Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Hitler-Jugend Zoppot - Gdzie był budynek?

m1205 - Pon Gru 13, 2004 6:15 pm
Temat postu: Hitler-Jugend Zoppot - Gdzie był budynek?
Potrzebuję informacji na temat lokalizacji/budynku okresu działania Hitler-Jugend w Sopocie. Najbardziej potrzebuję informacji gdzie mieściło się "Stanowisko Dowodzenia" Standortfuhrung Hitler-Jugend Zoppot. Z góry dziękuję za pomoc.
Maciek
ms@ftv.pl

Grün - Pon Gru 13, 2004 6:20 pm

Przeniosłem tutaj Twój wątek, bo tam gdzie go napisałeś to się wita.
Tutaj napewno Ci ktoś coś ciekawego odpowie.

danziger - Sro Gru 15, 2004 6:59 pm

Tu już padła odpowiedź:
[http://ssl.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=34908&v=&t=34798]
Piszę, że róg Armii Krajowej i 23 Marca - w obecnym domu dziecka...

Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 7:56 pm

Pumeks kiedyś cytował M. Sperskiego "Sopockie pomniki" (Jantarowe szlaki nr 3/2001):
"W 1934 roku po zbudowaniu na wierzchołku Królewskiego Wzgórza schroniska młodzieżowego, u stóp wzniesienia, ustawiono głaz narzutowy o wys. 1,6 m. Napis na głazie informował: Albert Forster Hütte (Schronisko Alberta Forstera). Po 1945 napis skuto, głaz natomiast stoi do dziś obok przystanku autobusowego przy ulicy 23 Marca, u wylotu Doliny Gołębiewskiej. "

Mamuszka w "Bedekerze sopockim" pisze, że "w 1934 wzniesiono na wzgórzu (Królewskim) schronisko wycieczkowe dla hitlerowskiej młodzieży"

janak - Sro Gru 15, 2004 9:31 pm

Cytat:
Pumeks kiedyś cytował M. Sperskiego

Z panem Sperskim pracuję :wink:

Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 9:37 pm

warto wiedzieć! :^^
janak - Sro Gru 15, 2004 9:47 pm

Pewnie p. Sperski nie ma świadomość, że pracuje ze mną (nie ten poziom - on dr hab. inż. (podkreślam ten inż.))8)) . Ale w razie czego to mogę do niego osobiście dotrzeć.
danziger - Sro Gru 15, 2004 11:33 pm

Mikołaj napisał/a:
Pumeks kiedyś cytował M. Sperskiego "Sopockie pomniki" (Jantarowe szlaki nr 3/2001):
"W 1934 roku po zbudowaniu na wierzchołku Królewskiego Wzgórza schroniska młodzieżowego, u stóp wzniesienia, ustawiono głaz narzutowy o wys. 1,6 m. Napis na głazie informował: Albert Forster Hütte (Schronisko Alberta Forstera). Po 1945 napis skuto, głaz natomiast stoi do dziś obok przystanku autobusowego przy ulicy 23 Marca, u wylotu Doliny Gołębiewskiej. "

Mamuszka w "Bedekerze sopockim" pisze, że "w 1934 wzniesiono na wzgórzu (Królewskim) schronisko wycieczkowe dla hitlerowskiej młodzieży"

A jak juz przy Forsterze jestesmy - mam zdjęcia z ok 1942 r. z Sopotu - osiedla Albert Forster-Siedlung, po środku którego stał "Haus der Jugend".
Niestety na podstawie tych zdjęć nie mogę zlokalizować, gdzie to osiedle się mieściło (z góry uprzedzam - skanera nie mam, więc zamieścić ich nigdzie nie mogę). Czy ktoś cos o tym wie?
A przy okazji - w poprzednim moim poście jest literówka - miało byc "pisze", a nie "piszę" - sens zdania się przez to zmienił.

pumeks - Czw Gru 16, 2004 10:49 am

Chwileczkę, ale pytanie nie dotyczyło schroniska młodzieżowego, tylko siedziby lokalu Hitlerjugend - myślę że to są dwie rózne rzeczy. Tym niemniej, pytanie to zalicza się do łatwych - należy tylko odwiedzić jedną z bibliotek i przejrzeć książkę adresową :hihi: Ja na razie nie planuję żadnej wizyty w bibliotece, ale może ktoś z Was będzie coś sprawdzał i przy okazji odszuka adres Hitlerjugend?
parker - Czw Gru 16, 2004 3:48 pm

Cytat:
Tym niemniej, pytanie to zalicza się do łatwych

to jeszcze nie moja liga :II

ginnungagap - Wto Mar 08, 2005 1:24 pm
Temat postu: Hitlerjugend
O ile wiem to Hitlerjugend mieściło się na ul. Orzeszkowej budynku już nie ma niestety został wyburzony w zeszłym roku w lato zamieszczam zrobione zdjęcie jeszcze przed zburzeniem tego budynku. Pozdrawiam
Zoppoter - Wto Mar 08, 2005 1:32 pm
Temat postu: Re: Hitlerjugend
ginnungagap napisał/a:
O ile wiem to Hitlerjugend mieściło się na ul. Orzeszkowej budynku już nie ma niestety został wyburzony w zeszłym roku w lato zamieszczam zrobione zdjęcie jeszcze przed zburzeniem tego budynku. Pozdrawiam

To wszyscy wiemy, ale pytanie dotyczyło siedziby Hitlerjugend w Sopocie, a nie we Wrzeszczu.

ginnungagap - Wto Mar 08, 2005 1:48 pm

HE 8)) wiem źle przeczytałem ale ze mnie :rozpacz: sorki :p
Corzano - Wto Mar 08, 2005 2:08 pm

Mogę, mogę? "Oj, nie czyta się Akademii". :%
Grün - Wto Mar 08, 2005 2:14 pm

:) mojżesz, mojżesz!!
sunrat - Sob Wrz 01, 2007 5:38 pm
Temat postu: Hitler-Jugend Zoppot
jak wynika z zalaczonego obrazka, dzialali rowniez w Sopocie, czy ktos wie w ktorym miejscu?
pawel.45 - Sob Wrz 01, 2007 7:07 pm
Temat postu: Re: Hitler-Jugend Zoppot
sunrat napisał/a:
... czy ktos wie w ktorym miejscu?

Chyba na Mackensenallee 12 (Kościuszki) :II

sunrat - Sob Wrz 01, 2007 7:13 pm

.......dzieki, ciekawe czy TPS posiada jakies informacje(?)