Dawny Gdańsk

Nie-dawny Gdańsk - Browar Hevelius lata 1960/1970

zimowit - Wto Lut 01, 2005 4:47 pm
Temat postu: Browar Hevelius lata 1960/1970
obiecane zdjęcia. nigdzie nie publikowane, znalezione w tymże browarze w starym magazynie. niestety tylko dwa ...
zauważcie, ze beczki są jeszcze drewniane, o pojemności 50 litrów. teraz mamy kegi z blachy nierdzewnej o pojemności 30 litrów.[/i]

Mikołaj - Wto Lut 01, 2005 5:02 pm

to już niestety też historia... bojkotujcie Żywca/Heinekena!
zimowit - Wto Lut 01, 2005 5:09 pm

o tak!!!! podpisuję się po tym. obiema rękami. nie pijcie też Tatry. Oczywiście do grupy Żywiec należą jeszcze inne piwa, ale do nich nic nie mamy :)
abernacka - Wto Lut 01, 2005 6:51 pm

Fotki naprawdę są wspaniałe! :hurra: Wielkie dzięki za dostęp tych fotek szerszemu gronu!
Ps. Oprócz Hainekena/Żywca pozwolę sobie także bojkotować KP oraz Carsberg/Okocim to dzięki tym wspaniałym firmom zawdzięczamy ujednolicenie smaku piwa :II (pytam się gdzie są tamte piwa słodowe i portery) i zamykanie kolejnych browarów ( w ciągu tylko ostatniego roku padły takie browary jak: Victoria, Stanley, Góra, Hetman, Królewski w Warszawie oraz Piast w Wrocławiu).

zimowit - Wto Lut 01, 2005 11:06 pm

porter to swoją drogą... pamiętam takie piwo Artus, w browarze Hevelius mówiono, ze jak nie udał się Heweliusz, a jakościowo lepszy był od Gdańskiego, to lali do Artusa :)
było tez takie piwo Red (nie mylić z Redd's)
a pamiętacie granaty???? tata uczył, że trzeba odwracać do góry dnem, bo pływają fusy :)
:???:

Sabaoth - Wto Lut 01, 2005 11:11 pm

A kto pamięta Morskie? To był dopiero czad :hihi:
Maciek - Wto Lut 01, 2005 11:19 pm

Cytat:
A kto pamięta Morskie? To był dopiero czad

Mówiono, że Morskie pojawiało sie gdy myli kadzie... :hihi:

Grün - Wto Lut 01, 2005 11:21 pm

Morskie w granacie? :^^
Sabaoth - Wto Lut 01, 2005 11:30 pm

Mi najbardziej smakował Artus na budach w Brzeźnie :hihi: Kto wie gdzie to było?
zimowit - Wto Lut 01, 2005 11:40 pm

póki co, to budy w Brzeźnie jeszcze są, a Artusa nie ma. zdaje się, ze gdzies mam starą podświetlaną reklamę Artusa... Kiedyś ją sprzedam jakiemuś fanatykowi i będę bogaty :)
Sabaoth - Wto Lut 01, 2005 11:45 pm

Budy w Brzeźnie bardzo się ucywilizowały na początku lat 90-tych. Ja pamiętam je jeszcze z drugiej połowy 80-tych. Drewniane, malowane wiele lat wcześniej farbą olejną na zielono, farba odchodziła wielkimi płatami i można było odkrywać historię kolorów używanych do odnawiania bud :hihi:
seestrasse - Sro Lut 02, 2005 12:10 am

Cytat:
a pamiętacie granaty???? tata uczył, że trzeba odwracać do góry dnem, bo pływają fusy

obrazki z dzieciństwa... żesz się wzruszyłam :D

Corzano - Sro Lut 02, 2005 7:16 am
Temat postu: Budy w Brzeźnie
zimowit napisał/a:
póki co, to budy w Brzeźnie jeszcze są, a Artusa nie ma.

Nie ma też bud. Jak pisał Sabaoth, to co jest teraz, to coś zupełnie innego. Na miejscu starych bud z dykty w okolicach końca al. K. Marksa powstały (a w zasadzie ciągle powstają - teraz trwa budowa przynajmniej dwóch) murowane pijalnie i bary. Zniknęły całkowicie budy i smażalnie ryb na Zdrojowej (jedna w wyniku pożaru) i Młodzieży Polskiej (teraz stoi tam hotel Lival***). Powstały też zupełnie nowe piwne przybytki przy plaży między Miłą i Południową.

Zoppoter - Sro Lut 02, 2005 8:31 am
Temat postu: Re: Browar Hevelius lata 1960/1970
zimowit napisał/a:
obiecane zdjęcia. nigdzie nie publikowane, znalezione w tymże browarze w starym magazynie. niestety tylko dwa ...

Może to mało istotne, ale nie moge sie powstrzymać. Na gónym zdjeciu widac samochód Robur, produkcji NRD. Na drugim nie jestem pewien, więc sprawdze w jaskini, ale to chyba też NRD-owska ciężarówka.

Grün - Sro Lut 02, 2005 9:03 am

Może to gdańskie piwo jedzie na eksport :^^
Sabaoth - Sro Lut 02, 2005 9:11 am

Na eksport do NRD :hihi:
wrangla - Sro Lut 02, 2005 10:14 am
Temat postu: Re: Browar Hevelius lata 1960/1970
Zoppoter napisał/a:
widac samochód Robur
Mam w mojej "kolekcji" zdjęcie z takim Roburem. :^^
Grün - Sro Lut 02, 2005 10:23 am

Pełnym piwa?
Marcin - Sro Lut 02, 2005 10:25 am

A może Wrangla stała obok dębu szypułkowego... :hihi:
parker - Sro Lut 02, 2005 10:57 am

mój wujek miał Robura i pamiętam go stojącego na podwórku... ale zdjeć żadnych sobie z nim chyba nie robiłam :wink:
Grün - Sro Lut 02, 2005 4:16 pm

Nie ładnie, że sobie z wujkiem zdjęć nie chciałaś robić... :%
wrangla - Sro Lut 02, 2005 4:39 pm

Marcin napisał/a:
A może Wrangla stała obok dębu szypułkowego... :hihi:
hmmm....
o co chodzi? o co chodzi? Ja w żadne dąbrowy się nie zapuszczam :hihi:
A może miałeś na myśli Dębowe Mocne?
... i w tym miejscu zacytuję Wam fragment reklamy:
"DĘBOWE, to doskonała propozycja dla silnych mężczyzn, którzy od piwa oczekują równie silnych jak oni doznań." :haha:

Marcin - Czw Lut 03, 2005 10:36 am

Quercus robur (dąb szypułkowy). :wink: :hihi:
wrangla napisał/a:
"DĘBOWE, to doskonała propozycja dla silnych mężczyzn, którzy od piwa oczekują równie silnych jak oni doznań." :haha:
:haha: :haha: :haha:
villaoliva - Nie Sty 20, 2008 4:13 pm

Ciakawa fotka ze strony gdańskiej TV
stanalex - Wto Sty 22, 2008 10:12 pm
Temat postu: Ach ten smak
Ach jaki cudowny smak miało Gdańskie z kufla w plenerze, zwłaszcza gdy trzeba było odstać w kolejce godzinkę czekając... wcale nie na piwo, tylko na wolne kufle. Kubków jednorazowych niestety nad Wisłą jeszcze nikt nie znał.
roland - Wto Sty 22, 2008 10:54 pm

Milicjanci po cywilnemu? :hihi:
Sabaoth - Wto Sty 22, 2008 10:57 pm

Eeee, raczej TW :hihi:
rychu40 - Sro Sty 23, 2008 12:00 am
Temat postu: Re: Ach ten smak
stanalex napisał/a:
Ach jaki cudowny smak miało Gdańskie z kufla w plenerze

Ten po lewej, czy to nie jest Alosza Siciński, operator Telewizji. Na tle MO. :)

stanalex - Sro Sty 23, 2008 8:54 pm
Temat postu: Panowie, oddawać kufelki!
Na zdjęciu tylko warszawa jest milicyjna.Chwilę po klapnięciu migawki panowie milicjanci obcierając buźki wyszli z zaplecza baru, nastepnie obtarte buźki wydarli na profanujących ich auto uczestników zakładowej wycieczki.Skończyło się na wpisach do ich kajecików.Wszystko wydarzyło się w Wieżycy przed przydrożnym barem. Jednego z uwiecznionych na zdjęciu widuję codziennie w lustrze.
Hochstriess - Czw Sty 24, 2008 12:01 pm

Zamieszkaliście razem? :haha: