Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Kamień przy Jaśkowej Dolinie

janak - Sro Lut 02, 2005 10:48 pm
Temat postu: Kamień przy Jaśkowej Dolinie
Jeżeli ten temat pojawił się na forum, to bardzo przepraszam za powtórzenie (ale przeglądając nic takiego nie znalazłem).
Otóż parę lat temu zauważyłem kamień z napisem po niemiecku, koło „baraku” (może to też filia jakiegoś obozu?), w pobliżu wejścia do teatru leśnego na Jaśkowej Dolinie (na pierwszym zdjęciu można się zorientować gdzie tan kamień się znajduje). Drugie i trzecie zdjęcie pokazuje kamień w całości oraz napis. Pewnie odczytanie napisu nie będzie takie trudne, proszę więc o pomoc.

Grün - Sro Lut 02, 2005 11:19 pm

"Zasadzone 18stego paźdz. 1863" - pewnie kiedyś stał pod jakimś szczególnym drzewem...
seestrasse - Czw Lut 03, 2005 1:30 am

to było moje drzewo... urodzinowe :haha:
Pietrucha - Czw Lut 03, 2005 8:37 am

Cytat:
"Zasadzone 18stego paźdz. 1863" - pewnie kiedyś stał pod jakimś szczególnym drzewem...

A może jeszcze stoi. Te drzewo wygląda na ponad sto lat

Corzano - Czw Lut 03, 2005 8:43 am

Pietrucha napisał/a:
A może jeszcze stoi. Te drzewo wygląda na ponad sto lat

Zakładając, że kamień się nie przemieścił.

Pietrucha - Czw Lut 03, 2005 8:56 am

albo drzewo :hihi:
pumeks - Czw Lut 03, 2005 9:39 am

seestrasse napisał/a:
to było moje drzewo... urodzinowe :haha:

47 lat przed Twoim narodzeniem? :wow: :haha:
A Janakowi gratulujemy znaleziska... bo chyba nikt tu wcześniej o tym kamieniu nie wspominał, prawda?

Grün - Czw Lut 03, 2005 10:23 am

Nie - do tej pory nikt go nie przyuważył. Gratulacje serdeczne. Trzebaby jakieś miejsce takim obiektom w Akademii poświęcić - choćby w celach inwentaryzacyjno-zachowawczych - zanim patrioci skują te wstrętne hitlerowskie litery...
janak - Czw Lut 03, 2005 10:24 am

pumeks napisał/a:
A Janakowi gratulujemy znaleziska... bo chyba nikt tu wcześniej o tym kamieniu nie wspominał, prawda?

Ku chwale Akademii!! :hurra:

janak - Czw Lut 03, 2005 10:30 am

Grün napisał/a:
Trzebaby jakieś miejsce takim obiektom w Akademii poświęcić - choćby w celach inwentaryzacyjno-zachowawczych - zanim patrioci skują te wstrętne hitlerowskie litery...

Jak widać na zdjęciu ktoś już próbował napis zamalować, zachlapać.
Wracając jeszcze do głównego wątku, jak myślicie, czy chodzi o to drzewo w pobliżu tego kamienia? Czy może ono mieć około 150 lat? A może są wzmianki w literaturze, przecież nie każdemu drzewku wykuwa się w kamieniu taki tekst? Może to posadził ktoś ważny, albo z okazji jakiejś rocznicy?

Corzano - Czw Lut 03, 2005 10:55 am

janak napisał/a:
Wracając jeszcze do głównego wątku, jak myślicie, czy chodzi o to drzewo w pobliżu tego kamienia? Czy może ono mieć około 150 lat?

Trzeba ściąć i policzyć słoje. :%

Makabunda - Czw Lut 03, 2005 11:07 am

Posiłkując sie wiedzą fachową mojej wspólpracowniczki - mgr inż ogrodnictwa - to wzmiankowane drzewo może mieć trochę ponad 100 lat.
Myślę, że mimo iż jest rodowitą poznanianką to możemy jej wierzyć. :hiihihi:

Makabunda - Czw Lut 03, 2005 11:14 am

A nasza "fachowczyni" miała z dendrologii 4 (nie naciagane) i to za pierwszym podejściem co uwiarygadnia jej opinię. :hiihihi:
Co do kamienia to razem z drzewem stoi na tzw Jaschken Wiese - placu róznych imprez ludu miejscowego w XIX i XX w. Zapewne może coś upamietniać ale do tego musimy wspólnie dojść.
Wysłałem chyba kiedyś nawet fotki tego kamiena Mikołajowi aby umieścić na jego stronie ale jakoś sprawa przycichła. :cry:

Mikołaj - Czw Lut 03, 2005 11:35 am

Cytat:
Wysłałem chyba kiedyś nawet fotki tego kamiena Mikołajowi

Dałbym głowę, że wrzucałem na forum... :???:

janak - Czw Lut 03, 2005 11:36 am

Makabunda napisał/a:
Wysłałem chyba kiedyś nawet fotki tego kamiena Mikołajowi aby umieścić na jego stronie ale jakoś sprawa przycichła. :cry:

To jednak Makabunda był pierwszy :== Ale odkryliśmy to niezależnie :wink:
Makabunda, może GPS'em określisz pozycję kamienia?
Wracając jeszcze do baraków, ktoś coś wie?

Gdanszczanin - Czw Lut 03, 2005 1:32 pm

A może jest jakies stare zdjęcie z tym kamieniem. Wiem że ten plac był uwieczniany na zdjęciach choćby w albumie "Wrzeszcz " tyle że tam było z innej strony.
pumeks - Czw Lut 03, 2005 1:44 pm

Ja nie wiem, gdzie jest ten barak :oops: Ale w albumie było chyba zdjęcie podobne do jednego z tych:
Sabaoth - Czw Lut 03, 2005 1:46 pm

Te baraki to chyba z czasow wojny albo juz powojenne. A drzewa na tym placu tez nie widac :???:
Makabunda - Czw Lut 03, 2005 2:33 pm

Sabaoth napisał/a:
Te baraki to chyba z czasow wojny albo juz powojenne. A drzewa na tym placu tez nie widac :???:

Jest, jest! :hurra:
Patrz poniższy obrazek

Makabunda - Czw Lut 03, 2005 2:36 pm
Temat postu: Drzewko
Ooops wymskło mi się! Nie moge tego wykasować więc sobie przynajmniej poprawię pozycję w ilości postów. :hiihihi:
Makabunda - Czw Lut 03, 2005 2:37 pm
Temat postu: Drzewko
I tu też jest nasze drzewko tylko chyba troche młodsze.
parker - Czw Lut 03, 2005 4:04 pm

Grün napisał/a:
Nie - do tej pory nikt go nie przyuważył. Gratulacje serdeczne. Trzebaby jakieś miejsce takim obiektom w Akademii poświęcić - choćby w celach inwentaryzacyjno-zachowawczych - zanim patrioci skują te wstrętne hitlerowskie litery...

Znajdę dla niego miejsce w Zieleni, dobra?
Razem z moim ulubionym drzewem z Oruni (chociaż to drugie bez kamienia chyba :wink: )

Marcin - Czw Lut 03, 2005 4:12 pm

Grün napisał/a:
choćby w celach inwentaryzacyjno-zachowawczych - zanim patrioci skują te wstrętne hitlerowskie litery...

Ja nie będę skuwał... :%

Sabaoth - Czw Lut 03, 2005 4:12 pm

Takie przydrożne?
seestrasse - Czw Lut 03, 2005 4:18 pm

Marcin napisał/a:
Grün napisał/a:
choćby w celach inwentaryzacyjno-zachowawczych - zanim patrioci skują te wstrętne hitlerowskie litery...

Ja nie będę skuwał... :%

ja też nie

Makabunda - Czw Lut 03, 2005 4:22 pm

Ludziska nie szukajmy problemów gdzie ich nie ma. Stoi sobie kamień dziesiątki lat i jak do tej pory nikt nie skuł. A było ku temu setki okazji włącznie z oficjalnymi ogólnopaństwowymi,.
Mikołaj - Czw Lut 03, 2005 4:24 pm

Cytat:
Trzebaby jakieś miejsce takim obiektom w Akademii poświęcić

Chyba nie ma sensu się dublować: http://www.dawnygdansk.pl/kamienie/kamienie.htm

Grün - Czw Lut 03, 2005 4:56 pm

A faktycznie - oczywiście, że w tej sytuacji dublowanie nie ma sensu.
parker - Czw Lut 03, 2005 5:25 pm

Ale w Akademii o tym akurat kamieniu mogłoby być w połączeniu z drzewem... macie coś przeciwko temu, żeby to była historia drzewa a nie samego napisu?
Mikołaj - Czw Lut 03, 2005 5:29 pm

Paaarker, no jasne, że nie. Chodziło mi o całą galerię.
janak - Czw Lut 03, 2005 7:42 pm

Może jutro wybiorę się w tamte okolice i na podstawie widokówek spróbuje wykonać komparystykę, to może wtedy coś się rozjaśni.
Sabaoth - Czw Lut 03, 2005 7:47 pm

Ambitny plan, trzymam kciuki!
Mikołaj - Czw Lut 03, 2005 7:52 pm

Nie dość, że nie wrzuciłem makabundowych zdjęc na forum, to jeszcze nie mogę ani ich ani swoich znaleźć na komputerze :???: . Oto wielka tajemnica istnienia. Czy w związku z tym mogę wykorzystać tymczasowo na swojej stronie Twoje zdjęcia Janaku?
I przy okazji, kto widział kamień wcześniej niech sobie przypomni - czy on nie stał kawałek dalej od tego drzewa?

janak - Czw Lut 03, 2005 9:00 pm

Mikołaj napisał/a:
Czy w związku z tym mogę wykorzystać tymczasowo na swojej stronie Twoje zdjęcia Janaku?

Oczywiście, że tak. Jeżeli jest potrzeba to moge podesłać zdjęcia w większej rozdzielczości. No i wybiorę się jeszcze raz na rekonesans.
Mikołaj napisał/a:
I przy okazji, kto widział kamień wcześniej niech sobie przypomni - czy on nie stał kawałek dalej od tego drzewa?

Mam jeszcze zdjęcie z IX 1999 i wtedy stał on tak samo blisko, a nawet zacieki po farbie były takie same. A może tak spróbować te zabrudzenia dyskretnie oczyścić?
Pytanie do fachowców, czy średnica drzewa pomoże coś w ustaleniu wieku, bo mogę zmierzyć?
Makabunda zewrzyjmy szyki i podczas GPS'owego rekonesansu sprubójmy zastanowić się nad tym kamieniem. Co Ty na to?

Makabunda - Czw Lut 03, 2005 9:52 pm

Janaku jest okazja aby "zabłysnąć" i zadebiutować w Akademii. Taki temaci na dobry początek nie byłby zły. W pzrzyszłą sobotę będzie czas aby pogadać. Zaczynam powoli zgłębiać ubogie niestety materiały żródłowe o okolicy kamienia.
parker - Czw Lut 03, 2005 10:21 pm

Sabaoth napisał/a:
Takie przydrożne?

Pytasz o to moje z Oruni? Nie, nie przydrożne :)

pumeks - Pią Lut 04, 2005 8:52 am

Zaglądaliście do albumu "Wrzeszcz"? Drzewo (wtedy jeszcze niewielkie) jest na co najmniej dwóch zdjęciach, s. 65-66 i s. 66-67. To pierwsze jest zimowe więc kamienia nie widać, ale na tym drugim, moim zdaniem, jest on widoczny!
Gdanszczanin - Pią Lut 04, 2005 11:27 am

Wczoraj byłem w tym miejscu ale miałem problemy ze zrobieniem komparystyki .Tzn zrobiłem ale w drugą stronę ( w kierunku wrzeszcza ) i ta wyszła całkiem nieźle. Ale gdy próbowałem zrobić zdjęcie analogiczne do zdjęcia z ławką ( no nawet współczesną ławkę próbowałem uwzględnić :D ) to ciężko mi było osiągnąć odpowiednią skalę zdjęcia, i umiejscowienie bo jedyne co miałem za punkt charakterystyczne to ten dom w lesie. No i oczywiście nie było widać kamienia ( był za barakiem )
A co do zdjęć z albumu wcale nie jestem pewien czy widać tam to drzewo .Na tych zdjęciach jest sporo drzew których już nie ma ( te co są teraz , to zdecydwoanie młodsze no oprócz tego pod którym jest kamień ) a na tej zimowej nie wyraznie widac.

pumeks - Pią Lut 04, 2005 12:07 pm

W moim albumie bardzo wyraźnie :mrgreen:
Gdanszczanin - Pią Lut 04, 2005 12:10 pm

Teraz dopiero widze ze przeoczyłem jedno zdjęcie( s 66/67) . Rzeczywiście to może byc to , ale czy ten kamień nie jest zbyt mały?
No ale poki co wrzuce moja komparystyke w kierunku wrzeszcza ( nie na temat ale to te same okolice .Zdjęcie z kamieniem zostawiam dla innych chetnych..
Dopiero po wstawieniu zobaczyłem ze sie lekko skala nie zgadza i kąt też tylko że jakbym to uwzględnił to bym zdjęcie robił za baraku , cóż trzeba by jeszcze na dtym popracować...

pumeks - Pią Lut 04, 2005 12:22 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Teraz dopiero widze ze przeoczyłem jedno zdjęcie( s 66/67) . Rzeczywiście to może byc to , ale czy ten kamień nie jest zbyt mały?

90 lat temu był jeszcze malutki, ale od tego czasu pewnie urósł :mrgreen:

Gdanszczanin - Pią Lut 04, 2005 12:29 pm

No tak w końcu rósł razem z drzewem :D
seestrasse - Pią Lut 04, 2005 6:16 pm

pumeks napisał/a:
90 lat temu był jeszcze malutki, ale od tego czasu pewnie urósł :mrgreen:

skoro urosl, to pewno nauczyl sie chodzic :hihi:

Gdanszczanin - Sob Lut 05, 2005 11:13 pm

Przyjrzałem się jeszcze raz temu kaminiowi i chyba rzeczywiście to ten sam . Nie jest wcale taki duży.
janak - Pon Mar 14, 2005 2:15 pm

Ostatnini w dziale POCZTÓWKI Sabaoth wrzucił m.in. poniższą kartkę. Pytanie, czy czasami nie jet to tan sam kamień (zaznaczony czerwonym prostokątem)? Jest w pewnej odległości od drzewa, ale mógł zostać później przesunęty.
Sabaoth - Pon Mar 14, 2005 2:17 pm

Albo drzewo urosło wszerz :mrgreen:
Makabunda - Wto Mar 15, 2005 10:17 am

Nie wiem czy znajdę czas aby odwiedzić Jaśkową w weekend toteż zwracam sie do Was z zapytaniem:
1. Czy widzieliście (mam tu spejalnie na mysli Janaka bo tam był ostatnio na dokumentacji) mały domek za baraczkami? Czy może to być ten sam domek pod lasem co na poniższym zdjęciu?
i pytanie dodatkowe
2. Czy baraczki na Jaschken Wiese to pozostałość kolejnej filii jakiegoś obozu jenieckiego?

Makabunda - Pon Mar 21, 2005 11:04 pm

Bohater naszego wątku jest :wink: do wynajęcia :haha:
Sabaoth - Pon Mar 21, 2005 11:15 pm

Drzewo do wynajęcia? :wow:
Makabunda - Pon Mar 21, 2005 11:21 pm

Sabaoth napisał/a:
Drzewo do wynajęcia? :wow:

Tak wynika z obrazka ale tak na pewno nie jest. Może chodziło o baraki obok?

Mikołaj - Pon Mar 21, 2005 11:27 pm

Dzisiaj widziałem, że drzewo ma świeżo upiłowane konary, dwa albo i więcej. Chyba to już nawet widać na makabundowym zdjęciu.
Makabunda - Pon Mar 21, 2005 11:37 pm

Potwierdzam, że są ślady po upiłowaniu konarów. Wpadłem pod drzewo gdy udało mi się wyrwać do mojego "odkrycia" na Do Studzienki. Udało mi się wydłubać spod śniegu żołedzie bo same liście dostarczone przez Janaka nie pozwalały niestety na jednoznaczne określenie gatunku dębu.
janak - Wto Mar 22, 2005 9:45 am

Makabunda napisał/a:
Bohater naszego wątku jest :wink: do wynajęcia :haha:

Myślę, że chodzi o powierzchnię reklamową.

parker - Wto Mar 22, 2005 11:02 am

Cytat:
Wpadłem pod drzewo

:haha:

Makabunda - Wto Mar 22, 2005 8:39 pm

Lepiej wpaść pod drzewo niż spaść z drzewa.
Wizyta pod drzewem była owocna, Dziś po konsultacjach mogę stwierdzić na podstawie liści (dzięki Janak!), żołędzi i pędu że jest to dąb bezszypułkowy (łac. Quercus petrea)

Makabunda - Wto Maj 17, 2005 12:54 am
Temat postu: Spostrzeżenia z Jaśkowej
Z przyczyn, których nie będę tu szerzej opisywał nie będę mógło odwiedzić Gdańska pzrez najbliższy miesiąc a może i dłużej.
Toteż wrzucam luźne tematy dotyczące Jaśkowej. Może ktoś się nimi zainteresuje lub zgłębi temat.
1. Jaśkowa Dolina 11 - od podwórka na drzwiach werandy na parterze "Briefen und Zeitungen" do sfotografowania.
2. Jaśkowa Dolina 31- budynek przeznaczony do rozbiórki z piękną kulą na przedprożu. Choć budynek ciągle jest zamieszkały to może szybko zniknąć
3 Jaśkowa Dolina 67 - najbardzie rzuca się w oczy waląca się altanka (na moje oko co najmniej 60 letnia) ale najciekawsze są ślady po małym stawku założonym w ciągu płynącego strumyczka. Widoczne sąd o dziś betonowe zabezpieczenia brzegów tego "jeziorka". Wystarczy wejść na mostek prowadzący do posesji 67 aby zobaczyć ten urokliwy zakątek. Jednak najciekawszym "obiektem" jest stojąca nad brzegiem dawnego mini zbiornika wodnego rzeżba jakiejś antycznej chyba postaci. Może to zwykła sztuka użytkowa a może to jakaś "pożyczka"? z jakiegoś zabytku.
Rzućcie proszę okiem w wolnej chwili na opisane ciekawostki i w miarę możliwości udokumentujcie je.

parker - Wto Maj 17, 2005 8:18 am

Nie ma sprawy. Ale może najpierw zajrzymy w archiwa, bo mozliwe, że już sfotografowane... wiesz - nasi ludzie byli wszędzie... i tak dalej :hihi:
seestrasse - Wto Maj 17, 2005 2:29 pm

parker napisał/a:
nasi ludzie

:hihi:

villaoliva - Wto Lis 29, 2005 3:55 pm

nr 5 (61) 30 dni donosi:

Dąb posadzony na Łące 18 października 1863 roku dla upamiętnienia pięćdziesiątej rocznicy klęski Napoleona pod Lipskiem

Mikołaj - Wto Lis 29, 2005 3:58 pm

http://www.rzygacz.webd.p...=34,266,0,0,1,0 :wink: