|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Przyjaznego ducha... Czyli starowka kolejny raz
Marcin - Nie Gru 12, 2004 9:51 pm Temat postu: Przyjaznego ducha... Czyli starowka kolejny raz Przyjaznego ducha spotkasz w tunelu
"Dobrego dnia, mój aniele" - płaskorzeźba z takim napisem zdobi tunel łączący starówkę (300 km>>) z ul. Rzeźnicką.
To jaki dłuuuuuuuuuugi musi być ten tunel.
seestrasse - Nie Gru 12, 2004 10:08 pm
nie wytrzymalam i napisalam w GW komentarz
Marcin - Nie Gru 12, 2004 10:10 pm
Mikołaj - Nie Gru 12, 2004 10:19 pm
ja też
Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 10:22 pm
Cytat: | nie wytrzymalam i napisalam w GW komentarz |
Mikowhy i ja też
seestrasse - Nie Gru 12, 2004 10:22 pm
wiemy, wiemy
Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 10:23 pm
Może jak takich wpisów będzie więcej to zaczna "cenzurować" takie słowa.
Grün - Nie Gru 12, 2004 11:52 pm
Przyznam Wam niedługo złotego don Kichota
Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 11:56 pm
Za walkę ze starówkami
Mikołaj - Pon Gru 13, 2004 1:54 pm
poczytajcie następne komentarze, ktośtam napisał skargę do ministerstwa kultury na dziennikarzy GM
Marcin - Pon Gru 13, 2004 2:04 pm
Brawo Kazimierzu J.
parker - Pon Gru 13, 2004 2:09 pm
który z was to Kazimierz J?
Corzano - Pon Gru 13, 2004 2:54 pm
Tak czułem, że to Wy komentowaliście (poza oczywistą seestrasse, która nie ukryła swego nicka).
Mikołaj - Pon Gru 13, 2004 3:35 pm
ja też nie ukryłem...
Sabaoth - Pon Gru 13, 2004 6:54 pm
Ja też nie
Kasia_57 - Pon Gru 13, 2004 9:30 pm
mnie też wkurzyło! I dorzuciłam swoje 3 gorsze. Wiecie, najgorsze jest to, że część przewodników też tak mówi!
danziger - Pon Gru 13, 2004 11:59 pm
Czepiacie się.
"STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" pisana z małej litery to po prostu okreslenie części miasta - tak jak "centrum", "przedmieście", "blokowisko" itp. itd.
Można by się najwyżej czepić, że gdańska STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) nie jest STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>), tylko powojenną atrapą, a przynajmniej zasadnicza część tej starówki (300 km>>) - pytanie czy tą nazwą obejmiemy cały historyczny obszar miasta z obrębu wałów, czy tylko np. Główne (Prawe) Miasto.........
Marcin - Wto Gru 14, 2004 12:02 am
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 12:02 am
Oj, jak Rektór to przeczyta STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) jest TYLKO w Warszawie. Gdańsk ma Główne (Prawe) Miasto, Stare Miasto, Dolne Miasto, itd. (już o tym dyskutowalismy). A całość tworzy ewentualnie historyczne centrum. I nie pisz, że STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) to określenie części miasta. Spróbuj powiedzieć Krakusowi, że idziesz na starówkę (300 km>>), jeszcze w zęby dostaniesz
parker - Wto Gru 14, 2004 12:04 am
oj, będzie awantura ...
danziger - Wto Gru 14, 2004 12:15 am
Na tej zasadzie "śródmieście" to też będzie nazwa tylko dzielnicy Warszawy? Bo dla innych miast zarezerwowane jest "centrum"?
Mnie szlag trafia, jak słyszę, że ktoś idzie na Stare Miasto, a ma na mysli np. Długą - ale STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) jest ok.
Tak jak pisałem na forum gazety:
O ile w pełni zgadzam się, że czegoś takiego jak STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) w Gdańsku nie ma
(podobnie jak nie ma np. Mokotowa, Rubinkowa, Widzewa albo Krzyków), o tyle nie
rozumiem głosów oburzenia na okreslanie historycznej części miasta starówką (z
małej litery).
Określenie "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" nie odnosi sie przecież wyłącznie do Warszawy - jest to
ogólne określenie historycznych, starych części miast - wszystko jedno czy w
Krakowie, Wrocławiu, cy Gdańsku. Może się komuś to nie podobać, ale tak już
naród te części miast nazywa...
Inn sprawa, to to jak określić zasięg geograficzny naszej "starówki (300 km>>)" - czy
będzie to tylko "zrekonstruowane" Główne (Prawe) Miasto, czy też cały obszar
historycznego Gdańska - Główne (Prawe) + Stare + Dolne Miasto, Osiek, Stare
Przedmieście, Długie Ogrody, a może także Biskupia Górka?
i jeszcze definicja słowa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) ze słownika języka polskiego
STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) z III, CMs. ~wce; lm D. ~wek, pot. <<stara dzielnica miasta>>: Warszawska, gdańska STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>).
Przepisałem co do kropki ze Słownika Języka Polskiego PWN z 1981 pod red. prof. M. Szymczaka
Czy się to komus podoba, czy nie - słowo STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) w języku polskim nie odnosi sie tylko do Warszawy...
Pzdrw
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 12:24 am
Znaczy się prof. Szymczak jest w błędzie.
Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 12:38 am
Nie pierwszy i nie ostatni z profesorów, który sie myli. Skoro nawet profesorom Akademii zdarzają sie pomyłki, to co dopiero pozostałym.
Danzigerze, nick zobowiązuje, nie kompromituj się twierdzeniami, że starowka jest, bo "tak już naród te części miast nazywa". To należy narodowi wyjaśnić, że jest inaczej - tak uważamy, takie sobie postawiliśmy cele. Każdy z nas i wszyscy razem wzięci (no, z maleńkimi wyjątkami ) jesteśmy zdania, że należy dbać o prawidłowe nazewnictwo i tępić językowe samowolki. I wszelkie pobłażanie jest niedozwolone.
Grün - Wto Gru 14, 2004 8:15 am
To słowo, które z takim perwersyjnym uporem powtarzasz to jest warsiawski knajacki wytrych językowy. Na tej samej zasadzie Długa jest na starym mieście, bo Główne Miasto jest przecież stare, reprezentacyjna siedziba magistratu jest w Żaku, ratusz na Korzennej jest "stary" a ten na Długiej "nowy". itd. itd.
Zamiast pielęgnować specyfikę naszego Miasta, jego wspaniałą odmienność i wyjątkowość, przejawiającą się właśnie między innymi w tym, że nie ma w nim ani starówki (300 km>>) ani starówki (300 km>>), to próbuje się zglajszaltować Gdańsk z Warszawą. Przyłączam się do apelu Mikołaja i proszę Cię, żebyś pamiętał do czego zobowiązuje Cie Twój nick.
danziger - Wto Gru 14, 2004 8:53 am
No dobrze, to może wyjasnicie mi jak w takim razie można jednym słowem określać starą, historyczną częśc miasta? W wielu miastach określenie "Stare Miasto" odnosi się tylko do konkretnej dzielnicy, natomiast tzw. "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)", czyli historyczna częśc miasta częstokroć obejmuje również inne dzielnice.
Poza tym podajcie jakieś argumenty na obronę swojej tezy - na razie usłyszałem tylko, ze każdy, kto twierdzi iż określenie "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" nie odnosi się wyłącznie do Warszawy, nie ma racji. Możecie to podeprzeć jakimis "dowodami"?
Ja podałem konkretny argument - definicję ze słownika, który podaje obowiązujące w polszczyźnie normy. Czekam na kontrargumenty
A tak btw - duzo bardziej denerwuje mnie okreslenie centrum naszego Miasta mianem Gdańsk Główny (zwykle mówią tak przyjezdni, ale zdarza się, że i miejscowi!). Jak słyszę, ze ktoś jedzie do/ był w / mieszka w "Gdańsku Głównym", to zwykle pytam wtedy złośliwie cóż takiego miał do roboty na dworcu pkp?
Pzdrw.
Corzano - Wto Gru 14, 2004 9:04 am
danziger napisał/a: | No dobrze, to może wyjasnicie mi jak w takim razie można jednym słowem określać starą, historyczną częśc miasta? | A po co to robić?
Grün - Wto Gru 14, 2004 9:16 am
O tym rozmawialiśmy już wiele razy w różnych miejscach.
Podstawowym argumentem jest to, że jest to określenie obce gdańskiej tradycji nazewniczej.
Drugim, nie mniej ważnym, jest to, że używanie warszawskiego wytrycha w Mieście gdzie Stare Miasto jest bardziej nowoczesne od Głównego Miasta, sprawia, że pojawia się zamęt i ludzie którzy umawiają się przy ratuszu na "Starym Mieście" stoją potem kilometr od siebie i bardzo się dziwią.
Jestem się gotów założyć, że masz taką dziedzinę na której się znasz i irytuje Cie stosowanie słownych wytrychów i skrótów myślowych w tej właśnie dziedzinie.
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 9:29 am
Jezeli juz MUSISZ miec okreslenie na stara, historyczna czesc miasta uzyj okreslenia "historyczne centrum". Chociaz i ono jest nieprecyzyjne. Podobna sytuacja jak ze starowka jest w Sztokholmie z Gamla Stan, w dokladnym tlumaczeniu Stare Miasto, ale dokladnie jedno stare miasto w Sztokholmie. Nikt nie uzyje tej nazwy na opisanie starej czesci innego miasta. A starowka weszla do powszechnego uzycia z niedbalstwa, jak rowniez po to, zeby zastapic nazwy lokalne.
parker - Wto Gru 14, 2004 10:37 am
a poza tymi wszystkimi mądrymi zdaniami... to słowo jest po prostu brzydkie
pumeks - Wto Gru 14, 2004 10:40 am
Mam pomysł: kiedyś były takie wehikuły, produkowane w Starachowicach, o nazwie "STAR" (nie wiem, czy jeszcze coś pod tą marką produkują). Może ogłośmy że STAR-ówka to parking dla ciężarówek STAR?
Marcin - Wto Gru 14, 2004 10:45 am
STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) to pewnych kręgach określenie domu/mieszkania rodziców.
Petelka - Wto Gru 14, 2004 11:10 am
parker napisał/a: | a poza tymi wszystkimi mądrymi zdaniami... to słowo jest po prostu brzydkie |
I takie postkomunistyczne - precz ze "starówkami".
Corzano - Wto Gru 14, 2004 2:13 pm
danziger napisał/a: | STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) | Pewnie daje teraz plamę, ale o co chodzi z tymi 300 km>>?
seestrasse - Wto Gru 14, 2004 2:22 pm
a warszawka to jak daleko jest...?
Corzano - Wto Gru 14, 2004 3:07 pm
seestrasse napisał/a: | a warszawka to jak daleko jest...? |
No ale te strzałki wskazują północ!
parker - Wto Gru 14, 2004 3:12 pm
Corzano napisał/a: | seestrasse napisał/a: | a warszawka to jak daleko jest...? |
|
u mnie wskazują wschód
Zoppoter - Wto Gru 14, 2004 3:17 pm
danziger napisał/a: |
Przepisałem co do kropki ze Słownika Języka Polskiego PWN z 1981 pod red. prof. M. Szymczaka
Czy się to komus podoba, czy nie - słowo STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) w języku polskim nie odnosi sie tylko do Warszawy...
Pzdrw |
Język polski w Gdańsku jest jęzkiem wtórnym, że tak to ujmę. W przypadku Gdańska język polski ma się dostoswać do historii Gdańska a nie odwrotnie.
danziger - Wto Gru 14, 2004 3:45 pm
Zoppoter napisał/a: | danziger napisał/a: |
Czy się to komus podoba, czy nie - słowo STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) w języku polskim nie odnosi sie tylko do Warszawy...
Pzdrw |
Język polski w Gdańsku jest jęzkiem wtórnym, że tak to ujmę. W przypadku Gdańska język polski ma się dostoswać do historii Gdańska a nie odwrotnie. |
Hmmm..... coś w tym jest, aczkolwiek co dokładnie masz na myśli mówiąc "wtórnym"?
Owszem - przez prawie całe istnienie Gdańska panował tu język niemiecki, ale tak się składa, ze obecnie dla prawie wszystkich mieszkańców językiem ojczystym jest polski.
Tak jednorodnym jezykowo i etnicznie jak teraz, to Gdańsk nie był chyba jeszcze nigdy.
Ale zgodzę się, że dostosowywanie historii jakiegokolwiek miasta do jakiegokolwiek języka byłoby niezbyt, łagodnie mówiąc, fortunne.
A co do "starówki (300 km>>)" - nie przekonaliście mnie wprawdzie do końca, ale poddaje się - niech juz będzie - no more starówkas in Gdańsk!
Pzdrw
seestrasse - Wto Gru 14, 2004 4:12 pm
parker napisał/a: | Corzano napisał/a: | seestrasse napisał/a: | a warszawka to jak daleko jest...? |
|
u mnie wskazują wschód |
u mnie poludnie
Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 5:17 pm
to jeszcze cytacik z Morskiej ("dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym", gdyby ktoś się martwił o kopyrajty ) z 23 czerwca 2004 i fragment dyskusji:
Cytat: |
DOROTA KARAŚ MARCIN RĘCZMIN
OBYCZAJE. Kłopot z nazwą gdańskiego śródmieścia
Zapomnij o starówce (300 km>>)
Turyści, którzy tak chętnie przyjeżdżają do Gdańska, aby zobaczyć starówkę (300 km>>), są w błędzie. - Czegoś takiego jak "gdańska STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" po prostu nie ma - twierdzą specjaliści, Po informacji, że na ul. św. Ducha w Gdańsku miasto zrekonstruuje ciąg kamienic, na forum "Gazety" rozgorzała dyskusja o tym, czy istnieje coś takiego jak "gdańska STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)"
Znawcy historii Gdańska nie mają wątpliwości: - Moje pokolenie - ludzie urodzeni przed wojną - kojarzy słowo "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" ze Starym Miastem w Warszawie - mówi prof. Andrzej Januszajtis. - Jednak po II wojnie światowej rozpowszechniło się ono jako termin określający niemal wszystkie zabytkowe części różnych miast.
Podobnie uważa dr Mirosław Gliński z Muzeum Historycznego Miasta Gdańska. - Nazwa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) powinna odnosić się do terenów, które są rzeczywiście historycznym Starym Miastem, a u nas używa się jej, wskazując rejon Ratusza Głównomiejskiego. To przecież Główne Miasto! Gdyby z kolei kojarzyć to słowo ze starą zabudową, to trzeba pamiętać, że historyczna część miasta została po wojnie odbudowana. Ani naukowcy, ani przewodnicy nie posługują się tym terminem.
Według prof. Januszajtisa nazwa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) ma uzasadnienie tylko w jednym przypadku: - Należałoby ją utożsamić z całym obszarem uznanym za pomnik historii.
W takim wypadku gdańska STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) sięgałaby zachodniego końca Nowych Ogrodów (u zbiegu z ulicą Powstańców Warszawskich), mostku za Bramą Żuławską, ulicy Wałowej i Bramy Nizinnej. To obręb nowożytnych, siedemnastowiecznych fortyfikacji Gdańska.
[-]
Turystyczne centrum Gdańska - obszar między Podwalem Staromiejskim, Targiem Węglowym, Podwalem Przedmiejskim i Motławą to Główne Miasto. Nazwa funkcjonuje prawdopodobnie od XV wieku i została zaczerpnięta z łaciny (Urbs Principalis), choć przez wieki Niemcy i Polacy określali te rejony jako "Prawe [prawdziwe - red.] Miasto". Z kolei Stare Miasto (nazwa XIV-wieczna) to obszar od Podwala Staromiejskiego do ul. Wałowej.
STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) czy Główne Miasto"
www.gazeta.pl/forum
Uważam, że staranna, szanująca ducha miejsca zabudowa to wspaniały pomysł! Jestem pewny, że doda gdańskiej starówce (300 km>>) urody!
WARSZAWIAK
W Gdańsku nie ma starówki (300 km>>). Jest Główne Miasto (w którym jest ul. Świętego Ducha) i Stare Miasto (tam gdzie Wielki Młyn, kościoły Katarzyny, Brygidy, Jakuba, Elżbiety i kilka wieżowców).
ZOPPOTER
Warszawiak napisał "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" a nie Stare Miasto. Tak zwykły zjadacz chleba nazywa dzielnicę Starego Miasta i niech tak zostanie. Czy Ty na bezpiecznik mówisz "wkładka topikowa"?
BUBA
Czy ja nazywam dzielnicę Wola w Warszawie słowem Chcica na przykład? Czy ja nazywam Powiśle Nadwiślem? W Gdańsku, jak w innych miastach, są takie, a nie inne historyczne nazwy i powinny być uszanowane.
ZOPPOTER
Nazwa "Główne Miasto" nie jest wcale nazwą historyczną, ale wymyśloną po wojnie. Historycznie obszar ten powinien mieć miano "Prawego Miasta" od niem. "Rechtstadt". Z kolei "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" nie jest nazwą własną, tylko rodzajową, która odnosi się do wszelkich zabytkowych dzielnic, a więc zarówno tych w Warszawie, jak i gdzie indziej, także w Gdańsku.
CDX
|
Corzano - Sro Gru 15, 2004 8:13 am
Chcica w Warszawie podoba mi się najbardziej.
Btw. macie może pod ręką mapkę z zaznaczonymi granicami (nawet umownymi) Głównego i Sratego Miasta?
Grün - Sro Gru 15, 2004 8:36 am
Nooooooooooo Corzano tym razem chyba nieco przesadziłeś z tą literówką
pumeks - Sro Gru 15, 2004 9:42 am
Corzano napisał/a: | Chcica w Warszawie podoba mi się najbardziej.
Btw. macie może pod ręką mapkę z zaznaczonymi granicami (nawet umownymi) Głównego i Sratego Miasta? |
Generalnie mapka nie jest potrzebna, Prawe, tzn. Główne Miasto było odgraniczone sredniowiecznym murem, biegnącym od Targu Rybnego wzdłuż ulicy Podwale Staromiejskie i potem krawędzią Targu Drzewnego. Troszkę problem jest z Zamczyskiem (ulice Grodzka, Czopowa, Rycerska, Plac Obrońców Poczty Polskiej) bo od XVII aż do początku XX wieku należał on administracyjnie do Prawego Miasta. Ale generalnie (stojąc na gruncie nienaruszalności granic sprzed 1454 r. ) można chyba uznać, że Zamczysko to ani Stare, ani Główne Miasto.
Corzano - Sro Gru 15, 2004 10:46 am
A granice Starego Miasta z pozostałych stron jak przbiegały? Dzisiejszymi Podwalem Grodzkim i Wałową?
pumeks - Sro Gru 15, 2004 11:10 am
Z grubsza biorąc tak (w średniowieczu troszkę mniejszy zasięg, po powstaniu nowożytnych wałów tak jak napisałeś).
PAULUS MAZUR - Sro Gru 15, 2004 11:26 am
Kochani stare (,,srate''-hehe)miasto to rejon ul.Sierocej.
Marcin - Sro Gru 15, 2004 11:31 am
Corzano, zajrzyj do 30 DNI nr 52. Na współczesne plany nałożone zostały zarysy fortyfikacji z różnych epok. Te symulacje najlepiej obrazują obszar i "rozwój" poszczególnych części miasta.
pumeks - Sro Gru 15, 2004 12:02 pm
Paulus napisał/a: | Kochani stare miasto to rejon ul.Sierocej. |
Nie mogę się z Tobą do końca zgodzić. Sieroca leżała na Osieku, który początkowo - tzn. w XIV wieku - był odrębną jednostką i dopiero z czasem został włączony w obręb Starego Miasta.
Corzano - Sro Gru 15, 2004 12:26 pm
Marcin napisał/a: | Corzano, zajrzyj do 30 DNI nr 52. |
Mersi buku. ;-) Przy okazji: czy 30 dni ma własną stronę www?
Grün - Sro Gru 15, 2004 12:29 pm
30 dni ledwo się wyrabia ze stronami papierowymi, a Ty jeszcze chciałbyś internetowe?
pumeks - Sro Gru 15, 2004 12:33 pm
Ale w każdym numerze na dole stopki redakcyjnej czytam: Partnerem tego wydania miesięcznika 30 dni jest PROKOM SOFTWARE SA (plus wielka reklama PROKOM-u na tylnej stronie okładki).
Corzano - Sro Gru 15, 2004 12:33 pm
Nie chodzi mi o to, by na stronach była zawartość czasopisma, a ogólne informacje o wydawnictwie i takie tam.
Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 12:48 pm
Cytat: | Partnerem tego wydania miesięcznika 30 dni jest PROKOM SOFTWARE SA |
To wyjaśnia, czemu strony nie ma.
A poważnie mówiąc, to proponowałem, że jeśli otrzymam spisy treści w formie elektronicznej (pamiętacie, były chyba dwukrotnie publikowane) to za darmo zrobię im stronę z wyszukiwarką. Wszyscy byśmy na tym skorzystali. Póki co propozycja jest "przemyśliwana".
Z tego co wiem mieli też propozycje wspólpracy ze stroną miasta gdansk.pl, ale... no wlasnie nie wiem co ale. W każdym razie nie wyszło. A kiedyś taka strona była - multimedia (mm) cafe, jej fragmenty jeszcze gdzieś funkcjonują w sieci.
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 12:58 pm
Cytat: | A kiedyś taka strona była |
Zgadza się: http://www.30dni.use.pl/ ale już dłuuugo jej nie ma.
A MM Cafe to było coś całkowicie innego. Ostatnio nawet częściowo zmartwychwstała.
Corzano - Sro Gru 15, 2004 1:00 pm
Nie rozumiem nad czym myślą. No, chyba że zarzyczyłeś sobie za to kokosów. ;-)
W sieci znalazłem nieaktywny adres http://www.30dni.use.pl - kiedyś tu coś było.
Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 1:05 pm
30dni@use.pl to ich mail, adres to był www.kocham.gdansk.pl, ktorym teraz zarządza kolega szy
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 1:15 pm
Nie, Mikołaju. Ten adres swego czasu działał. To było dosyć dawno temu, link zachował się u mnie na zarchiwizowanej wersji mojej strony sprzed kilku lat.
Grün - Sro Gru 15, 2004 1:18 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | Partnerem tego wydania miesięcznika 30 dni jest PROKOM SOFTWARE SA |
To wyjaśnia, czemu strony nie ma. |
Ależ Ty dzisiaj zgryźliwy jesteś
wrangla - Sro Gru 15, 2004 1:22 pm
Wracając do tej starówki (300 km>>)... nawet na www.gdansk.pl można o niej przeczytać:
W orszaku Mikołaja znalazły się elfy i śnieżynki a dodatkowo towarzyszyła świętemu grupa szczudlarzy. Niebo nad gdańską Starówką zasnuło się kolorowymi dymami.
Mowa oczywiście o Długim Targu.
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 1:30 pm
Oficjalna strona nie jest żadną wyrocznią. W urzędzie siedzą zazwyczaj urzędnicy nie mający żadnego pojęcia o mieście i jego historii.
pumeks - Sro Gru 15, 2004 1:31 pm
Sabaoth napisał/a: | A MM Cafe to było coś całkowicie innego. Ostatnio nawet częściowo zmartwychwstała. |
Obawiam się że to zdanie może już byc nieaktualne. Ja w tym tygodniu usiłowałem tam wejść, i znów strony nie ma. A miałem zamiar skopiować umieszczone tam teksty i pocztówki, i ciągle odkładałem to "na potem"
Corzano - Sro Gru 15, 2004 1:35 pm
Sabaoth napisał/a: | Oficjalna strona nie jest żadną wyrocznią. W urzędzie siedzą zazwyczaj urzędnicy nie mający żadnego pojęcia o mieście i jego historii. |
O to, to! Pamiętacie konkurs wiedzy o Gdańsku zorganizowany kiedyś wśród samorządowców i polityków regionu? Kiepsko to wypadło, z tego co pamiętam. Parę osób chyba tylko nie miało się czego wstydzić.
pumeks - Sro Gru 15, 2004 1:37 pm
Sabaoth napisał/a: | Oficjalna strona nie jest żadną wyrocznią. W urzędzie siedzą zazwyczaj urzędnicy nie mający żadnego pojęcia o mieście i jego historii. |
Ja już pisałem pare razy, że nawet autorom "30 dni" i "Wydarzyło się w Gdańsku 1901-2000" wymyka się od czasu do czasu ta "star-ówka"
wrangla - Sro Gru 15, 2004 1:39 pm
Sabaoth napisał/a: | Oficjalna strona nie jest żadną wyrocznią. |
Bycie "oficjalną" stroną jednak do czegoś zobowiązuje.
Sabaoth napisał/a: | W urzędzie siedzą zazwyczaj urzędnicy nie mający żadnego pojęcia o mieście i jego historii. |
Nie sprawdzałam, ale to dobry pomysł
Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 1:46 pm
wrangla napisał/a: | nawet na www.gdansk.pl można o niej przeczytać:
W orszaku Mikołaja znalazły się elfy i śnieżynki a dodatkowo towarzyszyła świętemu grupa szczudlarzy. Niebo nad gdańską Starówką zasnuło się kolorowymi dymami.
|
w moim orszaku? na starowce? nie przypominam sobie...
A gdyby się kierowac tym, co na stronie gdansk.pl napisano to musielibysmy przyjąć, że "Gdańsk "znajdują się w Zatoce Gdańskiej a Żuraw wciąż pracuje jako portowy dźwig
Pamiętacie Gdański akcent języka francuskiego?
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 1:48 pm
Cytat: | Pamiętacie Gdański akcent języka francuskiego? |
Och, mała wpadka siostrzeńca
wrangla - Sro Gru 15, 2004 1:58 pm
Francuska wersja przepadła i pewnie nie odrodzi się tak szybko...
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 2:01 pm
Może szwagier napisze nową
Grün - Sro Gru 15, 2004 2:30 pm
To nie jest strona Gdańska tylko magistratu - w sumie to należałoby im odebrać prawa do adresu, którego używają
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 3:15 pm
Cytat: | w sumie to należałoby im odebrać prawa do adresu, którego używają |
...którego nadużywają
Marcin - Sro Gru 15, 2004 10:08 pm
pumeks napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | A MM Cafe to było coś całkowicie innego. Ostatnio nawet częściowo zmartwychwstała. |
Obawiam się że to zdanie może już byc nieaktualne. Ja w tym tygodniu usiłowałem tam wejść, i znów strony nie ma. A miałem zamiar skopiować umieszczone tam teksty i pocztówki, i ciągle odkładałem to "na potem" |
Pumeks nie martw się. Mam na twardzielu skopiowaną całą witrynkę po której można surfować offline.
Grün - Sro Gru 15, 2004 10:32 pm
Ja też
|
|