|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowa inicjatywa obywatelska
Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 1:56 pm Temat postu: Nowa inicjatywa obywatelska Dostęp do gazet mam tylko w Inernecie, właśnie czytałem sobie spokojnie Politykę nr 52/2004 (2485) kiedy w dziale Polityka i Obyczaje trafiłem na taki kwiatek:
Cytat: | Gdański "Głos Wybrzeża" poinformował o nowej inicjatywie obywatelskiej: "Ulica, która uzyska tytuł najgorszej, nazwana zostanie imieniem odpowiedzialnego za jej stan urzędnika – informuje Henryk Gajcy, prezes zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej "Młyniec"– Mamy nadzieję, iż wygra nasz pas startowy i będziemy mogli nadać mu nazwę Pawła Adamowicza (prezydenta miasta)". |
Kto z Was jest za nadaniem nowej nazwy dla pasa startowego?
lusinek1 - Nie Gru 26, 2004 3:12 pm
Ja się pod taką inicjatywą chętnie podpiszę
Dziki REX - Nie Gru 26, 2004 3:36 pm
Ja lubię nazwę mojej ulicy, ale tylu zdewastowanych kamienic w jedym miejscu nie ma nigdzie w Gdańsku. Powinni coś zrobić wreszcie z ulicą de Gaulle'a. Te domy naprawdę cą nie brzydkie jak sobie to wyobrazić heh. Co do pasa startowego to sam w sobie nie jest jeszcze tak tragiczny. Trzeba poprostu wywalić wreszcie stamtą tą czeczenię bo to wstyd dlamiasta.
Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 3:54 pm
Cytat: | Trzeba poprostu wywalić wreszcie stamtą tą czeczenię bo to wstyd dla miasta |
To raczej Bangladesz, którego nie można ruszyć od ładnych kilku(nastu) lat. Jakaś niemoc decyzyjna, czy co?
Piotr - Nie Gru 26, 2004 4:17 pm
Pragnę dożyć dnia, w którym nastąpi odsłonięcie tablicy nadającej miano ALEJA ADAMOWICZA, odcinkowi tak zwanej ulicy od Huciska do Opery. Czegoś podobnego nie ma chyba w żadnym innym wojewódzkim mieście. To się nadaje do testowania zawieszeń w terenowych wozach. Obywatel prezydent powinien codziennie dwa razy się przejechać ta trasą, ale swoim prywatnym wózkiem a nie urzędową lektyką
Piotr
Corzano - Nie Gru 26, 2004 4:38 pm
Rada Dzielnicy Brzeźno w uznaniu dotychczasowych zasług w budowie infrastruktury turystyczno-wypoczynkowej w dzielnicy, nadała imię Prezydenta Adamowicza dołowi wykopanemu przez pana Borejkę w miejscu Hali Brzegowej. Oficjalna nazwa tego miejsca to "Błotko Prezydenta Adamowicza".
Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 4:48 pm
Proponuję 1008 nazw Adamowicza na 1008 lecie Gdańska.
Petelka - Pon Gru 27, 2004 7:56 am
Ja mam dwie propozycje (obie za stan nawierzchni):
1. jak w tekście czyli d. pas startowy (czy ktoś ostatnio jechał tamtędy???)
2. Marynarki Polskiej.
Grün - Pon Gru 27, 2004 8:39 am
Nie, no przestańcie! przecież połowa ulic w Gdańsku nie może się nazywać "Adamowicza" bo taksówkarze i listonosze zwariują!
lusinek1 - Pon Gru 27, 2004 9:00 am
Ależ może, Gruenie. Mam sugestię: trzeba je tylko... ponumerować
Wyobraźcie sobie, że zamiast Marynarki Polskiej jedziecie ulicą Trzydziestą Drugą Adamowicza
Corzano - Pon Gru 27, 2004 9:06 am
A przy której ulicy mieszka prezydent Gdańska? Ciekawy jestem, jaką trasę pokonuje codziennie z domu do pracy.
Grün - Pon Gru 27, 2004 9:33 am
Przy Pfefferstadt
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 9:41 am
Grün napisał/a: | Przy Pfefferstadt |
Kiedys pisano, że do pracy chodzi nogami a samochodu w ogóle nie ma. I prawa jazdy chyba też.
Grün - Pon Gru 27, 2004 9:56 am
Może ma kierowcę?
Petelka - Pon Gru 27, 2004 10:18 am
Zoppoter napisał/a: | Grün napisał/a: | Przy Pfefferstadt |
Kiedys pisano, że do pracy chodzi nogami a samochodu w ogóle nie ma. I prawa jazdy chyba też. |
Nooo, faktycznie widziałam go przemieszczajacego się 'per pedes'.
Pietrucha - Pon Gru 27, 2004 12:31 pm
Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie. Nie zawsze na nogach do pracy chodzi. Ma służbowy samochód z kierowcą.
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 12:39 pm
Pietrucha napisał/a: | Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie. Nie zawsze na nogach do pracy chodzi. Ma służbowy samochód z kierowcą. |
A prezydent von Zoppot zanabył był sobie motocykiel WFM z 1960 roku, zlecił remont i zapowiedział, że zrobi prawo jazdy motocyklowe...
Grün - Pon Gru 27, 2004 1:15 pm
Tylko nie mierz tej odległości tym kartoflem, bo Cię oskarżą o zamach na dostojnika
Corzano - Pon Gru 27, 2004 1:17 pm
Pietrucha napisał/a: | Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie. | Jeśli PA to czyta, to już wie, kto mu nawrzucał kartofli przez zamknięte okno.
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 1:20 pm
Grün napisał/a: | Tylko nie mierz tej odległości tym kartoflem, bo Cię oskarżą o zamach na dostojnika |
Jak ugotowanym to nie, za miękki jest...
pumeks - Wto Gru 28, 2004 1:32 pm
Petelka napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Kiedys pisano, że do pracy chodzi nogami a samochodu w ogóle nie ma. I prawa jazdy chyba też. |
Nooo, faktycznie widziałam go przemieszczajacego się 'per pedes'. |
Potwierdzam, ja też parokrotnie około 8.00 rano widziałem go maszerującego przez przejście przy Nowym Ratuszu. I nawet teczkę sam se niósł, co poprzedniemu prezydentowi (Tomasz P. z Unii Wolności) by się nie zdarzyło, miał od tego asystenta.
Corzano - Wto Gru 28, 2004 1:45 pm
Ja Prezydenta Miasta dopiero wtedy uznam za swojego, jak dojeżdżać będzie na rowerze.
Rowerowy dżihad trwa!
wrangla - Wto Gru 28, 2004 4:05 pm
Corzano napisał/a: | Ja Prezydenta Miasta dopiero wtedy uznam za swojego, jak dojeżdżać będzie na rowerze. |
Antek Szczyt na Prezydenta
Marek Z - Wto Gru 28, 2004 7:34 pm
Cytat: | Antek Szczyt na Prezydenta |
Tak, tak... To oprócz Adamowiczów będziemy mieli jeszcze szczyty:
Szczyt Grodzki, Szczyt Zwycięstwa, Szczyt Hallera, a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza.
Grün - Wto Gru 28, 2004 7:37 pm
Marek Z napisał/a: | ...a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza. |
... Dwurzędowej
Petelka - Sro Gru 29, 2004 9:20 pm
Grün napisał/a: | Marek Z napisał/a: | ...a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza. |
... Dwurzędowej |
... z Lumpeksu.
Corzano - Pon Cze 06, 2005 9:47 am
Cytat: | Rada Dzielnicy Brzeźno w uznaniu dotychczasowych zasług w budowie infrastruktury turystyczno-wypoczynkowej w dzielnicy, nadała imię Prezydenta Adamowicza dołowi wykopanemu przez pana Borejkę w miejscu Hali Brzegowej. Oficjalna nazwa tego miejsca to "Błotko Prezydenta Adamowicza". |
Wspomniana wyżej Rada nie poprzestaje w wychwalaniu zasług Prezydenta Miasta. Niedawno podjęła uchwałę o nadaniu nazwy odcinkowi łączącemu ulicę Zdrojową z Południową (wyremontowanemu i bardzo przyzwoitemu, mz). Formalnie jest to ulica Zdrojowa, ale Rada wnioskuje o nadanie nazwy "Bulwar Prezydenta Adamowicza" argumentując to bezpośrednim sąsiedztwem bulwersującej i przeciągającej się od dekady (od)budowy Hali Brzegowej.
|
|