Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Ciekawsze artykuły z gdansk.pl

Corzano - Wto Sty 18, 2005 3:21 pm
Temat postu: Ciekawsze artykuły z gdansk.pl
Nie chcę za każdym razem, kiedy podaje link do artykułu na gdansk.pl, tworzyć nowego wątku, więc będę wszystkie podłączał do tego.
Mam nadzieję, że nie bałaganię.

Z dzisiaj:
Cytat:
W roku 2004 na zadania związane z ochroną zabytków przekazano kwotę 1.848.500 złotych, w roku bieżącym planuje się wydatkowanie 2.215.000 złotych. Zakłada się dalsze prowadzenie badań archeologicznych na północnym cyplu Wyspy Spichrzów (ponad 1 mln 860 tys. zł.), badania architektoniczne średniowiecznych murów obronnych Głównego Miasta (130 tys. zł) oraz wykonanie projektu remontu i przeprowadzenie prac konserwatorskich zespołu zabudowy przy ul. Grodzkiej 9 i Wartkiej, czyli obszaru dawnego zamku krzyżackiego (120 tys. zł).

Więcej na tej stronie.

pumeks - Wto Sty 18, 2005 3:24 pm

To się muzeum archeologiczne obłowi...
Grün - Wto Sty 18, 2005 3:40 pm

Powiedział (zupełnie nie zainteresowany) Pumeks :)
pumeks - Wto Sty 18, 2005 3:41 pm

Żebyś wiedział, że zupełnie.
Marek Z - Sro Sty 19, 2005 1:12 am

Cytat:
Powiedział (zupełnie nie zainteresowany) Pumeks

No jak to, powiedział co wiedział. :mrgreen:

Corzano - Czw Sty 20, 2005 11:58 am

Cytat:
4 strony wyników obserwacji częściowego zaćmienia słońca w Gdańsku w 1649 roku, dokonanych przez astronoma Jana Heweliusza, wzbogacą zbiory Muzeum Historycznego Miasta Gdańska. Wydano je w 1650 roku. Zakupu dokonało Miasto za kwotę 34.000 zł.

Rękopisy zostały zakupione w grudniu ub.roku na XIX Aukcji Książek i Grafiki, organizowanej przez firmę LAMUS w Warszawie.
Pierwsza publiczna prezentacja zabytku, wraz z możliwością jego sfotografowania lub sfilmowania, odbędzie się podczas uroczystości wręczania nagród naukowych Miasta Gdańska w dniu 28 stycznia o godz. 12.00, w Wielkiej Sali Wety Ratusza Głównego Miasta, czyli dokładnie w 384. rocznicę urodzin Jana Heweliusza.

Źródło

Mikołaj - Czw Sty 20, 2005 12:17 pm

Cytat:
wraz z możliwością jego sfotografowania lub sfilmowania

:== :co_jest:

Corzano - Pią Mar 25, 2005 2:59 pm

Gdańsk przejmuje nieruchomości w Stoczni Gdańskiej
Cytat:
1 milion 577 tysięcy złotych - dokładnie tyle wynosi wartość dwóch działek położonych na terenie gdańskiej Stoczni. Grunty ma przejąć miasto. Akt notarialny w tej sprawie podpisali prezydent Gdańska oraz prezes spółki „Synergia 99”, która była właścicielem ziemi.

Na przekazanym przez „Synergię 99” terenie powstanie Europejskie Centrum Solidarności. „Chcielibyśmy, żeby Centrum było gotowe w 2010 roku” - mówi Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska. „Do zaprezentowania wizji architektonicznej siedziby Europejskiego Centrum Solidarności zostali zaproszeni najwybitniejsi światowi architekci. Tam w bezpośrednim sąsiedztwie Drogi do Wolności i Placu Solidarności, powstanie obiekt, który pełnić będzie rolę muzeum, biblioteki oraz centrum wystawienniczo - konferencyjnego” -dodał.
Łączna powierzchnia działek wynosi ponad 7 tysięcy metrów kwadratowych. Do sierpnia Synergia 99 przekaże jeszcze ziemię o wartości 12 milionów złotych. „Gdańsk przejmuje od nas nieruchomości na poczet zaległych zobowiązań podatkowych, które mamy wobec miasta” - powiedział portalowi miejskiemu prezes „Synergii 99”. „Wszystko zgodnie z porozumieniem z kwietnia ubiegłego roku pomiędzy miastem Gdańsk a naszą spółką” - podkreślił Janusz Lipiński.
W przyszłości na terenach postoczniowych obok Europejskiego Centrum Solidarności powstanie również w Gdańsku nowoczesna dzielnica usługowo-mieszkaniowa.

Tak zupełnie na marginesie, to ciekawe jest to, że gdansk.pl ostatnio podaje informacje wyłącznie o wydarzeniach, w których brał udział miłościwie nam panujący.

Sabaoth - Pią Mar 25, 2005 3:15 pm

Cytat:
Europejskie Centrum Solidarności

Proponuję nazwać je im. Pawła Admowicza :mrgreen:

Corzano - Czw Maj 12, 2005 12:16 pm

Dziewczyny! Coś dla Was:

Cytat:
„Panienka z okienka” wraca w nowej edycji castingu na tę najbardziej wyjątkową z wszystkich gdańszczanek. Zwyciężczynię konkursu zdobić będzie stylowa suknia z epoki oraz charakterystyczny czepek. „Panienka z okienka” zamieszka w Sieni Gdańskiej Nowego Domu Ławy, siedzibie gdańskich patrycjuszy.

Konkurs na „Panienkę z okienka”
Do castingu zaprasza Muzeum Historyczne Miasta Gdańska. Konkurs odbędzie się w sobotę, 14 maja o godzinie 11.00 w Dworze Artusa przy Długim Targu. W castingu mogą wziąć udział wszystkie gdańszczanki, które ukończyły 18 rok życia, a nie przekroczyły lat 23. Laureatka wyruszy na podbój miasta jeszcze tego samego dnia podczas imprezy „Nocne zwiedzanie Muzeów”. Od tego momentu będzie reprezentować Gdańsk podczas najważniejszych uroczystości i bez wątpienia będzie nie koronowaną królową miasta.

„Niech gdańskie białogłowy szykują strojne szaty i fryzury. Zaczyna się bezkrwawa, lecz zażarta walka o przywilej bycia najbardziej znaną i najpiękniejszą gdańszczanką” - mówi Monika Kryger z Muzeum Historycznego Miasta Gdańska, członkini jury, które wybierze „Panienkę z okienka”

Gdańska „panienka z okienka” wybrana zostanie po raz trzeci. Jednak najbardziej znanym wcieleniem słynnej gdańskiej mieszczki Hedwigi była aktorka Pola Raksa, która w 1964 roku zagrała „panienkę z okienka” w filmie o tym samym tytule. Obraz powstał na podstawie książki Jadwigi Łuszczewskiej – Deotymy „Panienka z okienka”.

Źródło: http://www.gdansk.pl/gdan...e=3579&history=

wrangla - Czw Maj 12, 2005 1:20 pm

Corzano napisał/a:
Dziewczyny! Coś dla Was:
Cytat:
W castingu mogą wziąć udział wszystkie gdańszczanki, które ukończyły 18 rok życia, a nie przekroczyły lat 23.

Może być problem :mrgreen:
Cytat:
„Niech gdańskie białogłowy szykują strojne szaty i fryzury.
Tu też może być problem :<>
danziger - Czw Maj 12, 2005 1:25 pm

wrangla napisał/a:
Corzano napisał/a:
Dziewczyny! Coś dla Was:
Cytat:
W castingu mogą wziąć udział wszystkie gdańszczanki, które ukończyły 18 rok życia, a nie przekroczyły lat 23.

Cytat:
„Niech gdańskie białogłowy szykują strojne szaty i fryzury.
Tu też może być problem :<>

Krótko mówiąc ma być mężatka, w wieku pomiędzy 18 a 23? To faktycznie trudno będzie takie znaleźć - nie tylko na forum.........

Corzano - Pon Maj 16, 2005 9:51 am

http://www.gdansk.pl/gdan...e=3586&history=

Cytat:
W 70-tą rocznicę śmierci twórcy niepodległej Polski, delegacja władz Gdańska oddała hołd wielkiemu Polakowi. Pod tablicą na placu Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gdańsku złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze.

W uroczystości obok Bogdana Oleszka, Przewodniczącego Rady Miasta Gdańska i Pawła Adamowicza, Prezydenta Miasta Gdańska udział wzięły delegacje kombatantów, poseł Sławomir Nowak, gdańscy radni i mieszkańcy naszego miasta.
Pod tablicą ku czci Józefa Piłsudskiego zebrani złożyli wiązanki kwiatów i zapalili znicze. W krótkim wystąpieniu skierowanym do uczestników uroczystości prezydent Paweł Adamowicz powiedział między innymi, że intencją władz Gdańska jest, aby za rok stanął w tym miejscu pomnik Marszałka.

Czy mógłby ktoś mi przypomnieć zasługi Piłsudskiego dla Gdańska?

A tak przy okazji:

:^^

Sabaoth - Pon Maj 16, 2005 10:00 am

Cytat:

Siedzial tu w wiezieniu za polskosc Gdanska.

Corzano - Pon Maj 16, 2005 10:03 am

Sabaoth napisał/a:

Tak, to wiem. Myślałem, że jest coś co wymagało więcej jego aktywności, bo to że siedział to zasługa raczej drugiej strony. :wink:

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 10:07 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Ale to było tylko przejazdem...

rispetto - Pon Maj 16, 2005 10:30 am

Zoppoter napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Może jakiś pomnik z tej okazji Panie Prezydencie? Albo przynajmniej marmurowa płyta pamiątkowa? :hihi:

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 11:03 am

rispetto napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Może jakiś pomnik z tej okazji Panie Prezydencie? Albo przynajmniej marmurowa płyta pamiątkowa? :hihi:

Toteż właśnie napisano:
"W krótkim wystąpieniu skierowanym do uczestników uroczystości prezydent Paweł Adamowicz powiedział między innymi, że intencją władz Gdańska jest, aby za rok stanął w tym miejscu pomnik Marszałka."

No to chyba chodzi o upamiętnienie tej przesiadki do Magdeburga... :mrgreen:

rispetto - Pon Maj 16, 2005 11:19 am

A tyle osób narzeka, że Polska jest krajem nieprzewidywalnym. Zupełnie nie rozumiem tego biadolenia.
Sabaoth - Pon Maj 16, 2005 11:26 am

Ale chyba lepszym miejscem na pomnik bylby spacerniak :^^
danziger - Pon Maj 16, 2005 11:36 am

Czepiacie się.
Jakby ulice i place nazywać, a pomniki stawiać tylko zasłuzonym dla Gdańska, o mielibyśmy mnóstwo "wakatów". Zresztą skoro mamy ulicę Batorego, to czemu nie Piłsudski? On przynajmniej z Gdańskiem wojny nie toczył........

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 11:56 am

danziger napisał/a:
Czepiacie się.
Jakby ulice i place nazywać, a pomniki stawiać tylko zasłuzonym dla Gdańska, o mielibyśmy mnóstwo "wakatów". Zresztą skoro mamy ulicę Batorego, to czemu nie Piłsudski? On przynajmniej z Gdańskiem wojny nie toczył........

No, to zależy jak zinterpretować decyzje władz polskich o budowie portu w Gdyni... :mrgreen:

rispetto - Pon Maj 16, 2005 12:14 pm

Dla mnie może być i Piłsudskiego, Dudajewa, czy kogokolwiek, byleby nie była dziurawa.
Corzano - Pon Maj 16, 2005 12:19 pm

rispetto napisał/a:
Dla mnie może być i Piłsudskiego, Dudajewa, czy kogokolwiek, byleby nie była dziurawa.

Aleś wymyślił. :hihi: Nie możesz mieć bardziej realistycznych pomysłów? Poduszkowiec sobie kup. :wink: :mrgreen:

Sabaoth - Pon Maj 16, 2005 12:23 pm

rispetto napisał/a:

Taki malo patriotyczny jestes. Najwazniejsza jest nazwa, wtedy nawet po dziurawej drodze przyjemniej sie jedzie :mrgreen:

rispetto - Pon Maj 16, 2005 12:26 pm

Corzano napisał/a:
rispetto napisał/a:

Aleś wymyślił. :hihi: Nie możesz mieć bardziej realistycznych pomysłów? Poduszkowiec sobie kup. :wink: :mrgreen:

Mam na to najlepsze rozwiązanie - samochód służbowy :mrgreen:

Corzano - Pon Maj 16, 2005 2:30 pm

wrangla napisał/a:
Corzano napisał/a:
Dziewczyny! Coś dla Was:
Cytat:

No i mamy panienkę: http://www.gdansk.pl/gdan...e=3599&history=

Cytat:
Nowa Panienka z okienka po ukończeniu liceum zamierza oddać się studiom archeologicznym.

Może trafi na praktyki do Pumeksa. :hihi:

PS. Nie w moim typie. :wink:

wrangla - Pon Maj 16, 2005 2:39 pm

Corzano napisał/a:
Nie podobają Ci się brunetki? :%

:wink:

Corzano - Pon Maj 16, 2005 2:40 pm

wrangla napisał/a:
Nie podobają Ci się brunetki?

Mi się podoba tylko moja żona.

(Mam nadzieję, że to przeczyta) :hiihihi:

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 2:41 pm

wrangla napisał/a:
Corzano napisał/a:

:wink:

Nie wiem jak u Corzano, ale Ty zdecydowanie bardziej mi sie podobasz niż ta nowa panienka...

Corzano - Pon Maj 16, 2005 2:42 pm

Zoppoter napisał/a:
Nie wiem jak u Corzano, ale Ty zdecydowanie bardziej mi sie podobasz niż ta nowa panienka...

Ja z Wranglą nie miałem przyjemności.
:)

pumeks - Pon Maj 16, 2005 2:45 pm

Corzano napisał/a:
Może trafi na praktyki do Pumeksa.

Muzeum Akademii Rzygaczy nie przewiduje prowadzenia żadnych praktyk :P

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 2:48 pm

Corzano napisał/a:

Nie, no ja też nie, ja tylko ją widziałem... :mrgreen:

wrangla - Pon Maj 16, 2005 2:49 pm

Zoppoter napisał/a:
wrangla napisał/a:
Corzano napisał/a:

:wow: :bejbi: :OO :^^

[normalnie nie wiedziałam co napisać, dlatego wykorzystałam emotki :mrgreen: ]

Corzano - Pon Maj 16, 2005 2:50 pm

Zoppoter napisał/a:
Corzano napisał/a:

I to było nieprzyjemne? :hihi:

Zoppoter - Pon Maj 16, 2005 2:52 pm

Corzano napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Corzano napisał/a:

I to było nieprzyjemne? :hihi:

Było przyjemne, masz racje. 8))

Corzano - Sro Maj 25, 2005 1:12 pm

Corzano - Wto Cze 21, 2005 7:31 am

http://www.gdansk.pl/gdan...e=3750&history=

Cytat:
Suruga Seiki - tak nazywa się japońska firma, która już za dwa lata otworzy w Gdańsku nowoczesną fabrykę. W Rębiechowie produkowane będą precyzyjne podzespoły wykonawcze i pomiarowe do automatycznych linii produkcyjnych m.in. w elektronice.

Cytat:
Z decyzji inwestorów z Dalekiego Wschodu cieszy się prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz: Gdańsk po raz kolejny udowadnia, że jest miejscem atrakcyjnym dla inwestorów.

Po raz kolejny? Czy mozecie podpowiedzieć co PA miał na myśli?

Sabaoth - Wto Cze 21, 2005 7:57 am

Cytat:
Po raz kolejny? Czy mozecie podpowiedzieć co PA miał na myśli?

No jak to? Zagraniczni inwestorzy przecież zabijają się żeby tylko mieć możliwość inwestowania w tak wspaniale zarządzanym mieście.

Corzano - Wto Cze 21, 2005 8:00 am

Sabaoth napisał/a:
No jak to? Zagraniczni inwestorzy przecież zabijają się

Tak, to wiele wyjaśnia. :hihi:

Sabaoth - Wto Cze 21, 2005 8:11 am

A wracając do Suruga Seiki, skończy się pewnie tak, jak skończyło sie z innymi inwestorami :II
Corzano - Czw Cze 30, 2005 3:12 pm

Michał Brandt napisał/a:
NOWA GDAŃSKA SERIA WYDAWNICZA

„Biblioteka Gdańska” – taką nazwę będzie nosić nowa seria wydawnicza w całości poświęcona naszemu miastu. Dzięki staraniu władz Gdańska, inicjatywa z jaką wystąpili prezes Związku Pisarzy Polskich o. Gdańsk - Anna Czekanowicz oraz znany wydawca Stanisław Rosiek ma szansę na realizację jeszcze w tym roku.

'Miasto będzie wspierać Bibliotekę Gdańską. Uważam, że to doskonały pomysł na przybliżenie gdańszczanom publikacji poświęconych ich miastu' powiedział prezydent Gdańska Paweł Adamowicz na konferencji poświęconej Bibliotece.
Przypomnijmy, że w nowej serii wydawniczej znajdą się książki o wysokiej wartości artystycznej i randze historycznej. Planowany nakład jednej pozycji ma sięgać około 1500 egzemplarzy. Wszystkie książki będzie łączyła szata edytorska specjalnie przygotowana przez Janusza Górskiego.

Listę publikacji wydawanych pod szyldem Biblioteki Gdańskiej będzie tworzyć powołana do tego celu przez prezydenta miasta Rada Redakcyjna, w której skład wejdą, oprócz prezydenta, Marszałek Województwa Pomorskiego, prof. Roman Wapiński, prof. Józef Bachórz, prof. Małgorzata Czermińska, prof. Edmund Kotarski oraz prof. Jolanta Maćkiewicz.
'Planujemy wydawanie kilku pozycji rocznie. Tymczasem czekamy na zgłoszenia od gdańskich wydawców, chętnych do współpracy przy tworzeniu Biblioteki Gdańskiej' dodał wiceprezes Fundacji Gdańskiej, Ryszard Bongowski.

Mikołaj - Pią Lip 01, 2005 1:08 am

Słoneczny Pociąg się przebija
Można tylko przyklasnąć i szerokim łukiem omijać przewozy regionalne! :== :==

Corzano - Pią Lip 01, 2005 7:03 am

Mikołaj napisał/a:
Można tylko przyklasnąć i szerokim łukiem omijać przewozy regionalne! :== :==

Fajnie, choć to pociąg dla warszawiaków.

parker - Pią Lip 01, 2005 8:25 am

Do Warszawy na szczęście jeździć nie muszę :wink:
seestrasse - Pią Lip 01, 2005 3:57 pm

Corzano napisał/a:
Fajnie, choć to pociąg dla warszawiaków.

szkoda :| przecież w Wawce też jest co oglądać (i nie mam na myśli gdańskich i elbląskich cegieł :wink: )

Corzano - Czw Sie 25, 2005 9:05 am

Błażej Słowikowski napisał/a:
MUZEUM HISTORYCZNE NA CZELE INTERNETOWEJ EKSTRAKLASY

Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, a konkretnie jego strona internetowa, znalazło się na czele rankingu przeprowadzonego przez dziennik Rzeczpospolita. Gazeta doceniła przede wszystkim możliwość wirtualnego zwiedzenia muzeum.

Muzeum Historyczne na czele internetowej ekstraklasy
„Do wirtualnego zwiedzania zaprasza kilka polskich muzeów. Najbardziej atrakcyjna jest internetowa wycieczka po Muzeum Historycznym Miasta Gdańska (www.mhmg.gda.pl). Mamy sposobność panoramicznego spojrzenia na Ratusz Główny, Dom Uphagena, dwór Artusa i Zegary Wieżowe. Ale to nie wszystkie atrakcje - internauta dzięki szesnastu kamerom, obserwuje na bieżąco co dzieje się na środku i na zewnątrz muzeum. Co godzinę słychać bicie kurantów, a w sobotę i niedzielę każdy chętny posłucha koncertu carillonowego” - czytamy w artykule „Rzeczpospolitej”.

„Gdy cztery lata temu przystępowałem do konkursu na stanowisko dyrektora, zgłosiłem projekt, którego elementem było stworzenie nowej strony internetowej z możliwością wirtualnego zwiedzania. Nie było nas jednak stać na program trójwymiarowy, taki jaki ma Luwr czy w Polsce, Gdańsk” - mówi na łamach gazety Maciej Kluss zarządzający zamkiem w Pszczynie.
[...]
Czołówka rankingu wirtualnych muzeów „Rzeczpospolitej”:

***** Muzeum Historyczne Miasta Gdańska
**** Pałac w Wilanowie
*** Muzeum Architektury we Wrocławiu
*** Muzeum Narodowe w Krakowie
*** Zamek w Malborku
** Muzeum Żup Solnych
** Muzeum Powstania Warszawskiego
** Muzeum Narodowe w Gdańsku
** Muzeum Narodowe w Szczecinie
** Muzeum Narodowe w Kielcach
** Muzeum Narodowe w Poznaniu
** Muzeum Narodowe we Wrocławiu
* Muzeum Plakatu
* Muzeum Etnograficzne
* Muzeum Narodowe w Warszawie

Źródło: http://www.gdansk.pl/gdan...e=4040&history=

:==

Corzano - Sro Wrz 28, 2005 7:47 pm

Błażej Słowikowski napisał/a:
POWSTANIE FONTANNA CZTERECH KWARTAŁÓW

Rozstrzygnięty został konkurs na projekt Fontanny Czterech Kwartałów, która powstanie w swoim dawnym, historycznym miejscu vis a vis Kaplicy Królewskiej w Gdańsku. Zwyciężyła propozycja zespołu w składzie Ewa Koprowska - Szulc i Lucyna Kujawa.

Powstanie Fontanna Czterech Kwartałów
Kwiaty, dyplomy i nagrodę pieniężną w wysokości ośmiu tysięcy złotych, wręczyli zwyciężczyniom prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezes Saur Neptun Gdańsk S.A. Zbigniew Maksymiuk, który był jednocześnie sponsorem i organizatorem konkursu.

Praca projektantów nie należała do najłatwiejszych. Nie zachowały się bowiem żadne przekazy ikonograficzne tejże fontanny. Jedynym najstarszym i najbardziej wiarygodnym źródłem był zapis w „Der Stadt Danzing Historische Beschreibung” autorstwa R.Curicke wydanego w Amsterdamie w 1687r. cyt. „ Przy ul. Św. Ducha na rogu Grobli stoi studnia, na niej u góry są figurki wycięte z blachy i przytulone do siebie na kształt krzyża, z których każda patrzy w stronę jednego kwartału, a ze środka wystaje sztandar. Oznaczają cztery kwartały, bowiem studnia stoi w samym ich środku i zowie się Studnią Czterech Kwartałów”. Gdańsk był historycznie podzielony na cztery kwartały: Kwartał Szeroki, Kwartał Wysoki, Kwartał Rybacki i Kwartał Kogi.

Fontanna to otoczone sylwetkami gdańskich lwów, usytuowane na poziomie ulicy, cztery kwadraty (niebieski, pomarańczowy, biały, czerwony) symbolizujące historyczne kwartały: Kogi, Wysoki, Szeroki oraz Rybacki. Kwadraty emitować będą kolorowe promienie. Podświetlane kolorowymi laserami strumienie wody będą tworzyć różnego rodzaju wodne ewolucje. Ten swoisty balet światła, wody, a także muzyki, powinien stać się jeszcze jedną z turystycznych atrakcji Gdańska. Ukończenie prac przy budowie fontanny przewidziano na maj 2006 r., tak aby mogła ona zostać uruchomiona w czasie II Międzynarodowego Zjazdu Gdańszczan (26-28 maja 2006).

Źródło: http://www.gdansk.pl/gdan...e=4170&history=

Jak Wam się podoba. Dla mnie kiczowate, ale ja prosty chłop jestem.

Marcin - Sro Wrz 28, 2005 8:12 pm

To ja też w takim razie jestem prosty chłop. :wink:

A wizualizacje to porażają...

fritzek - Sro Wrz 28, 2005 8:44 pm

A wizualizacje to porażają...

I przerażają. Ta druga wygląda na pracę kilkuletniego dzieciaka. Koszmar:burn:

Sabaoth - Sro Wrz 28, 2005 8:51 pm

Potworność, takich wizualizacji nie da się stworzyć na trzeźwo i to nie było żadne wino, to musiał być chyba denaturat :hihi:
Grün - Sro Wrz 28, 2005 8:56 pm

Ja już nic nie powiem, bo znowu się któś poobraża...
wrangla - Sro Wrz 28, 2005 9:26 pm

aułć, auuuułłł
Marcin - Sro Wrz 28, 2005 9:31 pm

Fontanna Czterech Kwartałów stanie na wiosnę przed kaplicą Królewską
Cytat:
Fontanna Czterech Kwartałów stanie na wiosnę przed kaplicą Królewską. Konkurs na jej projekt wygrały młode absolwentki Akademii Sztuk Pięknych.

Ewa Koprowska-Szulc i Lucyna Kujawa połączyły swoje wyobrażenia o fontannie, która stała przy kaplicy w XVII w., ze współczesnością - laserami podświetlającymi kompozycję wodnych strumieni. Dookoła granitowej sześciometrowej tafli usytuowanej na poziomie ulicy spoczną cztery naturalnej wielkości rzeźby lwów.

- Lwy kojarzą się z Gdańskiem, są jego symbolem - opowiada Ewa. - Chciałyśmy jednak, by były lekko rozleniwione, leżące, przyjazne, a nie sztywne i majestatyczne.

- Liczymy, że będą zachęcać do tego, by zrobić sobie z nimi zdjęcia, że dzieci będą chciały na nich usiąść - cieszy się prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Lasery będą świecić na niebiesko, pomarańczowo, biało i czerwono. To kolorystyka chorągwi czterech historycznych kwartałów łączących się w miejscu, gdzie stanie fontanna - kwartałów Szerokiego, Wysokiego, Rybackiego i Kogi.

Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i Zbigniew Maksymiuk, prezes Saur Neptun Gdańsk (fundator fontanny), wręczyli w środę zwyciężczyniom konkursu 8 tysięcy złotych do podziału. Konkurs ogłoszono jeszcze w 2002 roku. Do pierwszej części zgłoszone zostały cztery prace. Jury nie wybrało żadnej z nich. W drugiej edycji spośród siedmiu wybrana została właśnie ta autorstwa młodych absolwentek gdańskiej ASP.

- Urzekły nas prostota i czystość koncepcji. Projekt konsultowany był z wojewódzkim konserwatorem zabytków - tłumaczy prezes Saur Neptun Gdańsk

Koszt inwestycji na razie nie jest znany, trwają właśnie prace nad projektem technicznym. Odrestaurowany zostanie też plac, na którym stanie fontanna. Z ulicy zniknie parking, dookoła powstaną trawniki. Za to zapłaci miasto, za fontannę Saur Neptun Gdańsk.

Grün - Sro Wrz 28, 2005 11:03 pm

Znowu przerost koncepcji nad umiejętnościami... Skąd ja to znam...
Sabaoth - Czw Wrz 29, 2005 9:39 am

Fontanna czterech kwartałów

Spodobal mi sie komentarz pod zdjeciem:

Cytat:
To nie płyta grzewcza nowoczesnej kuchenki elektrycznej lecz zwycięski projekt Fontanny Czterech Kwartałów.

:haha: :haha: :haha:

Marcin - Czw Wrz 29, 2005 9:42 am

Sabaoth napisał/a:
Fontanna czterech kwartałów

Spodobal mi sie komentarz pod zdjeciem:

Obrazek

Cytat:
To nie płyta grzewcza nowoczesnej kuchenki elektrycznej lecz zwycięski projekt Fontanny Czterech Kwartałów.

:haha: :haha: :haha:

:haha:
Ale ja bym się upierał, że to płyta grzewcza....

gargoyle dfl - Czw Wrz 29, 2005 3:51 pm

Wyglada jak plyta grzewcza,ma cztery palniki jak wiekszosc plyt grzewczych,musi byc plyta grzewcza!!
Federico - Czw Wrz 29, 2005 4:04 pm

gargoyle dfl napisał/a:
Wyglada jak plyta grzewcza,ma cztery palniki jak wiekszosc plyt grzewczych,musi byc plyta grzewcza!!

Eeee..., tam... a co robią przy palniku z-lewy? :hiihihi:

danziger - Czw Wrz 29, 2005 4:04 pm

I to całkiem nowoczesna, rzekłbym prototyp - wnioskuję na podstawie koloru fajerek - pomarańczowa, czy czerwona to nic takiego, ale kto widział taki palnik rozgrzany do białości albo niebieskości? To jest dopiero coś!
gargoyle dfl - Czw Wrz 29, 2005 4:07 pm

bardzo nowoczesny model do zamoznego domu a nie do wielkiej plyty ,lewy sa po to by zlaczyc plyte grzewcza z wystrojem wnetrza (detal artisticzny).
danziger - Czw Wrz 29, 2005 4:10 pm

Tylko to może się nie przyjąć - palniki elektryczne, które rozgrzewaja się aż do białości, czy niebieskości moga dużo szybciej przypalać potrawy...
gargoyle dfl - Czw Wrz 29, 2005 4:12 pm

Jezeli stac Cie na taka nowoczesna plyte grzewcza to powinno byc Ciebie stac na pomoc domowa i nie martwisz sie o przypalanie potraw czy garnkow :roll:
Mikołaj - Pią Wrz 30, 2005 10:38 pm

Cytat:
Nie zachowały się bowiem żadne przekazy ikonograficzne tejże fontanny

no właśnie... oto co sie dzieje, jak zamiast odtworzenia trzeba samemu coś wymyślić... Może przygotujemy jakiś "przekaz ikonograficzny", pobrudzimy, postrzępimy i podrzucimy jakiemuś konserwatorowi. Albo lepiej dziennikarzowi. :OO

Grün - Pią Wrz 30, 2005 11:15 pm

Teraz? Jak już rostrzygnęli konkurs? Nawet jakby się oryginalna fontanna znalazła to i tak postawią to paskudztwo.
parker - Pią Wrz 30, 2005 11:27 pm

Z tym przekazem, to pewnie jakby dobrze poszukać, to by się znalazł nie podrabiany...

Może my zacznijmy brać udział w takich konkursach? Poważnie mówię :hmmm:

Sabaoth - Pią Wrz 30, 2005 11:40 pm

Trzymam kciuki żeby im na tą fontannę pieniędzy zabrakło :evil:
gargoyle dfl - Sob Paź 01, 2005 2:41 pm

Cytat:
Trzymam kciuki żeby im na tą fontannę pieniędzy zabrakło

Jezeli sie nie myle to kosztorys jeszcze nie zostal podany(na wszelki wypadek :wink: )

DarioB - Nie Paź 02, 2005 9:17 pm

Nie mówiąć już o formie fontanny, to czy nie uważacie że lokalizacja jest poroniona?? Czy tylko mi się ona nie podoba. Bo z tego co kojarze to i tak nie będzie ona w historycznym miejscu, to może zatem przesunąc ją jeszcze trochę w miejsce tej obrzydliwej fontanny z kamieniem po środku??? Jestem ciekaw czy jest jeszcze na to szansa czy już wszystko przyklepane :(
Corzano - Czw Lis 03, 2005 11:56 am

Czy u Was też www.gdansk.pl tak wygląda?
Marcin - Czw Lis 03, 2005 12:09 pm

:wow: U mnie "normalnie"...
rispetto - Czw Lis 03, 2005 12:10 pm

Cytat:
Szanowni internauci,
w dniach 02-05 listpada będzie modernizowana oficjalna strona internetowa miasta Gdańska.
W tym okresie będą niedostępne niektóre elementy strony.
Za utrudnienia przepraszamy.

Sabaoth - Czw Lis 03, 2005 12:31 pm

U mnie tez wszystko gra, moze trafiles akurat na krotka przerwe w transmisji :hihi:
Corzano - Czw Lis 03, 2005 12:35 pm

Chyba nie. W Ff tak się wyświetla.
Sabaoth - Czw Lis 03, 2005 12:45 pm

Aaaa, to musisz sciagnac latke do Firefoxa.
Corzano - Pon Lis 21, 2005 8:39 am

Kto to powiedział? :wink:
Cytat:
Gdańsk to miasto ustawione twarzą do morza

Odpowiedź w poniższym tekscie:
Cytat:
Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezes Portu Gdańsk Andrzej Kasprzak podpisali dokument, który umożliwi przebudowę i modernizację dróg prowadzących do portu. Łączny koszt inwestycji to 45 mln zł. 75 proc. Tej sumy uzyskano z Unii Europejskiej.

Port Gdański - nowe inwestycje
„Życzyłbym każdej firmie w Polsce, aby miała takie wsparcie, na jakie Port Gdańsk może liczyć ze strony władz Gdańska.” - powiedział Andrzej Kasprzak.
„Słowa prezesa Portu tylko potwierdzają fakt, że Gdańsk to miasto ustawione twarzą do morza” - dodał Paweł Adamowicz.

Dzięki wspólnym działaniom Miasta Gdańska i Portu Gdańsk, udało się pozyskać środki z Europejskiego Funduszu Regionalnego. Fundusze umożliwią poprawę dostępu do Portu Gdańsk, rozbudowę infrastruktury nabrzeżowej i drogowej Terminalu Promowego Westerplatte oraz Nabrzeża Przemysłowego.
Odbudowane zostanie 300 m nabrzeża. Przewiduje się także instalację ramp umożliwiających jednoczesną obsługę dwóch statków. Dojazd do portu zostanie poszerzony i zaopatrzony w place manewrowo - postojowe.

Współpraca Portu i Miasta Gdańsk zaowocuje wykonaniem gruntownej przebudowy węzła Oliwska/Przemysłowa oraz skrzyżowania z przejazdem kolejowym.
Prace zakończą się w 2007 roku. Głównym wykonawcą została korporacja budowlana Doraco.

Bardzo chciałbym mieć te różowe okulary prezydenta Adamowicza. :%

rispetto - Pon Lis 21, 2005 9:41 am

Ta ilość inwestycji drogowych zaczyna mnie jako kierowcę po trochu przerażać :hihi:
Corzano - Pon Lis 21, 2005 9:54 am

rispetto napisał/a:
Ta ilość inwestycji drogowych zaczyna mnie jako kierowcę po trochu przerażać :hihi:

Trzeba się będzie na nowo uczyć jeździć. Tym razem po normalnych drogach. No i spadnie sprzedaż jeepów. :hihi:

rispetto - Pon Lis 21, 2005 9:59 am

Corzano napisał/a:
Trzeba się będzie na nowo uczyć jeździć.

O to się nie martwię - zawsze zostanie ulica przed moim domem :hihi: Niejedna miska olejowa i niejedno zawieszenie zakończyły już tam swój żywot :hihi:

Corzano - Sro Gru 07, 2005 10:57 am

Anna Ziomkowska napisał/a:
Z GDAŃSKA DO LIVERPOOLU SAMOLOTEM

Fani Beatles’ów i drużyny piłkarskiej Jerzego Dudka będą mogli wybrać się z Gdańska do Liverpoolu samolotem. Kolejne połączenie z gdańskiego lotniska im. Lecha Wałęsy uruchomią w marcu 2006 roku linie lotnicze Wizz Air.

To kolejna dobra wiadomość dla podróżujących z i do Gdańska, po tym, jak Wizz Air ogłosił niedawno powstanie w Gdańsku swojej bazy. Z Gdańska Wizz Air lata obecnie do Londynu i Dortmundu, a 1 grudnia 2005 roku rozpoczął loty do Sztokholmu. Do Liverpoolu będzie można latać od 2 marca 2006 roku samolotem typu Airbus 320. Wyloty odbywać się będą 3 razy w tygodniu: we wtorki, czwartki oraz soboty. Odloty z Gdańska planowane są na godzinę 18.50, natomiast przyloty do Liverpoolu przewiduje się około godziny 20.20.

Przypominamy, że z Gdańska można już bezpośrednio polecieć do Warszawy, Londynu, Monachium, Kopenhagi, Frankfurtu, Dortmundu, Sztokholmu czy Oslo. W przyszłym roku obok rejsów do Liverpoolu planowane jest również uruchomienie połączeń do Bonn i Koloni.

Corzano - Pon Gru 12, 2005 8:41 pm

Cytat:
Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe podsumowało w Gdańsku sezon letni 2005. Kąpielisko „Gdańsk Molo” w Brzeźnie zostało wybrane najlepszym kąpieliskiem morskim województwa pomorskiego. [...] Kąpielisko „Molo Gdańsk - Brzeźno” otrzymało ponadto „Certyfikat” fazy pilotażowej programu „Błękitna Flaga”. Przypomnijmy, że „Błękitna Flaga” jest wyróżnieniem przyznawanym obiektom spełniającym najwyższe kryteria w zakresie jakości wody, zarządzania środowiskowego, bezpieczeństwa oraz prowadzonych działań edukacyjnych i informacyjnych.

Inne, mniej znaczące szczegóły :wink: na tej stronie.

Corzano - Czw Gru 15, 2005 8:18 am

DYMISJA ZASTĘPCY PREZYDENTA GDAŃSKA

Cytat:
Na prośbę prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza Waldemar Nocny, zastępca prezydenta Gdańska do spraw polityki społecznej złożył dymisję. - Zdecydowałem się na ten krok, ponieważ w podległym mi wydziale wystąpiły poważne nieprawidłowości. Ponoszę konsekwencje zbyt dużej ufności w stosunku do podległych mi urzędników – powiedział Waldemar Nocny.

- Bilans prezydentury mojego zastępcy jest z pewnością dodatni. To osoba uczciwa, rzetelna, o wysokim potencjale intelektualnym. Jego zasługi dla Miasta są niepodważalne. Standardy i dobre obyczaje nakazują jednak, aby wziął on odpowiedzialność za dwóch podległych mu ludzi, którzy zawiedli nas wszystkich - dodał prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Waldemar Nocny zakończy pracę na stanowisku zastępcy prezydenta Gdańska 31 grudnia 2005 r.

Pozytywem jest to, że może teraz książka o Stogach pojawi się w księgarniach trochę szybciej, a i inne dzielnice czekają na monografie. :wink:
A przy okazji - czy łapówkarze nie byli też przypadkiem pracownikami P. Adamowicza? :%

Sabaoth - Czw Gru 15, 2005 8:26 am

Cytat:
A przy okazji - czy łapówkarze nie byli też przypadkiem pracownikami P. Adamowicza?

A skąd on miał wiedzieć, czy była korupcja? To chyba nie należy do jego obowiązków :mrgreen:

Corzano - Pią Gru 30, 2005 9:19 am

Zima zawitała do Gdańska: http://www.gdansk.pl/misc/cam/cam2_java.php
:hihi:

Corzano - Pon Sty 02, 2006 4:09 pm

Z gdansk.pl :
Cytat:
Zgodnie z gdańską tradycją, nadchodzący rok powitano dźwiękami tysięcy dzwoneczków.

Jaką tradycją?

Mikołaj - Pon Sty 02, 2006 4:37 pm

nową, świecką :hihi:

a tak serio - nie słyszałeś o dzwoneczkach?

Sabaoth - Pon Sty 02, 2006 4:38 pm

No normalnie Miś :hihi:
danziger - Pon Sty 02, 2006 4:43 pm

Corzano napisał/a:
Z gdansk.pl :
Cytat:
Zgodnie z gdańską tradycją, nadchodzący rok powitano dźwiękami tysięcy dzwoneczków.

Jaką tradycją?

Nową świecką tradycją :hihi:

Corzano - Pon Sty 02, 2006 5:55 pm

Mikołaj napisał/a:
a tak serio - nie słyszałeś o dzwoneczkach?

Rok i może dwa lata temu, ale to chyba jeszcze nie tradycja.

Corzano - Pon Sty 23, 2006 12:38 pm

Cytat:
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE - WZORCOWY PROJEKT GDAŃSKA

Gdańsk, Barcelona, Helsinki, Monachium, Manchester i Eindhoven to miasta, które realizują najbardziej zaawansowane projekty teleinformatyczne w Europie – wynika z ostatniego raportu organizacji Eurocities.

Wśród sześciu opisanych w raporcie najlepszych rozwiązań informatycznych i teleinformatycznych zastosowanych w samorządach miejskich Europy w 2005 roku znajduje się projekt „Gdańsk - Europejska Metropolia On-line”. Program ten, ma na celu budowę systemu obsługi mieszkańców za pośrednictwem sieci komputerowych. Zamierzeniem autorów jest, aby w Urzędzie Miejskim i jego podjednostkach jak największą ilość spraw można było załatwić nie wychodząc z domu. Dla osób niepodłączonych do internetu, bądź nieposiadających komputera dostępne będą bezpłatnie tzw. furtki internetowe zlokalizowane w różnych częściach miasta. W ramach przedsięwzięcia Gdańsk zostanie objęty również siecią szerokopasmowego, bezprzewodowego dostępu do Internetu.
Projekt „e-Gdańsk” jest jednym z największych tego typu realizowanych przez polskie i europejskie samorządy lokalne i przez organizację Eurocitiees wskazany został jako wzorzec dla innych.

Raport, którego dokładna nazwa brzmi „eCitizenship for All, EUROPEAN BENCHMARK REPORT 2005”, został przygotowany przez firmę DELOITTE dla działającego w ramach EUROCITIES stowarzyszenia Knowledge Forum (dawniej Telecities) odpowiedzialnego za wdrażanie idei Społeczeństwa Informacyjnego w Unii Europejskiej.

Pogratulować wyróżnienia i oby udało się zamierzenia wprowadzić w życie.

Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 8:13 pm

A złożyć deklarację podatkową przez internet już można? A zabukować czas na przegląd samochodu? A zamówić nowy dowód rejestracyjny albo inszy dokument z dowolnego urzędu tak, żeby przysłali go do domu? A ubezpieczyć samochód, dom albo i siebie samego przez internet też się da? A zarejestrować się do lekarza też można? Mógłbym jeszcze tak trochę wymieniać, ale powyższe dokładnie przećwiczyłem i nie miałem żadnych problemów. Oczywiście nie w Gdańsku :^^
rispetto - Pon Sty 23, 2006 8:42 pm

Niektórym to naprawdę ciężko przyznać, że w Gdańśku też może zacząć dziać się dobrze :%
Mikołaj - Pon Sty 23, 2006 8:53 pm

Cytat:
A zabukować czas na przegląd samochodu?

to w Szwecji trzeba bukować? :hiihihi:
Cytat:
A ubezpieczyć samochód, dom albo i siebie samego przez internet też się da?

a czemu nie i czy to ma cokolwiek wspólnego z administracją państwową bądź samorządową?

Corzano - Pon Sty 23, 2006 9:10 pm

Sabaoth napisał/a:
Mógłbym jeszcze tak trochę wymieniać, ale powyższe dokładnie przećwiczyłem i nie miałem żadnych problemów. Oczywiście nie w Gdańsku :^^

Pogratulować, u nas, w Gdańsku, też idzie w tym kierunku i jak widać po wyróżnieniu, jest to zauważane. :)

Corzano - Pon Sty 23, 2006 9:16 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
A ubezpieczyć samochód, dom albo i siebie samego przez internet też się da?

a czemu nie i czy to ma cokolwiek wspólnego z administracją państwową bądź samorządową?

Akurat to się da, choć faktycznie niezwiązane jest z regionem.

wrangla - Pon Sty 23, 2006 9:29 pm

Sabaoth napisał/a:
A złożyć deklarację podatkową... (...) Oczywiście nie w Gdańsku :^^

Ja w tym miesiącu przez Internet załatwiłam sobie fundusz emerytalny, zarejestrowałam się do lekarza, ha.. nawet pizzę zamówiłam. Oczywiście w Gdańsku. :mrgreen:

rispetto - Pon Sty 23, 2006 9:29 pm

Pizzę też można zamówić przez internet :% Jak ktoś nie wierzy, to niech sprawdzi: www.tino.pl
A większość spraw administracyjnych blokuje nie tyle niedowład informatyczny urzędów, tylko ślimaczące się wprowadzenie podpisu elektronicznego, co leży w gestii jakiegoś tam urzędu centralnego :roll:

rispetto - Pon Sty 23, 2006 9:31 pm

wrangla napisał/a:
nawet pizzę zamówiłam. Oczywiście w Gdańsku. :mrgreen:

Wrangla! Czemu kradniesz mi myśli? :hihi:

Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 9:34 pm

Chodzi o to, że takie rozwiązania, jakie wprowadza się w Gdańsku (i nie tylko) w niektórych państwach funkcjonują już od dawna. Swego czasu Szwecja chciała przekazać Polsce swój system rejestracji pojazdów, który działa tu idealnie. Praktycznie nie trzeba jeździć z dowodem rejestracyjnym ani z kwitkiem ubezpieczenia. Ale oczywiście wybrano Prokom (o ile dobrze pamiętam) i za brak dowodu rejestracyjnego policja może ukarać mandatem. Żeby zarejestrowć samochód trzeba odstać swoje w kolejce, a tutaj wszystko robi się przez internet. Chociaż nawet nie, przy sprzedaży samochodu, wysyła się pocztą podpisany przez obie strony dowód rejestracyjny (jego żółtą kartkę) i dwa dni później Vägverket przesyła na adres kupującego nowy dowód rejestracyjny. Podatek drogowy (roczny) przechodzi na nowego właściciela. Ponieważ numer rejestracyjny przypisany jest do samochodu nie trzeba zmieniać tablic, a jak te się zniszczą to wystarczy zamówić w internecie nowe, które przysyłane są pocztą. I jeszcze taka ciekawostka, przy sprzedaży samochodu (zmianie właściciela) nigdzie nie podaje się ceny i nie płaci się żadnych opłat manipulacyjnych, podatków i innych danin, np. za przerejestrowanie. Mam taką skromną nadzieję, że w Polsce też kiedyś tak będzie.

A jeśli chodzi o przegląd rejestracyjny, to ostatnia cyfra w numerze rejestracyjnym jest jednocześnie miesiącem, w którym należy dokonać przeglądu, a konkretnie w okresie dwóch miesięcy przed lub po tym miesiącu z tablicy rejestracyjnej. Ponieważ przeglądy ma prawo wykonywać tylko jedna, państwowa instytucja (Svensk bilprovning) mogą tam być w pewnych okresach kolejki. Przez internet lub telefonicznie rezerwuje się datę i czas przeglądu, przyjeżdża się i praktycznie bez czekania wjeżdża się do warsztatu. Generalnie jest to spore ułatwienie.

Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 9:38 pm

Cytat:
A większość spraw administracyjnych blokuje nie tyle niedowład informatyczny urzędów, tylko ślimaczące się wprowadzenie podpisu elektronicznego, co leży w gestii jakiegoś tam urzędu centralnego

A w Szwecji nie ma jakiegoś tam podpisu elektronicznego i wszystko działa bo każdy ma swoją datę urodzenia + cztery dodatkowe cyferki, który to numer personalny (odpowiednik peselu) identyfikuje osobę jednoznacznie (często jest to też numer konta bankowego, ubezpieczenia itd.).

Mikołaj - Pon Sty 23, 2006 9:46 pm

I co wszystkie urzędy mają systemy rozpoznajace datę urodzenia + ten 4 cyfrowy pin i od razu łączą to z określoną osobą?
Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 9:56 pm

Mikołaj napisał/a:
I co wszystkie urzędy mają systemy rozpoznajace datę urodzenia + ten 4 cyfrowy pin i od razu łączą to z określoną osobą?

Dokładnie tak, ten numer zastępuje Pesel, NIP, numer ubezpieczenia zdrowotnego, itd. Po podaniu tego numeru każdy urząd (bank, lekarz, itp.) wie o Tobie to wszystko, do czego ma uprawnienia (np. bank nie ma dostępu do informacji o Twoim stanie zdrowia, a lekarz np. do informacji o Twoim samochodzie czy wziętych kredytach). Np. sklep (jakbyś chciał wziąć kredyt na telewizor) wie od razu jakie są Twoje zarobki, gdzie mieszkasz i czy nie zalegasz z żadnymi mandatami lub innymi kredytami. Taki 1984 Orwella w łagodniejszym wydaniu :^^

wrangla - Pon Sty 23, 2006 9:56 pm

Sabaoth napisał/a:
A w Szwecji nie ma jakiegoś tam podpisu elektronicznego
Nie ma?
hmmm... a to:
Cytat:
Szwecja: Lag (2000:832) „om kvalificerade elektroniska signaturer”, czyli 23 artykuły ustawy o elektronicznym podpisie z 1 stycznia 2001 roku.
?
Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 9:58 pm

Może i jest, ale ja załatwiam wszystko bez niego. Pewnie ma zastosowanie w przypadku wystawiania faktur. :hmmm:
Mikołaj - Pon Sty 23, 2006 10:06 pm

Cytat:
Po podaniu tego numeru każdy urząd (bank, lekarz, itp.) wie o Tobie to wszystko, do czego ma uprawnienia

w jaki sposób podajesz ten numer? mają czytniki? no bo chyba nie ustnie. z Twojego opisu wynika, że to żaden podpis elektroniczny (zastępujący zwykły podpis) tylko ujednolicony numer identyfikacyjny.

rispetto - Pon Sty 23, 2006 10:58 pm

Sabaoth napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

Dokładnie tak, ten numer zastępuje Pesel, NIP, numer ubezpieczenia zdrowotnego, itd. Po podaniu tego numeru każdy urząd (bank, lekarz, itp.) wie o Tobie to wszystko, do czego ma uprawnienia (np. bank nie ma dostępu do informacji o Twoim stanie zdrowia, a lekarz np. do informacji o Twoim samochodzie czy wziętych kredytach). Np. sklep (jakbyś chciał wziąć kredyt na telewizor) wie od razu jakie są Twoje zarobki, gdzie mieszkasz i czy nie zalegasz z żadnymi mandatami lub innymi kredytami. Taki 1984 Orwella w łagodniejszym wydaniu :^^

Ja dziękuję za taką informatyzację, gdzie państwo gromadzi o mnie infrmacje poczawszy od zarobków, a kończąc na tym czy mam odciski nalewej stopie. To jaj uż wolę postać u pani w okienku. Przynajmniej pogadam z człowiekiem, a nie z maszyną :wink:

Sabaoth - Pon Sty 23, 2006 11:20 pm

Jak podaję? Normalnie, z klawiatury na stronie internetowej albo ustnie przez telefon. Jak rejestruję się do lekarza albo rejestruję moje córki to muszę podać ten numer.
Mikołaj - Wto Sty 24, 2006 12:10 am

Cytat:
albo ustnie przez telefon

:hihi: :haha: i pani obiecuje zapomnieć, co usłyszała. cóż, w kraju nad Wisłą chyba by się nie sprawdziło.

Corzano - Wto Sty 24, 2006 6:26 am

Mikołaj napisał/a:
:hihi: :haha: i pani obiecuje zapomnieć, co usłyszała. cóż, w kraju nad Wisłą chyba by się nie sprawdziło.

:o_co: Nie rejestrowałeś się telefonicznie w Polsce? Jak nawet nie przypominam sobie kiedy ostatni raz rejestrowałem się "w okienku", bo zawsze załatwiam to telefonicznie i rejestruję się na wybraną godzinę.

Zoppoter - Wto Sty 24, 2006 8:19 am

rispetto napisał/a:

Ja dziękuję za taką informatyzację, gdzie państwo gromadzi o mnie infrmacje poczawszy od zarobków, a kończąc na tym czy mam odciski nalewej stopie. :

O, to chyba powinienes rozwazyć opuszczenie Polski...I w ogóle Europy. Ameryki chyba też bym nie polecał...

Mikołaj - Wto Sty 24, 2006 10:34 am

Corzano napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

:o_co: Nie rejestrowałeś się telefonicznie w Polsce? Jak nawet nie przypominam sobie kiedy ostatni raz rejestrowałem się "w okienku", bo zawsze załatwiam to telefonicznie i rejestruję się na wybraną godzinę.

Corzano, w Polsce rejestrowałeś się specjalnym kodem, który identyfikuje Cię jeszcze w kilkunastu innych instytucjach (w tym bankach) czy imieniem i nazwiskiem z prośbą, by pani Krysia wpisała Cię na określoną godzinę do zeszyciku pana doktora?

Corzano - Wto Sty 24, 2006 11:25 am

Mikołaj napisał/a:
Corzano, w Polsce rejestrowałeś się specjalnym kodem, który identyfikuje Cię jeszcze w kilkunastu innych instytucjach (w tym bankach) czy imieniem i nazwiskiem z prośbą, by pani Krysia wpisała Cię na określoną godzinę do zeszyciku pana doktora?

Imię i nazwisko to też kod.
Wszystko spowadza sie do zer i jedynek. :wink:

rispetto - Wto Sty 24, 2006 1:09 pm

Corzano napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

Imię i nazwisko to też kod.
Wszystko spowadza sie do zer i jedynek. :wink:

A ja myślałem, że "wszystko" sprowadza się do czego innego :hihi: :devil:

gargoyle dfl - Sro Sty 25, 2006 4:20 pm

Cytat:
Ameryki chyba też bym nie polecał...

nic :nie_powiem:

Corzano - Wto Sty 31, 2006 7:50 am

Cytat:
POMYSŁY NA ROZBUDOWĘ MOLO

Molo na gdańskiej Zaspie będzie dłuższe, bardziej efektowne i atrakcyjniejsze dla żeglarzy i spacerowiczów – władze miasta zaprezentowały projekty przebudowy obiektu. Latem 2010 roku gdańszczanie i goście będą mogli korzystać w pełni z nowego i funkcjonalnego molo.

Władze Gdańska przedstawiły trzy pomysły na rozbudowę istniejącego już pomostu. Każda z wersji projektu zakłada przedłużenie budowli o dodatkowe 150 metrów – dzięki temu molo wedrze się w Zatokę Gdańską na długość ponad 300 metrów. Kolejne pomysły projektantów to powstanie przystani dla „białej” floty i mariny jachtowej, a najbardziej rozbudowana wersja projektu przewiduje powstanie cokołu o powierzchni kilkudziesięciu metrów kw. Dzięki takiemu założeniu molo prócz funkcji spacerowych, zyska dodatkowe atuty.
- Najpóźniej za cztery lata do przystani na Zaspie będą mogły swobodnie przybijać statki odbijające z okolic Zielonej Bramy, Westerplatte, Helu, Sopotu, czy Gdyni. Będzie to najnowocześniejsze molo na Zatoce Gdańskiej, dodatkowo wyposażone w przestrzeń do działalności gastronomicznej. W perspektywie całej rozbudowy Pasa Nadmorskiego, gdzie powstają nowe, ekskluzywne osiedla, tereny rekreacyjne i ścieżki rowerowe, teren stanie się wielką atrakcją nie tylko dla gości, ale także dla mieszkańców Zaspy, Przymorza czy Jelitkowa – mówił Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska.
Inicjatywie władz Gdańska gorąco kibicuje radny Czesław Nowak. – To doskonały pomysł, któremu od wielu lat patronuję jako radny Zaspy i Przymorza. Liczę na to, że na Zaspie powstanie molo, którego będą nam wszyscy zazdrościć, a mieszkańcy i żeglarze będą mogli się cieszyć z jego uroków – dodał radny.
Koszt rozbudowy molo na Zaspie to w zależności od wersji projektu od 5 do 8 mln złotych. Inwestycja zostanie w całości sfinansowana ze środków budżetu miasta, jednak władze nie wykluczają aplikowania o środki europejskie na budowę.
Projekty molo mają też zostać poddane konsultacji społecznej. Na stronie internetowej www.gdansk.pl powstanie specjalna podstrona, na której zostaną umieszczone szczegółowe informacje o poszczególnych projektach wraz z rysunkami. Nim zapadną decyzje o rozbudowie molo, gdańszczanie będą mogli wypowiedzieć się, który projekt najbardziej się

Srutu-tutu... Kampanię wyborczą uważam za otwartą!
Rewelacyjnego pomysły nie ma w planie inwestycyjnym Gdańska, więc urządnicy mogą przygotować jeszcze więcej wizualizacji, a pieniędzy od tego nie przybędzie.
Molo nie jest na Zaspie, a na granicy Brzeźna z Przymorzem. Zaspa nie dochodzi do brzegu. Ciekawe byłoby zbudowanie molo ciągnącego od Zaspy do brzegu i jeszcze kilkaset metrów w wodę. :hihi:
Spodziewam się równie udanej inwestycji, jaką był Aquapark i podobnych sukcesów, jak przy odbudowie Hali Brzegowej.
Załamka, po prostu załamka na całej lini. :evil:

Thelonious - Wto Sty 31, 2006 7:36 pm

Cytat:
Molo nie jest na Zaspie, a na granicy Brzeźna z Przymorzem. Zaspa nie dochodzi do brzegu.

Hm. W listopadowym Heroldzie na stronie 12 napisali, że dochodzi. 8)

Herold 11/2005

danziger - Wto Sty 31, 2006 8:20 pm

Thelonious napisał/a:
Hm. W listopadowym Heroldzie na stronie 12 napisali, że dochodzi.

Po pierwsze napisali bzdurę, po drugie pisali o zupełnie innym rejonie - między Piastowską a Obrońców nie ma żadnego mola, za to jest Przymorze!
A molo jest - jak pisał Corzano - na granicy Przymorza i Brzeźna.

seestrasse - Wto Sty 31, 2006 9:41 pm

nie, no co wy. molo jest w Sopocie :mrgreen:
Sabaoth - Wto Sty 31, 2006 9:49 pm

A było w Glettkau, może to jakieś mobilne molo :hihi:
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 10:01 pm

wpadło też do Westerplatte :hihi:
Gdynka - Pią Lut 10, 2006 11:40 am
Temat postu: 3 projekty nowego mola
Cytat:

...Na stronie internetowej www.gdansk.pl powstanie specjalna podstrona, na której zostaną umieszczone szczegółowe informacje o poszczególnych projektach wraz z rysunkami. Nim zapadną decyzje o rozbudowie molo, gdańszczanie będą mogli wypowiedzieć się, który projekt najbardziej się

Już powstała www.gdansk.pl/ankieta.php
Projekty 1 i 3 podobne. Można się zabawić w odnajdź 10 szczegółów...

Corzano - Pią Lut 10, 2006 12:18 pm

Gdynka napisał/a:

Ciekawe czemu nie zablokowano możliwości wielokrotnego głosowania?
Molo na Zaspie. Grrrrr... :% Sprawdziłem dokładniej i teraz moge z pewnością powiedzieć, że molo, które uważałem za znajdujące się na granicy Brzeźna i Przymorza znajduje się w granicach Brzeźna.

danziger - Pią Lut 10, 2006 1:45 pm

Corzano napisał/a:
Sprawdziłem dokładniej i teraz moge z pewnością powiedzieć, że molo, które uważałem za znajdujące się na granicy Brzeźna i Przymorza znajduje się w granicach Brzeźna.

Może i większość mola leży w Brzeźnie, ale Wielki Błękit już na Przymorzu :%

Corzano - Pią Lut 10, 2006 1:55 pm

danziger napisał/a:
Może i większość mola leży w Brzeźnie, ale Wielki Błękit już na Przymorzu :%

No właśnie o to chodzi, że nie.

danziger - Pią Lut 10, 2006 2:48 pm

Corzano napisał/a:
No właśnie o to chodzi, że nie.

A możesz powiedzieć na jakich źródłach się opierasz?
Bo na wszystkich mapach (jakie widziałem) z podziałem "administracyjnym" Gdańska, czyli z zaznaczonymi granicami dzielnic, molo jest na granicy - wprawdzie bardziej po Brzeźnieńskiej stronie, ale Błękit jest już - jak pisałem - na Przymorzu.

venator - Pią Lut 10, 2006 2:57 pm
Temat postu: Re: 3 projekty nowego mola
Gdynka napisał/a:
Cytat:

...Na stronie internetowej www.gdansk.pl powstanie specjalna podstrona, na której zostaną umieszczone szczegółowe informacje o poszczególnych projektach wraz z rysunkami. Nim zapadną decyzje o rozbudowie molo, gdańszczanie będą mogli wypowiedzieć się, który projekt najbardziej się

Nie są to imponujące projekty... :hmmm: Ale jak już coś wybrać to projekt nr 2. Przynajmniej się jakoś wyróżnia od pozostałych.

Corzano - Pią Lut 10, 2006 2:58 pm

danziger napisał/a:
A możesz powiedzieć na jakich źródłach się opierasz?

Na stronie UM zawierającej listę ulic poszczególnych dzielnic pod pozycją "Brzeźno" widnieje "Jantarowa /od nr 21do końca/". Nr 21 to Wielki Błękit.

Corzano - Pią Lut 10, 2006 3:00 pm
Temat postu: Re: 3 projekty nowego mola
venator napisał/a:
Ale jak już coś wybrać to projekt nr 2.

Ja wybieram: odbudowę starego molo, łazienek i Hali Brzegowej + rewitalizację parku. :mrgreen:

rispetto - Sro Lut 15, 2006 1:49 pm

POWSTAŁ PROJEKT ARENY BAŁTYCKIEJ
8O :wow:
i o tym samym na Interii

Corzano - Sro Lut 15, 2006 1:54 pm

rispetto napisał/a:

I tym samym będzie to największy stadion drugoligowej drużyny. O ile Lechia nie spadnie. :wink:

fritzek - Sro Lut 15, 2006 2:11 pm

:==
Ciekawe kiedy powstanie komitet obrony daczy na działeczkach? Swoją drogą, to teraz jest ostatnia okazja żeby uwiecznić te perły architektury :hihi:

venator - Sro Lut 15, 2006 6:57 pm

rispetto napisał/a:
i o tym samym na Interii

Imponujący widok. Co więcej władze 'zapewniają' że stadion powstanie nawet jeżeli MŚ nie odbędą się w Polsce... Ale projekt trzeba przyznać robi wrażenie. :%

DarioB - Sro Lut 15, 2006 7:59 pm

venator napisał/a:
rispetto napisał/a:
i o tym samym na Interii

Imponujący widok. Co więcej władze 'zapewniają' że stadion powstanie nawet jeżeli MŚ nie odbędą się w Polsce... Ale projekt trzeba przyznać robi wrażenie. :%

Najpierw hala na granicy miast, a teraz wielki stadion (i to jeszcze w jakiej lokalizacji: Brzeźno, Nowy Port, Letniewo, Zielony Trójkąt). Po co nam to??? Skoro o obecną infrastrukturę nie potrafimy zadbać. Większość obiektów sportowych w Gdańsku jest w fatalnym stanie, ale cóż niedługo przecież kolejne wybory.....

fritzek - Sro Lut 15, 2006 8:56 pm

DarioB napisał/a:

Najpierw hala na granicy miast, a teraz wielki stadion (i to jeszcze w jakiej lokalizacji: Brzeźno, Nowy Port, Letniewo, Zielony Trójkąt). Po co nam to??? Skoro o obecną infrastrukturę nie potrafimy zadbać. Większość obiektów sportowych w Gdańsku jest w fatalnym stanie, ale cóż niedługo przecież kolejne wybory.....

Dario. Ja liczę, że ten stadion (o ile w ogóle powstanie) rozrusza okolicę, o której krąży opinia że diabeł mówi tam dobranoc. A że istniejące obiekty sportowe są zaniedbane, to inna sprawa.

DarioB - Sro Lut 15, 2006 10:03 pm

fritzek napisał/a:
DarioB napisał/a:

Dario. Ja liczę, że ten stadion (o ile w ogóle powstanie) rozrusza okolicę, o której krąży opinia że diabeł mówi tam dobranoc. A że istniejące obiekty sportowe są zaniedbane, to inna sprawa.

Czy tylko opinia?? Ja się tu wychowałem, więc wiem jak jest i co kt ow kieszeni nosi.
A tam BTW skoro to temat o Wyborczej to właśnie w TV usłyszałem że od piątku zaczynają publikować mapy (ę - w kawałkach) Wolnego Miasta Gdańska.

DarioB - Pią Lut 17, 2006 8:24 am

Kupujcie Wyborczą dzisiaj mapka nieźle wydana. I dość spora.
Corzano - Pią Lut 17, 2006 8:28 am

DarioB napisał/a:
Kupujcie Wyborczą dzisiaj mapka nieźle wydana. I dość spora.

WMG, 1:100 000, stan z 1930. Format A-0.

Corzano - Pią Mar 31, 2006 7:42 am

Nie ze strony ale "Gdańsk, morze możliwości" dołaczyło dziś do Wyborczej ulotkę o przebudowie ulicy Marynarki Polskiej. Jest tam wykres kołowy, z którego opisu wynika, że UM dokłada do projektu zawrotną kwotę 15,1 zł (UE: 34,3 mln zł). :hihi:
Frajerzy w tej Brukseli. :wink:

Corzano - Czw Kwi 06, 2006 6:57 am

Słuchajcie, słuchajcie! Ale niuzzz: Prezydent Gdańska odwiedził schronisko :hiihihi:
seestrasse - Czw Kwi 06, 2006 11:39 am

szkoda, że nie był w nim kiedy zwierzęta stały po kostki w błocie i nie dostawały żreć :evil:
Corzano - Pon Maj 15, 2006 1:39 pm

BŁĘKITNA FLAGA NAD GDAŃSKĄ PLAŻĄ
Cytat:

Plaża w gdańskiej dzielnicy Brzeźno otrzymała „Błękitną Flagę” - rozpoznawalny na całym świecie znak najwyższej dbałości o przyrodę i turystów. Przypomnijmy, że od kilkunastu dni podobny niebieski proporzec powiewa również nad gdańską mariną.

Błękitna flaga nad gdańską plażą
Certyfikat przyznawany jest na jeden rok przez jury międzynarodowe programu Błękitna Flaga w Kopenhadze. Znak ten jest honorowany na całym świecie i stanowi dowód uznania dla działań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa, komfortu i odpowiedniej informacji dla korzystających z gdańskich plaż. Jest również efektem uczestnictwa w tzw. fazie pilotażowej Błękitnej Flagi w 2005 r. Warto dodać, że kąpielisko strzeżone „Molo Gdańsk” jest jednym z dwóch kąpielisk w Polsce, które spełniły wymagania programu w bieżącym roku. Obok Gdańska błękitną flagę będzie można zobaczyć jeszcze tylko na plaży w Świnoujściu.

- Błękitna flaga to przede wszystkim wielki prestiż. Używając sportowych porównań można powiedzieć, że certyfikat jest tym dla plaży tym, czym dla hokeja NHL, dla piłki nożnej Champions League, a dla futbolu amerykańskiego Super Bowl. Tym większa radość, że nad Gdańskiem powiewać będą dwie flagi w niebieskich barwach - powiedział dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji Leszek Paszowski, który zarządza plażami.

Ideą programu Błękitnej Flagi jest promocja obiektów, które spełniają wysokie standardy w zakresie ochrony środowiska, jakości wody, bezpieczeństwa oraz prowadzonych działań edukacyjnych i informacyjnych. Błękitna Flaga (www.blueflag.org) jest międzynarodowym programem Fundacji na rzecz Edukacji Ekologicznej (Foundation for Environmental Education - FEE; www.fee-international.org), pozarządowej organizacji ekologicznej z siedzibą w Danii, utworzonej w 1981 roku, zrzeszającej organizacje narodowe pełniące rolę krajowych koordynatorów programów FEE.

Kryteria, jakie powinny spełniać kąpieliska w celu uczestnictwa w programie są bardzo rygorystyczne i obejmują wiele aspektów z dziedziny ochrony środowiska, bezpieczeństwa, dostępu i informacji. Wśród kryteriów decydujących o przyznaniu Błękitnej Flagi znajdują się m.in.:

* odpowiednie oznakowanie i informacja dotycząca obszarów brzegowych,
* podawanie do publicznej wiadomości informacji o jakości wody na kąpielisku, która musi spełniać najwyższe wymogi i standardy,
* zapewnienie odpowiedniej czystości plaż, które muszą być wolne od zanieczyszczeń ściekami przemysłowymi i komunalnymi,
* utrzymywanie terenu kąpieliska w czystości i zapewnienie odpowiedniej liczby właściwie utrzymanych i regularnie opróżnianych pojemników na śmieci oraz udostępnienie pojemników do selektywnej zbiórki surowców wtórnych,
* wyłączenie plaży z ruchu pojazdów, wprowadzenie zakazu obozowania bez zezwolenia oraz zakaz wysypywania odpadów,
* zapewnienie bezpiecznego dostępu do kąpieliska,
* zakaz wprowadzania na plażę zwierząt,
* zapewnienie ciągów pieszych, rowerowych oraz dojazdu transportem publicznym,
* zapewnienie odpowiedniej liczby właściwie wyposażonych ratowników strzegących terenu kąpieliska,
* zapewnienie oznakowanego miejsca dostępu do środków pierwszej pomocy.

Czy to oznacza, że będzie czyściej. A może nawet psich kup nie będzie? (Pozdrowienia na bezrozumnych psiarzy. :shoot: ) Jeśli tak, to bardzo się cieszę.

rispetto - Pon Maj 15, 2006 2:51 pm

A śmieci z krzaków przy plaży (między plażą a deptakiem) też znikną? :%
Corzano - Wto Maj 30, 2006 3:04 pm

Cytat:
PODZIĘKOWANIA DLA BOHATERÓW

Pamiątkowe dyplomy przekazał strażakom, policjantom i miejskim strażnikom Prezydent Gdańska. To dowód wdzięczności za sprawnie przeprowadzoną akcję gaśniczą. Miasto przeznaczyło także 150 tysięcy złotych na nagrody dla ratowników, którzy ocalili kościół św. Katarzyny.

W obecności przeora gdańskiego klasztoru Karmelitów prezydent dziękował wszystkim uczestnikom akcji ratowniczej. Osobiście uścisnął dłonie strażakom, policjantom i strażnikom miejskim, wręczając w sumie 311 pamiątkowych dyplomów.
Prezydent napisał w nich m. in.: „… mam zaszczyt złożyć Panu wyrazy głębokiej wdzięczności za udział w akcji ratowniczo-gaśniczej podczas pożaru kościoła pod wezwaniem Św. Katarzyny w Gdańsku - najstarszej gdańskiej świątyni parafialnej i jednego z najcenniejszych zabytków kultury i architektury sakralnej w naszym mieście, który wybuchł w dniu 22 maja 2006 r.

Pragnę wyrazić szczególne uznanie i podziw dla Pańskiej wielkiej ofiarności i odwagi, dzięki którym udało się uniknąć ofiar śmiertelnych, a także ograniczyć do minimum straty materialne wyrządzone przez ogień oraz bezpiecznie ewakuować i tym samym uratować od zniszczenia zabytkowe elementy wystroju wnętrza kościoła, w tym bezcenne arcydzieła sztuki sakralnej, carillon oraz eksponaty Muzeum Zegarów Wieżowych.
Za to wielkie poświęcenie i sprawność w ratowaniu życia i zdrowia ludzkiego oraz bezcennych gdańskich zabytków raz jeszcze serdecznie Panu dziękuję.”

Wśród nagrodzonych osób znaleźli się także pracownicy Muzeum Zegarów Wieżowych, którzy pod kierownictwem dra Grzegorza Szychlińskiego ofiarnie walczyli z szalejącym w wieży kościoła żywiołem i uratowali kościelny carillion oraz drogocenne zegary.
Prócz pisemnego podziękowania, przedstawiciele służb ratowniczych otrzymali 150 tys. złotych nagród (120 tys. złotych z całej sumy przypadło strażakom). Ich podziałem zajmą się komendanci trzech służb, którzy podzielą pieniądze dla swoich podwładnych, szczególnie tych najbardziej zaangażowanych w ratowanie kościoła św. Katarzyny.

Rozdzinne zdjęcie bohaterów z pewnym nieogolonym panem na przedzie. :wink:

Sabaoth - Wto Maj 30, 2006 6:15 pm

A ten nieogolony Pan też sikał ze swojej sikawki? :%
Gdynka - Czw Cze 08, 2006 3:46 pm
Temat postu: Dzień otwarty UM
W najbliższą sobotę dzień otwarty UM
a w programie m.in. statystyka na wesoło, będzie okazja dowiedzieć się jaki procent mieszkańców Grodu nad Motłową ma zielone, a jaki niebieskie oczy i czy natura obdarzyła nas dorodnym wzrostem 8O
program tutaj

Corzano - Sro Cze 14, 2006 8:13 am

Rejsy tramwaju wodnego na Hel

Cytat:
Gdańsk i Sopot zainaugurowały rejsy tramwaju wodnego na Hel. Statki „Żeglugi Gdańskiej” będą kursowały codziennie od 15 czerwca do 17 września br. na trzech liniach pomiędzy Gdańskiem, Sopotem i Helem.

Kursy tramwaju wodnego są finansowane z funduszy samorządów Gdańska, Sopotu oraz przy pomocy władz Helu. Komunikację zorganizował i zarządza nią Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku. Koszt uruchomienia sezonowej linii wodnej na Hel wyniesie 1,6 mln zł.
Trasę między Gdańskiem, Sopotem a Helem obsługują trzy statki: „Ewa”, „Smiltyne” i „Marina”, należące do Żeglugi Gdańskiej S.A.

Pomysł stworzenia atrakcyjnego morskiego połączenia tramwajowego pomiędzy Gdańskiem, Sopotem a Helem powstał już na początku tego roku. Początkowo plany zakładały wspólną inicjatywę Gdańska, Sopotu i Gdyni, ale porozumienie udało się zawrzeć tylko pomiędzy Gdańskiem i Sopotem. Oba miasta odpowiednio wcześniej zarezerwowały w swoich budżetach pieniądze na ten cel.
- Udało nam się stworzyć pierwszą w tym sezonie trójmiejską linię tramwaju wodnego. Będzie to z pewnością atrakcja nie tylko dla turystów, ale także dla mieszkańców Gdańska i Sopotu - zgodnie stwierdzili prezydenci obu miast, Jacek Karnowski i Paweł Adamowicz.

Bardzo mi się to podoba, choć zapowiadane były niższe ceny. Zaintrygowala mnie jednak inna informacja: bilety rodzinne są...

Cytat:
Dla rodzin z dziećmi minimum 5, maksimum 6 osób.

3-, czy 4-osobowa rodzina na rodzinny już popłynąć nie może. Dziwaczne.

rispetto - Sro Cze 14, 2006 12:18 pm

Cytat:
Cytat:
Dla rodzin z dziećmi minimum 5, maksimum 6 osób.

3-, czy 4-osobowa rodzina na rodzinny już popłynąć nie może. Dziwaczne.

To efekt polityki prorodzinnej naszej nowej władzy.

Corzano - Sro Cze 14, 2006 12:24 pm

Sprawdziłem na stronach ZTM-u. Tam stoi, że rodzinny dotyczy rodzin od 3 do 6 osób. Czyli to błąd pracowników z UMG.
Corzano - Sro Lip 05, 2006 1:28 pm

Cytat:
ZAGRANICZNA PROMOCJA GDAŃSKA

Blisko 1000 bilboardów w Niemczech, specjalistyczne study tours dla dziennikarzy zagranicznych i udział w największych międzynarodowych targach turystycznych – tak wygląda w tym roku promocja Gdańska poza granicami kraju.

Z początkiem lipca, w czasie rozgrywek mundialowych ruszyła billboardowa kampania promocyjna Gdańska w największych aglomeracjach Niemiec. Wielkoformatowy plakat prezentuje miasto atrakcyjne dla młodych ludzi, turystów, ale także dla osób wiążących swoją przyszłość z biznesem, rozpoczynających karierę zawodową. Przekaz ten podkreśla slogan „Meer der Moeglichkeiten, Mehr an Moeglichkeiten” (gra słów: „morze możliwości, więcej możliwości”), zilustrowany panoramą Gdańska z uśmiechniętą parą, zachęcającą do odwiedzenia największego polskiego miasta na Pomorzu. Kampania Gdańska obejmuje Berlin, Frankfurt nad Menem, Hamburg, Kolonię, Monachium i jest eksponowana na 1000 nośników Grupy Stroeer od 30 czerwca do 10 lipca.

Nie koniec na tym. Referat Promocji Miasta przyjął już w tym roku dziennikarzy prasowych, telewizyjnych i radiowych z wielu krajów, głównie europejskich, ale również z USA, Sri Lanki i Indii, Chin, Hong Kongu. Naliczniejszą grupę stanowią dziennikarze niemieccy, francuscy, skandynawscy, z Wielkiej Brytanii, Hiszpanii oraz republik nadbałtyckich - do chwili obecnej /początek lipca 2006/ odbyło się ok. 30 study tours do Gdańska. Dzięki dziennikarskim wizytom w stacjach telewizyjnych pojawiają się reportaże, a w wysokonakładowych magazynach, oraz branżowych, turystycznych czasopismach - teksty o Gdańsku, zachęcające turystów do przyjazdów. Ponadto do wybranych tytułów prasowych, jak m.in.: „Svenska Dagbladet” (Sztokholm), „Sunday Times” (Londyn) czy Lübecke Nachrichten” (Lubeka) załączane są specjalne wkładki, prezentujące największe atrakcje turystyczne Gdańska i okolic.
Gdańsk prezentował się także podczas tegorocznej edycji na największych imprezach targowych w Europie: przede wszystkim Niemczech (ITB w Berlinie i Reisen w Hamburgu) i Skandynawii (Tur w Goeteborgu oraz Ferie w Kopenhadze), a także Londynie, Paryżu, Moskwie i Barcelonie.
Warto dodać, że w przyszłym roku w Gdańsku właśnie odbędzie się Northern Europe Workshop, na który zjedzie ok. 200 osób odpowiedzialnych z turystykę z krajów skandynawskich, Niemiec, Rosji, Austrii i krajów nadbałtyckich.
Źródło

Mikołaj - Pią Lip 21, 2006 5:53 pm

Widziałem ten plakat kilka dni temu w Monachium, wygląda naprawdę biednie, styl jak z lat 80'. Krakow reklamował się na billboardzie obok. Dobrze, że cokolwiek robią.
parker - Pią Sie 04, 2006 8:45 am

Sabaoth napisał/a:
Trzymam kciuki żeby im na tą fontannę pieniędzy zabrakło :evil:

Prorok jaki, czy co? :hihi:

Fontanna niespełnionych obietnic

Cytat:
Niestety, z całego przedsięwzięcia wycofał się jego sponsor, czyli firma Saur Neptun Gdańsk. Ponieważ w ogóle się z taką możliwością nie liczyliśmy, nie zarezerwowaliśmy w budżecie żadnych pieniędzy na jej budowę.

:mrgreen:

seestrasse - Pią Sie 04, 2006 4:39 pm

niestety, prez. Adamowicz odgraża się, że fontannę postawi - w takim samym kształcie... :hihi:
gargoyle dfl - Pią Sie 04, 2006 7:40 pm

no zobaczcie jaka ironia;prezes z Saur Neptun Gdansk przejzal na oczy a pan prez. jakos nie moze :roll:
Corzano - Czw Lis 30, 2006 12:01 pm

http://www.gdansk.pl/arti...e=6137&history=

Karol Polejowski napisał/a:
PAMIĘĆ O GDAŃSKICH NEKROPOLIACH

Pierwsze tablice pamiątkowe pojawiły się w miejscach, gdzie kiedyś istniały gdańskie cmentarze. W ten sposób współcześni gdańszczanie dają dowód łączności z przeszłymi pokoleniami mieszkańców miasta.

Gdańsk, miasto z 1000-letnią historią i tradycjami, na przestrzeni wieków było miejscem mieszania się różnych narodowości i wyznań. Stało się też miejscem wiecznego spoczynku jego mieszkańców. Przed 1945 rokiem na terenie miasta istniało kilkanaście cmentarzy, które w większości zostały zamknięte, a następnie zlikwidowane. Dokonało się to, w przybliżeniu, do roku 1970. Obecnie w wielu miejscach, gdzie kiedyś istniały cmentarze, znajdują się parki, zieleńce czy miejsca wypoczynku.

Prezydent Gdańska, pragnąc ocalić od zapomnienia miejsca wiecznego spoczynku dawnych gdańszczan, zdecydował o ich upamiętnieniu, poprzez ustawienie tablic pamiątkowych. W drugiej połowie listopada 2006 roku ustawiono 5 pierwszych tablic, które upamiętniają:
* cmentarz katolicki p. w. św. Mikołaja i Kaplicy Królewskiej, czynny w latach 1893 - 1956
* cmentarz ewangelicki p. w. św. Katarzyny, czynny w latach 1870 - 1956
* cmentarz ewangelicki p. w. Najświętszej Marii Panny, czynny w latach 1901 - 1956
* cmentarz katolicki p. w. Józefa i św. Brygidy, czynny w latach 1815 - 1956
* cmentarz ewangelicki p. w. św. Trójcy, czynny w latach 1867 - 1956

Tablice zawierają tekst w języku polskim i niemieckim, któremu towarzyszy schemat obrazujący położenie danego cmentarza. W sumie przewiduje się ustawienie 15 tablic jako pamiątek po zlikwidowanych gdańskich nekropoliach. Koszt jednej tablicy to około 10 tysięcy złotych.

Gdańsk stara się zachować pamięć o nieistniejących już nekropoliach. Przypomnijmy, że w maju 2002 roku, w trakcie I Zjazdu Gdańszczan, dokonano uroczystego odsłonięcia pomnika upamiętniającego nieistniejące gdańskie nekropolie. Co roku na Cmentarzu Nieistniejących Cmentarzy spotykają się wyznawcy różnych wyznań i religii, by odmówić modlitwy za tych, którzy nie mają swoich grobów. Lapidarium otwarte w 2006 roku i zlokalizowane w niedalekim sąsiedztwie Politechniki Gdańskiej, znajduje się na terenach pocmentarnych. Jest ono przeznaczone do ekspozycji nagrobków o dużych walorach historycznych lub artystycznych, które znajduje się w różnych miejscach Gdańska.

No to jak już zaorają cmentarz w Brzeźnie, to może też taki fajny pomnik postawią. :II

Gdynka - Pią Gru 22, 2006 2:09 pm

21 milionów złotych za gdańską działkę
Cytat:
Po raz kolejny, w trakcie przetargu na gdańskie grunty padł cenowy rekord. Za 7 tys. metrów kwadratowych ziemi przy ulicy Jana z Kolna 11 zaoferowano 21 mln złotych.

Działkę nabyła firma Echo Investment S.A.i przejmie ją w wieczyste użytkowanie na najbliższe 99 lat. Tym samym cena 1 metra kw. gruntu wyniosła 2990 zł.
Zgodnie z planem zagospodarowania terenu firma będzie mogła zabudować na działce budynek spełniający funkcje usługowe. Preferowane przez Miasto funkcję to: administracja publiczna, biura oraz banki.
W trakcie przetargu sprzedano także 876-metrową działkę przy ulicy Polanki 132b z przeznaczeniem pod budownictwo mieszkaniowe. Cena wylicytowana za tę nieruchomość wyniosła 1 mln 380 tys. złotych.
Przypomnijmy, że kilka miesięcy temu, w trakcie innego przetargu zorganizowanego przez Wydział Skarbu UM w Gdańsku padł inny rekord. Za 4,5 mln zł firma Progress Nieruchomości Sp. z.o.o. kupiła nieruchomość liczącą 257 metrów kwadratowych. Działkę leżącą przy ul. Grząskiej 1 Miasto Gdańsk oddało nabywcy w użytkowanie wieczyste na 99 lat. Cena za 1 metr kw. wyniosła wówczas blisko 19 tys. złotych.
Fot. Kosycarz Foto Press KFP

Foto? :hmmm:

jayms - Sro Gru 27, 2006 9:26 pm

Tutaj http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=21604 jest trochę więcej informacji o tej inwestycji za 21 milionów.
Corzano - Czw Sty 25, 2007 11:43 am

PRZEWODNIK PO NIEZNANYM GRODZISKU
Grażyna Pilarczyk i Karol Polejowski napisał/a:
Gdańskie Grodzisko, znajdujące się w samym centrum miasta, wciąż pozostaje mało znanym miejscem dla gdańszczan i turystów. Zapewne zmieni to właśnie wydany przewodnik, w którym opisano dzieje zespołu fortyfikacji, wyznaczono 5 tras turystycznych i podano garść ciekawych szczegółów o mało znanych faktach, ludziach i anegdotach związanych z tym miejscem.

Przewodnik turystyczny po zespole umocnień Fortu Grodzisko został wdany staraniem Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich „Twierdza Gdańsk”. Fort Grodzisko to kompleks ponapoleońskich i popruskich fortyfikacji, wznoszący się nad dworcem autobusowym PKS w Gdańsku. Autorem przewodnika jest Grzegorz Niewiadomy, historyk i popularyzator walorów turystycznych Gdańska.

Przewodnik nie ogranicza się tylko do opisu walorów historycznych i krajobrazowych Grodziska, ale prowadzi czytelnika po szlakach historii gdańskich fortyfikacji, począwszy od średniowiecza. Ukazuje Grodzisko jako element jednego z najlepiej zaprojektowanych systemu umocnień miejskich w Europie. Fort Hagelsberg, czyli dzisiejsze Grodzisko, tworzył pas umocnień wraz z Fortem Anielinki i Biskupią Górką, i przetrwał zawieruchę wojenną praktycznie nienaruszony. Ogromna większość ceglanych obiektów fortecznych Grodziska pochodzi z czasów kompleksowej przebudowy fortu, podjętej przez Prusaków w latach 1867-1874. Jedynym zachowanym do dzisiaj obiektem z czasów napoleońskich jest redita kazamatowa, do niedawna siedziba popularnej dyskoteki FORTY.
Atutem przewodnika są niewątpliwie mapy, pierwsza przedstawia pozostałości umocnień miejskich z okresu XIV - XIX wieku, druga ukazuje umiejscowienie Grodziska w śródmieściu Gdańska, trzecia zaś plastycznie ukazuje pięć proponowanych przez autora przewodnika tras turystycznych po fortyfikacjach Grodziska i zawiera także najważniejsze charakterystyczne budowle w bezpośrednim sąsiedztwie, których opisy znalazły się w przewodniku. Na końcu można znaleźć opowieści o ludziach związanych z tym miejscem i barwne opisy najważniejszych wydarzeń wielkiej europejskiej historii, które rozgrywały się właśnie w tej części Gdańska.

Prezentowane wydawnictwo ukazuje się w roku, w którym obchodzimy dwusetną rocznicę zdobycia Gdańska przez wojska napoleońskie i utworzenia Wolnego Miasta (1807). Bez wątpienia turyści, którzy pojawią się na Grodzisku będą szukać śladów tych wydarzeń, a wydany przewodnik doskonale im to ułatwi.

Więcej szczegółów o przewodniku oraz o zasadach jego dystrybucji znajdują się na stronie www.grodzisko.pl

Gdynka - Sro Cze 13, 2007 7:38 pm
Temat postu: Realizacja I etapu Hewelianum
Już niedługo początek budowy. :D
Podpisano umowę na realizację I etapu Hewelianum
Cytat:
Coraz bliżej momentu rozpoczęcia budowy centrum edukacyjno-rekreacyjnego na terenie gdańskiego Grodziska. Właśnie podpisano umowę na realizację I etapu Programu Hewelianum, współfinansowanego m. in. ze środków Unii Europejskiej. Pierwsze prace budowlane ruszą w drugiej połowie bieżącego roku.

Podpisanie umowy odbyło się na terenie Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich „Twierdza Gdańsk”. Dokument zakłada budowę kompleksu edukacyjno - rekreacyjnego na terenie gdańskiego Grodziska. Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, budżetu państwa, w tym środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (program Promesa Ministra Kultury), oraz budżetu Miasta Gdańska. Wykonawcą tej części inwestycji będzie Konsorcjum Wykonawców z Bydgoszczy, w skład którego wchodzą: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „EBUD” Przemysłówka Sp. z o.o., jako Lider Konsorcjum oraz Przedsiębiorstwo Projektowo - Realizacyjne Budownictwa „PION” Sp. z o.o., jako Członek Konsorcjum.
Wartość umowy brutto to kwota 19.910.386,00 złotych.
Przypomnijmy, że Program Hewelianum zakłada utworzenie na terenach Fortu Grodzisko zespołu edukacyjno - rekreacyjnego dla dzieci, młodzieży oraz rodzin, w którego skład docelowo wejdą:
Ośrodek Prezentacji Nauki i Techniki
Ośrodek Zapobiegania Bezrobociu i Orientacji Zawodowej dla Młodzieży
Poforteczny Edukacyjny Park Miejski
Pozostałe obiekty, spełniające niezbędne funkcje uzupełniające dla Centrum Hewelianum

Hewelianum to także pilotażowy program rewitalizacji kwartału Grodzisko, zgodnie ze „Strategią Miasta Gdańska do 2015 r.”, poprzez trwałą aktywizację społeczno - ekonomiczną, osiągniętą dzięki adaptacji obiektów pofortecznych do funkcji edukacyjnych, rekreacyjnych i gospodarczych. Głównym zadaniem Ośrodka Prezentacji Nauki i Techniki (objętego projektem zgłoszonym przez miasto Gdańsk na konkurs dla działania 3.3 ZPORR) będzie promocja nauk ścisłych i przyrodniczych oraz rozwijanie zainteresowań nauką wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Celem tych zamierzeń jest stworzenie warunków dla kształcenia przyszłych kadr dla gospodarki opartej na wiedzy.
W wyniku realizacji pierwszego etapu inwestycji na terenie Fortu Grodzisko powstanie kompleks edukacyjno - rekreacyjny obejmujący:
16 obiektów z XIX w., które w ramach inwestycji zostaną odrestaurowane i adaptowane do funkcji wystawienniczych, oraz dostosowane pod względem instalacji użytkowych w zakresie projektowanych dla każdego budynku funkcji związanych z Centrum Hewelianum
2 obiekty z XX w., które zostaną poddane zabezpieczeniu w stopniu minimalnym, aby dostosować ich wygląd zewnętrzny do zrewitalizowanego terenu

Teren inwestycji zostanie odpowiednio uzbrojony w sieci instalacyjne oraz zagospodarowany pod kątem funkcjonowania Centrum Hewelianum, w zakresie remontu istniejących dróg, budowy ścieżek dla pieszych, wykonania rozbiórek niehistorycznych elementów budowli i uporządkowania zieleni poprzez wycinki i nowe miejscowe nasadzenia roślin i krzewów.
Wybrane obiekty zostaną wyposażone w instalacje elektryczne (np. monitoring, sygnalizacja przeciwpożarowa, bilety elektroniczne, bramki antywłamaniowe). Etap I A obejmuje także oświetlenie zagospodarowanego terenu i iluminację obiektów poddanych renowacji.
Zagospodarowanie terenu i adaptacja obiektów przeprowadzona zostanie w sposób zapewniający jak najwierniejsze odtworzenie oryginalnego charakteru Fortu Grodzisko, poprzez nawiązanie do oryginalnych elementów konstrukcji budynków, umocnień ziemnych oraz zagospodarowania terenu.
Powyższym pracom projektowym i budowlanym towarzyszyć będzie szeroka promocja Centrum Hewelianum. Przygotowywane są także wystawy edukacyjne: historyczna („Wehikuł czasu”) oraz z zakresu nauki i techniki („Energia”, „Ziemia i Słońce”), których otwarcie inauguruje działalność Centrum.
Podpisanie umowy na prace projektowe i roboty budowlane w ramach inwestycji „Centrum Hewelianum. Budowa kompleksu edukacyjno-rekreacyjnego w Gdańsku. Etap I A” oznacza przejście z fazy przygotowawczej do realizacji pierwszego etapu inwestycji, którego zakończenie nastąpi w maju 2008 r.

Monika Lisowska, PKFM „Twierdza Gdańsk”
Karol Polejowski

Corzano - Wto Wrz 04, 2007 3:06 pm

Pomniczek za 180 tys.? Czemu nie? :)

HOŁD POLAKOM GDAŃSKIM POMORDOWANYM W LATACH 1939 - 1945

Cytat:
Na pomniku „Tym co za Polskość Gdańska” przy Podwalu Staromiejskim umieszczona została inskrypcja upamiętniająca gdańskich Polaków, którzy oddali życie za Polskość w okresie 1939 - 1945. w uroczystości wzięli udział kombatanci, członkowie Polonii gdańskiej i przedstawiciele władz samorządowych.

Inskrypcje umieszczono na granitowym cokole pomnika. Inicjatorami pomysłu upamiętnienia gdańskiej Polonii było Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich, Polskie Towarzystwo Ziemiańskie, Akcja Katolicka – Gdański Komitet Obywatelski, Polonia Gdańska oraz Towarzystwo Przyjaciół Gdańska. Wartość wykonanych prac wyniosła 176.450,98 zł, a środki pochodziły z budżetu miasta.

Znajdujący się na ulicy Podwale Staromiejskie Pomnik „Tym co za Polskość Gdańska” upamiętnia poległych za polskość miasta w okresie od rzezi gdańskiej 1308 roku do końca II wojny światowej. Monument symbolizujący wbity w ziemię topór zbudowano według wizji Wawrzyńca Sampa oraz Wiesława Pietronia.

Na marginesie: ciekawy jestem, czy zabici w 1308 wiedzieli, że umierają za "polskość Gdańska". :hmmm:

Sabaoth - Wto Wrz 04, 2007 4:08 pm

Cytat:
Na marginesie: ciekawy jestem, czy zabici w 1308 wiedzieli, że umierają za "polskość Gdańska".

Masz jakieś wątpliwości :%

seestrasse - Wto Wrz 04, 2007 4:11 pm

wiecie, że to się ociera o bla blanie :wink:
Pietrucha - Sro Wrz 05, 2007 3:26 pm

ja tu czegoś nie rozumiem... wyrycie kilku słów kosztowało prawie 200 tysięc??? 8O
pawel.45 - Sro Wrz 05, 2007 4:37 pm

Pietrucha napisał/a:
ja tu czegoś nie rozumiem... wyrycie kilku słów kosztowało prawie 200 tysięc??? 8O

Coś mi się widzi, że schodki wokół pomnika są zupełnie nowe - a przynajmniej okładziny kamienne - to dość kosztowne.

ruda - Nie Wrz 16, 2007 8:10 am

"Inicjatorami pomysłu upamiętnienia gdańskiej Polonii było Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich, Polskie Towarzystwo Ziemiańskie, Akcja Katolicka – Gdański Komitet Obywatelski, Polonia Gdańska oraz Towarzystwo Przyjaciół Gdańska. Wartość wykonanych prac wyniosła 176.450,98 zł, a środki pochodziły z budżetu miasta."

A może by tak trochę postarać się o inne żródła finansowania, skoro tylu zainteresowanych
i aktywnych ? A nie po prostej, z budżetu? Choć kilka złotych lub euro?

Gdynka - Sob Wrz 22, 2007 6:42 pm
Temat postu: Niezwykle dzieje Spichlerzy - Spacerkiem po Gdańsku.
http://www.gdansk.pl/cal....616d9ec1bc340f8

Katolickie Stowarzyszenie "Civitas Christiana" oraz Urząd Miasta Gdańska zapraszają na drugie spotkanie z cyklu "Spacerkiem po Gdańsku" pt. Niezwykle dzieje Spichlerzy", które będzie nam przybliżał Andrzej Januszajtis znany miłośnik Gdańska.
Serdecznie zapraszamy na spotkanie do Galerii Mariackiej przy ul. Mariackiej 48 w dniu 24 września o godz. 17.00.
Następne spotkania w październiku i listopadzie :) z równie ciekawymi gdańszczanami.

villaoliva - Sob Wrz 22, 2007 9:09 pm

Pora dobra chyba dla emerytów :II
Gdynka - Sob Wrz 22, 2007 9:15 pm

Przecież szybko się ściemnia niestety :II
villaoliva - Pon Wrz 24, 2007 8:07 am

Gabriel Fahrenheit ponownie uhonorowany.

Cytat:
Jeden z najwybitniejszych gdańszczan, którego dokonania w dziedzinie fizyki i chemii pozostają wciąż w kręgu zainteresowań uczniów szkół i naukowców, został uhonorowany pamiątkową tablicą. Znalazła ona swoje miejsce na ścianie budynku przy ul. Ogarnej 95 w Gdańsku, gdzie urodził się w roku 1686 najstarszy syn kupieckiego małżeństwa Fahrenheitów.

Odsłonięcia tablicy w przeddzień rocznicy śmierci wielkiego gdańszczanina (zmarł 16 września 1736 r. w Hadze) dokonał prezydent Gdańska Paweł Adamowicz, który jest zarazem pomysłodawcą idei uczczenia Fahrenheita. Pierwotnie na budynku przy Ogarnej 95, istniała tablica wykonana z brązu, która zaginęła w roku 2002. Obecną tablicę odtworzoną w piaskowcu, wykonał artysta rzeźbiarz Tomasz Radziewicz. Na tablicy umieszczono symbol termometru ze skalą Fahrenheita i skalą Celsjusza oraz rok urodzenia i rok śmierci gdańszczanina.

- W planach mamy jeszcze budowę pomnika Fahrenheita oraz wniesienie stylizowanej kolumny, na której zostanie umieszczony termometr ze skalą jego autorstwa. Przypomnę, że Fahrenheit jest też patronem stypendiów, które otrzymują najzdolniejsi gdańscy uczniowie, podejmujący studia za granicą. Nie zapominamy więc o znanych gdańszczanach, a Fahrenheit należy do najznamienitszych w tym gronie – powiedział Paweł Adamowicz odsłaniając tablicę.

Dowiedziałem się ostatnio, żę to nie ma być nie kolumna tylko rodzaj szklanej gabloty z olbrzymim termometrem wewnątrz podającym temperaturę w C i F.
Stać ma na Długim Targu.

grzechuu - Wto Wrz 25, 2007 12:59 am
Temat postu: Re: Niezwykle dzieje Spichlerzy - Spacerkiem po Gdańsku.
Gdynka napisał/a:
http://www.gdansk.pl/cal....616d9ec1bc340f8

Katolickie Stowarzyszenie "Civitas Christiana" oraz Urząd Miasta Gdańska zapraszają na drugie spotkanie z cyklu "Spacerkiem po Gdańsku" pt. Niezwykle dzieje Spichlerzy", które będzie nam przybliżał Andrzej Januszajtis znany miłośnik Gdańska.
Serdecznie zapraszamy na spotkanie do Galerii Mariackiej przy ul. Mariackiej 48 w dniu 24 września o godz. 17.00.
Następne spotkania w październiku i listopadzie :) z równie ciekawymi gdańszczanami.

villaoliva napisał/a:
Pora dobra chyba dla emerytów :II

i dla studencików z wolnymi wrześniami 8)

a to jest tak jakoś dla węższego grona czy dla wszystkich?
bo było nas bodajże 13 osób z Januszajtisem i organizatorami :hihi:

Gdynka - Wto Wrz 25, 2007 8:34 am

Skoro było informacja w necie, to dla wszystkich, :D
którzy mogą w poniedziałek o godz. 17.00 :II
Ciekawie było?

grzechuu - Sro Wrz 26, 2007 12:53 am

no wydaje się, że dla wszystkich, ale gdyby przybyła liczba osób porównywalna ze słuchaczami spotkań KILWrzeszcz to by był problem ze zmieszczeniem się w dość wąskiej kamieniczce :hihi:

no jak dla mnie bomba :hihi: nie umiem opowiadać, ale generalnie historia wyspy - pokrętne losy nazw ulic, co ciekawsze spichrze i (słuszne :wink: ) krytyczne spojrzenie na kilka przykładowych projektów nowej zabudowy i kładek.

np. taka ciekawostka - jeden ze spichrzów miał być może największą - żebym teraz nie skłamał, bo pamięć ma zawodna, ale wydaje mi się, że "w Europie" - ścianę ryglową (z pruskiego muru).
To ten po prawej tutaj:

Gdynka - Wto Lip 08, 2008 10:39 am
Temat postu: Pomnik Fahrenheita - I miejsce
villaoliva napisał/a:
Gabriel Fahrenheit ponownie uhonorowany.(...)

Cytat:
- W planach mamy jeszcze budowę pomnika Fahrenheita oraz wniesienie stylizowanej kolumny, na której zostanie umieszczony termometr ze skalą jego autorstwa. (...) – powiedział Paweł Adamowicz odsłaniając tablicę.

Dowiedziałem się ostatnio, żę to nie ma być nie kolumna tylko rodzaj szklanej gabloty z olbrzymim termometrem wewnątrz podającym temperaturę w C i F.
Stać ma na Długim Targu.

ZDiZ rozstrzygnął konkurs na pomnik. Wygrała kropla rtęci przecięta na pół autorstwa Zbigniewa Mikielewicza z Torunia.

Gdynka - Wto Lip 08, 2008 10:49 am
Temat postu: Pomnik Fahrenheita - pozostali laureaci
I jeszcze pozostałe miejsca dla porównania.
Corzano - Pon Wrz 22, 2008 12:28 pm

http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,9884.html
Cytat:
Rozpoczyna się największa kampania reklamowa Gdańska na rynku zagranicznym.W poniedziałek 22 września na ekranach CNN International rusza sześciotygodniowa emisja spotu „We make things happen”, natomiast cztery dni później, również na ekranach CNN International rozpocznie się kampania promocyjna Polski.

Emitowana na ekranach CNN International kampania jest kierowana przede wszystkim do mieszkańców Europy, w tym Wielkiej Brytanii, Niemiec oraz Skandynawii, ale także do odbiorców z Azji Środkowo-Wschodniej i Afryki.
- Podjęliśmy bardzo dobrą decyzję rozpoczynając promocję Gdańska równocześnie z promocją kraju – mówi Anna Zbierska, p.o. dyrektora Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta. – To połączenie sił zaowocuje niespotykaną do tej pory kampanią Gdańska.
Kanał telewizyjny CNN International wyemituje gdański spot 275 razy w tym 173 razy, w porze najlepszej oglądalności.
Film trwa zaledwie 30 sekund, ale dzięki profesjonalizmowi twórców to wystarczy by rozkochać w Gdańsku nawet najbardziej wymagających. Głównym motywem spotu jest papierowa łódeczka, wraz z którą porywani wiatrem unosimy się nad Gdańskiem a następnie lekko opadamy do wody i płyniemy wzdłuż linii brzegowej podziwiając piękną panoramę miasta. Mocną stroną filmu są pełne poetyki, utrzymane w ciepłych, bursztynowych barwach zdjęcia autorstwa jednego z najzdolniejszych operatorów młodego pokolenia - Jacka Podgórskiego (autora m.in. zdjęć do filmu „Święto Latawców”). Reżyserem spotu jest Tomek Nalewajek, laureat m.in. Yacha za teledysk Marii Peszek „Nie mam czasu na sex”.
Film dla Gdańska, wg storyboardu Agencji Przybora Zaniewski Limited, przygotował Dom Produkcyjny Papaya Films Sp. z o.o., znany nie tylko z realizacji ostatnich spotów dla Gdańska („Tu się żyje”, ”Odważ się, zobacz sam”), ale również reklam Link 4, ING Banku, Nordea Banku, Plus GSM, Reserved czy Knorr.
Emisja spotu to tylko część kampanii wizerunkowej Gdańska poza granicami Polski. Jednocześnie na stronach CNN.com, CNNInternational.com oraz CNNMoney.com wyświetlonych zostanie 530 000 banerów reklamowych Gdańska.
Gdańska kampania kierowana jest przede wszystkim do mieszkańców dużych miast, w wieku od 25 do 55 lat, ze średnim i wyższym wykształceniem, do ludzi o otwartych umysłach, ciekawych świata i kochających podróże. Koszt emisji 300 spotów wynosi 300 tys. dolarów, koszt realizacji filmu wyniósł ok. 260 tys. zł.
Efekt kampanii wizerunkowej Gdańska wzmocni promocja Polski, odbywająca się na ekranach CNN od 26 września do 14 grudnia. Podczas kampanii promocyjnej Polski wyemitowanych zostanie 625 spotów, podczas których nasz kraj zostanie ukazany oczyma zagranicznego biznesmana. W 30-sekundowych spotach pojawią się migawki z Gdańska, Warszawy, Krakowa, Łodzi, Helu i Zakopanego. Reklamówki zrealizował CNN.
W uzupełnieniu kampanii telewizyjnej, spoty zostaną wyświetlone na stronach CNN.com, CNN.com, CNNInternational i CNNMoney.com ok. miliona razy. Również milion, tym razem dolarów wynosi koszt realizacji ogólnopolskiej kampanii, a pokrywają go: Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Polska Organizacja Turystyczna, Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych oraz Polskie Linie Lotnicze LOT.
Jednak to nadal nie wszystko. Kampania jest uzupełnieniem promocji Polski w ramach programu "Eye on Poland" odbywającego się w tygodniu od 6 do 12 października. W trakcie programu prowadzonego przez prezenterkę CNN, Fionnualę Sweeney telewizja wyemituje serię reportaży ukazujących Polskę w trakcie przemian. Korespondenci CNN odwiedzą m.in. Gdańsk i Warszawę, by zapytać Polaków o codzienne aspekty życia.
Kampania ma na celu wypromowanie Polski jako kraju nowoczesnego, dynamicznego i atrakcyjnego turystycznie. Kampania Gdańska ściśle nawiązuje do Strategii Marki Gdańska, zgodnie z którą gród nad Motławą zarówno mieszkańcom, jak i turystom powinien się kojarzyć z duchem wolności, miejscem, które inspiruje i w którym rzeczy niemożliwe stają się rzeczywistością.

Spot tutaj: http://www.gdansk.pl/mult...lm=true&play=59

pumeks - Sro Kwi 01, 2009 1:40 pm

http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,11650.html
Cytat:
Królik w bursztynie

Na niezwykłą inkluzję natrafili poszukiwacze bursztynu na gdańskich Stogach. W bryle bursztynu sprzed 40 milionów lat znajduje się niewielki ssak - praprzodek współczesnego królika. Nowy eksponat trafi wkrótce do gdańskiego Muzeum Bursztynu.

Dotychczas największym okazem zwierzęcia zatopionego w bursztynie była, znaleziona w 1997 roku również na plaży na Stogach, jaszczurka z gatunku Succinilacerta succinea.

Niezwykłe znalezisko zostało szczegółowo i wszechstronnie zbadane pod kątem autentyczności. Prof. Andżelika Pasieka - geolog i badacz bursztynu i innych żywic kopalnych z Muzeum Ziemi PAN w Warszawie zidentyfikowała żywicę, w której znajduje się królik i określiła, że jest to bursztyn bałtycki (sukcynit), datuje to okaz z nietypową inkluzją na ponad 40 milionów lat.

Królik dziki (Oryctolagus cuniculus) od zamierzchłych czasów zamieszkiwał tereny północnej Europy, Azję, a także Afrykę. Był zwierzęciem roślinożernym. Osobnik, który przypadkowo wpadł do żywicy przed milionami lat, to zdaniem specjalistów młody samiec.

Nazwa "bursztyn" pochodzi od niemieckiego bernstein (kamień, który się pali). Znanych jest około 60 odmian (gatunków) bursztynu. Najstarsze z nich pochodzą z utworów dewońskich (stwierdzono je w Kanadzie); najmłodsze, nie zaliczane zasadniczo do bursztynów są znajdowane w Ameryce Południowej, Afryce, Australii i Nowej Zelandii.

Michał Piotrowski
Biuro Prasowe

:^^

Corzano - Sro Kwi 01, 2009 2:21 pm

Graficy się słabo postarali. Poza tym, dlaczego tylko królik? Mogli znaleźć pra-kozę lub pro-mamuta. :hihi:
Sabaoth - Sro Kwi 01, 2009 6:02 pm

Corzano napisał/a:
dlaczego tylko królik? Mogli znaleźć pra-kozę lub pro-mamuta

Ja bym się tak nie ograniczał do królików, kóz czy nawet mamutów. Z grubej rury trza walnąć, kosmitę w bursztynie zastygłego pokazać :hihi:

ruda - Pią Maj 08, 2009 10:19 am

Trójmiasto - nic nam tak dobrze nie wychodzi jak... pomniki
Cytat:
Zazwyczaj są dowodem pamięci. Ale też czasami dowcipu i szalonej wyobraźni. Bywają patriotyczne i patetyczne, a także humorystyczne. Ze spiżu, brązu, kamienia i betonu. Pomniki.
Nic nam tak dobrze nie wychodzi jak one.

Tylko w ostatnich tygodniach w Gdyni wynurzył się z morza marzyciel - dyrygent fal, a Gdańsku odsłonięto pomnik upamiętniający kindertransporty, ratujące żydowskie dzieci przed nazistami. W kolejce na otwarcie czeka pomnikowa ławeczka w Orłowie, na której zasiądzie legendarny malarz Antoni Suchanek z paletą w ręku i wzrokiem utkwionym w morze.

Gdynia słynie z szalonych pomysłów. Przed paroma laty miał się z fal wynurzyć orzeł, w dodatku w rytm patetycznej muzyki. Ojcem tej pomnikowej idei był sam mistrz Andrzej Wajda. Pomysł jednak obśmiano, skazując go na pozostanie na razie w odmętach ludzkiej wyobraźni. Nie upadła jeszcze idea budowy pomnika... konia. Nie brakuje bowiem jego zwolenników głoszących chwałę tego zwierzęcia i jego zasług dla miasta. Końskie lobby przypomina o tym, że to poczciwe koniki padały jak muchy przy budowie portu i miasta. Więc pomnik im się należy jak nic. I pewnie pomnik już by stanął, gdyby nie silne głosy przeciwników nawołujące do tego, żeby się raczej martwić o ludzi, a nie o zwierzęta, w dodatku w betonie.

Konikom, podobnie jak orłowi, na razie się nie udało. Ale pszczoły miały już więcej szczęścia. A to dzięki pszczelarzom, którzy dopięli swego. I na Kamiennej Górze ufundowali tablicę pamiątkową - dla pszczoły miodnej, zapylającej. Sam pomysł został "zapylony" na jednej z pszczelarskich konferencji. Jak na morskie miasto przystało, w Gdyni roi się od pomnikowych rybek. Mamy łososie płynące do celu. Ta rzeźba zwana "Powrotem do domu" to dar miasta Seattle. Jest morświn naturalnej wielkości, stojący w okolicy Akwarium Morskiego. Są wreszcie "Gdyńskie rybki" - odlane z metalu.

Gdynia ma też Ławeczkę Kaszubskiej Pary na placu Kaszubskim. Na ławeczce siedzi dwoje staruszków trzymających się za ręce. Mężczyzna wskazuje palcem na położony niedaleko budynek Jakuba Scheibe - Kaszuba, który w okresie międzywojennym dorobił się majątku. A potem wrócił do Polski i mimo bogactwa, wzorem innych rybaków, wypływał w morze, zarzucał sieci i łowił. Ostatnio do tego grona zabawniejszych pomników dołączył Marzyciel - dyrygent fal. Niczym kopenhaska syrenka ma witać i żegnać żeglarzy. Umiejscowiono go na dalbie, która stoi w morzu, w odległości około 40 metrów od brzegu. Dwumetrowa rzeźba nie jest więc z lądu dobrze widoczna. Można jej się przyjrzeć, podpływając żaglówką.

Gdańsk słynie głównie z patetycznych pomników. Gdzie się nie obrócisz, tam masz historię... wykutą w kamieniu. A to pomnik Poległych Stoczniowców, a to znowu Westerplatte czy pomnik Obrońców Poczty Polskiej, że o królu Janie Sobieskim na koniu nie wspomnę. Te lżejsze i zabawniejsze są w mniejszości. Lekki charakter ma fontanna Neptuna na gdańskiej starówce (300 km>>) czy ławeczka Oskara na placu Wybickiego we Wrzeszczu.

Ta ławeczka była owiana zresztą mgiełką skandalu. Otóż władze miasta wymyśliły sobie, że spocznie na niej sam Guenter Grass - odlany z brązu. Noblista rodem z Gdańska jednak sprzeciwił się pomysłowi odlewania go za życia. Zasugerował złośliwie, że lepiej pieniądze włożyć w odremontowanie toalet w jego dawnej kamienicy we Wrzeszczu. Władze odmową się jednak nie zraziły. I postawiły na swoim. Połowicznie. Ławeczka stanęła we Wrzeszczu, na placu Wybickiego. Ale zasiadł na niej Oskar, bohater "Blaszanego bębenka". Oczywiście z bębenkiem. W ostatnich dniach Gdańskowi przybył nowy pomnik, upamiętniający kindertransporty, ratujące żydowskie dzieci przed nazistami. Stoi ona koło Dworca Głównego PKP na Podwalu Grodzkim. Dwa podobne pomniki wzniesiono już wcześniej przed dworcami w Londynie i Berlinie. Autorem wszystkich trzech jest Frank Meisler - gdańszczanin, który był jednym z ponad stu dzieci wywiezionych z Gdańska w tzw. kindertransporcie.

Jak Sopot to rzeźba Parasolnika. Zresztą cudownie rozmnożonego. Bo jeden stoi na Monciaku, a drugi mniejszy, w Krzywym Domku. Parasolnik to nieżyjący już Czesław Bulczyński - niezwykle kolorowa postać. Człowiek o wielkim sercu i olbrzymiej fantazji.

Dwaj ludzie z szafą to jeden z bardziej oryginalnych pomników. Odsłonięty z pompą przed rokiem na sopockiej plaży, nawiązuje do etiudy Romana Polańskiego. Uroczyście odsłaniał go sam reżyser w asyście przyjaciół z Polski i z Hollywood, między innymi aktorki Faye Dunaway.

Pomnik Haffnera, ojca kąpieliska w Sopocie, jest też jednym z bardziej znanych monumentów w mieście, podobnie jak Oddech Hasiora - znajdujący się koło sopockiego urzędu, a składający się z wielkich kół i drabiny do nieba oraz diabełka na szczycie. Można by jeszcze wyliczać. Ale jedno jest pewne - lista pomników jest cały czas otwarta.

Marzyciel - dyrygent fal. Najnowszy pomnik w Gdyni. To rzeźba chłopca dyrygującego... falami, umiejscowiona na dalbie, nieużywanej przez Urząd Morski od lat. Rzeźba posadowiona jest 40 metrów od nabrzeża. Więc z lądu ta dwumetrowa statuetka jest raczej kiepsko widoczna. Można jej się przyjrzeć dobrze z wody. Marzyciel, wzorem kopenhaskiej syrenki, ma witać i żegnać żeglarzy.

Pomnik upamiętniający kindertransporty, ratujące żydowskie dzieci przed nazistami, został uroczyście odsłonięty przed dwoma dniami. Podobne pomniki stoją już w Londynie i Berlinie. Pomysłodawcą i autorem jest były gdańszczanin Frank Meisler, który sam był takim jednym z ponad stu dzieci uratowanych dzięki kindertransportowi. Rzeźba stanęła w pobliżu Dworca Głównego PKP na ulicy Podwale Grodzkie.

Morświn jak żywy, tyle że... odlany z brązu. Stoi sobie na Skwerze Kościuszki, naprzeciwko Róży Wiatrów. To symbol Morza Bałtyckiego. Pomysłodawcy chcieli, żeby ta rzeźba przypominała nam o tym bardzo rzadkim ssaku. Żebyśmy o nim nie zapominali.

Fontanna Neptuna na Długim Targu. Neptun to najbardziej znana rzeźba Gdańska. Król morza i oceanów przyciąga tłumy nie tylko z Polski. Pod Neptunem trzeba się pokazać. Z Neptunem warto sobie zrobić zdjęcie. To po prostu symbol Gdańska.

Ławeczka z Parą Kaszubów wrosła w plac Kaszubski na dobre. Para starych ludzi, trzymając się za ręce, patrzy na kamienicę należącą do Jakuba Scheibe, który przed wojną w Ameryce dorobił się majątku, a potem wrócił do kraju i mimo bogactwa żył nadal jak Kaszub.

Parasolnik - rzeźba żart na ulicy Bohaterów Monte Cassino. Parasolnik to Czesio Bulczyński - przed wojną cyrkowiec, po wojnie naprawiał parasole. Na Monciaku pojawiał się w meloniku i fraku, ciągnąc za sobą chmarę dzieci. Turystów zabawiał historyjkami.

Ławeczka Oskara na placu Wybickiego. Zanim powstała, przeżyła kilka drobnych skandali. Bo najpierw miał na niej siedzieć sam Guenter Grass. Ostatecznie rozsiadł się Oskar - bohater "Blaszanego bębenka", powieści Grassa, która toczy się w Gdańsku.

Ryszarda Wojciechowska -