|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Współczesni szkutnicy - strona przed premierą
Nauticus - Sob Sty 29, 2005 12:21 am Temat postu: Współczesni szkutnicy - strona przed premierą Drewniane łodzie rybackie to stały element pejzażu brzegów Zatoki Gdańskiej. Są jeszcze rzemieślnicy, którzy budują je, jak przed laty. Przedpremierowy link. www.szkutnicy.republika.pl
parker - Sob Sty 29, 2005 12:23 am
" Strona o podanym adresie nie istnieje"
Nauticus - Sob Sty 29, 2005 12:26 am
Szkutnicy już powinno działać
danziger - Pon Lut 07, 2005 5:26 pm
Baardzo fajna stronka.
Jeśli mogę coś zasugerować, to przydałyby się linki "powrót do strony głównej", czy coś w tym stylu. Zwłaszcza na podstronach ze zdjęciami.
A jeśli mogę spytać - proszę o wyrozumiałość, bom lajkonikiem ;) w sprawach szkutnictwa - czym się różni stępka od kilu? Ja myślałem, że to to samo.....
Nauticus - Nie Lut 20, 2005 5:18 pm
Cytat: | A jeśli mogę spytać - proszę o wyrozumiałość, bom lajkonikiem ;) w sprawach szkutnictwa - czym się różni stępka od kilu? Ja myślałem, że to to samo..... | Najczęściej te dwa pojęcia są tożsame. Jednak wg mnie: stępka jest głównym wzdłużnym elementem szkieletu jednostki, łączący stewę dziobową z rufową, a kil jest elementem branym pod uwagę podczas płynięcia jednostki. Stawia on opór boczny i stabilizuje kursowo jednostkę. Działa jak miecz w jednostkach pozbawionych balastu. Stępki używa się w budownictwie morskim, a kilu w hydrodynamice kadłuba. Sam chętnie poznałbym więcej opinii na ten temat. Zasięgnę języka na grupie - żeglarstwo.
danziger - Pią Lut 25, 2005 1:18 am
Czyli, jeśli dobrze rozumiem, dopóki statek jest w budowie - ma stępkę, a jak już pływa - to kil?
Nauticus - Sro Mar 02, 2005 11:51 pm
Cytat: | Czyli, jeśli dobrze rozumiem, dopóki statek jest w budowie - ma stępkę, a jak już pływa - to kil |
Po głebszych konsultacjach z sforą żeglarzy doszliśmy do wniosku, że:
- polskie tradycje morskie są młode ( jak na kraj, od wieków rolniczy przystało). Z tego powodu jakość i ilość terminów morskich jest zdecydowanie mniejsza niż w krajach o długich tradycjach morskich.
- polskie terminy są często mało precyzyjne.
- obok siebie istnieją terminy polskie i zapożyczone,
Kil i stępka powinny być używane obocznie.
Grün - Sro Mar 02, 2005 11:52 pm
I jeszcze jest takie powiedzenie: Kilo wody pod stopą!
Nauticus - Czw Mar 03, 2005 11:29 pm
Grün napisał/a: | I jeszcze jest takie powiedzenie: Kilo wody pod stopą! |
Są jeszcze Stopy wody pod kilem i czterech w koi...
Corzano - Pią Mar 04, 2005 10:30 am
Grün napisał/a: | I jeszcze jest takie powiedzenie: Kilo wody pod stopą! |
Ale funkcjonuje tylko wśród chodzacych po wodzie.
Grün - Pią Mar 04, 2005 10:34 am
A jeszcze jest 15 chłopa na umrzyka skrzyni
Sabaoth - Pią Mar 04, 2005 10:45 am
I butelka rumu!
parker - Pią Mar 04, 2005 11:14 am
Corzano napisał/a: | Grün napisał/a: | I jeszcze jest takie powiedzenie: Kilo wody pod stopą! |
Ale funkcjonuje tylko wśród chodzacych po wodzie. |
Po palach!
Corzano - Pią Mar 04, 2005 11:16 am
parker napisał/a: | Po palach! |
To pomyślałem, ale jako poganin nie chciałem nikogo urazić tym dowcipem.
Grün - Pią Mar 04, 2005 11:25 am
No to już za późno
|
|