|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - I jeszcze jeden barak
parker - Czw Sty 27, 2005 7:50 pm Temat postu: I jeszcze jeden barak Skoro tak się rozwinęły tematy baraków, to chciałabym zapytać o te przy Al. Zwyciestwa między Operą a odziałem terenowym WF Politechniki. Po zbudowaniu Multikina i stacji benzynowej zostały z nich jakieś resztki... czy one też są jakieś historyczne?
seestrasse - Pią Sty 28, 2005 12:26 am
czy historyczne, to nie wiem, ale znajduje się tam malarnia P.O.B., zwanej przez niektórych operetką bądź czasami (o zgrozo) filharmonią
Grün - Pią Sty 28, 2005 1:27 am
Nie filharmonią, tylko fisharmonią! proszę nie przekręcać!
seestrasse - Pią Sty 28, 2005 1:31 am
Gdanszczanin - Pią Sty 28, 2005 1:56 pm
Miałem okazję je kilka razy odwiedzić . Z atrkacji mogę wymienić tylko dekoracje oraz spora kolekcja tabliczek BHP
jacekr - Pią Sty 28, 2005 2:40 pm
Coś mi sie kojarzy, że ktoś mi mówił, że były to budynki obozu jenieckiego lub czegoś podobnego, w każdym razie obozu (być może przesiedleńczego) ale głowy nie dam niestety, gdyż nie pamiętam, kto mi to powiedział, więc nie mogę zapytać
lucy - Sob Sty 29, 2005 5:51 pm
Jeszcze słówko o jednych barakach na ulicy Chrobrego. Te dobrze pamietam z dzieciństwa.
Na ten temat jest tu, w pewnym wątku z gazety, który wyciągnęłam na swiatło dzienne, przeczytałam, wzruszyłam się i... zdziwiłam , że trzy lata juz niedługo będą mijać od tamego czasu i...jak rodzili się Rzygacze
http://forum.gazeta.pl/fo...55564&a=2786072
Grün - Sob Sty 29, 2005 10:08 pm
To pewnie wiesz, ale dla napewności powtórzę: te baraki to pozostałości obozu Narvik-2
Hanemann - Sob Sty 29, 2005 10:40 pm
I z tego co wiem - początkowo obóz jeniecki, następnie podobóz Stuthoffu, w którym przebywali więzniowie pracujący w stoczni.
Sabaoth - Sob Sty 29, 2005 10:54 pm
Ale to był obóz jeniecki z czasów I wojny światowej, a Stutthof był w czasie drugiej.
Zoppoter - Sob Sty 29, 2005 11:04 pm
lucy napisał/a: | wzruszyłam się i... zdziwiłam , że trzy lata juz niedługo będą mijać od tamego czasu i...jak rodzili się Rzygacze
|
Ooo to my juz stare Rzygacze jesteśmy. Moze jakaś konserwacja by się należała...?
Grün - Sob Sty 29, 2005 11:07 pm
Nie, Narvik nie był obozem jenieckim z I wojny. Został utworzony dopiero w latach 30stych. Początkowo jako obóz pracy dla robotników przymusowych, potem radziecki obóz dla jeńców niemieckich, potem obóz dla ludności niemieckojęzycznej wysiedlanej z Gdańska, a jeszcze później zdaje sie że hotel robotniczy.
Sabaoth - Nie Sty 30, 2005 12:04 am
A przepraszam, skojarzyło mi się z Troylem Taki miałem skrót myślowy.
|
|