Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - tory w Letnicy?!

seestrasse - Wto Lut 08, 2005 2:20 am
Temat postu: tory w Letnicy?!
no wlasnie :D
bedac ostatnio na arcyciekawej wycieczce w Letnicy ujrzalam w bruku ulicy Starowiejskiej slady po torowisku. ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...

Grün - Wto Lut 08, 2005 8:27 am

A jak konkretne były to ślady? Bo na żadnej mapie nic takiego nie widać...
DarioB - Wto Lut 08, 2005 9:56 am

Może rozpędzona dziesiątka wypadła z torów i pognała przez dzielnicę :)
Sabaoth - Wto Lut 08, 2005 10:36 am

A może to tory kolejowe albo dawna linia tramwajowa do Nowego Portu? Gdzie to dokładnie było?
Grün - Wto Lut 08, 2005 11:31 am

Dawna linia tramwajowa to nie bardzo - ta była cały kawał na wschód - biegła wzdłuż kanału.
Sabaoth - Wto Lut 08, 2005 12:05 pm

No to właśnie proszę o dokładne położenie tych torów. Może to była jakaś linia dojazdowa do fabryki?
lucy - Wto Lut 08, 2005 2:56 pm

Tu znalazłam taką bardzo ciekawą stronę o Letnicy i w " historii "jest napisane o wybudowanej bocznicy... Może to to? :)

http://www.pke.gdansk.cc/pke_wyd_htm/letnica2.html

seestrasse - Wto Lut 08, 2005 3:45 pm

Lusiu, czy chodzi Ci o ten fragment?
Cytat:
oraz zbudowaną w latach 1913/14 wielką stację rozrządową Gdańsk Zaspa (ob. Towarowa), usprawniającą obsługę transportową Nowego Portu i odciążającą powstałą tu w 1889 roku bocznicę z Dworcem Wiślanym, przedłużoną 10 lat później do Zaspy.

powtarzam - ślady po torowisku znajdują się w bruku ulicy STAROWIEJSKIEJ
wiem, że nie ma nic na planach - dlatego tak się zadziwiam :D

pumeks - Wto Lut 08, 2005 3:54 pm

No własnie, ten fragment jest dla mnie niejasny. Co zostało przedłużone dziesięć lat później do Zaspy? :???:
seestrasse - Wto Lut 08, 2005 4:22 pm

też nie wiem o co idzie :hmmm:
Sabaoth - Wto Lut 08, 2005 5:09 pm

No jak to co przedłużono? Tory :mrgreen:
seestrasse - Wto Lut 08, 2005 5:11 pm

ale bystrzak :wink:
lucy - Wto Lut 08, 2005 5:36 pm

seestrasse napisał/a:
Lusiu, czy chodzi Ci o ten fragment?
Cytat:
oraz zbudowaną w latach 1913/14 wielką stację rozrządową Gdańsk Zaspa (ob. Towarowa), usprawniającą obsługę transportową Nowego Portu i odciążającą powstałą tu w 1889 roku bocznicę z Dworcem Wiślanym, przedłużoną 10 lat później do Zaspy.

powtarzam - ślady po torowisku znajdują się w bruku ulicy STAROWIEJSKIEJ
wiem, że nie ma nic na planach - dlatego tak się zadziwiam :D

Tak, tak...o ten fragment mi chodziło :II ..

seestrasse - Wto Lut 08, 2005 5:42 pm

nie martwmy się, jest na to rada :D trzeba tylko przesunąć troszkę Dworzec Wiślany...
Zoppoter - Wto Lut 08, 2005 6:39 pm

pumeks napisał/a:
No własnie, ten fragment jest dla mnie niejasny. Co zostało przedłużone dziesięć lat później do Zaspy? :???:

Bocznicę zbudowaną w 1889 przedluzono w 1899 (10 lat później) do Zaspy, gdzie w 1914 zbudowano dużą stację.

Tak wynika z logiki tekstu. Bo ja nie wiem, co za tor tkwił w Starowiejskiej. Nie wiem nawet gdzie jest Starowiejska w Gdańsku. :oops: Autor przytaczanego tekstu nie za bardzo chyba zna znaczenie słowa "bocznica".

Ten slad toru w bruku to skąd dokąd prowadzi? Jest prosty czy ma jakieś łuki? Jeśli ma łuki to jak ostre? Z tego można wywnioskować, czy to był tor kolejowy czy tramwajowy...

Zoppoter - Wto Lut 08, 2005 7:13 pm

A teraz poważnie, bo czasami sobie zartujemy.

Podaję za Andrzejem Masselem (ŚK 5/98, str. 12):
1867: linia Am Olivaer Tor - Saspe - Neuahrwasser
1880: krótkie odcinki torów przy nowych nabrzeżach we Freihafen
1889: Linia Am Olivaer Tor - Weichselbahnhof (w cytowanym wyzej fragmencie historii Letnicy to własnie jest owa "bocznica", bzdura do kwadratu)
1899: połączenie Weichselbahnhof z Saspe, tworzące pętlę która umożliwiała wyjazd i powrót do Bramy Oliwskiej bez zmiany czoła pociągu (według tekstu o Letnicy mowa o "przedłużeniu bocznicy")

Owo połączenie z 1899 jest i na współczesnej mapie widoczne, tor wchodzi do stacji Zaspa Towarowa od strony Brzeźna. Linia od Bramy Oliwskiej do Dworca Wislanego została przerwana po 1945 roku. Żaden z omawianych torów nie pokrywał się z ul.Starowiejską (którą sobie znalazłem na planie :mrgreen: ). Ale przebieg tej ulicy wygląda, jakby ona cała powstała wzdłuż dodatkowego toru kolejowego, który mógł tworzyć dodatkową mniejszą pętlę w obrębie portu. Być może, że tak jak Chmielna była to jezdnia funkcjonująca jednocześnie z torem. Ale to juz tylko moje domysly. Plan w ŚK nie pokazuje takiego toru.

Mikołaj - Wto Lut 08, 2005 7:32 pm

Cytat:
Być może, że tak jak Chmielna była to jezdnia funkcjonująca jednocześnie z torem

Gdybyś znał ulicę nie tylko z mapy( :wink: ), wiedziałbyś, że to raczej wykluczone - na prawie całej długości pokryta jest niemiłosiernie nierównymi zapewne przedwojennymi kocimi łbami -jakichkolwiek sladów torowiska brak.

Zoppoter - Wto Lut 08, 2005 7:54 pm

Mikołaj napisał/a:
Gdybyś znał ulicę nie tylko z mapy( :wink: ), wiedziałbyś, że to raczej wykluczone - na prawie całej długości pokryta jest niemiłosiernie nierównymi zapewne przedwojennymi kocimi łbami -jakichkolwiek sladów torowiska brak.

Po pierwsze Seestraße własnie znalazła taki slad, chciałem zauwazyć, od tego sie zaczął ten wątek... :hmmm: Po drugie, jesli to jest niemiłosiernie nierówne, to nie wiem czy może byc przedwojenne... :mrgreen:
Rozpatrzyłbym ewentualność, że ta nawierzchnia była rozbierana i ponownie układana przez polskich fachowców po 1945 roku. Na przykład z powodu napraw jakichś instalacji podziemnych (o ile są tam takie) albo z powodu ewentual;nych wybuchów w 1945 roku.
Ale oczywiście nie upieram się. Raz, że tego nie wiedziałem, dwa, że na planach nic nie ma. Tylko ten ślad odnaleziony przez Seestraße i osobliwy ukośny przebieg ulicy przemawiają za istnieniem tam wczeniej toru kolejowego.

Grün - Wto Lut 08, 2005 7:59 pm

No i jeszcze rozstaw szyn trzeba by znać - może to jakaś zakładowa kolej była...
Zoppoter - Wto Lut 08, 2005 8:02 pm

Grün napisał/a:
No i jeszcze rozstaw szyn trzeba by znać - może to jakaś zakładowa kolej była...

To nic nie da. Zakładowe koleje w takich molochach jak porty czy stocznie z reguły były i są normalnotorowe.

Mikołaj - Wto Lut 08, 2005 8:05 pm

Cytat:
ujrzalam w bruku ulicy Starowiejskiej slady po torowisku

Cytat:
jakichkolwiek sladów torowiska brak

he he :haha: no wyszło komicznie :hiihihi:
chodziło mi o to, że nie zauważyłem tam (bezpieczniej tak napisać niż że nie ma) śladów po dłuższym, ciągnącym się przez całą ulicę torowisku. ale może lepiej nie będę się odzywał :hihi:

seestrasse - Wto Lut 08, 2005 8:35 pm

Miki wrote:
Cytat:
nie zauważyłem tam (bezpieczniej tak napisać niż że nie ma) śladów po dłuższym, ciągnącym się przez całą ulicę torowisku

no cóż, mogę jedynie przytaknąć.
faktycznie ów ślad torów (cholera, a może to wcale nie były żadne tory :hmmm: :skolowany: ) jest bardzo krótki - ale jest, i wygląda na jak najbardziej normalnotorowy rozmiar.
no dobrze. mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć na Starowiejską w sobotę i nacykam zdjęcia - i Wam pokażę, i ocenicie, co to mogło być

Grün - Wto Lut 08, 2005 8:37 pm

Idź, idź, bo nas skręci :)
seestrasse - Wto Lut 08, 2005 8:40 pm

już lecę :hihi: mnie też skręca
ps. MOGĘ SIĘ ZAŁOŻYĆ, że z tego wszystkiego wyjdzie the big guzik with the much bigger pętelka (przepraszam!!!) - i że namieszałam, bądź przywidziało mi się cóś :haha:

Grün - Wto Lut 08, 2005 8:42 pm

Może nie będzie tak źle :) na razie czekamy na fotki.
Mikołaj - Wto Lut 08, 2005 8:48 pm

no co z tym fotkami :% :tuptup:
parker - Wto Lut 08, 2005 8:50 pm

Przecież napisała, że w sobotę :D
Sabaoth - Wto Lut 08, 2005 8:50 pm

Czekam na zdjęcia z niecierpliwością.
seestrasse - Wto Lut 08, 2005 8:57 pm

Cytat:
Przecież napisała, że w sobotę

nie napisała, w którą :P

Mikołaj - Wto Lut 08, 2005 9:08 pm

no przecież żartowałem :P

ps. gdzie one są!!???

seestrasse - Wto Lut 08, 2005 9:17 pm

no przecież wiem! :D
gdzie co jest? tory? torów nie ma!
no dobra, poważka. Są ślady w bruku (trzeci raz już piszę :hurra: )
Starowiejska, całkiem niedaleko od Marynarki Polskiej.
ZABIJĘ ZA TĘ DRESIARECZKĘ!!!

Grün - Wto Lut 08, 2005 9:43 pm

I co? Już byłaś robić te zdjęcia??? :%
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:28 am

już wróciłam... z trzema paskami na spodenkach
:haha: :haha: :haha:

Grün - Sro Lut 09, 2005 12:40 am

No i gdzie te zdjęcia ????
Dawaj!!!!!!!!!!! Dawaj!!!!!!!!!!! Dawaj!!!!!!!!!!! Dawaj!!!!!!!!!!! Dawaj!!!!!!!!!!! Dawaj!!!!!!!!!!!

seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:43 am

czekaj..... tylko..... narty zdejmę.... ale się.... zasapałam......
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:46 am

A tam narty - narty nie przeszkadzają. Przy seksie nie przeszkadzają, to co dopiero przy pokazywaniu zdjęć... :^^
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:47 am

masz na myśli dowcip z bacą i niemiecką turystką która wpadła w zaspę głową w dół? :mrgreen:
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:49 am

Ja się nie dam sprowokować... Dawaj zdjęcia, i nie zbaczaj na tematy narodowe!
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:50 am

ja donikąd nie zbaczam :<> ja porządna gościówa jestem
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:52 am

Widać na awatarze.
Dawaj zdjęcia!

seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:53 am

nie dam.
mam mało i dla siebie :P

Grün - Sro Lut 09, 2005 12:54 am

O Tyyyyyyyyyyyyy! to taka z Ciebie ?????
Mikołaj - Sro Lut 09, 2005 12:55 am

liczę do trzech i zdjęcia mają być :evil:
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:57 am

2...
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 12:58 am

dwa i połowa, zaczynam od nowa :P
Mikołaj - Sro Lut 09, 2005 12:58 am

2 i 1/2...
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:59 am

2 i 3/4...
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:00 am

2 i 3/4... na szczęście mamy nieskończoność :D i proszę nie czytać mi w myślach :D
wrangla - Sro Lut 09, 2005 1:02 am

seestrasse - nie daj się zmusić tym facetom żądnym wrażeń :hihi:
Grün - Sro Lut 09, 2005 1:02 am

No taka postawa to się kwalifikuje do bana! :%
parker - Sro Lut 09, 2005 1:04 am

wrangla napisał/a:
seestrasse - nie daj się zmusić tym facetom żądnym wrażeń :hihi:

Właśnie, nie daj się :wink:

wrangla - Sro Lut 09, 2005 1:04 am

Grün napisał/a:
No taka postawa to się kwalifikuje do bana! :%

A co? opór będziecie niszczyć siłą? :hihi:

Mikołaj - Sro Lut 09, 2005 1:06 am

siłom i godnościom osobistom.
chodź Grunio, nie gadamy z babami :<>

parker - Sro Lut 09, 2005 1:07 am

Victory :hurra:
Grün - Sro Lut 09, 2005 1:07 am

Pewnie, że nie gadamy...
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:08 am

dziękuję Koleżankom Smerfetkom :D
wrangla - Sro Lut 09, 2005 1:08 am

Mikołaj napisał/a:
chodź Grunio, nie gadamy z babami :<>

Poddajecie się? :mrgreen:
Zawsze powtarzam, że w kobietach siła :hihi:
seestrasse napisał/a:
dziękuję Koleżankom Smerfetkom :D

ja jestem przecież klakier :mrgreen:

Grün - Sro Lut 09, 2005 1:09 am

Z godnością zaprzestajemy dyskusji.
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:10 am

och, i kościerzyński na dodatek... i wiszący... no, nie daj się!
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:10 am

Grün napisał/a:
Z godnością zaprzestajemy dyskusji.

nie zapomnijcie wiaderka i łopatek :wink:

parker - Sro Lut 09, 2005 1:11 am

Oj, mi sie tez przodownica zepsuła :%
Mikołaj - Sro Lut 09, 2005 1:11 am

pyrrusowe zwycięsto, smerfety :<>
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:11 am

RUM OMNIUM EXCREMENTRA... kolega ma cóś do rumu, hę? (poza kokakolą)
nie, ja już nie mogę :haha: :haha: :haha:

parker - Sro Lut 09, 2005 1:12 am

Żądamy dostępu do zmiany rang :co_jest:
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:14 am

no to dziewczynki - macie jakieś hot propozyszyns dla naszych Wielmożnych Adminów?
Mikołaj - Sro Lut 09, 2005 1:16 am

załóżcie sobie wolne związki forumowe i spiszcie 21 postulatów :hihi:
wrangla - Sro Lut 09, 2005 1:18 am

parker napisał/a:
Żądamy dostępu do zmiany rang :co_jest:

:!!: ...bo będzie walka płci, bo będzie protest, bo wrzucimy was do Motławy, bo zupa była za słona...

parker - Sro Lut 09, 2005 1:18 am

Związek Zasmerfionych? :hihi:
seestrasse - Sro Lut 09, 2005 1:19 am

Mikołaj napisał/a:
załóżcie sobie wolne związki forumowe i spiszcie 21 postulatów :hihi:

no, Miki... wiesz, jak to się skończyło... ten zakład ledwo zipie :hihi:

Grün - Sro Lut 09, 2005 1:20 am

Smerfażystki!
parker - Sro Lut 09, 2005 1:24 am

Nie liczcie na to, że coś będziemy palić :%
Marcin - Sro Lut 09, 2005 12:38 pm

Może jednak... :hihi:
Grün - Sro Lut 09, 2005 12:44 pm

Palenie, albo zdrowie - wybór należy do Was :^^
Gdanszczanin - Sro Lut 09, 2005 3:24 pm

A ja naiwnie myślałem żę 50 nowych postów w tym wątku oznacza jakąś zażartą dyskusje o przeznaczeniu torów w letnicy a tutaj widzę dyskusja zeszła na zupełnie inne tory :D
Zoppoter - Sro Lut 09, 2005 3:27 pm

Gdanszczanin napisał/a:
A ja naiwnie myślałem żę 50 nowych postów w tym wątku oznacza jakąś zażartą dyskusje o przeznaczeniu torów w letnicy a tutaj widzę dyskusja zeszła na zupełnie inne tory :D

Na bocznicę... :mrgreen:

Sabaoth - Sro Lut 09, 2005 3:49 pm

A bo to pierwszy zbocznicowany wątek? :hihi:
Marcin - Czw Lut 10, 2005 2:18 pm

Ad rem...
Seestrasse, o to chodzi? :D

Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 2:28 pm

Marcin napisał/a:
Ad rem...
Seestrasse, o to chodzi? :D

Jeśli to to, to ta "lewa szyna" jest mocno umowna. "prawa" jest wyraźna, ale to może być równie dobrze ślad po poszerzeniu jezdni, która wcześniej miała w tym miejscu krawężnik.

Ale przebieg ulicy, a zwłaszcza jej łagodny łuk przed północnym zakończeniem ("wchodzący" w oś toru kolejowego, całkiem jak by tam kiedyś był rozjazd kolejowy), powoduje, że nadal nie wykluczam istnienia tam toru.

Makabunda - Czw Lut 10, 2005 2:48 pm
Temat postu: Pytanie podstawowe
Mam pytanie podstawowe, które może wykluczyć pewne hipotezy: jaki jest rozstaw śladów a jaki jest rozstaw szyn kolejowych?
Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 2:55 pm
Temat postu: Re: Pytanie podstawowe
Makabunda napisał/a:
: jaki jest rozstaw śladów

Nie wiem, nie byłem tam...

Makabunda napisał/a:

a jaki jest rozstaw szyn kolejowych?

1,435 m. mierzony między wewnętrznymi krawędziami szyn.

To na tym zdjeciu sparawia wrażenie własciwego rozstawu (porównajcie do szerokości samochodów, wynoszącej mniej więcej od 1,6 - do 1,8 m)

seestrasse - Czw Lut 10, 2005 2:58 pm

Marcinie - tak, o to chodzi. Dzięki!
Zopciu - nareszcie temat który nas połączy :hurra: ja też nie wykluczam istnienia tam niegdyś torowiska :D
Makabundo - no właśnie... rozstaw... będę tam w najbliższą sobotę i choćbym się miała polożyć na ulicy, to zmierzę ten problem :wink: (1435 mm byłby wynikiem idealnym)

Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 3:05 pm

Makabunda napisał/a:
Zopciu - nareszcie temat który nas połączy :hurra: ja też nie wykluczam istnienia tam niegdyś torowiska :D

A byliśmy rozdzieleni?

Makabunda napisał/a:

Makabundo - no właśnie... rozstaw... będę tam w najbliższą sobotę i choćbym się miała polożyć na ulicy, to zmierzę ten problem :wink: (1435 mm byłby wynikiem idealnym)

Weź pod uwagę, że miejsce szyn zajęły kamienie. Nie wiadomo przy której krawędzi szyn były widoczne dzisiaj "linie". Czyli rozstaw tych linii może wynieść równie dobrze 1435 mm (o ile one są w miejscu wewnętrzynych krawędzi szyn) albo 1570 - 1590 mm (jeżeli "linie" są tam gdzie dawniej zewnętrzne krawędzie szyn)

seestrasse - Czw Lut 10, 2005 3:10 pm

Cytat:
A byliśmy rozdzieleni?

no, to kamień spadł mi z serca :wink:
co do adremu - jedną ze smutnych hipotez jest kwestia rozjechania się ze starości kostek bruku. boję się, że tak naprawdę nie było tam żadnych torów (vide plany)
a ten cytat powyżej jest ze mnie :<> :wink:

Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 3:22 pm

seestrasse napisał/a:
Cytat:
A byliśmy rozdzieleni?

no, to kamień spadł mi z serca :wink:
:

Jeśli chodzi o poglądy moralne, polityczne albo ekonomiczne, to tu jest tyle opinii ilu forumowiczów. Tyle, że to forum o Gdańsku a nie sejm. Ja nie przewiduję mozliwosci zrywania kontaktów w ramach tego forum z powodu różnic w poglądach.

seestrasse - Czw Lut 10, 2005 3:29 pm

Zoppoter napisał/a:
Ja nie przewiduję mozliwosci zrywania kontaktów w ramach tego forum z powodu różnic w poglądach.

ja również :D przybij piątkę :D

Grün - Czw Lut 10, 2005 3:39 pm

seestrasse napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Ja nie przewiduję mozliwosci zrywania kontaktów w ramach tego forum z powodu różnic w poglądach.

ja również :D przybij piątkę :D

Gwoździami :^^

Makabunda - Czw Lut 10, 2005 3:52 pm
Temat postu: "Daszek"
Mi jednak wydaje się, że jeden ze śladów bardzo pokrywa się z osią jezdni. Oś jest najwyższym punktem przekroju jezdni tak aby woda spływała do krawędzi. Taki właśnie przekrój drogowcy nazywają "daszkiem". Ze względu na technologię układania bruku może on się również odznaczać jako nieciągłość w powierzchi brukowanej. Tak więc najprawdopodobniej nie będzie to ślad torowiska chociaż poczekajmy na wyniki pomiarów.
Reasumując środkowy ślad może to być swego rodzaju "szwem technologicznym" z czasów budowy jezdni.
Mechanizm jego powstania zamieszczam na poniższym obrazku. Powstał on w miejscu łaty do której poziomu niwelowano poziom lewej (1) strony jezdni. Po wykonaniu lewej strony łatę wyciągano i brukowno prawą stronę (2) niwelując do krawędzi już istniejącej części jezdni. W ten sposób w osi jezdni mogła powstać nieciągłość powierzchni.

Niestety nie mam pojęcia śladem czego może być druga "bruzda". Jeżeli byłby to ślad poszerzenia jezdni to bierze w łeb mój cały powyższy wywód.

Z niecierpliwością więc czekam na wyniki pomiarów in situ.

seestrasse - Czw Lut 10, 2005 3:53 pm

Grün napisał/a:
Gwoździami :^^

każdy sądzi według siebie :P

Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 4:00 pm
Temat postu: Re: "Daszek"
Makabunda napisał/a:

Niestety nie mam pojęcia śladem czego może być druga "bruzda". Jeżeli byłby to ślad poszerzenia jezdni to bierze w łeb mój cały powyższy wywód.

Niekoniecznie. Jeżeli przyjąć, że najpierw jezdnia była wąska i zajmowała tylko lewą stronę obecnej jezdni, to ta niewyraźna bruzda byłaby jej pierwszą osią. Fakt, że jest słabiej widoczna od tej prawej świadczyłby o tym, ze może byc starsza... A potem poszerzono jezdnię op prawej stronie, dokładnie o taką samą szerokość. I wtedy prawa (lepiej widoczna) bruzda byłaby sladem po rozszerzeniu i jednocześnie "nową" osia jezdni.

seestrasse - Czw Lut 10, 2005 4:02 pm

no tak, ale z drugiej strony po co mianoby poszerzać ulicę? wydaje mi się, że osiedle domów robotniczych i bruk ulic powstawały w jednym czasie :???:
Makabunda - Czw Lut 10, 2005 4:08 pm

seestrasse napisał/a:
no tak, ale z drugiej strony po co mianoby poszerzać ulicę? wydaje mi się, że osiedle domów robotniczych i bruk ulic powstawały w jednym czasie :???:

A może lewa strona w zamierzeniach budujących miała mieć z jakichś (nieznanych nam) względów przełamany spadek i stąd pojawił się dodatkowy "szew technologiczny".

Zoppoter - Czw Lut 10, 2005 4:11 pm

seestrasse napisał/a:

Ooo to różnie mogło być.

U nas w Prusach (ale tez na Pomorzu i Wielkopolsce) w wielu miejscach poza miastami do dzisiaj zachowało się sporo szos brukowanych (często juz zaasfaltowanych) o szerokości jednego pasa ruchu. Ale szpaler starych drzew pozostawia tam miejsce na ewentualna budowę drugiego pasa, owa wąska jezdnia jest umieszczona "niesymetrycznie" miedzy drzewami. Poszerza sie jezdnie dla usprawnienia ruchu w dwóch kierunkach...

Tu też mogła powsatac najpierw wąska jezdnia, która potem poszerzono z jednej strony o drugi pas.

Makabunda - Czw Lut 10, 2005 4:14 pm

Warto sprawdzić w trenie czy na prawej części jezdni nie ma tez podobnego śladu. Jeżeli byłby takowy to znaczy że budowę jezdni dzielono na 4 a nie dwa etapy.
seestrasse - Sob Lut 12, 2005 8:18 pm

no i pudło, panowie :hihi:
właściwie cała Letnica ma ślady po torach :hihi: (m. in. Michny, Szklana Huta)
i to raz szersze, raz węższe
Makabunda ma rację :D

Sabaoth - Sob Lut 12, 2005 8:25 pm

Cytat:
właściwie cała Letnica ma ślady po torach (m. in. Michny, Szklana Huta) i to raz szersze, raz węższe

Może po to, żeby zdezorientować szpiegów :hihi:

seestrasse - Sob Lut 12, 2005 8:31 pm

ja się z pewnością zdezorientowałam :hihi:
ale mam coś na usprawiedliwienie - tydzień temu jak te "tory" :^^ zobaczyłam, był w Gdańsku cholerny mróz :hihi:

Marek Z - Nie Lut 13, 2005 1:24 pm

Jest jeszcze jedna sprawa: Kilka lat temu, jakieś 5, może 6, w Letniewie kładziono instalacje (kanalizę ?, gaz ? - nie jestem pewnien). Starowiejska w swojej osi była rozkopana. Pamiętam, że gdy zasypywano wykopy, dziwiłem się, że nie kładą nowej nawierzchni - asfaltu, tylko stary bruk. Może więc ślady po "torach" są pozostałością po tamtych "wykopkach" ?
PS.
Nie przypominam sobie, czy inne ulice były też rozkopane.

seestrasse - Nie Lut 13, 2005 1:45 pm

masz rację :D
zauważyłam wczoraj kilka zupełnie nowych pokryw od studzienek
tak więc zagadka chyba się wyjaśnia