmniej taką ewentualność.
Może to jakiś niemiacki kolekcjoner numerków zajumał je przed wojną i przywiózł do Gdańska :P

Vondraczek - Sro Lut 16, 2005 8:08 am

Hotel - tej wersji jeszcze nie było :D . Zapomniałem dodać, że kilka numerków znalazłem o tym samym numerze. Hyba że jeden do głównych drzwi, drugi do kibelka, trzeci do garderoby :hihi: . A tak na poważnie ciągle mnie ta sprawa nurtuje. Obstawiam narazie wersje o numerkach narzędziowych w stoczni. Ale sprawe będe ciągnoł dalej 8)
Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 9:40 am

wrangla napisał/a:
Odyseusz napisał/a:
NH to sieć hoteli.
To hiszpańska sieć, istnieje dość długo. Od kiedy dokładnie to nie wiem. W Polsce nie ma żadnego hotelu i chyba nigdy nie miała. Za to sporo hoteli NH jest np. w Niemczech.
Teoria z numerkiem hotelowym może nawet jest pradziwa. Tylko ciekawe po co ktoś miałby przywozić takie numerki do Gdańska? :hmmm:

MOże nie zauwazyliście, ale Gdańsk do 1945 roku nie był w Polsce... Mało tego, do 1919 roku w ogóle Polski nie było.
Zatem hotel owej sieci mógł tu niegdyś istnieć. Oczywiscie nalezałoby to sprawdzić.

wrangla - Sro Lut 16, 2005 9:47 am

Zoppoter napisał/a:
MOże nie zauwazyliście, ale Gdańsk do 1945 roku nie był w Polsce... Mało tego, do 1919 roku w ogóle Polski nie było.
:%
Pisząc o NH, myślałam o całym terenie zajmowanym przez współczesną Polskę.
Trudno się domyśleć? :%

Grün - Sro Lut 16, 2005 10:10 am

Współczesną komu? :%
wrangla - Sro Lut 16, 2005 10:12 am

czepialski poranek :wink:
współczesną nam.
Wstawić mapę? :mrgreen:

Grün - Sro Lut 16, 2005 10:17 am

A co to? Też gra półsłówek? :^^
Corzano - Sro Lut 16, 2005 10:47 am

wrangla napisał/a:

Na tym forum jest to wręcz niemożliwe. :%

parker - Sro Lut 16, 2005 11:16 am

Cytat:
czepialski poranek

jeszcze cię to dziwi? :hihi:

Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 12:40 pm

wrangla napisał/a:

Pisząc o NH, myślałam o całym terenie zajmowanym przez współczesną Polskę.

Ano trudno, nic o tym nie wspomniałaś. Napisałaś "w Polsce" i nic ponadto.

Mikołaj - Sro Lut 16, 2005 1:02 pm

Zoppoter, następnym razem specjalnie dla Ciebie umówimy się na spotkanie przy kiosku ruchu na dworcu PKP w Gdańsku, w Polsce. :hihi: :P
Grün - Sro Lut 16, 2005 1:09 pm

Nie zapomnijcie przedtem zatankować w cepeenie :)
Corzano - Sro Lut 16, 2005 1:13 pm

I wypucujcie adidasy. :hihi:
Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 1:20 pm

Mikołaj napisał/a:
Zoppoter, następnym razem specjalnie dla Ciebie umówimy się na spotkanie przy kiosku ruchu na dworcu PKP w Gdańsku, w Polsce. :hihi: :P

Rozumiem, ze nie chcecie sie ze mną spotkać? :cry:
Bo dworców PKP w Gdańsku to jest kilka... Nie wykluczam, że przy niektórych z nich stoja kioski Ruchu :mrgreen:

A swoja drogą walczymy z potocznymi nazwami miejscowymi w Gdańsku (i to nie tylko o "starowkę" sie rozchodzi), ale potoczne i jednocześnie błęne wyrażenia w innych dzidzinach uznawane sa tu za normę i powód do kpin z osób ich nieuzywających... :P

Grün - Sro Lut 16, 2005 1:32 pm

O jeeeeeju, Zoppoter, przepraszamy - przecież wszyscy się zgadzają, że masz absolutną rację.
Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 1:38 pm

Grün napisał/a:
O jeeeeeju, Zoppoter, przepraszamy - przecież wszyscy się zgadzają, że masz absolutną rację.

Nic nie szkodzi, wszak nikt nie ma obowiązku stosowac sie do moich wskazówek. :mrgreen:

A czy rzeczywiście "wszyscy" uznaja te moja rację, to ja bym nie był taki pewny :hihi:

Grün - Sro Lut 16, 2005 1:54 pm

A ci co nie uznają, to wiesz... :%
parker - Sro Lut 16, 2005 6:32 pm

CO? 8O