|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Swornegacie
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 9:54 am Temat postu: Swornegacie Czy zechciałby mnie ktoś pouczyć, skąd ta nazwa? Miejscowość ma dość długa historię sięgającą czasów przedkrzyżackich. Odnoszę wrażenie, że kiedys gdzieś czytałem, że pochodzenie tej nazwy nie ma nic wspólnego z jej obecnym nieco krępującycm brzmieniem. Stąd pozwoliłem sobie obrazić uszy Szanownego Państwa tym słowem i opraszam się informacji skąd ono pochodzi.
janak - Wto Sty 18, 2005 10:12 am
Niedawno w „Dzienniku Bałtyckim” ukazał się artykuł o Mateuszu Kusznierewiczu, który właśnie w Swornychgaciach kupił spory kawałek ziemi i chce tam stworzyć szkołę żeglarską. Była tam również wyjaśniona nazwa tej miejscowości i o ile mnie pamięć nie myli chodziło o jakieś korzenie, czy witki tzw. swory którymi umacniane (gacone) były brzegi kapryśnej Brdy.
Gacie pochodzą również od ogacania, czyli ocieplania, ochraniania, czy to domów, czy drzew.
Ludzie kiedyś chodzili bez gatek i w końcu wpadli na pomysł, że mogą sobie coś ocieplić.
PS. W okolicy są również Wielkie Chełmy i Męcikał
lucy - Wto Sty 18, 2005 10:14 am
Ze strony tej miejscowości wynika, ze nazwa ta, zbliżona do obecnej, pochodzi z 1272r:))
http://swornegacie.pl/okolica/
a czy to to samo znaczy co obecna nazwa??
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 10:23 am
lucy napisał/a: | Ze strony tej miejscowości wynika, ze nazwa ta, zbliżona do obecnej, pochodzi z 1272r:))
http://swornegacie.pl/okolica/
a czy to to samo znaczy co obecna nazwa?? |
Z tejże własnie strony skorzystałem Łaskawa Pani, jednak nie dane mi było znalźć na niej wyjaśnienia owej kłopotliwej nazwy. Za której wyjaśnienie dziękuję uniżenie Panu Janakowi polecając się na przyszłosć.
janak - Wto Sty 18, 2005 10:31 am
Panie Zoppoterze służe łaskawie swoją skromną osobą. Ja również swoje pierwsze kroki skierowałem na stronę wzmiankowaną przez Panią Lucy i wielcem się zdziwił, że na oficjalnej stronie nie ma wyjaśnienia tak orginalnej nazwy.
A czy ktoś z waćpaństwa podejmnie się wyjaśnienia nazwy - Męcikał (przepraszam za słowo)
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 10:34 am
janak napisał/a: |
A czy ktoś z waćpaństwa podejmnie się wyjaśnienia nazwy - Męcikał (przepraszam za słowo) |
Z przyjemnością bym sie tym zajął, jednakowoż trochę sie boję...
Grün - Wto Sty 18, 2005 12:00 pm Temat postu: Re: Swornegacie
Zoppoter napisał/a: | Czy zechciałby mnie ktoś pouczyć, skąd ta nazwa? Miejscowość ma dość długa historię sięgającą czasów przedkrzyżackich. Odnoszę wrażenie, że kiedys gdzieś czytałem, że pochodzenie tej nazwy nie ma nic wspólnego z jej obecnym nieco krępującycm brzmieniem. Stąd pozwoliłem sobie obrazić uszy Szanownego Państwa tym słowem i opraszam się informacji skąd ono pochodzi. |
Ależ Wasza Dostojność! Tak przy Damach???
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 12:09 pm Temat postu: Re: Swornegacie
Grün napisał/a: | [8O Ależ Wasza Dostojność! Tak przy Damach??? |
Dopraszam sie wybaczenia tej fopy. Niechaj Damy mnie usprawiedliwą tym, że te gacie to jednak nie gacie.
parker - Wto Sty 18, 2005 2:23 pm
Z mojej strony usprawiedliwione i wybaczone
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 12:47 am
janak napisał/a: | A czy ktoś z waćpaństwa podejmnie się wyjaśnienia nazwy - Męcikał (przepraszam za słowo) |
A Morzeszczyn? (wybaczcie me grubiaństwo)
Marcin - Sro Sty 19, 2005 1:01 am
Ależ Seestrasse...
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 1:06 am
już krzyżem leżę przed monitorem... mea culpa...
pumeks - Sro Sty 19, 2005 9:35 am
Kilka lat temu koledzy z Warszawy wpadli w zachwyt, gdy ich zaproszono na konferencję w miejscowości Przegorzały
Ciekawe też, jaka może być geneza nazwy 'Przechlewo'.
Grün - Sro Sty 19, 2005 9:45 am
Sworne gacie, to przeciwieństwo niesfornych gaci.
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 9:58 am
Grün napisał/a: | Sworne gacie, to przeciwieństwo niesfornych gaci. |
Wasza Dostojnośc, to nie uchodzi...
Petelka - Sro Sty 19, 2005 10:10 am
Na Mazurach, niedaleko Ełku istnieje wioska o nazwie Pistki. I wogóle ktoś, kto wymyślał nazwy w tamtejszych okolicach musiał mieć dobry humor - oprócz Pistek są tam też np. Suczki. Podobno były również Dupki, ale wioska przestała istnieć... A trochę dalej napotkac można Gorzekały i Oszczywilki.
Grün - Sro Sty 19, 2005 10:21 am
Ja są niesforne to czasem zdarza sie że ujdzie.
Corzano - Sro Sty 19, 2005 10:26 am
Grün napisał/a: | Ja są niesforne to czasem zdarza sie że ujdzie. |
A chyba nie z gaci?
Kasia_57 - Sro Sty 19, 2005 10:26 am
Oszczywilki? naprawdę?
Cudna nazwa!!!
Z serii nazw dziwnych - to byłabym wdzęczna, jakby ktoś potrafił mnie oświecić dla odmiany w kwestii nazwy ANKAMATY.
Czasem trafia mi się tamtędy jechać, to droga na słynny Finckenstein - czyli Kamieniec Suski. Nazwa dziwna, nikt nic nie wie.
Grün - Sro Sty 19, 2005 10:45 am
Ankamaty wyglądają na starą, pruską jeszcze nazwę.
W tej okolicy jest też wieś Pupy, która pruderyjnie zmieniła nazwę , w 60. bodajże latach, na "Spychowo"
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 10:52 am
Petelka napisał/a: | Na Mazurach, niedaleko Ełku istnieje wioska o nazwie Pistki. I wogóle ktoś, kto wymyślał nazwy w tamtejszych okolicach musiał mieć dobry humor |
Zapewne towarzysze od propagandy o odwiecznej polskosci. nazwy małych miejscowości na terenach przejątych po Niemcach wymyslała po 1945 roku specjalna komisja. Wiele z tych miejscowosci zmieniało nazwy kilka razy w tamtym okresie, pewnie w zależności od humoru towarzyszy. Przy okazji niektóre miejscowości pozbyły sie historycznych polskich nazw: obecne Kętrzyn, Mrągowo, Gizycko.
Kasia_57 - Sro Sty 19, 2005 10:55 am
Cytat: | wieś Pupy, która pruderyjnie zmieniła nazwę |
tak jak Wódka... tez ju z nazwa nie istnieje... Ustawa o wychowaniu w trzeźwości
pumeks - Sro Sty 19, 2005 11:04 am
Kasia_57 napisał/a: | Z serii nazw dziwnych - to byłabym wdzęczna, jakby ktoś potrafił mnie oświecić dla odmiany w kwestii nazwy ANKAMATY. |
Grün napisał/a: | Ankamaty wyglądają na starą, pruską jeszcze nazwę. |
Chyba faktycznie pruska, tzn. przed-niemiecka. W każdym razie do 1945 r. Ankamaty zwały się 'Ankemitt' - co z kolei przypomina 'Tolkemitt' (po naszemu - Tolkmicko).
Grün - Sro Sty 19, 2005 11:21 am
Czyli, jakby ich komisja nie przeoczyła, nazywały by się "Ąkmicko"
Sabaoth - Sro Sty 19, 2005 1:04 pm
Jak już wspomniano, wiele nazw na "ziemiach odzyskanych" jest stosunkowo nowa, ich historia sięga co najwyżej roku 1945. Usunięto nazwy germańskie zastępując je przaśnymi, odwiecznie polskimi i stąd te różne gacie, kały, szczyny itp.
janak - Sro Sty 19, 2005 1:31 pm
Sabaoth napisał/a: | Jak już wspomniano, wiele nazw na "ziemiach odzyskanych" jest stosunkowo nowa, ich historia sięga co najwyżej roku 1945. Usunięto nazwy germańskie zastępując je przaśnymi, odwiecznie polskimi i stąd te różne gacie, kały, szczyny itp. |
Sabauth, ale niektóre z tych gaci, kałów... nie leżały na ziemiach odzyskanych, chyba, że przyjmiemy rok 1920 jako date "odzyskania" tych ziem.
Poniżej mapa prowincji Prusy Zachodnie, gdzie pokazano jak Polacy musieli się namęczyć, aby porzywrócić słowiańskie: Swornegacie (zamiast Schwornigatz) i Męcikał (zamiast Menczykal - czy to jest wogóle możliwe do wymówienia po niemiecku?).
Petelka - Sro Sty 19, 2005 2:14 pm
Cytat: | tak jak Wódka... tez ju z nazwa nie istnieje... Ustawa o wychowaniu w trzeźwości |
A wiesz, że w tym wypadku mieszkańcy sami wystąpili o zmianę nazwy (i wcale im się nie dziwię)
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 3:33 pm
janak napisał/a: | Sabauth, ale niektóre z tych gaci, kałów... nie leżały na ziemiach odzyskanych, chyba, że przyjmiemy rok 1920 jako date "odzyskania" tych ziem.
Poniżej mapa prowincji Prusy Zachodnie, gdzie pokazano jak Polacy musieli się namęczyć, aby porzywrócić słowiańskie: Swornegacie (zamiast Schwornigatz) i Męcikał (zamiast Menczykal - czy to jest wogóle możliwe do wymówienia po niemiecku?). |
Swornegacie pochodza z XIII wieku, więc tu akurat nie wymyslono nazwy po 1945 roku.
A Męcikał po niemiecku to fonetycznie Mentschikall, jak sie uprą to wymówią. Z tym, że nie wiem jakie były inne wcześniejsze nazwy Męcikału
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 3:37 pm
A raczysz, przesławny Dziekanie, wytropić tęgim swym umysłem również pochodzenie nazwy "Morzeszczyn"?
janak - Sro Sty 19, 2005 3:37 pm
Zoppoter napisał/a: | A Męcikał po niemiecku to fonetycznie Mentschikall, jak sie uprą to wymówią. Z tym, że nie wiem jakie były inne wcześniejsze nazwy Męcikału |
Zoppoter, ale czy byś wymówił tak jak jest napisane na tej mapce - Menczykal, co by z tego wyszło?
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 3:39 pm
nie, ja już nie mogę...
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 3:49 pm
janak napisał/a: | Zoppoter, ale czy byś wymówił tak jak jest napisane na tej mapce - Menczykal, co by z tego wyszło? |
Mencykal. Jeszcze łatwiej niż Mentschikall.
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 3:51 pm
seestrasse napisał/a: | A raczysz, przesławny Dziekanie, wytropić tęgim swym umysłem również pochodzenie nazwy "Morzeszczyn"? |
Szanowna Pani Prodziekan, mój umysł nie stworzon do tropienia pochodzenia nazw miejscowych. Wszak nie dane mi jest wiedzieć, skąd się wzięły nazwy w niniejszem wątku wymienione, jako zagadkowe...
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 3:58 pm
choć odpowiedź Twa, przesławny Dziekanie, nie zaspokoiła mej żądzy [ciekawości], i za nią dzięki Ci składam, jak i za uprzejmość Twą zacną, i dobro wokół czynione ludziom skromnym a maluczkim...
"Zaraz odwiozą mnie do Tworek" [cyt. "Miś", 1980, reż. S. Bareja]
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 4:01 pm
seestrasse napisał/a: | "Zaraz odwiozą mnie do Tworek" [cyt. "Miś", 1980, reż. S. Bareja] |
A nie "Brunet wieczorową porą" tegoż reżysera...?
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:02 pm
a gdzie tam!
to jest ta scenka, kiedy pojawia się wesoły Romek
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:03 pm
o jezu, zapomniałam o bontonie...
wrangla - Sro Sty 19, 2005 4:06 pm
seestrasse napisał/a: | o jezu, zapomniałam o bontonie... |
Zoppoter - Sro Sty 19, 2005 4:10 pm
seestrasse napisał/a: | a gdzie tam!
to jest ta scenka, kiedy pojawia się wesoły Romek |
Och, więc pomyliłem dwa wiekopomne dzieła kinematografii. Jakżesz mi wstyd.
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:12 pm
na kolana, Waść! A sromu na przyszłość oszczędzaj
Słuchajcie, ja nie potrafię nad tym zapanować!
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:14 pm
Sabaoth napisał/a: | te różne gacie, kały, szczyny itp. |
Cóż chcesz, Waćpanie. Prawdziwny obraz Ojczyzny naszej...
wrangla - Sro Sty 19, 2005 4:16 pm
seestrasse napisał/a: | Słuchajcie, ja nie potrafię nad tym zapanować! |
Wychodzi Ci to śpiewająco
pumeks - Sro Sty 19, 2005 4:17 pm
seestrasse napisał/a: | "Zaraz odwiozą mnie do Tworek" [cyt. "Miś", 1980, reż. S. Bareja] |
Zaraz odwiozą mnie do Tworek...
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:19 pm
YEEES!
janak - Sro Sty 19, 2005 4:21 pm
Naćpaństwo, o przepraszam Waćpaństwo, a skąd pochodzi nazwa, za przeproszeniem, Tworki, czyżby to Otworki bez O?
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:22 pm
wrangla napisał/a: | seestrasse napisał/a: | Słuchajcie, ja nie potrafię nad tym zapanować! |
Wychodzi Ci to śpiewająco |
Zbyt łaskawaś, panienko... ale winszuję Ci dobroci serca i rozumu iście męskiego, a powierzchowności powabnej...
Zdaje się, Kocborowo już nieczynne? A, bliżej mam na Srebrzysko
wrangla - Sro Sty 19, 2005 4:26 pm
seestrasse napisał/a: | ...winszuję Ci dobroci serca i rozumu iście męskiego, a powierzchowności powabnej... | drukuję te słowa i w ramkę na ścianę
Cytat: | Zdaje się, Kocborowo już nieczynne? | Czynne.
seestrasse - Sro Sty 19, 2005 4:30 pm
Grün - Sro Sty 19, 2005 8:33 pm
Nie "YESSS" tylko "OUIIIII"
Sabaoth - Sro Sty 19, 2005 9:17 pm
France same się zebrały Kan ni prata alla andra sprak? Dlaczego nie mogę wyświetlić tu mojej ulubionej literki - a z kartoflem?
Grün - Sro Sty 19, 2005 9:48 pm
nie w innym języku nie mówimy
Zoppoter - Czw Sty 20, 2005 8:35 am
Sabaoth napisał/a: | France same się zebrały Kan ni prata alla andra sprak? Dlaczego nie mogę wyświetlić tu mojej ulubionej literki - a z kartoflem? |
Jag foerstar inte...
Zoppoter - Czw Sty 20, 2005 8:38 am
janak napisał/a: |
Naćpaństwo, o przepraszam Waćpaństwo, a skąd pochodzi nazwa, za przeproszeniem, Tworki, czyżby to Otworki bez O? |
Zechciej zauważyć Szpanie, iż Tworki sa za granicą , skąd nam zatem znać ich etymoligiję?
danziger - Pią Sty 21, 2005 12:32 am
Cytat: | tak jak Wódka... tez ju z nazwa nie istnieje... Ustawa o wychowaniu w trzeźwości |
Miejscowości z wódką w nazwie jest w Polsce sporo - mi się najbardziej podoba "Zimna Wódka"
sylwia.zdr - Pią Sty 21, 2005 11:57 pm
Cytat: | Gacie pochodzą również od ogacania, czyli ocieplania, ochraniania, czy to domów, czy drzew.
Ludzie kiedyś chodzili bez gatek i w końcu wpadli na pomysł, że mogą sobie coś ocieplić.
PS. W okolicy są również Wielkie Chełmy i Męcikał |
wtrące się poniewczasie do dyskusji na temat nazw rzeczonych miejscowości, pomysł ich zmiany na dostojniejsze nie wchodziłby w rachubę, myśle że stare, ciekawe nazewnictwo przyciąga ciekawskich i idzie fama o tej okolicy.
Grün - Sob Sty 22, 2005 12:02 am
Mogłyby się nazywać np: "Grzeczne Ineksprymable"
sylwia.zdr - Sob Sty 22, 2005 12:31 am
to by dopiero wszyscy( no może nie wszyscy) zaczęli sie zastanawiać co to znaczy, a tak: Swornegacie - to brzmi swojsko. Ale ten Męcikał to, no nie wiem...
Mikołaj - Nie Sty 23, 2005 2:05 am
Najdziwniejsze polskie miejscowości
|
|