Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Długie Ogrody - Elbląska

DarioB - Wto Gru 21, 2004 9:38 am
Temat postu: Długie Ogrody - Elbląska
Jako że od blisko roku mieszkam przy Dlugich Ogrodach, to zacząłem się trochę interesować okolicą. Co widać na moich zdjęciach :)
Trochę jestem zakręcony w kewstii tych zmian nazw ulicy (od kiedy do kiedy była jaka nazwa).
No i ostatnio zauważyłem małą ciekawostkę (w wolnej chwili uwiecznię aparatem).
Na jednym budynku jest talbiczka adresowa z nazwą Długie Ogrody a obok talbiczka oczywiście z tym samym numerem domu i nazwą Elbląska :)
Jak dla mnie to iście materialny ślad przeszłości :) Nie tak odległej, ale powoli....

Grün - Wto Gru 21, 2004 9:55 am

Do bodajże 90 roku całe Długie Ogrody nazywały się Elbląska i to chyba ze stągiewną włącznie - ale tego już pewien nie jestem.
Marcin - Wto Gru 21, 2004 10:14 am

Stągiewna "nie dała się" Elbląskiej. :wink:

Grün - Wto Gru 21, 2004 10:51 am

A to przepraszam :)
DarioB - Nie Lut 20, 2005 4:56 pm

W końcu znalazłem sposobność by uwiecznić stare i nowe nazwy. Najlepsze i tak są te przemalowane tablice.
Sabaoth - Nie Lut 20, 2005 5:40 pm

Nr 25 i 31 są bardzo czytelne :haha:
Marek Z - Pon Lut 21, 2005 3:33 am

Nie chciało sie fachowcom zamalować starych napisów. Nowe byłyby trochę czytelniejsze. No cóż, jeszcze dużo wody upłynie....
Grün - Sob Mar 05, 2005 3:38 pm

Powstała w ten sposób ulica Deugeelogroda :%
Marek Z - Sob Mar 05, 2005 4:00 pm

Cytat:
Powstała w ten sposób ulica Deugeelogroda

:haha: :haha: :==

Grün - Sob Mar 05, 2005 4:05 pm

A Deugeelogród to chyba jakieś miasto założone przez osadników holenderskich w Rosji :) )
Hanemann - Pon Mar 07, 2005 5:48 pm

Przepraszam za moje godne idioty pytanie: Na planie Marcina tramwaj jedzie tylko na Dolne Miasto - ale jak szła linia na Stogi - bo jej nie widać.
Sabaoth - Pon Mar 07, 2005 5:51 pm

Tak jak dzisiaj. Zajrzyj na moją stronę (Inne informacje / Gdańskie tramwaje) jest tam opis wszystkich linii.
Hanemann - Pon Mar 07, 2005 11:28 pm

Dziękuję, w to jak szła nie wątpię, tyle że nie ma jej na planie i zrobił mi się mały zamęt.
Sabaoth - Pon Mar 07, 2005 11:35 pm

Bo uruchomili ją dosyć późno.
Marcin - Wto Mar 08, 2005 12:18 am

Cytat:
Dziękuję, w to jak szła nie wątpię, tyle że nie ma jej na planie i zrobił mi się mały zamęt.

Nie ma jej :wink: - ponieważ, gdy wydawano ten plan (bodajże 1988) trwał remont Mostu Siennickiego i przez dłuższy czas linia na Stogi była nieczynna.

pumeks - Wto Mar 08, 2005 10:44 am

Ten remont musiał chyba trwać ponad rok, może ze dwa, i na Stogi jeździło się w tym czasie autobusami (gdzieś już o tym pisałem).
wrangla - Wto Mar 08, 2005 1:12 pm

pumeks napisał/a:
(gdzieś już o tym pisałem).

Tu

Marcin - Wto Mar 08, 2005 1:16 pm

pumeks napisał/a:
Bo wtedy przez dłuzszy czas Most Siennicki był w remoncie, pamiętam że własnie w 1989 często się alkoholizowałem z kolegą mieszkających na Stogach i musiałem do niego jeździć autobusem.

:^^

Grün - Wto Mar 08, 2005 1:28 pm

Pamiętamy, pamiętamy. :^^
Marek Z - Sro Mar 09, 2005 2:40 am

Cytat:
pamiętamy.

To znaczy, że razem się alkoholizowaliście na tych Stogach ? :D :hiihihi:

Corzano - Sro Mar 09, 2005 8:12 am

Albo śpiewali mu pod oknem. :hihi:
Grün - Sro Mar 09, 2005 8:50 am

Kategorycznie dementuję!
DarioB - Sro Mar 23, 2005 10:47 pm

W wolnych chwilach badam dalej moją nową dzielnicę :)
Na Bramie Długoogrodowej, ykhm przepraszam Żuławskiej dojrzałem napis z datą renowacji. Nie wiem czy to was zainteresuje ale na wszelki wypadek o tym informuję :) i zamieszczam małe foto.
Dopatrzyłem się również iż jedna z kamienic jest cała z KOLIBKEN. Jak trzeba to uwiecznię.

Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 10:55 pm

Czyżby renowacja polegała na usunięciu orła? :%
DarioB - Sro Mar 23, 2005 11:19 pm

Raczej nie. A ja mówię o tej renowacji z bodajże 1835 roku.
DarioB - Wto Maj 31, 2005 10:36 pm

Idzie ku nowemu na dzielnicy :)
Sabaoth - Wto Maj 31, 2005 10:40 pm

Rzekłbym, ekscentryczne :^^
Petelka - Sro Cze 01, 2005 8:44 am

Sabaoth napisał/a:
Rzekłbym, ekscentryczne :^^

A na pewno kolorowe. :lol: :wink:

DarioB - Sro Cze 01, 2005 9:13 am

Super kamieniczki ;)
Artus Park

dandola - Pon Sty 23, 2012 9:58 pm

Ulica Elbląska (Kneipab) nie posiada odrębnego tematu. Więc tę Postkarte "grusówkę" przedstawię tu. Proszę o objaśnienie.
pumeks - Pon Sty 23, 2012 10:15 pm

Dla mnie bomba :==
Miro - Wto Lut 04, 2014 8:12 pm

Langgarten (Długie Ogrody) około 1900 r.

Miro

DarioB - Wto Lut 04, 2014 8:45 pm

Poproś fotografa by się obrócił 90 stopni w lewo :)
Miro - Sro Lut 05, 2014 2:30 pm

DarioB napisał/a:
Poproś fotografa by się obrócił 90 stopni w lewo :)

Przyszedł po 38 latach i zrobił zdjęcie.

Miro

DarioB - Sro Lut 05, 2014 7:10 pm

Dziękuję choć nadal brakuje mi widoku pokazującego dokładnie obie pierzeje w tej części ulicy. Zawsze jest to praktycznie przy okazji zdjęć kościoła
Miro - Wto Lut 11, 2014 11:20 am

Na tej pocztówce widać trochę więcej.

Miro

DarioB - Wto Lut 11, 2014 2:34 pm

super!
Mirekaszub - Sro Lut 12, 2014 3:24 pm

Trochę inne ujęcia
Miro - Sro Lut 12, 2014 3:57 pm
Temat postu: Hotel Daniels
Langgarten 8, Hotel,Gaststätte Jacob Daniels.

Miro

DarioB - Sro Lut 12, 2014 7:34 pm

robią wrażenie
Miro - Wto Lut 18, 2014 11:46 am
Temat postu: Hotel Werder Tor A. Schidlowski Kneipab 25.
Hotel Werder Tor A. Schidlowski Kneipab 25.
Gdzieś muszę mieć kolorową wersję tej pocztówki.

Miro

Miro - Sro Lut 19, 2014 1:10 pm

Długie Ogrody po wojnie.

Miro

Miro - Sro Mar 12, 2014 4:37 pm

Langgarten St. Barbara.

Miro

Miro - Nie Mar 16, 2014 12:35 pm
Temat postu: Kościól św.Barbary
Powojenne zdjęcie kościoła św.Barbary,
a raczej to co z niego pozostało.

Miro

Miro - Sro Mar 19, 2014 12:43 pm
Temat postu: Danzig Langgarten
Danzig Langgarten.

Miro

Miro - Pią Mar 21, 2014 11:51 am
Temat postu: Elbląska - Długie Ogrody
Elbląska - Długie Ogrody po wojnie.

Miro

Miro - Sob Mar 22, 2014 6:35 pm
Temat postu: Kościół sw. Barbary
Przy projektowaniu odbudowy kościoła św. Barbary jedną propozycją
było zachowanie nawy południowej.
Na poziomie parteru w tejże nawie planowano zrobienie pasażu z przejściem dla pieszych.
Wybrano jednak inne rozwiązanie.

Miro

Miro - Sro Kwi 02, 2014 1:40 pm
Temat postu: Barokowy ołtarz w kościele św. Barbary
Powojenny stan barokowego ołtarza w kościele św. Barbary.

Miro

Miro - Sro Kwi 02, 2014 6:26 pm

Uwaga do poprzedniego postu.
Przedstawiony ołtarz pochodzi z kościoła św.Brigidy.
:oops: przepraszam za zamieszanie,
jak to czasami bywa zdjęcie źle podpisane.

Miro

Miro - Czw Kwi 17, 2014 1:51 pm
Temat postu: Selonkes Variete - Teater
Selonkes Variete - Teater Langgarten.
Rysunek z przewodnika 1873 roku.

Miro

Miro - Czw Kwi 24, 2014 3:34 pm
Temat postu: Langgarten 80
Ochronka Macierzy Szkolnej nr 9 w Gdańsku, Langgarten 80.

Miro

djjack - Pią Kwi 25, 2014 5:32 pm
Temat postu: Kościół Św. Barbary widziany z rzadkiej perspektywy
KOŚCIÓŁ ŚW. BARBARY i FRAGMENT ULICY DŁUGIE OGRODY. W tle widać Stągwie Mleczne.

Źródło:
"Danzig" (Deutschland Bild Heft Nr. 103).
Wydawca - Universum-Verlagsanstalt G.m.b.H. Berlin-Tempelhof.
Rok wydania - 1933 (?).
str. 25.

djjack - Nie Kwi 27, 2014 10:57 am
Temat postu: ULICA DŁUGIE OGRODY [Langgarten]
Pocztówka napisana 17 sierpnia 1921 r. i wysłana do Poselstwa Czechosłowackiego w Warszawie.
Miro - Nie Kwi 27, 2014 4:14 pm
Temat postu: Teatr Wilhelma
Kilka postów wyżej wstawiłem rysunek przedstawiający „Variete Selonke”
Gdzieś na FDG chyba Sabaoth pisał, że wcześniej w obiekcie, w którym był „Teatr Wilhelma” mieściło się Variete.

Miro

Sabaoth - Nie Kwi 27, 2014 4:23 pm

Tak, a później warsztat samochodowy. Opisałem to w III tomie mojego przewodnika. Od 1869 r. na posesji pod nr 31/33a działał teatrzyk Variete, po jego rozbudowie zmienił nazwę na Wilhelmstheater. To tu 20 października 1896 r. odbył się pierwszy w Gdańsku pokaz filmowy. Po kolejnej przebudowie i modernizacji teatr zmienił nazwę na Danziger Scala. W czerwcu 1933 r. teatr spłonął, a na jego miejscu powstał warsztat samochodowy Brunona Mazurkiewicza.

Warto dodać, że teatr (a później warsztat) nie mieściły się bezpośrednio przy Długich Ogrodach ale w głębi posesji.

Krzysztof - Nie Kwi 27, 2014 9:21 pm

Sabaoth napisał/a:
Od 1869 r. na posesji pod nr 31/33a działał teatrzyk Variete

A jeszcze wcześniej był "Selonkes Etablissement". (?)

Anker - Pon Kwi 28, 2014 12:05 am

Sabaoth napisał/a:
W czerwcu 1933 r. teatr spłonął,

http://www.gettyimages.co...ater/92327186/2

Miro - Pią Maj 02, 2014 8:49 am
Temat postu: Langgarten
Langgarten.
Gregorovius 1849 r.

Miro

Miro - Pon Maj 12, 2014 12:18 pm
Temat postu: Langgarten 1902 r
Langgarten 1902 rok.
Jak widać na zdjęciu środkowa alejka jest miejscem gdzie rozstawiono stragany.
Zwykły dzień targowy.

Miro

Miro - Nie Maj 25, 2014 6:29 pm
Temat postu: Kościól św. Barbary
Jeszcze jedno powojenne zdjęcie kościoła św. Barbary.

Miro

Miro - Sro Cze 18, 2014 3:45 pm

Zdjęcie z kolekcji Gerharda Jeske.

Miro

Miro - Pon Lip 21, 2014 11:57 am

"Widoczna ulica to pożniejsza Breitenbachstraße. Po lewej stronie bastion Löwe, po prawej w tle bastion Einhorn. Miedzy tymi bastionami gdzie jak widać na zdjęciu jest jeszcze woda w pożniejszym okresie odbywał się Jarmark Dominikański."

Ten opis dotyczy zdjęcia poniżej, czy jest prawidłowy.

Miro

Krzysztof - Pon Lip 21, 2014 4:29 pm

Miro napisał/a:
Po lewej stronie bastion Löwe, po prawej w tle bastion Einhorn.

Tak, to te bastiony.
Miro napisał/a:
Widoczna ulica to pożniejsza Breitenbachstraße.

Tu, już się nie zgadzam. Widoczna ulica, to główny trakt Kneipabu. Widać słupy trakcji tramwajowej. Nie wiem kiedy tramwaj został tam doprowadzony. Na mapie z 1902 r. już jest. I są jeszcze bastiony.

Krzysztof - Pon Lip 21, 2014 8:10 pm

W wątku o śluzach mamy zdjęcie tego samego miejsca od wschodu.

http://forum.dawnygdansk....p=143968#143968

Miro - Wto Lip 22, 2014 9:37 am

Dziękuje Krzysztof za informację.
Poszperałem dalej i znalazłem jeszcze jedno zdjęcie, które całkowice to potwierdza.

Miro

djjack - Nie Sie 31, 2014 10:08 am
Temat postu: Stągwie Mleczne
Zdjęcie zrobione z nietypowej perspektywy bo z tyłu samochodu jadącego przez ulicę Długie Ogrody.

Gdańsk: (1941 r.)

Miro - Czw Paź 09, 2014 5:36 pm

Może to zdjęcie nie jest aż takie stare,
ale z pewnością takiego widoku już nie zobaczymy.

Miro

djjack - Wto Lis 11, 2014 7:33 pm
Temat postu: Langgarten i Mattenbuden
Znam przedwojenne pocztówki z czterema różnymi ujęciami ulic Szopy i Długie Ogrody zrobionymi z tej właśnie perspektywy. Ta z 1906 r. należy moim zdaniem do tej rzadszej połowy reprezentantek.

SPOJRZENIE MA MOST STĄGIEWNY i FRAGMENT ULICY DŁUGIE OGRODY [Milchkannebrücke m. Blick auf Langgarten]

Zbych - Wto Lis 11, 2014 8:16 pm

Ten tłumek ludzi przed mostem to pewnie ze względu na otwarcie tegoż mostu zgromadzony jest.
djjack - Wto Lis 11, 2014 8:50 pm
Temat postu: Przy otwartym moście.
Zbych napisał/a:
Ten tłumek ludzi przed mostem to pewnie ze względu na otwarcie tegoż mostu zgromadzony jest.

Trafna uwaga. Trochę czasu musiało upłynąć zanim most się otworzył, stateczek przepłynął i most się zamknął. A ludzi cały czas przybywało.

Miro - Czw Sty 22, 2015 12:48 pm

Jeszcze jedno ujęcie Długich Ogrodów.

Miro

Miro - Sro Lut 11, 2015 2:28 pm

Jak już coś cię znajdzie z Długich Ogrodów to najczęściej łapię się w kadrze kościół.
Tak jest i tym razem, chociaż nie tylko.

Miro

Miro - Sro Kwi 15, 2015 1:12 pm

Przy okazji fotografowania Langgarten Tor załapało sie trochę ulicy.

Miro

Krzysztof - Pią Maj 08, 2015 10:18 am

Ciekawy widok na Langgarten Thor od zewnętrznej strony.
https://www.facebook.com/...&type=1&theater

Fotomemoria - Pią Maj 08, 2015 10:30 am

Dodam zbliżenie.
pumeks - Pią Maj 08, 2015 2:46 pm

Na zdjęciu wklejonym przez Krzysztofa zaintrygowała mnie końcówka jakiegoś toru, chyba raczej odnoga trasy tramwaju? na której stoi dwuosiowa platforma.
Krzysztof - Pią Maj 08, 2015 4:24 pm

To, że tam tor był wynika z tej i późniejszej mapy. Jezdnia na której były tory tramwajowe jest za wagonem i trochę wyżej (widoczne słupy). Ja zawsze myślałem, że ten tor to odnoga wąskiego, ale ten wagon wygląda na normalnotorowy, a co ciekawsze stoi przy koźle oporowym. Ten jego tor nie dochodzi do dworca wąskotorowego :???:
pumeks - Pią Maj 08, 2015 4:53 pm

Faktycznie, to nie tramwajowy, zapomniałem o linii wokół Dolnego Miasta do rzeźni i na Ołowiankę :hurra:
Zbych - Pią Maj 08, 2015 7:18 pm

A ja widzę na tej mapie dwie takie same nazwy dwóch różnych bram (na innej też widziałem). Nazwa Brama Żuławska przylgnęła do Bramy Długich Ogrodów jak widać już przed I wojną światową, choć pierwotna Brama Żuławska mogła jeszcze istnieć.
Miro - Pon Maj 09, 2016 1:05 pm

Długie Ogrogdy najczęściej pokazywane są wraz z kościołem św. Barbary,
na tym zdjęciu widzimy przeciwległą stronę pocżąwszy od ul. Łąkowej.

Miro

Marek Z - Nie Maj 15, 2016 4:33 pm

Rzadkie zdjęcie :==
pumeks - Nie Maj 15, 2016 8:43 pm

Tu w lepszej rozdzielczości: http://fotopolska.eu/757155,foto.html
stanalex - Nie Paź 23, 2016 8:35 pm
Temat postu: Tylko tyle zostało
Pierwsza kamienica, ta z szyldem Boehrendt, samotnie stała jeszcze wiele lat po wojnie. Do niej dobudowano parterowy pawilon, w którym sprzedawano pasmanterię. Wchodziło sie tam po schodkach,czyli wykorzystano prawdopodobnie resztki drugiej kamienicy. Co ciekawe sprzedawano tam też reprodukcje zdjęć aktorów z jakichś magazynów filmowych. Ja kupiłem Ricky Nelsona, Johna Wayne, bo właśnie wyświetlano "Rio Bravo".Potem wszystko zburzono i powstał placyk a za nim duży pawilon "Ryby".Też zburzony parę lat temu.
EwkaW - Pon Paź 24, 2016 1:19 am

Ja miałam w 1954 roku zrobione zdjęcie I-komunijne w zakładzie fotograficznym, który się mieścił przy ulicy Łąkowej, bardzo blisko skrzyżowania z ówczesną w tym miejscu ulicą Elbląską. Po stronie kamienicy z szyldem Boerendt, o której piszesz, być może w niej właśnie. Czy pamiętasz tam fotografa?
stanalex - Pon Paź 24, 2016 5:48 pm
Temat postu: Masz rację Ewo
Bardzo możliwe,że te zdjęcia aktorów kupowaliśmy właśnie tam w zakładzie fotograficznym. Moja małżonka zapamietała pasmanterię ale coś mi świta, że to mogły być dwa lokale obok siebie, do których wchodziło z takiego tarasu ze schodami. W każdym razie póżniej zakład fotograficzny działał w pawilonie przy Bramie Żuławskiej gdzie sąsiadował ze sklepikiem chyba Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej, w którym zopatrywaliśmy się w najtańsze wina/ np. Porzeczkowe!/ w Gdańsku - ciągneły tam wycieczki młodzieży, oraz "kawiarnią" Żuławianka, do której strach było wchodzić. A tak nawiasem, tyle jest win teraz, ale naszych ulubionych: Lacrima, Mistella a zwłaszcza Capru nie ma :(
Miro - Nie Lis 06, 2016 7:26 pm

Trochę dziwne, że to zdjęcie się jeszcze w tym temacie nie pojawiło.

Miro

pumeks - Nie Lis 06, 2016 9:43 pm

Jakieś 10 lat temu Roland wrzucał kilka zdjęć z tym samym czołgiem

Miro - Czw Mar 09, 2017 4:33 pm

Samochody dostawcze firmy Wilhelm Ausländer przed siedzibą „Großbäckerei und Zwieback Fabrik“, Langgarten 101-103.

Miro

djjack - Sob Lut 01, 2020 8:53 pm
Temat postu: Automobil na Długich Ogrodach
Długie Ogrody na pocztówkach (część IV)
djjack - Nie Cze 21, 2020 8:30 pm
Temat postu: Ostatni Długi Ogród
Ostatni Długi Ogród
MłodyBocieK - Nie Maj 30, 2021 4:12 am

Długie Ogrody 104: "Privatstrasse" Sprengelshof

Hotel de Danzig (nr 27) z okolicą

MłodyBocieK - Nie Cze 13, 2021 11:33 am

Chyba nie było pałacu Mniszcha od d...rugiej strony :wink:

djjack - Nie Cze 13, 2021 7:05 pm
Temat postu: Pałąc od tyłu
MłodyBocieK napisał/a:
Chyba nie było pałacu Mniszcha od d...rugiej strony :wink:

(...)

Jak dobrze pójdzie, to za jakiś czas to zdjęcie będzie można obejrzeć oficjalnie bez tej zasłaniającej miarki.

MłodyBocieK - Pon Cze 14, 2021 2:55 pm
Temat postu: Re: Pałąc od tyłu
djjack napisał/a:

Jak dobrze pójdzie, to za jakiś czas to zdjęcie będzie można obejrzeć oficjalnie bez tej zasłaniającej miarki.

Gratulacje!
Rosyjski pałacyk także?

djjack - Pon Cze 14, 2021 3:45 pm
Temat postu: Re: Pałąc od tyłu
MłodyBocieK napisał/a:
djjack napisał/a:

Gratulacje!
Rosyjski pałacyk także?

Dziękujemy
Też
Rosyjski pałacyk + przy okazji coś fantastycznego, co nie było nigdy wystawione na aukcji. I nie jest to trzecie zdjęcie.

Miro - Wto Wrz 12, 2023 10:47 am

Spacerując po mieście, fotografowie pocztówek często widzą sceny z tramwajami, jak tutaj na Langgarten z (przypuszczalnie)Tw 28, przed kościołem św. Barbary.

Miro

Krzysztof - Wto Wrz 12, 2023 12:26 pm

Numer 28 przynależał do tramwaju konnego. Po elektryfikacji nowym - elektrycznym, Herbrandtom nadawano numery 58 - 103.
Miro - Pią Paź 27, 2023 1:15 pm

Długie Ogrody wielu z nas pamięta tak.
Zdjęcie z 1985 roku.

Miro

Miro - Pon Sty 20, 2025 1:55 pm
Temat postu: Aleja lipowa na Langgarten
Aleja lipowa na Langgarten

Aleja lipowa przed okazałym renesansowym budynkiem ciągnęła się wzdłuż wiejskiej drogi, której środek zajmował ukryty rów melioracyjny.
Pomimo nieprzyjemnego zapachu, mieszkańcy Langgarten zaakceptowali ten rów jako niezmienny los aż do 1822 roku.
Na próżno jednak sprzeciwiali się, aby w miejscu szamba na ich koszt zasadzono aleję, za którą musieli zapłacić 450 talarów.
W ten sposób w 1823 roku powstała jedna z najpiękniejszych alei lipowych w Langgarten, obsadzona 108 drzewami w centrum ulicy,
z brukowanymi chodnikami biegnącymi po obu stronach.
Ta piękna aleja lipowa musiała ustąpić miejsca nowoczesnemu ruchowi pod koniec lat dwudziestych XX wieku, kiedy przez Langgarten przebiegała linia tramwajowa do Heubude.

Miro

Miro - Nie Lut 02, 2025 4:28 pm
Temat postu: Dominik na Langgarten.
Dominik na Langgarten.

Gdański Dominik, wielowiekowy festyn ludowy odbywający się 5 sierpnia, rozpoczynał się właśnie tutaj,
przy Lindenallee, długim rzędem straganów i lad, na których obok stoisk z kiełbaskami,
lodami i naleśnikami rozłożone były sukna i tkaniny, ceramika i fajans, słynne naczynia Bunzlau
wszelkiego rodzaju artykuły gospodarstwa domowego, odzież i zabawki. Gwar obok kolorowego tłumu,
pomiędzy poszczególnymi rzędami straganów, dawał obraz niezapomnianego wrażenia.
Zapachy" kucharek" i aromat wszystkich słodyczy, kolorowe balony i markizy straganów,
bełkot językowy krzykaczy i handlarzy głośno handlujących swoimi towarami, z porywającymi dźwiękami polki,
wszystko to razem było Dominikiem, na którym karuzele obracały się w kierunku mostu Breitenbach i atrakcji rzadkich zwierząt,
„Damy bez brzucha” i „Toczące się beczki” były tak samo popularne jak zjeżdżalnia i hipodrom, a ciężcy mężczyźni pokazywali się w meczach zapaśniczych lub rzucali wyzwanie zdumionej publiczności, aby sprawdzić swoją siłę w walce o nagrodę pieniężną lub »pokonać Luke'a«.
Przez dwa tygodnie ten tymczasowy park rozrywki był jednym z głównych punktów skromnego programu rozrywkowego miasta..

Miro

Miro - Sro Lut 05, 2025 7:21 pm
Temat postu: Kościół św. Barbary.
Kościół św. Barbary.

Szeroka arteria Langgarten została zdominowana przez gotycki budynek kościoła św. Barbary.
Jego piękna dzwonnica jest znakiem rozpoznawczym tego przedmieścia. Jest on poświęcony św. Barbarze patronce Prus.
Zbudowany przez Zakon Krzyżacki. Z biegiem czasu uległ on wielu zniszczeniom.
W 1499 r. został podpalony przez bandę rabusiów Simona Matterna. Ponownie spłonął w 1545 r., a po raz drugi czterysta lat później,
w czasach nowożytnych.
W 1806 r. był wykorzystywany jako stajnia i magazyn słomy, w 1807 r. jako pruski szpital wojskowy, następnie ponownie jako francuskie centrum kwaterunkowe i dopiero w 1814 r. został zwrócony parafii, zniszczony, a nawet okradziony z ołtarza.

Miro

Miro - Pon Lut 10, 2025 1:19 pm

Wieża kościoła, którego niewielka iglica nie do końca harmonizuje z masywną konstrukcją nośną, otrzymała w 1619 r. zegar wybijający godziny.
Gdy parafia stała się większa i bardziej zamożna, sam kościół został przedłużony w kierunku ulicy w latach 1726-28.
Oprócz innych ozdób stracił chrzcielnicę i ołtarz; obraz z tego ołtarza (z płomieniami światła wykonanymi z prawdziwego mosiądzu) został odrestaurowany,
a cały ołtarz odbudowany w 1838 r. dzięki dobrowolnym datkom. Po obu stronach znajdują się złocone gipsowe kopie słynnych 12 apostołów Petera Vischera
z grobu św. Sebaldusa w Norymberdze.
Nowa chrzcielnica została podarowana przez króla w 1843 roku, a zakrystia (często używana do spotkań kaznodziejów) została powiększona w 1850 roku dzięki dobrowolnym datkom. Ambonę zbudowano w 1654 roku i odnowiona w 1686 roku, organy zbudowano w 1746 roku.
Dwa domy kaznodziejów bezpośrednio za kościołem pochodzą z 1639 i 1655 r. Naprzeciwko kościoła po prawej stronie przejście prowadzi do ogrodu Karmanna, zacienionego, cichego azylu.

Miro

Miro - Pią Lut 14, 2025 6:37 pm

Zawsze byłem ciekaw co takiego o kościele św. Barbary napisał Curicke w wydanej w 1687 książce. Wreszcie natrafiłem na dobry skan,
który pozwolił się nad tym tekstem pochylić.
Rewelacji to tam nie ma, a w przybliżeniu wygląda to tak.

Cytat:
Ostatni podmiejski kościół zwany S. Barbaren/ jest kościołem szpitalnym i znajduje się na Neu Stadt/ lub Lang Garten. Jest wystarczająco stary, jeśli chodzi o jego pierwszą fundację, ale ponieważ został całkowicie spalony i kilkakrotnie odbudowany, nie można go teraz uznać za stary zgodnie z jego obecnym stanem. W 1495 albo jak inni twierdzą w 1499 roku, spłonął po raz pierwszy, a w 1545 roku, 8 maja w środku dnia, po raz drugi. W 1619 roku został wyposażony w zegar.

Święta Barbara na Langgarten. Tekst i ilustracje pochodzą z książki Curicke „Der Stadt Danzig historische Beschreibung” wydanej w 1687 roku.