|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Gotische Schrift nicht mehr!
Grün - Sob Sty 29, 2005 1:14 am Temat postu: Gotische Schrift nicht mehr! Widzieliście taki dokumencik? Uzasadnienie po prostu bomba
Zwłaszcza w kontekście czcionki, jaką napisano logo
parker - Sob Sty 29, 2005 1:26 am
Jeszcze żebym rozumiała cóś z tego.... mogę się najwyżej domyślać
Grün - Sob Sty 29, 2005 12:20 pm
To jest okólnik w sprawie takiej, że "rzekome" pismo gotyckie to tak naprawdę wymysł Żydów i że prawdziwy Niemiec używa normalnych liter
Marcin - Sob Sty 29, 2005 12:43 pm
Sabaoth - Sob Sty 29, 2005 1:19 pm
Oj, nadgorliwiec jakiś to napisał.
Grün - Sob Sty 29, 2005 1:34 pm
Nie nazwałbym tego nadgorliwością. Ujednolicenie czcionki stosowanej w Rzeszy z tą używaną przez pozostałą część świata było koniecznością. Ale uzasadnianie tego spiskiem żydowskich dziennikarzy i drukarzy, to już mocna przesada.
rispetto - Sob Sty 29, 2005 3:02 pm
Grün napisał/a: | Nie nazwałbym tego nadgorliwością. Ujednolicenie czcionki stosowanej w Rzeszy z tą używaną przez pozostałą część świata było koniecznością. Ale uzasadnianie tego spiskiem żydowskich dziennikarzy i drukarzy, to już mocna przesada. |
Sądząc po dacie wydania dokumentu, to żadna przesada
lyck - Sob Sty 29, 2005 9:05 pm
Słyszałem już dawno o podobnym zakazie używania "szwabachy", ale nie znałem dokładnej daty i pełnego uzasadnienia. Dzięki za zamieszczenie okólnika. Z całej nadętej treści, tak na prawdę najbardziej znaczący wydaje się nieco enigmatyczny ostatni akapit. Wzywa on do rozesłania zakazu, w pierwszym rzędzie, do czasopism mających wydania poza granicami rzeszy. To prawdopodobnie tu czai się prawdziwa przyczyna zakazu gotyku. W skrócie ktoś z otoczenia Hitlera musiał dostrzec trudności z czytaniem gotyku przez ludność podbitych terenów i nie niemieckojęzycznych sojuszników. Oczywiście takimi "drobnostkami" zazwyczaj nie przejmowano się, ale np. powszechne używanie gotyckich nazw stacji powodowało liczne nieporozumienia wśród coraz liczniej zatrudnianego obcego personelu na kolei. Jak ktoś nie wierzy, niech ściągnie typową czcionkę wielu szyldów w III Rzeszy np. stąd:
http://www.flyerstarter.c...nberg-Fett.html
... napisze w niej np. Warschau albo Tschenstochau (Częstochowa) i da ten wyraz do przeczytania innej osobie. Obawiam się, że będzie ona miała spory problem z rozszyfrowaniem co to za bukwy... ;). Można też przyjąć całkowicie paranoiczną przyczynę - podobieństwo "szwabachy" do alfabetu hebrajskiego...
pozdr
lyck
Sabaoth - Sob Sty 29, 2005 9:36 pm
Cytat: | podobieństwo "szwabachy" do alfabetu hebrajskiego... |
Coś w tym jest
Sabaoth - Sob Sty 29, 2005 9:49 pm
Kilka gotyckich i neogotyckich fontów możecie ściągnąć z mojej strony (tymczasowo):
Faustus
Fraktura Fonteria
Schwabach
Schwabach Scribbels
Suetterlin_B
Suetterlin_M
Grün - Sob Sty 29, 2005 10:24 pm
A może Hitler miał trudności z czytaniem gotyku?
seestrasse - Sob Sty 29, 2005 10:34 pm
och, nie sądzę miał przecież zdolności plastyczne
Grün - Sob Sty 29, 2005 11:04 pm
Jakby miał, to by był cenionym malarzem. I może nie byłoby wojny...
seestrasse - Sob Sty 29, 2005 11:22 pm
posiadanie jakichś tam zdolności nie oznacza wcale, że człowiek będzie je rozwijać. Adaśko po prostu nie chciał być artystą - wolał zostać zbrodniarzem (prawdopodobnie ku temu miał zdolności o wiele większe od plastycznych)
Zoppoter - Sob Sty 29, 2005 11:33 pm
Grün napisał/a: | A może Hitler miał trudności z czytaniem gotyku? |
Z takim włąśnie twierdzeniem kiedys się spotkałem. Ktoś mi kiedys mówił, że Hitler spowodował zarzucenie gotyckiego kroju liter, z tego własnie powodu. To bzdurne tłumaczenie o zydowskich proweniencjach gotyckiego pisma zdaje sie potwierdzać taką tezę... Wymyslono coś naprędce, bo przecież nie można napisać, że Wódz nie umie czytać w gotyku.
lyck - Nie Sty 30, 2005 11:33 am
Cytat: | A może Hitler miał trudności z czytaniem gotyku? |
Pozagrobowy kurs pisma łamanego (Bruchschrift=Fraktur=Gotische Schift) wzorem braci Czechów
parker - Nie Sty 30, 2005 11:35 am
Po takim kursie to i ja się chyba wreszcie nauczę.
Sabaoth - Nie Sty 30, 2005 12:43 pm
Przecież ten neogotyk jest taki prosty i wygodny do pisania.
Wrzeszczak - Nie Sty 30, 2005 3:27 pm
Zwroccie uwage kto podpisal dot pismo. Nadworny lizus. Potwierdzaloby to uwage Zappotera
Grün - Pon Sty 31, 2005 12:00 am
No cóż... jak firer nie umiał czytać gotykiem, to trzeba było jakąś legendę dorobić...
Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 12:36 am
Ależ piękną stronę znalazłem:
http://www.peter-doerling.de/Lese/Sutterlin1.htm
i strona głowna:
http://www.peter-doerling.de/Lese/Sutterlin0.htm
Grün - Sob Lut 05, 2005 12:45 am
nooo, to już się teraz nikt nie będzie mógł tłumaczyć, że czytać nie umie
|
|