Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Powitanie/Pytanie o sopocki browar

Roberto - Sro Lut 02, 2005 3:47 pm
Temat postu: Powitanie/Pytanie o sopocki browar
Witam Wszystkich.

Robert Oleszczuk, mieszkam w Gdyni a już niedługo w Sopocie.

Mam serdecczną proźbę. Szukam informacji, pamiątek, planów itp dwóch miejsc związanych z Sopotem:

Bergschloesschen Górski Zameczek browar w Sopocie. Jak ma ktoś np symbol, etykiete itp. Wystarczy mi nawet scan.

Drugie miejsce to „Grosser Stern” Wielka gwiazda. Po której pozostały tylko ruiny w lesie sopockim. Jeżeli ktoś by miał jakieś interesujące informację o tych miejscach lub np. pocztówkę lub zdjęcie. proszę o informację. Oczywiście na forum by wszyscy mogli poznać wiecej o tych miejscach. Wiem coś nie cos o tych miejscach ale zaczełem szukać od niedawna wiec nie mam prawie nic. Sopot od innej strony pokazała mi moja narzeczona, nie jedną wyprawę już zrobiliśmy w poszukiwaniu dziwnych i niezwykłych rzeczy w Sopocie i okolicy. Dzięku Kochanie! :wink:

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

Robert Oleszczuk :hurra:

pumeks - Sro Lut 02, 2005 3:50 pm

O Wielkiej Gwieździe bardzo ciekawe informacje znajdziesz tutaj:
http://www.rzygacz.webd.p...d=20,93,0,0,1,0

Zoppoter - Czw Lut 03, 2005 8:35 am

pumeks napisał/a:
O Wielkiej Gwieździe bardzo ciekawe informacje znajdziesz tutaj:
http://www.rzygacz.webd.p...d=20,93,0,0,1,0

Zdaje się, że Roberto od tego własnie zaczął, bo na tej podstawie odnalazł mnie w e-mailu :==

Ja ze swej strony przejrzę skromną literaturę w jaskini, może cnajdę tam coś, czego jeszcze nie wiecie... :hmmm:

Roberto - Sob Lut 05, 2005 12:08 am

Witam

Ponownie, wielkie dzięki.
:==

Niestety temat jest ciężki ze względu na bardzo mało informacji.

O browarze:
Browar mieścił się przy obecnej ulicy Armii Krajowej w Sopocie. Założony został w 1875 r. przez Augusta Karpińskiego. Prowadzonego do końca pierwszej wojny światowej przez Michała Wanningera oraz jego synów. Jednym z pracowników tego browaru był Antoni Abraham. W okresie miedzywojennym przekształcono browar na mleczarnię i fabrykę mebli, a po drugiej wojnie światowej – w Sopockie Zakłady Przemysłu Galanteryjnego Sopotplast.

Piwowar z www.browar.biz znalazł taką wiadomość:
Udało mi się zaleźć tylko tyle, że po 1912 roku właścicielami browaru byli synowie Michała, Piotr i Walter Wanninger. Przed I wojną i prawdopodobnie aż do rozwiązania zakładu, funkcję dyrektora technicznego pełnił mistrz piwowarski Hoffmann.
Na browar.biz w dziale historia można zobaczyć również zdjęcie porcelanowej zatyczki od butelki z tego browaru. Na porcelania znajduje się napis: "Bergschloesschen * Zoppot *" wzdłuż brzegu. Pośrodku jest trójkąt podzielony na trzy pola dwa u góry z literami po lewej M po prawej W na dole litera Z. Możemy się domyślać że znaczyło to Michał Wanninger Z może Zoppot (Sopot).

Jeszcze jedna wiadomość zabytkowy komin, który należał do cegielni znajdujacej sie na terenie cegielni został rozebrany w 1997 roku, niby groził zawaleniem ale z tego co wiem to komuś był nie na ręke. Rozebrano go szybko i sprawnie. Tak następny zabytek szlak trafił.
:co_jest:

Co do Wielkiej gwiazdy to nie bede sie rozpisywał bo na http://www.rzygacz.webd.pl/index.php jest bardzo interesujacy artykuł.

Właśnie pisząc tę słowa znalazłem informację że właściciel i założyciel Wielkiej Gwiazdy
Paul Senff był również właścicielem "Dolinnego Młyna"nad Potokiem Kuźniczym. Już w 1830 istiał jako mały lokalik potem większy lokal. Budynek stoi do dzisiaj. "Wyzwoliciele" oszczędzili, "Wielka Gwiazda:" nie miała tego szczęcia.
Teraz próbuje znaleźć rok założenia "Wielkiej Gwiazdy" gdyż mam dwie daty: Jedną podręcznikową przewodnikową: 1835 i wcześniejszą 1888-89. Narazie za oficjalną przyjmuję 1935, gdyż taką podawał Franciszek Mamuszka.

Będe szukał dalej, jutro idę do archiwum Sopockiej biblioteki może coś znajdę nowego. Niestety specjaliści też szukali i mało tego mają. Ale jak coś dostanę to zamieszcze.

Jeżeli ktoś z Was ma coś więcej to proszę o info na forum lub na maila.
Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcie z browaru, miałem jednego skana ale dysk szlak trafił i przepadło jedno zdjęcie. :(, lub co kolwiek o piwie dajcie znać.
Oczywiście o Wielkiej Gwiaździe też.

Jeszcze raz dziękuje za informacje tym co sie odezwali i tym co moze coś dodadzą. Mam nadzieje ze kokoś zainteresowałem czymś nowym ;)

Pozdrawiam

Robert Oleszczuk

Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 12:26 am

Cytat:
jutro idę do archiwum Sopockiej biblioteki

To właśnie chciałem Ci doradzić, bo człowiek, który tam pracuje jest bardzo uczynny i jeśli tylko będzie potrafił pomóc na pewno to zrobi (o ile znajdzie obecnie czas na zajmowanie się archiwum, bo w IPNie maja teraz gorące dni :hihi: )
W bibliotece są dostępne ksera planów większości budynków przygotowane na potrzeby policji budowlanej, jeśli by nie było tych, które Cię interesują, to będziesz musiał się wybrać do archiwum na Hutniczą.

Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 12:36 am

Jedyne co w tej chwili mogę dodać do tekstu z Akademii to fragment mapy:
Roberto - Sob Lut 05, 2005 12:43 am

Bardzo Dziękuje.

Ja jeszcze dodam że Antoni Abraham pracując w browarze Sopockim pełnił funkcję: Bierfahrer gdyż rozwoził piwo. Była to nazwa miejscowa.

Dobra, jeszcze raz dziękuje.

I dobranoc! 8))

Robert Oleszczuk

Grün - Sob Lut 05, 2005 12:47 am

A ja znam paru, co pełnią dożywotnio funkcję "Biertrinker" :^^
Sabaoth - Sob Lut 05, 2005 10:53 am

Ja znam jednego, co się nazywa Warmbier :II
Grün - Sob Lut 05, 2005 11:16 am

Sabaoth napisał/a:
Warmbier :II

Niech zmieni na "Kaltbier" zaraz go ludzie polubią... :^^

Sabaoth - Sob Lut 05, 2005 1:26 pm

Ale on jest sympatycznym i bardzo zdolnym cieślą. Ludzie go lubią pomimo nazwiska.
Roberto - Sob Lut 05, 2005 3:35 pm
Temat postu: A wracając do tematu...
Witam

Jeżeli ktoś jest jeszcze zainteresowany to mam nowe informacje:
W czytelni biblioteki Sopockiej otrzymałem dwa wspaniałe artykuły pana Marka Sperskiego.

O browarze artykuł o wspomnianym wcześniej kominie.

Najstarszy zachowany dokument tego terenu pochodzi z marca 1872 wykonany przez mierniczego Droza informuje nas że stał tu tylko piec kręgowy do wypalania cegieł. Plan jest załącznikiem do podania o zezwolenie budowy następnych dwóch pieców. oraz dwóch budynków do skłądowania cegieł. Zezwolenie wydano. W czerwcu 1875 roku, po śmieci właściciela August karpiński nabył teren za 54 000 marek sopockich.Karpiński przebudował cegielnię na browar. w artykule są również nazwiska niektórych pracowników: księgowy M.D Karpiński, mistrzowie piwowarscy: R. Kastner, D. Krispin, R. Bischoff, Th. Adler, M. Wojciechowski, A Rzeppa, dyrektor: E. Brochnow, ochmistrz A. Schornack oraz księgowe M. Ochl i A. Jurek Wśród wożniców wymieniony jest Antoni Abraham (lata 1902-1903).
W pażdzierniku 1902 roku browar przeszedł na własność Michała Wanningera. Wanniger prowadził browar wraz z synami, którzy po jegośmierci przejeli zakłąd w 1908 roku.
Wanningowie przekazali browar nieznanej spółce w 1918 roku.

Ponizej jest reklama browaru kopalnia wiedzy:
O wielkiej Gwiazdzie, jeżeli kogokolwiek interesuje, dodam później jeżeli znajde coś nowego.

Pozdrawiam

Robert :hurra:

Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 4:30 pm

:== jeszcze się pytasz, czy nas to interesuje...
Gdanszczanin - Sob Lut 05, 2005 11:22 pm

A wiesz coś o tych filiach , czy coś z nich zostało ?
Roberto - Nie Lut 06, 2005 12:20 am

Witam!!

Nowe wiadomości o browarze Górski zameczek. Tą informację udostępnił Piwowar (www.browar.biz)

"Wyposażenie techniczne browaru zakupiono w fabryce maszyn „Germania“, wcześniej Schwalbe & Sohn w Chemnitz. Dokładniejsze dane mam niestety tylko o suszarni słodu. Była to nowość na rynku, dwupoziomowa, bardzo ekonomiczna i nadająca się do produkcji wszystkich rodzajów słodu suszarnia o powierzchni 65 m2. Dane pochodzą z 1887 roku i dotyczą pewnie przebudowy browaru."

To tyle, więcej może później

Musze przejrzeć to co już widziałem.
Czy ktoś ma jakieś zdjęcie lub pocztówkę ze zdjeciem browaru? Niech wrzuci.

I prywatna prośba jak by ktoś z kolekcjonerów miał na zbyciu porcelankę z browaru w Sopocie to jestem zainteresowany.

Pozdrawiam
8))

Roberto - Sro Lut 09, 2005 12:09 am

Witam ponownie!!

Widze ze dużo osób czyta te moje opowieści, ale mało dokłada coś od Siebie!!! Nie ładnie! :II

Cóż ja znowu dodam coś od Siebie.

Po śmierci A. Karpińskiego gdy browar został przyjęty przez synów pośród zatrudnionych w browarze są nadal: Agnieszka Jurek, A. Schornack, Theodor Adler i Roman Dąbrowski (jako ochmistrz) z czasów Auguska Karpińskiego. Również zatrudnieni są : Mistrz browarski August Hoffman, Willy Stettin, Marian Lubiewski, E Magdaliński, Andreas Beer (piwowarzy) oraz Carl Pätsch (mistrz obsługi maszyn)

Wśród robotników przeważają nazwiska brzmiące polsko:
JÓzeF Miotke,
J. Grablewski,
Jan Jabłoński,
Jan Juński,
Hermann Kosiński,
Julianna Piechowska,
Jan Kwiatkowski,
Jan Gruntowski,
Leon, Franciszek i jan Skrzypkowscy
August Kerśnikiewicz
Albert Glonke
Zaworski
Orzeszke
Cisłowski
Styn

W latach 1909-1915 w Górskim Zameczku pracował jako ślusarz Józef Elward ojciec obrońcy Poczty Polskiej,
w latach 1915-1918 jako woźnica Józef Uller później prezez Gminy Polskiej i Gminy Związku Polaków w Sopocie w okresie miedzywojennym.

Na koniec dodam że reklama, którą umieściłem wcześniej pochodzi Z Przewodnika po Gdańsku, Sopocie, Oliwei i Malborku. wydanym w 1911 nakładem Ludwika Kapeli w Poznaniu. Przewodniki niemieckie nie umieszczały reklamy Sopockiego Browaru.

No to koniec na dzisiaj.

Postaram dopisać coś jeszcze w najbliższym czasie, może o Wielkiej Gwieździe?
Mam namiery na fajne dokumenty w Archiwum ale wiecie cena!!

Cały czas szukam zdjęcia!!

:love: Walentynka za zdjęcie!! :^^ Żartowałem Walentynka tylko dla mojej Anitki!!

Dobranoc :wink: Robert

pumeks - Sro Lut 16, 2005 9:43 am

Słabo się znam na Sopocie, czy to zdjęcie ma jakiś związek z tematem?

Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 12:38 pm

pumeks napisał/a:
Słabo się znam na Sopocie, czy to zdjęcie ma jakiś związek z tematem?
Obrazek

Raczej nie. Sopocki browar był pod Koeningsberg, a na szczycie Królewskiego Wzgóza było schronisko młodziezowe (czy coś w tym rodzaju) obecnie Dom Dziecka.

Mikołaj - Sro Lut 16, 2005 1:17 pm

Cytat:
Sopocki browar był pod Koeningsberg

Był trochę bliżej, :wink: pod Koenigshoehe.
A Brauershoehe widać na poniższym obrazku:

Zoppoter - Sro Lut 16, 2005 1:23 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Sopocki browar był pod Koeningsberg

Był trochę bliżej, :wink: pod Koenigshoehe.

To Koenigsberg w Sopocie nazywał sie naprawdę Koenigshoehe? Aż musze sprawdzić, ale moge się mylić jak najbardziej...

Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 11:05 am

O prosze, szukalem czegos innego, a znalazlem mapke do browaru w Sopocie:
Marcin - Wto Mar 08, 2005 11:07 am

Cytat:
szukalem czegos innego

Hotel Victoria? :^^

Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 11:13 am

Telepata jakis, czy co? :hmmm:
LaSSie - Pią Sty 23, 2009 12:11 am
Temat postu: zoppot
Eingentum der brauerei bergschlosschen zoppot

taki napis widnial na butelkach browaru w sopocie.

na korku napisano:
bergschosschen zoppot
a po srodku logo MWZ

na dnie butelki takie samo logo.

butelki kolor braz z ładną koronka na szyjce.

mam takie w domu:)
pozdrawiam!!!