Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Jubileusz II LO

parker - Sro Gru 08, 2004 12:59 pm
Temat postu: Jubileusz II LO
Jubileusz II Liceum Ogólnokształcącego
parker - Pią Gru 10, 2004 12:24 pm

Nikogo ten temat nie interesuje? :hmmm:

Absolwenci I i II LO wspominają

Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 1:33 pm

Ja jestem absolwentem Conradinum, to co mnie I, II, III, IV, V, itd. LO interesuje.
Petelka - Pią Gru 10, 2004 1:41 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja jestem absolwentem Conradinum, to co mnie I, II, III, IV, V, itd. LO interesuje.

Ja jestem absolwentką IV LO, to co mnie.....

janak - Pią Gru 10, 2004 2:31 pm

Ja jestem absolwentem Technikum Łączności, to co mnie...
parker - Pią Gru 10, 2004 2:34 pm

A ja absolwentką "dwójki".... tyle że w innym mieście :hihi:
Może dlatego mnie interesuje?

Grün - Pią Gru 10, 2004 3:33 pm

Ja też IV więc mnie też nie :)
Marcin - Pią Gru 10, 2004 3:36 pm

Ja jedynkę, ale gdzie indziej - więc mnie też nie... :P
Grün - Pią Gru 10, 2004 3:41 pm

Zaraz się okaże, że II to w ogóle fikcja i nikt tam nie chodził.
To tak jak z AL i AK - w AL też nikt nie był :)

Mikołaj - Pią Gru 10, 2004 4:04 pm

ja jestem z III Lo więc też odpadam :P
Marcin - Pią Gru 10, 2004 4:24 pm

Cytat:
Nikogo ten temat nie interesuje?

Bassę na pewno. :hihi:

knovak - Pią Gru 10, 2004 8:12 pm

Ja też jestem absolwentem "dwójki", ale z innego miasta, więc co...
:hihi:
Parker - jakie miasto?

parker - Pią Gru 10, 2004 8:26 pm

Graudenz :)
knovak - Pią Gru 10, 2004 8:37 pm

A miałem nadzieję, że z Gdyni... :wink:
Ale Grudziądz "tyz pyikny" :)

danziger - Pią Gru 10, 2004 9:56 pm

Czyżbym był jedynym absolwentem dwójki tutaj??
Mile wspominam tę szkołe do dzisiaj, fajnie, że organizują jubileusz - ciekawe jak będzie wyglądać. Pamiętam kiedy ja tam byłem, to hucznie obchodzone było 50-lecie - fajna sprawa, mozna sie było urwać z lekcji w związku z organizacją obchodów.
Pamiętam jak z kolegami jechaliśmy do Ratusza Staromiejskiego po cóś takiego w rodzaju tablic wystawienniczych - facet, który nam je wydawał poczęstował nas winem z ratuszowych zapasów (i dał jeszcze butelkę na drogę) :OO

Grün - Pią Gru 10, 2004 11:04 pm

No pięknie... rozpijanie młodzieży!
Marek Z - Sob Gru 11, 2004 12:30 am

No własnie. Ciekawe, że Bassa jeszcze nie czytała tego tekstu. Nie ma chyba czasu, bo pewnie działa w Komitecie Obchodów Jubileuszu. :wink: Ja żadnego LO nie kończyłem, tylko technikum im. Mariana Osińskiego.
Grün - Sob Gru 11, 2004 6:52 pm

No to przynajmniej patrona miałeś konkretnego i do tego jeszcze Wielkiego Rzygacza.
bassa - Sob Gru 11, 2004 10:51 pm

A, owszem-Marku Z, pilnuję uzysku starych fotek wrzeszczańskich, najłatwiej prosic wlasnie ludzi z zespołu historycznego 2lo,rozumieją jaki to problem-również techniczny...i pomagają !Także wiedza prywatnie, kto tu od zawsze a kto po wojnie...
Każdy jubileusz taką właśnie okazją- z wyjatkiem Conradinum, które akurat pieknie wszystko ma opracowane przez Stow Absolwentow a w ogóle jest Daaaawną Fundacją i nadaje sie do wątku Stow-Fund a nie tutaj...
II Lo ma swoje forum a docelowo-własne kątki na dużych portalach obiecane i swoje strony,w koncu trzeba dać przykład następnym... :P tym Mlodszym...;-)) ogólniakom.
Zeszyty historyczne 2lo sa oracowywane na wzor ksiażki o Macierzy Polskiej-służe pożyczka, jesli ktoś jej nie ma- swietna sprawa....;-))

Grün - Sob Gru 11, 2004 11:24 pm

Trzeba by komuś wystawić absolutorium w Akademii Rzygaczy i za rok zrobić zjazd absolwentów :)
bassa - Sob Gru 11, 2004 11:47 pm

Nio...raczej za 60 lat...;-)) To wtedy jak w 2lo-skala 5 tys absolwentów, z czego jedna trzecia na zachodzie i połowa mniej wiecej korzysta z netu.Łatwo sobie wyobrazić ilosc kontaktów i pracy-korespondencji.
Gruena czeka duże przedsiewzięcie, na wzor 100 lecia Politechniki Gdańskiej.Cóż, taki los Rechtóra,przewidział to przecie zakładajac prywatna uczelnię, placówke oswiatową ? :OO

Grün - Nie Gru 12, 2004 12:39 am

Akademia nie jest prywatna.
bassa - Nie Gru 12, 2004 1:05 am

:P :P :P :P :OO publiczna ????

Ehm-myśle,że przede wszystkim elitarna....

parker - Nie Gru 12, 2004 1:09 am

Grün napisał/a:
Akademia nie jest prywatna.

a jaka? 8O

Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 10:56 am

Akademia jest własnością Rzygaczy :mrgreen:
pumeks - Nie Gru 12, 2004 7:18 pm

danziger napisał/a:
Czyżbym był jedynym absolwentem dwójki tutaj??
Mile wspominam tę szkołe do dzisiaj

Nie jesteś jedyny, ale ja swoje lata tamże (1984-1988) wspominam bardzo niemile. I nie wiem, czy nienawiść do tych murów przejdzie mi przed jubileuszem 100-lecia.

bassa - Nie Gru 12, 2004 9:07 pm

Chyba ze by "Dwójke" sprywatyzowac i oddac Pumeksowi do zarzadzania ???Tam sa przecudowne lochy,jakies schrony, tajemnice niezbadane-az do browaru-podziemny Gdansk.Ja bym chętnie zwiedziła !!! Takoż pod I Lo -też są....ekspedycja badawcza i foto FDG aż sie prosi !!!!!
Taka okazja jak kolejne jubileusze i zainteresowanie Dziennika Bałtyckiego archiwaliami(Dz.B.tez obchodzi 60-lecie przecież w 2005...) juz sie tak szybko nie powtórzy.Tj. kadra szkól nie da "robic bałaganu" bez specjalnej JUBILEUSZowej przyczyny...
(a Akademia Gruenowa jest spóldzielnią? czy SA ???)

Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 9:25 pm

Cytat:
(a Akademia Gruenowa jest spóldzielnią? czy SA ???)

SS :hihi:

Mikołaj - Nie Gru 12, 2004 9:33 pm

Zoo AR, nie słyszeliście?
Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 9:37 pm

A ja myślałem że Spółka Społeczna :hihi:
pumeks - Pon Gru 13, 2004 11:10 am

Kasza manna jest dobra. :P
bassa - Pon Gru 13, 2004 12:03 pm

Skoro już jest wątek, to moze by sie łaskawie inne grupy absolwenckie podzieliły wiedzą, co u Was sie przygotowuje ?Szczególnie,że i tak głownym tematem 2005 bedzie jubileusz 60-lecia Dziennika Bałtyckiego-w powiazaniu z plenerowymi imprezami absolwenckimi (patronat DzB) i grzebaniem w archiwaliach prywatnych.Po co mamy sie z Dziennika dopiero dowiadywać, kto na co trafił-ehm,jak najbardziej jest to sprawa do wątku "co słychac w Miescie" :P
Gdanszczanin - Sob Gru 18, 2004 11:05 pm

Z tego co się orientuje to i topolówka ma w przyszłym roku jubileusz coś o tym piszą na jej stronie ale szczegółów brak
bassa - Sro Lut 16, 2005 5:17 am

Ładnie sie o Topolówce ostatnio w prasie wypisuje...a to akcje Junior robią,a to mini firmy -produkcje filmów na zajęciach szkolnych z z przedsiębiorczości.
Ale francuski -i grupa śpiewajaca po francusku-jest tylko w II LO !!! Ha! I nieugiety duch teatraliów,zawsze sie u nas cos przygotowywało,od kabaretu po teatr grecki.
Na pewno strzeli II LO jakims niebanalnym pomysłem także w tym roku....;-))

parker - Pon Mar 07, 2005 10:28 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Z tego co się orientuje to i topolówka ma w przyszłym roku jubileusz coś o tym piszą na jej stronie ale szczegółów brak

piszą w GW:

60 lat liceum przy ulicy Topolowej

bassa - Wto Mar 08, 2005 9:41 am

No tak...ładna i konkretna zajawka Topolówki. :OO Ale w II LO też wre,kilkadziesiat niezłych oryginalnych pomysłow się urodziło!Odpukać.... :P
A wszystko przez Mikołaja i Jego wpisy na forum www.wrzeszcz.gda.pl w watku II LO...

Mikołaj - Sro Mar 09, 2005 12:49 am

chodzi o to ?
nie ma to jak dobra motywacja :hihi: choć sądząc po dacie ostatniego postu chyba nie jest tak słodko

bassa - Pon Sie 15, 2005 8:01 pm

Czas zaczać wywoływać wilka z lasu.Czyli-przywrócic ten wątek(czy już dziękowałam Parker za założenie takiego właśnie tematu? :OO )
Alberht włożył mnóstwo pracy w http://2lo.sun.shl.pl a dzięki międzynarodowej współpracy Absolwencji i dzieki Alexowi dorabiamy sie właśnie NAJwiekszej wrzeszczańskiej galerii fot,pełnych zdumiewajacych szczegółów z lat nastolatkowych.Jest na czym oko zawiesić!W Album u Alberhta(link jak wyzej) oraz w galerii na www.mojeosiedle.pl
Ten wpis spowodował Mikołaj osobiście (na pewno wam się nie uda...) i nie ma innego sposobu pokazania światu,jak podać linki do osiagnieć. :P

bassa - Nie Maj 07, 2006 9:50 pm

HARCERSTWO !!!A otóż,proszę Koleżeństwa i sensacja towarzyska:BEDZIE ognisko i to 3 czerwca,czyli w czasie Swiatowego Zjazdu Gdańszczan.Zatem szansa dla tych,co poza krajem.... http://2lo.sun.shl.pl/php...eab13206b94bf87
Jaaasne,że poluję na fotki wrzeszczańskie,takie jak te od Jasia Junaka w ALBUM na www.wrzeszcz.gda.pl bo to doprawdy najtrudniejsze chyba:na tyle prywatne,że nie ma ich w żadnych archiwach a na tyle mocne w realiach i emocjach...że wszyscy chcą ogladać.Kto ma,niech pożyczy!!!!!Albo podpowie,kto ma...;-)) na temat2@tlen.pl,na PW albo w tym wątku...( FDG wie wszystko!!!) :P