Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - "Urodziny Heweliusza"

parker - Czw Sty 13, 2005 8:22 pm
Temat postu: "Urodziny Heweliusza"
Możdżer i Makowicz u Heweliusza

O koncercie:

'Urodziny Heweliusza' - koncert Możdzer & Makowicz

I jeszcze parę słów:
Urodziny Heveliusza - koncert Makowicz vs. Możdżer

abernacka - Nie Sty 16, 2005 10:26 am

Dla mnie osobiście największą imprezą poświęconą słynnemu browarnikowi będzie przede wszystkim festiwal piwa, który odbędzie się w pierwszy weekend majowy. Oprócz typowych targów odbędzie się również jedna z większych giełd birofilistycznych w naszym kraju. Szczegóły tutaj: http://www.heweliuszfestiwal.pl/
parker - Pon Sty 24, 2005 11:29 pm

Kilka nowych uwag o koncercie:

Makowicz i Możdżer na urodzinach Heweliusza

mat - Sro Sty 26, 2005 12:23 pm

A kto to był Heweliusz ?? takie młodziezowe mam pytanie .
Tak niestety bywa , nie ma pomników (juz za chwileczkę juz niedługo..) nie ma informacji i wiedzy w tym temacie. Oby wiecej takich urodzin.

pumeks - Sro Sty 26, 2005 12:32 pm

mat napisał/a:
A kto to był Heweliusz ?? takie młodziezowe mam

Nie wiesz? 8O Rzymski bóg piwa :piwo:

Grün - Sro Sty 26, 2005 1:06 pm

piwa i astronomii - ojciec naturalny muzy Uranii :^^
abernacka - Sro Sty 26, 2005 1:38 pm

Jan Heveliusz był najwybitniejszym gdańskim browarnikiem. Był właścicielem trzech browarów, które znajdowały się w różnych punktach Gdańska. Warzył on wyśmienite piwa jopejskie m.in. w piwnicach Ratusza Staromiejskiego!
Grün - Sro Sty 26, 2005 1:41 pm

W piwnicach Ratusza to on ich nie ważył tylko składował...
Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 2:56 pm

abernacka napisał/a:
Jan Heveliusz był !

Ciekawe, czy Johann Hevelke wiedział, że go za 300 lat nazwą Janem Heweliuszem...

Sabaoth - Sro Sty 26, 2005 3:13 pm

Pewnie nie, bo nie przewidzial, ze w Gdansku bedzie sie mowilo tylko po polsku :hihi:
abernacka - Sro Sty 26, 2005 3:22 pm

Cytat:

Masz rację na pewno beczek tam nie ważył a warzył piwo!

Grün - Sro Sty 26, 2005 3:28 pm

No to powtarzam Ci, że w Ratuszu piwa nie warzył tylko składował.
abernacka - Sro Sty 26, 2005 3:45 pm

Drogi Grunie! Spójrz łaskawie w słownik j. polskiego, co oznacza słowo ważyć a co o oznacza warzyć!
danziger - Sro Sty 26, 2005 3:55 pm

Zoppoter napisał/a:
abernacka napisał/a:
Jan Heveliusz był !

Ciekawe, czy Johann Hevelke wiedział, że go za 300 lat nazwą Janem Heweliuszem...

Wiedzieć nie mógł, ale mógł przewidywać, gdyż sam takiej formy swojego nazwiska używał :hihi:

Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 4:00 pm

danziger napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
abernacka napisał/a:
Jan Heveliusz był !

Wiedzieć nie mógł, ale mógł przewidywać, gdyż sam takiej formy swojego nazwiska używał :hihi:

A mnie się zdawało, że używał łacinskiej formy Johannes Hevelius...

danziger - Sro Sty 26, 2005 4:05 pm

Qrczę, w tej chwili dokładnie nie pamiętam jakiej on dokładnie formy uzywal - tzn. łacińskiej na pewno, ale spolszczonej zdaje się też - był swego czasu artykuł w "30 dniach" na ten temat - jak dotrę do domu to go znajdę i sprawdzę.
Ale w każdym razie bliżej "Heveliusowi" do "Heweliusza" niż "Hewelke" :)

Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 4:09 pm

danziger napisał/a:
Qrczę, w tej chwili dokładnie nie pamiętam jakiej on dokładnie formy uzywal - tzn. łacińskiej na pewno, ale spolszczonej zdaje się też - był swego czasu artykuł w "30 dniach" na ten temat - jak dotrę do domu to go znajdę i sprawdzę.
Ale w każdym razie bliżej "Heveliusowi" do "Heweliusza" niż "Hewelke" :)

No ale Hevelius to tylko przeróbka oryginalnego Hevelke. Heweliusz to następna przeróbka...

Z tego co wiem, to gość w ogóle nie mówił po polsku, więc uzywanie spolszczonej wersji nazwiska wydaje się nieprawdopodobne.

Sabaoth - Sro Sty 26, 2005 5:31 pm

Zgodze sie tu z Zoppoterem, Hevelke mogl co najwyzej uzywac wersji lacinskiej bo polskiej to niewiele osob w Gdansku moglo w jego czasach wymowic.
Mikołaj - Sro Sty 26, 2005 6:26 pm

Zoppoter napisał/a:

Zoppoter napisał/a:

No ale Hevelius to tylko przeróbka oryginalnego Hevelke. Heweliusz to następna przeróbka...

Podobnie jak Kartezjusz - Renatus Cartesius - Rene Descartesalbo Grocjusz - Grotius - Hugo de Groot.
Nie widzę nic wyjątkowego w pisowni "Jan Heweliusz" :???: Wyjaśnicie mi skąd to nagłe zainteresowanie?

Grün - Sro Sty 26, 2005 6:43 pm

abernacka napisał/a:
Drogi Grunie! Spójrz łaskawie w słownik j. polskiego, co oznacza słowo ważyć a co o oznacza warzyć!

No cóż... zmuszasz mnie do odesłania Cię do źródeł na temat mistrza Jana. A to po to, żebyś sprawdził gdzie znajdował się browar Hevelków, a następnie porównał ten adres z adresem Ratusza Staromiejskiego.

abernacka - Sro Sty 26, 2005 6:59 pm

Drogi Grun'ie chyba się nie rozumiemy! Wszelkie niejasności chyba będzie trzeba wyjaśnic w tzw. 'realu'! Co ty na to?
Grün - Sro Sty 26, 2005 7:34 pm

Ale jakie tu są niejasności - piszesz o warzeniu piwa w Ratuszu Staromiejskim, podczas gdy browar Hevelkego znajdował sie i owszem przy tej samej ulicy, ale kilkanaście numerów dalej. A w Ratuszu i owszem było piwo Hevelkego, ale jedynie składowane, a nie warzone.
danziger - Sro Sty 26, 2005 9:35 pm

Sprawdziłem w tych "30 dniach" - piszą o tym, że atronom używał zlatynizowanej formy, o polskiej ani słychu - widać coś mi się pokićkało....... :???:
Acha, a niemiecką formę jego nazwiska pisano również przez "f" (Hefelke)

Mikołaj - Sro Sty 26, 2005 10:32 pm

abernacka napisał/a:
Cytat:

Masz rację na pewno beczek tam nie ważył a warzył piwo!

Abernacka, obawiam się, że ani nie ważył, ani nie warzył. Zobacz choćby w książce, której ksero mi sprezentowałeś - strony 13 i 32 albo u Sampa. Browar owszem mieścił się przy Korzennej, jednak w podziemiach Ratusza Heweliusz jedynie składował piwo.

Zoppoter - Czw Sty 27, 2005 8:36 am

danziger napisał/a:
Sprawdziłem w tych "30 dniach" - piszą o tym, że atronom używał zlatynizowanej formy, o polskiej ani słychu - widać coś mi się pokićkało....... :???:
Acha, a niemiecką formę jego nazwiska pisano również przez "f" (Hefelke)

Bo po niemiecku "v" czyta się bezdźdwięcznie jak "f".

Gdanszczanin - Czw Sty 27, 2005 3:05 pm

No chyba nie całkiem raczej Hevelius bez "sz" na końcu
mat - Czw Sty 27, 2005 3:46 pm

Heweliusz napewno uzywał łacińską wersję swojego nazw. Hevelius i owszem. W tamtych czasach bardzo wiele osób uzywało łacińskich nazw czy 'nazwisko-pseudonimów' obywatele Rzeczpospolitej tez. Pytanie brzmi tylko czemu jej uzywał ?? Miał przeciez swoje i takze łatwe do wymowy Hevelke. Oczywiste jest ze w ratuszu tylko i wyłącznie składował swoje piwo.
Ps Dla tych mniej... pytanie moje było oczywiście retoryczne i bardzo młodziezowe co znaczy mozliwe do spotkania wśród młodszego pokolenia.

Grün - Czw Sty 27, 2005 5:22 pm

Używał formy łacińskiej, bo był humanistą, a ci od renesansu używali właśnie zlatynizowanych nazwisk. Oczywiście używał go tylko w pracy naukowej i oficjalnej korespondencji. Na codzień był panem Hevelke.
Marcin - Nie Sty 30, 2005 1:05 am

A Hewelianum nie uczciło w żaden sposób rocznicy urodzin swego "patrona". :%
http://www.hewelianum.pl

steifer - Pon Lip 02, 2007 11:28 pm

Zoppoter napisał/a:

Z tego co wiem, to gość w ogóle nie mówił po polsku, więc uzywanie spolszczonej wersji nazwiska wydaje się nieprawdopodobne.

Witam, ile mi wiadomo nauczył się polskiego w wieku 10 lat, więc
Sabaoth napisał/a:
Hevelke mogl co najwyzej uzywac wersji lacinskiej bo polskiej to niewiele osob w Gdansku moglo w jego czasach wymowic.
niekoniecznie musiałbyć to taki nieprzydatny i egzotyczny język w ówczesnym Gdańsku.

pozdrawiam

pumeks - Pią Gru 17, 2010 10:31 am

No to się zacznie:
Z Sejmu: Rok 2011 będzie należał do Jana Heweliusza
Cytat:
Posłowie jednogłośnie zdecydowali, że rok 2011 będzie rokiem Jana Heweliusza - informuje Radio Gdańsk. Wnioskowały o to władze Gdańska

W 2011 roku przypada czterechsetna rocznica urodzin astronoma. Jan Heweliusz był wybitnym badaczem ciał niebieskich, twórcą nowoczesnej selenografii, czyli dziedziny astronomii zajmującej się opisem powierzchni Księżyca. Prowadził też browar i drukarnię, był między innymi ławnikiem, rajcą miejskim, konstruktorem przyrządów nawigacyjnych i pomiarowych.

Heweliusz stworzył ponad 20 wielkich dzieł oraz atlas 54 gwiazdozbiorów, z których 12 opisano po raz pierwszy. Jest również twórcą prototypu zegara wahadłowego i peryskopu.

danziger - Sob Gru 18, 2010 12:32 am

Jakoś tak z 20 lat temu mniej więcej też mieliśmy taki rok. Niewiele chyba wówczas z niego wynikło poza wprowadzeniem na rynek marki piwa Hevelius (która po kilku, czy kilkunastu latach i tak zniknęła).
darzan - Sob Gru 18, 2010 9:01 am

Pumeks, z tego co ogłoszono, jednym z urzędów który będzie koordynował obchody jest urząd w którym ty masz zaszczyt pracować. Stąd możemy liczyć na informacje z pierwszej ręki.
http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,17338.html