Dawny Gdańsk

Zagadki - Zagadka z liczydlem

Wrzeszczak - Sob Sty 22, 2005 7:42 pm
Temat postu: Zagadka z liczydlem
Okulary niepotrzebne, kalkulator raczej tak...

Ile miast, miasteczek, wiosek w
- Wlk Brytanii
- Francji
- Niemczech
ma zaszczyt posiadac ulice, plac zawierajacy w nazwie slowo Gdansk/Danzig/Dantzig?

(Niektore z nich maja dwie, trzy, a Duisburg nawet cztery gdanskie ulice)

Rozwiazanie - spis miejscowosci przesylam do archiwum Zakladu Gdanskografii

Wrzeszczak - Sro Sty 26, 2005 9:07 pm

Stan na rok 2.001:

Wlk. Brytania 1
Francja 2
Niemcy 473

Pietrucha - Czw Sty 27, 2005 12:32 am

uuu, sporo tego w Niemczech. Zaś co do Francji moge podac dokładniej:

-Rue de Dantzig ( ulica Gdańska) w Paryżu, przy bulwarze Lefebvre’a.
-Passage de Dantzig ( Pasaż Gdański) w Paryżu.

Polecam artykuł Pana Mieczysława Abramowicza w 30 Dniach z z listopada/grudnia 2001 roku. Wymienia w nim sporo miejscowości które mają gdańskie akcenty. Między innymi tak egzotyczne jak np. Bahamy (Plac Gdański na Long Island, Nassau). Jest też kilka zdjęć tych miejsc.

Grün - Czw Sty 27, 2005 12:04 pm

No tak... a może tak ktoś by się zajął Zakładem Gdańskografii - wakat jest od dwóch lat... Relacji sporo - na razie nie uporządkowane - można się wykazać kreatywnością...
Mikołaj - Czw Sty 27, 2005 6:16 pm

A mówią, ze jest bezrobocie... :hihi:
Rektórze - może zrobimy listę wakatów, ja też szukam kogoś, kto by się zajął portalem. :wink:

Grün - Czw Sty 27, 2005 6:25 pm

Bezrobocia nie ma! to robić się nie chce :%
wrangla - Czw Sty 27, 2005 6:31 pm

Mikołaj napisał/a:
A mówią, ze jest bezrobocie... :hihi:
Rektórze - może zrobimy listę wakatów, ja też szukam kogo�, kto by się zajął portalem. :wink:
Zorganizujcie casting :^^
bassa - Sob Lut 05, 2005 12:41 am

No jak to portalem...portal żyje-i nazwa prześwietna.
A może wespół wzespól kolegium red Mikołaj mógłby powołać ???Z ambicja zebrania wszystkich linkow do pro-gdańskich stron albo moze i pomocy-porad ludziom, jeśli pomysł jest a strony ni ma...
Gdziez strona Towarzystwa Gdańsk-Niderlandy ? a zaproszenia Gdańskiego Tow Fotograficznego ?A kalendarz imprez w Parku Kuźniczki ?A zagadki wrzeszczańskie kto zrobi?A chat z prof. Sampem ???ze juz nie wspomne o zarchiwizowaniu egz 30 Dni w wspólpracy z Milenium Media ...
Niniejszym prosze o ustanowienie 5 lutego -ogólnogdańskim Dniem Niepoprawnych Marzycieli... :OO

Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 12:45 am

przynajmniej dycha na wykup Wyspy Spichrzów się należy :hihi:
bassa - Sob Lut 05, 2005 1:33 am

Dyche prosze bardzo- co nie zmienia faktu,ze nie bassa moze cokolwiek powołać...

Tym niemniej donoszę,że sie niezły damski zespól nacisku zgral na Moje Osiedle i admin tamże (zapewne zarywajac dwie noce...) zrobił galerie do umieszczania fot z dzielnic.Jest szansa,ze bliźni wrzucą prywatne foty 50-70 letnie ,jak najbardziej nadajace sie do zagadek...a stronka dzieki temu zasłuzy na LICZENIE sie w portalu...
-ehm, trzymajac sie wątku, jest to zagadka z liczydłem :haha:

Sabaoth - Sob Lut 05, 2005 10:52 am

bassa napisał/a:
A zagadki wrzeszczańskie kto zrobi?

Do tego potrzebuję obiecanych mi skanów z Wrzeszcza :mrgreen:

renaT - Sro Lut 16, 2005 10:54 pm

no to gdzie to jest? :D
Mikołaj - Sro Lut 16, 2005 10:55 pm

zapewne we Wrzeszczu, po prawej wylot Jaśkowej
Marcin - Sro Lut 16, 2005 10:56 pm

Grunwaldzka, na wysokości Jaśkowej Doliny. :%
Marcin - Sro Lut 16, 2005 10:58 pm

:hihi: W tej samej chwili pisaliśmy... :^^
parker - Sro Lut 16, 2005 10:59 pm

...odpowiedzieli chłopcy zgodnym chórem :hihi:
Sabaoth - Sro Lut 16, 2005 11:23 pm

Nie inaczej, Hauptstrasse, okolice Baumbachallee :hihi:
bassa - Czw Lut 17, 2005 1:31 am

A fotka urocza! I motoryzacyjnie tez pełna informacji...;-)) :==
pumeks - Czw Lut 17, 2005 10:55 am

Syrena, Wartburg... a to trzecie auto, to Zoppoter musi zidentyfikować, bo ja się nie znam :P
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 1:49 pm

pumeks napisał/a:
Syrena, Wartburg... a to trzecie auto, to Zoppoter musi zidentyfikować, bo ja się nie znam :P

A spójrzcie tu:

http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=45

:wink:

pumeks - Czw Lut 17, 2005 3:56 pm

No proszę, czyli Mercedes? jak ładnie.
I jakie ładne słoniątka wtedy po Grunwaldzkiej spacerowały :mrgreen:

Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 4:02 pm

pumeks napisał/a:
No proszę, czyli Mercedes? jak ładnie.

Ano Mercedes.
Ale i tak jestem pod wrażeniem, że rozpoznałes Wartburga i Syrenę. Niewiele osób by to potrafiło. :==

Grün - Czw Lut 17, 2005 4:06 pm

Słoń wygląda na mało mobilnego :^^
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 4:08 pm

Grün napisał/a:

Jak to słoń... :mrgreen:
Ale gdyby mu kółka przymocować, to ho ho...

parker - Czw Lut 17, 2005 4:11 pm

Zoppoter napisał/a:
Grün napisał/a:

Jak to słoń... :mrgreen:
Ale gdyby mu kółka przymocować, to ho ho...

To byłby już całkiem odjechany :hihi:

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 4:56 pm

Za moich czasów takie syrenki 104 i 105 były dosyć popularnym samochodem, ta stara wersja Wartburga zresztą też. A i Warszawa była powszechnym samochodem.
Grün - Czw Lut 17, 2005 5:06 pm

EEEEEEEE, koloryzujesz - ludzie tak długo nie żyją! :^^
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 5:29 pm

Ja z długowiecznej rodziny pochodzę :mrgreen:
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 6:24 pm

Sabaoth napisał/a:
Za moich czasów takie syrenki 104 i 105 były dosyć popularnym samochodem, ta stara wersja Wartburga zresztą też. A i Warszawa była powszechnym samochodem.

Niby wiele osób powinno pamietać te samochody, a jednak na każdym pokazie, w którym pokazuje się z Simcą, jest ona brana za Wartburga/Syrenę/Moskwicza/Skodę/Mercedesa (!!!).

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 6:57 pm

Moskwicza te pamiętam, Skodę mial mój wujek (dwudrzwiowa) to znam ją bardzo dobrze, no i były jeszcze Wołgi. :mrgreen:
parker - Czw Lut 17, 2005 6:59 pm

Jako dzieci z kuzynami specjalizowaliśmy się w rozpoznawaniu samochodów po głosie :hihi:
Tylko ja byłam dzieckiem trochę później niż wy, więc inne modele mam w pamięci - syrenka 105 to chyba najwcześniejsze moje wspomnienie :wink:

Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 7:13 pm

parker napisał/a:
Jako dzieci z kuzynami specjalizowaliśmy się w rozpoznawaniu samochodów po głosie :hihi:
Tylko ja byłam dzieckiem trochę później niż wy, więc inne modele mam w pamięci - syrenka 105 to chyba najwcześniejsze moje wspomnienie :wink:

Po dźwięku to ja bezbłędnie rozpoznawałem niemal wszystko co wówczas tu jeździło. Oczywiście pomijając przypadki, gdzie różne samochody miały identyczne silniki.

Bez trudu rozpoznawałem Syreny 101/102/103, Syreny 104/105, Warszawy/Nysy/Żuki, Polskie Fiaty 125P, Polskie Fiaty 126P, Skody, Wołgi, Trabanty, Wartburgi a nawet Jelcze, Sany i Stary.

Dzisiaj sie tak nie da :cry: . Jest globalizacja, normy hałasu, normy czystosci spalin, i w efekcie rzadko które współczesne auto wyróżnia się dźwiekiem.

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 7:16 pm

To krótki kurs samochodowy :hihi: żeby łatwiej było rozpoznawać samochody na starych zdjęciach (i nie tylko):
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 7:25 pm

Sabaoth napisał/a:
To krótki kurs samochodowy :hihi: żeby łatwiej było rozpoznawać samochody na starych zdjęciach (i nie tylko):

Nie wiem, skąd to wziałeś, ale żaden Wartburg nie miał oznaczenia 600. Co nie zmienia faktu, że na tych dwóch zdjęciach rzeczywiście widnieją Wartburgi.

Grün - Czw Lut 17, 2005 7:53 pm

A simcę nie tą co trzeba zamieściłeś! :%
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 8:01 pm

Faktycznie cos mi się pomieszało, to model 312. No to jeszcze kilka zdjątek:
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 8:02 pm

Grün napisał/a:

Ja tylko tak, dla odróżnienia :mrgreen:

pumeks - Pią Lut 18, 2005 9:11 am

No i zrobiło się zboczenie motoryzacyjne :hihi:
A ta Škoda to Octavia czy Felicia? bo już je słabo pamiętam. Dopiero od Škody 1000 MB byłem bardziej na bieżąco.
W tym pierwszym zestawie dwa samochody oznaczone jako Wartburg 600 to są różne modele: ten zielony jest dwu- , a niebieski czterodrzwiowy.
A co poznacie z tego zestawu? (Zoppoter, ty się nie ujawniaj :P )

Sabaoth - Pią Lut 18, 2005 9:23 am

pumeks napisał/a:
A ta Škoda to Octavia czy Felicia?

Felicia :mrgreen:

Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 9:50 am

pumeks napisał/a:
No i zrobiło się zboczenie motoryzacyjne :hihi:
A ta Škoda to Octavia czy Felicia? bo już je słabo pamiętam. Dopiero od Škody 1000 MB byłem bardziej na bieżąco.

Na zdjęciu jest Octawia. Felicia to była sportowa wersja Octavii, wystepowała jako coupe i kabriolet.

Aha, ten czarny Fiat 125 jest włoski, więc bez literki P na końcu.

pumeks napisał/a:

W tym pierwszym zestawie dwa samochody oznaczone jako Wartburg 600 to są różne modele: ten zielony jest dwu- , a niebieski czterodrzwiowy.
A co poznacie z tego zestawu? (Zoppoter, ty się nie ujawniaj :P )

Czemuuuuuu nieeee....? :cry: :mrgreen: Wszystko rozpoznałem...

pumeks - Pią Lut 18, 2005 10:01 am

Zoppoter napisał/a:
Wszystko rozpoznałem...

To ja tu specjalnie pomniejszam obrazki, żeby nie było za łatwo :evil: a ten od razu poznaje :D

Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:05 am

pumeks napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Wszystko rozpoznałem...

To ja tu specjalnie pomniejszam obrazki, żeby nie było za łatwo :evil: a ten od razu poznaje :D

I zastanawia się co ten niebieski robi w tym zestawieniu... Bo z różnych względów nie pasuje...

pumeks - Pią Lut 18, 2005 10:09 am

Ten niebieski tak mi akurat przyszedł do głowy, bo pamiętam jak kiedyś podobny zaparkował na Lumumby (może nie taki sam, bo to chyba była wersja de Luxe) i ośmioletni Pumeks poleciał go oglądać :P
A cały "zestaw" nie ma żadnej myśli przewodniej, chyba że jakieś tam ramy chronologiczne.

Corzano - Pią Lut 18, 2005 10:10 am

Zoppoter napisał/a:
I zastanawia się co ten niebieski robi w tym zestawieniu... Bo z różnych względów nie pasuje...

Też to zauważyłem: jest na trawniku. :hihi:

Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:45 am

pumeks napisał/a:
Ten niebieski tak mi akurat przyszedł do głowy, bo pamiętam jak kiedyś podobny zaparkował na Lumumby (może nie taki sam, bo to chyba była wersja de Luxe) i ośmioletni Pumeks poleciał go oglądać :P
.

Ośmioletni? To ten samochód jeż wtedy miał ze dwadzieścia lat...

Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:49 am

Grün napisał/a:

Ale za to w stanie takim jak trzeba :lol:

parker - Pią Lut 18, 2005 11:24 am

Ten ostatni to trabancik?
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 11:39 am

parker napisał/a:
Ten ostatni to trabancik?

Trabancik. Ale wcale nie taki, jakie dziś można spotkac na ulicach od czasu do czasu. To starszy model, który wyszedł z produkcji jakieś 40 lat temu.

parker - Pią Lut 18, 2005 11:47 am

To teraz niech ktoś umieści zagadkę "dźwiękową" :hihi:
Corzano - Pią Lut 18, 2005 11:51 am

http://rotfl.lhs.pl/Petka/trabant.mp3 :hihi:
Tu jest więcej: http://jo.zan.hu/poen/mp3/

pumeks - Pią Lut 18, 2005 12:32 pm

Brawo Parker! ten ostatni to Trabant P-600, a ten wcześniej to przodek Trabanta, P-70 Zwickau. Niebieski który nie pasował to Ford Anglia, a ten czerwony na piachu to polski Mikrus.