Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Informator Miasta Gdańska 1946

bazyli - Pon Gru 20, 2004 5:02 pm
Temat postu: Informator Miasta Gdańska 1946
Jestem w posiadaniu wyżej wymienionego wydawnictwa (wydanie pierwsze). Zamieszczone są tam plany kilku dzielnic miasta, ale oczywiście - bez najważniejszej dla mnie Ohry. Kiedyś, podczas jarmarku dominikańskiego - natknałem się na drugie wydanie tego informatora - poszerzone - ale nie pamiętam czy był tam plan Ohry, czy nie? Byłbym wdzięczny za
a) sprawdzenie czy takowy plan istniał i ewentualną kserokopię, albo skanokopię...
b) jeśli nie - to w miarę stary, najlepiej przedwojenny albo tuż po wojenny plan wyżej wymienionej ulicy...
Najchętniej też - jeśli nie za drogo - to i może kupiłbym?

lucy - Pon Gru 20, 2004 6:47 pm

Bazyli, a ja mam taki informator z r.1947! Zaraz zerknę czy jest plan:)
lucy - Pon Gru 20, 2004 9:58 pm

Na moim planie jest Gdańsk Śródmiescie i Orunia razem ! Zeskanuję to chociaz kiepska jest tego jakość i drugą stronę z nazwami ulic też z tym, że jest problem bo cała mapa nie zmieści się w skanerze :???:
stary szkot - Pon Gru 20, 2004 10:43 pm

Czy mylę się Lucy sądząc, że na Twoim planie jest jeszcze zaznaczona ulica Zarzewie?
Tak czy owak – jeżeli będziesz skanować prosiłbym też na maila. To ze skanem mapy w kilku częściach to nie problem.

lucy - Pon Gru 20, 2004 11:07 pm

stary szkot napisał/a:
Czy mylę się Lucy sądząc, że na Twoim planie jest jeszcze zaznaczona ulica Zarzewie?
Tak czy owak – jeżeli będziesz skanować prosiłbym też na maila. To ze skanem mapy w kilku częściach to nie problem.

Tak, jest ta ulica :D Ten plan Oruni jest przesunięty w bok, tak jakby wcisnięty na mapę Gdańska z prawej strony i "nie gra" z całością i tu mi mąż podpowiedział, że chyba jakos nie cały plan tej Oruni jest :???: Zeskanuję to, tylko nie dzisiaj już i oczywiście przeslę Wam obu :D

bazyli - Sob Gru 25, 2004 9:11 pm

To czekam czekam czekam...
lucy - Pon Gru 27, 2004 11:52 am

bazyli napisał/a:
To czekam czekam czekam...

Święta miałam bardzo pracowite a i komputer był modernizowany, dorabiali cos mi tam tak, ze dopiero dzisiaj po poludniu zeskanuję i wyslę:))

bazyli - Pon Gru 27, 2004 9:54 pm

Padł mi twardziel - karta dźwiękowa odmówiła posłuszeństwa więc podczas świąt siedziałęm i naprawiałem - ale będę czekał...
lucy - Wto Gru 28, 2004 1:26 pm

Bazyli, wysłałam Ci tę mapkę w dwóch częściach z dwóch moich kont pocztowych bo jakoś nie dały się drugi raz wysłać :II Potwierdź czy doszły skany :)

Teraz wysyłam Stary Szkocie do Ciebie z o2.pl. Myslę, ze dojdą :D

bazyli - Wto Gru 28, 2004 4:39 pm

Dostałem dwie mapki - serdecznie dzięki - jesteś wielka i jeszcze większa dzięki dzięki dzięki...
lucy - Wto Gru 28, 2004 9:20 pm

bazyli napisał/a:
Dostałem dwie mapki - serdecznie dzięki - jesteś wielka i jeszcze większa dzięki dzięki dzięki...

:oops: cieszę się, że doszły :D

stary szkot - Wto Gru 28, 2004 9:57 pm

U mnie też doszły. Piękne dzięki. Ale będę miał roboty!!!
groszek - Nie Sty 13, 2008 5:00 pm
Temat postu: informator Gdańsk 1946
odnalazlam dobrze zachowany informator Gdańska 1946(oczywiście nazwy dzielnic i ulic są dwujęzyczne) no i wiele innych ciekawostek z życia miasta jeśli to kogoś interesuję to chętnie napiszę lub gdzieś tam zeskanuję i prześlę ale to za jakiś czas jak 8)) będę naprawiona :haha: przez szanowną służbę zdrowia
Hochstriess - Nie Sty 13, 2008 7:18 pm

Skanuj i zamieszczaj!
Małgosia - Wto Sty 15, 2008 6:17 pm

Nie wiem, czy nie wyważam otwartych drzwi, ale mam "Informator miasta Gdańska z planami poszczególnych dzielnic" autorstwa M.Granke i M.Kuźniak z 1946 roku. Czy to ten sam, o którym wspomina groszek?
Mogę chorego Groszka wyręczyć (a właściwie zagonię męża, bo u mnie dwie lewe rączki do takich sztuk :oops: ), tylko dajcie, Bywalcy, znać czy warto się trudzić - nie wiem, czy to aż taki biały kruk...

Hochstriess - Wto Sty 15, 2008 6:51 pm

Nie wiem czy bialy kruk, ale ja go na pewno nie mam :-)
misza - Sro Sty 16, 2008 12:39 am

Kiedyś już wstawiłem takowy na rapida, ale link już dawno wygasł. Mam zeskanowany i zrobiony w pdfie, waży on 17 MB, wysyłałem go juz mailem jak ktoś chce to moge wysłać.

I jeszcze jedno, wiem kto mam oryginał w idealnym stanie, do sprzedania, tylko nie znam kwoty, ale zawsze można zapytać.

edit
Prosze bardzo
Informator_Miasta_Gda__324_ska_1946.pdf.html

gargoyle dfl - Sro Sty 16, 2008 12:50 am

to zapytaj ile chce i daj mnie znac
z gory dziekuje...

misza - Sro Sty 16, 2008 1:17 am

Jak się podlecze to podjade i zapytam, nie ma sprawy
groszek - Nie Maj 18, 2008 1:14 am

8)) hmmm ja też mam info M Granke i M Kużniak czyli nic nowego :roll:
NoGodsNoMasters - Pią Lis 28, 2008 6:36 pm

lucy napisał/a:
Bazyli, a ja mam taki informator z r.1947! Zaraz zerknę czy jest plan:)

lucy,

wiem, że temat był dawno podbity ale co zrobić jak się dopiero teraz ukierunkowało zainteresowanie na topografie i przewodniki Gdańska.

Czy można Cię prosić o udostepnienie tego informatora z 1947 r. . Czy jest to jeden z poniższych:

1. GDAŃSK // W : Wybrzeże Polskie : Gdańsk, Sopot, Gdynia, Jastarnia, Hel / wyd. Romuald Fronik. – Gdańsk, 1947

2. Przewodnik po Wybrzeżu, Gdańsk, 1947

pozdr.

NoGodsNoMasters - Czw Sty 08, 2009 9:56 pm

Lucy ponawiam moją powyższą prośbę
pumeks - Czw Sty 08, 2009 11:02 pm

Obawiam się, że adresatka twojej prośby nie przeczytała, bo nie zagląda na to forum od 10 miesięcy.
groszek - Czw Sty 08, 2009 11:09 pm

Ale ja przeczytałam :roll: :wink:
doldar - Nie Lut 01, 2009 2:08 pm

Przy okazji omawiania Oruni poszukuję informacji na temat, czy około 1913 roku była w niej redakcja (filia?) pruszczańskiej gazety "Anzeiger fur Praust, Ohra und Umegegend" i gdzie?
Mikołaj - Nie Lut 01, 2009 3:05 pm

a tę książkę znasz? PRASA GDAŃSKA NA PRZESTRZENI WIEKÓW
doldar - Nie Lut 01, 2009 3:11 pm

nie, a co w niej jest dla mnie interesującego?
Sabaoth - Nie Lut 01, 2009 4:13 pm

doldar napisał/a:
nie, a co w niej jest dla mnie interesującego?

Jak ją przeczytasz to się dowiesz :II

Fenix - Nie Lut 01, 2009 4:50 pm

Chłopak z polskiego bieguna zimna pisze, a Wy Go tak lekce. Tam nie ma pod ręką bibliotek, czytelni, dlatego zwraca się z prośbą, jeżeli nie macie ochoty pomóc, to przynajmniej nie zniechęcajcie Go w drążeniu tematu :II .
Mikołaj - Nie Lut 01, 2009 5:49 pm

Fenix napisał/a:
jeżeli nie macie ochoty pomóc

a czym niby jest wskazanie podstawowej książki z tej tematyki, w której mogłaby się znaleźć odpowiedź na nurtujące go pytanie? :???:
jak ktoś od dawna zajmuje się tym tematem, a nawet nie słyszał o niej i jeszcze zadaje pytanie co może być w niej interesującego no to sorry...
dałem link do wydawnictwa, książkę można zamówić za 12.14 zł i jeszcze przyjdzie pocztą do samych drzwi...
Fenix napisał/a:
przynajmniej nie zniechęcajcie Go w drążeniu tematu

coś słowo "drążenie" się ostatnimi czasy mocno zdewaluowało...
Feyg wskazał co i gdzie należy sprawdzić, ale po treści pytania wnoszę, że doldar nie zadał sobie tego trudu tylko woli zapytać na forum

doldar - Nie Lut 01, 2009 6:09 pm

Trudno na prowincji dostać taką książkę, nie wspominając o innych gdańskich pozycjach. Ja zajmuję się pruszczańską gazetą, której oryginalne egzemplarze dotrwały do naszych czasów. Liczyłem na to, że na forum ktoś wspomoże mnie w kwerendzie. Chyba ono temu służy. W temacie siedzę już długo, przewertowalem stosy literatury, a nawet zwróciłem się do dawnych mieszkańców i nic. Gazeta ta jest jak UFO. Może ktoś posiadający wspomnianą monografię gdańskiej prasy byłby uprzejmy i zeskanował zestawienie zawartych tam tytułów. Dzięki
Mikołaj - Nie Lut 01, 2009 6:13 pm

doldar napisał/a:
Trudno na prowincji dostać taką książkę

czy na prowincji, czy w metropolii książkę tę zamawia się kilkoma kliknięciami na stronie wydawcy za 12 zł 14 gr, stąd moje uszczypliwości
gdybym miał ją na półce, to bym sprawdził, ale niestety nie mam

doldar - Nie Lut 01, 2009 6:36 pm

Nie sztuka zamówić książkę, ale po co zamawiać , jeśli nie zna się jej zawartości. A mnie chodzi o jeden konkretny tytuł.