|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - Zagadka z liczydlem
Wrzeszczak - Sob Sty 22, 2005 7:42 pm Temat postu: Zagadka z liczydlem Okulary niepotrzebne, kalkulator raczej tak...
Ile miast, miasteczek, wiosek w
- Wlk Brytanii
- Francji
- Niemczech
ma zaszczyt posiadac ulice, plac zawierajacy w nazwie slowo Gdansk/Danzig/Dantzig?
(Niektore z nich maja dwie, trzy, a Duisburg nawet cztery gdanskie ulice)
Rozwiazanie - spis miejscowosci przesylam do archiwum Zakladu Gdanskografii
Wrzeszczak - Sro Sty 26, 2005 9:07 pm
Stan na rok 2.001:
Wlk. Brytania 1
Francja 2
Niemcy 473
Pietrucha - Czw Sty 27, 2005 12:32 am
uuu, sporo tego w Niemczech. Zaś co do Francji moge podac dokładniej:
-Rue de Dantzig ( ulica Gdańska) w Paryżu, przy bulwarze Lefebvre’a.
-Passage de Dantzig ( Pasaż Gdański) w Paryżu.
Polecam artykuł Pana Mieczysława Abramowicza w 30 Dniach z z listopada/grudnia 2001 roku. Wymienia w nim sporo miejscowości które mają gdańskie akcenty. Między innymi tak egzotyczne jak np. Bahamy (Plac Gdański na Long Island, Nassau). Jest też kilka zdjęć tych miejsc.
Grün - Czw Sty 27, 2005 12:04 pm
No tak... a może tak ktoś by się zajął Zakładem Gdańskografii - wakat jest od dwóch lat... Relacji sporo - na razie nie uporządkowane - można się wykazać kreatywnością...
Mikołaj - Czw Sty 27, 2005 6:16 pm
A mówią, ze jest bezrobocie...
Rektórze - może zrobimy listę wakatów, ja też szukam kogoś, kto by się zajął portalem.
Grün - Czw Sty 27, 2005 6:25 pm
Bezrobocia nie ma! to robić się nie chce
wrangla - Czw Sty 27, 2005 6:31 pm
Mikołaj napisał/a: | A mówią, ze jest bezrobocie...
Rektórze - może zrobimy listę wakatów, ja też szukam kogo�, kto by się zajął portalem. | Zorganizujcie casting
bassa - Sob Lut 05, 2005 12:41 am
No jak to portalem...portal żyje-i nazwa prześwietna.
A może wespół wzespól kolegium red Mikołaj mógłby powołać ???Z ambicja zebrania wszystkich linkow do pro-gdańskich stron albo moze i pomocy-porad ludziom, jeśli pomysł jest a strony ni ma...
Gdziez strona Towarzystwa Gdańsk-Niderlandy ? a zaproszenia Gdańskiego Tow Fotograficznego ?A kalendarz imprez w Parku Kuźniczki ?A zagadki wrzeszczańskie kto zrobi?A chat z prof. Sampem ???ze juz nie wspomne o zarchiwizowaniu egz 30 Dni w wspólpracy z Milenium Media ...
Niniejszym prosze o ustanowienie 5 lutego -ogólnogdańskim Dniem Niepoprawnych Marzycieli...
Mikołaj - Sob Lut 05, 2005 12:45 am
przynajmniej dycha na wykup Wyspy Spichrzów się należy
bassa - Sob Lut 05, 2005 1:33 am
Dyche prosze bardzo- co nie zmienia faktu,ze nie bassa moze cokolwiek powołać...
Tym niemniej donoszę,że sie niezły damski zespól nacisku zgral na Moje Osiedle i admin tamże (zapewne zarywajac dwie noce...) zrobił galerie do umieszczania fot z dzielnic.Jest szansa,ze bliźni wrzucą prywatne foty 50-70 letnie ,jak najbardziej nadajace sie do zagadek...a stronka dzieki temu zasłuzy na LICZENIE sie w portalu...
-ehm, trzymajac sie wątku, jest to zagadka z liczydłem
Sabaoth - Sob Lut 05, 2005 10:52 am
bassa napisał/a: | A zagadki wrzeszczańskie kto zrobi? |
Do tego potrzebuję obiecanych mi skanów z Wrzeszcza
renaT - Sro Lut 16, 2005 10:54 pm
no to gdzie to jest?
Mikołaj - Sro Lut 16, 2005 10:55 pm
zapewne we Wrzeszczu, po prawej wylot Jaśkowej
Marcin - Sro Lut 16, 2005 10:56 pm
Grunwaldzka, na wysokości Jaśkowej Doliny.
Marcin - Sro Lut 16, 2005 10:58 pm
W tej samej chwili pisaliśmy...
parker - Sro Lut 16, 2005 10:59 pm
...odpowiedzieli chłopcy zgodnym chórem
Sabaoth - Sro Lut 16, 2005 11:23 pm
Nie inaczej, Hauptstrasse, okolice Baumbachallee
bassa - Czw Lut 17, 2005 1:31 am
A fotka urocza! I motoryzacyjnie tez pełna informacji...;-))
pumeks - Czw Lut 17, 2005 10:55 am
Syrena, Wartburg... a to trzecie auto, to Zoppoter musi zidentyfikować, bo ja się nie znam
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 1:49 pm
pumeks napisał/a: | Syrena, Wartburg... a to trzecie auto, to Zoppoter musi zidentyfikować, bo ja się nie znam |
A spójrzcie tu:
http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=45
pumeks - Czw Lut 17, 2005 3:56 pm
No proszę, czyli Mercedes? jak ładnie.
I jakie ładne słoniątka wtedy po Grunwaldzkiej spacerowały
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 4:02 pm
pumeks napisał/a: | No proszę, czyli Mercedes? jak ładnie.
|
Ano Mercedes.
Ale i tak jestem pod wrażeniem, że rozpoznałes Wartburga i Syrenę. Niewiele osób by to potrafiło.
Grün - Czw Lut 17, 2005 4:06 pm
Słoń wygląda na mało mobilnego
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 4:08 pm
Grün napisał/a: | Słoń wygląda na mało mobilnego |
Jak to słoń...
Ale gdyby mu kółka przymocować, to ho ho...
parker - Czw Lut 17, 2005 4:11 pm
Zoppoter napisał/a: | Grün napisał/a: | Słoń wygląda na mało mobilnego |
Jak to słoń...
Ale gdyby mu kółka przymocować, to ho ho... |
To byłby już całkiem odjechany
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 4:56 pm
Za moich czasów takie syrenki 104 i 105 były dosyć popularnym samochodem, ta stara wersja Wartburga zresztą też. A i Warszawa była powszechnym samochodem.
Grün - Czw Lut 17, 2005 5:06 pm
EEEEEEEE, koloryzujesz - ludzie tak długo nie żyją!
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 5:29 pm
Ja z długowiecznej rodziny pochodzę
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 6:24 pm
Sabaoth napisał/a: | Za moich czasów takie syrenki 104 i 105 były dosyć popularnym samochodem, ta stara wersja Wartburga zresztą też. A i Warszawa była powszechnym samochodem. |
Niby wiele osób powinno pamietać te samochody, a jednak na każdym pokazie, w którym pokazuje się z Simcą, jest ona brana za Wartburga/Syrenę/Moskwicza/Skodę/Mercedesa (!!!).
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 6:57 pm
Moskwicza te pamiętam, Skodę mial mój wujek (dwudrzwiowa) to znam ją bardzo dobrze, no i były jeszcze Wołgi.
parker - Czw Lut 17, 2005 6:59 pm
Jako dzieci z kuzynami specjalizowaliśmy się w rozpoznawaniu samochodów po głosie
Tylko ja byłam dzieckiem trochę później niż wy, więc inne modele mam w pamięci - syrenka 105 to chyba najwcześniejsze moje wspomnienie
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 7:13 pm
parker napisał/a: | Jako dzieci z kuzynami specjalizowaliśmy się w rozpoznawaniu samochodów po głosie
Tylko ja byłam dzieckiem trochę później niż wy, więc inne modele mam w pamięci - syrenka 105 to chyba najwcześniejsze moje wspomnienie |
Po dźwięku to ja bezbłędnie rozpoznawałem niemal wszystko co wówczas tu jeździło. Oczywiście pomijając przypadki, gdzie różne samochody miały identyczne silniki.
Bez trudu rozpoznawałem Syreny 101/102/103, Syreny 104/105, Warszawy/Nysy/Żuki, Polskie Fiaty 125P, Polskie Fiaty 126P, Skody, Wołgi, Trabanty, Wartburgi a nawet Jelcze, Sany i Stary.
Dzisiaj sie tak nie da . Jest globalizacja, normy hałasu, normy czystosci spalin, i w efekcie rzadko które współczesne auto wyróżnia się dźwiekiem.
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 7:16 pm
To krótki kurs samochodowy żeby łatwiej było rozpoznawać samochody na starych zdjęciach (i nie tylko):
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 7:25 pm
Sabaoth napisał/a: | To krótki kurs samochodowy żeby łatwiej było rozpoznawać samochody na starych zdjęciach (i nie tylko): |
Nie wiem, skąd to wziałeś, ale żaden Wartburg nie miał oznaczenia 600. Co nie zmienia faktu, że na tych dwóch zdjęciach rzeczywiście widnieją Wartburgi.
Grün - Czw Lut 17, 2005 7:53 pm
A simcę nie tą co trzeba zamieściłeś!
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 8:01 pm
Faktycznie cos mi się pomieszało, to model 312. No to jeszcze kilka zdjątek:
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 8:02 pm
Grün napisał/a: | A simcę nie tą co trzeba zamieściłeś! |
Ja tylko tak, dla odróżnienia
pumeks - Pią Lut 18, 2005 9:11 am
No i zrobiło się zboczenie motoryzacyjne
A ta Škoda to Octavia czy Felicia? bo już je słabo pamiętam. Dopiero od Škody 1000 MB byłem bardziej na bieżąco.
W tym pierwszym zestawie dwa samochody oznaczone jako Wartburg 600 to są różne modele: ten zielony jest dwu- , a niebieski czterodrzwiowy.
A co poznacie z tego zestawu? (Zoppoter, ty się nie ujawniaj )
Sabaoth - Pią Lut 18, 2005 9:23 am
pumeks napisał/a: | A ta Škoda to Octavia czy Felicia? |
Felicia
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 9:50 am
pumeks napisał/a: | No i zrobiło się zboczenie motoryzacyjne
A ta Škoda to Octavia czy Felicia? bo już je słabo pamiętam. Dopiero od Škody 1000 MB byłem bardziej na bieżąco. |
Na zdjęciu jest Octawia. Felicia to była sportowa wersja Octavii, wystepowała jako coupe i kabriolet.
Aha, ten czarny Fiat 125 jest włoski, więc bez literki P na końcu.
pumeks napisał/a: |
W tym pierwszym zestawie dwa samochody oznaczone jako Wartburg 600 to są różne modele: ten zielony jest dwu- , a niebieski czterodrzwiowy.
A co poznacie z tego zestawu? (Zoppoter, ty się nie ujawniaj ) |
Czemuuuuuu nieeee....? Wszystko rozpoznałem...
pumeks - Pią Lut 18, 2005 10:01 am
Zoppoter napisał/a: | Wszystko rozpoznałem... |
To ja tu specjalnie pomniejszam obrazki, żeby nie było za łatwo a ten od razu poznaje
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:05 am
pumeks napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Wszystko rozpoznałem... |
To ja tu specjalnie pomniejszam obrazki, żeby nie było za łatwo a ten od razu poznaje |
I zastanawia się co ten niebieski robi w tym zestawieniu... Bo z różnych względów nie pasuje...
pumeks - Pią Lut 18, 2005 10:09 am
Ten niebieski tak mi akurat przyszedł do głowy, bo pamiętam jak kiedyś podobny zaparkował na Lumumby (może nie taki sam, bo to chyba była wersja de Luxe) i ośmioletni Pumeks poleciał go oglądać
A cały "zestaw" nie ma żadnej myśli przewodniej, chyba że jakieś tam ramy chronologiczne.
Corzano - Pią Lut 18, 2005 10:10 am
Zoppoter napisał/a: | I zastanawia się co ten niebieski robi w tym zestawieniu... Bo z różnych względów nie pasuje... |
Też to zauważyłem: jest na trawniku.
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:45 am
pumeks napisał/a: | Ten niebieski tak mi akurat przyszedł do głowy, bo pamiętam jak kiedyś podobny zaparkował na Lumumby (może nie taki sam, bo to chyba była wersja de Luxe) i ośmioletni Pumeks poleciał go oglądać
. |
Ośmioletni? To ten samochód jeż wtedy miał ze dwadzieścia lat...
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 10:49 am
Grün napisał/a: | A simcę nie tą co trzeba zamieściłeś! |
Ale za to w stanie takim jak trzeba
parker - Pią Lut 18, 2005 11:24 am
Ten ostatni to trabancik?
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 11:39 am
parker napisał/a: | Ten ostatni to trabancik? |
Trabancik. Ale wcale nie taki, jakie dziś można spotkac na ulicach od czasu do czasu. To starszy model, który wyszedł z produkcji jakieś 40 lat temu.
parker - Pią Lut 18, 2005 11:47 am
To teraz niech ktoś umieści zagadkę "dźwiękową"
Corzano - Pią Lut 18, 2005 11:51 am
http://rotfl.lhs.pl/Petka/trabant.mp3
Tu jest więcej: http://jo.zan.hu/poen/mp3/
pumeks - Pią Lut 18, 2005 12:32 pm
Brawo Parker! ten ostatni to Trabant P-600, a ten wcześniej to przodek Trabanta, P-70 Zwickau. Niebieski który nie pasował to Ford Anglia, a ten czerwony na piachu to polski Mikrus.
|
|