Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Wystawa DANTISCUM EMPORIUM TOTIUS EUROPAE CELEBERRIMUM

parker - Nie Paź 03, 2004 1:29 pm
Temat postu: Wystawa DANTISCUM EMPORIUM TOTIUS EUROPAE CELEBERRIMUM
Gdańsk i Bałtyk na mapach, widokach i dokumentach
od 11 października

DANTISCUM EMPORIUM TOTIUS EUROPAE CELEBERRIMUM

Marcin - Pon Paź 04, 2004 12:02 am

Oooo... Czyli w Gdańsku pojawią się zbiory Tomasza Niewodniczańskiego prezentowane na stronie.
dago - Pon Lis 29, 2004 10:15 pm
Temat postu: Taki Gdańsk
Może się przyda.

Pozdrawiam

Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 10:18 pm

Ale ona jest do góry nogami :hihi: I zauważcie, że w czasie rysowania mapy musiał byc bardzo niski poziom wody w Bałtyku, Mewia Łacha jest tu narysowana jako ciąg wysepek.
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 10:19 pm

Wszystko postawione na głowie. Zabrałeś go z magistratu?
dago - Pon Lis 29, 2004 10:35 pm

I jeszcze jedna :wink:
Gdanszczanin - Pon Lis 29, 2004 10:42 pm

A wiecie dlaczego kiedyś rysowano mapy o tak dziwnej orientacji . Na wystawie map w ratuszu można zobaczyć bardzo dużo takich map i wygląda to raczej na regułe niż wyjątek.
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 10:48 pm

Cytat:
i wygląda to raczej na regułe niż wyjątek

Statystycznie rzecz biorąc, 25% (jak weźmiemy pod uwagę tylko ustawienie według czterech podstawowych kierunków) jest zorientowanych na północ. 75% jest ustawionych pokracznie i tu masz całą regułę (statystyczną) :hihi:

Gdanszczanin - Pon Lis 29, 2004 11:26 pm

No tak ale obecnie praktycznie wszystkie są zorientowane na północ a nie 25 %
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 11:33 pm

Bo ustalono takie standardy, żeby wszystkie mapy były zorientowane na północ. Kiedyś była większa dowolność.
Marcin - Pon Lis 29, 2004 11:52 pm

Dokładnie. :D A określenie "orientować" wzięło się stąd, iż kiedyś dominował taki układ, że górna mapy wyznaczała kierunek wschodni. Rano wystarczyło skierować mapę w kierunku wschodzącego słońca by zorientować ją. Może teraz wydaje się to śmieszne i prymitywne, ale w czasach, kiedy nie znano przyrządów wyznaczających kierunki świata był to dosyć skuteczny patent. A właśnie "orientację północną" map należy łączyć z wynalezieniem i rozpowszechnieniem wszelkich busol i kompasów, które to wskazywały właśnie kierunek północny.
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 11:55 pm

Dla nieftajemniczonych :hihi: orientować pochodzi od słowa orient czyli fzhut (czyt. wschód). :hihi:
Mikołaj - Wto Lis 30, 2004 1:25 am

A różne orientacje to też ze wschodu nadeszły, bo mi się wydawało że z zepsutego zachodu...
Zoppoter - Wto Lis 30, 2004 9:57 am

Gdanszczanin napisał/a:
A wiecie dlaczego kiedyś rysowano mapy o tak dziwnej orientacji . Na wystawie map w ratuszu można zobaczyć bardzo dużo takich map i wygląda to raczej na regułe niż wyjątek.

Czytałem swojego czasu, że mapy naszych stron często były "odwrotne" z bardzo prostego powodu: Wiele z nich było sporządzonych przez Szwedów, którzy rysując najzwyczajniej w świecie patrzyli na Prusy ze swojego punktu widzenia. Który, jak udowodnił Marx, zależy od punktu siedzenia...

Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 9:59 am

Cytat:
Wiele z nich było sporządzonych przez Szwedów, którzy rysując najzwyczajniej w świecie patrzyli na Prusy ze swojego punktu widzenia.

Cos w tym jest, moj punkt widzenia tez sie zmienia :hihi:

wrangla - Pią Gru 03, 2004 9:30 pm

Byłam na tej wystawie trzy razy!! Siedziałam tam kilka godzin. Naprawdę warto.
Na mnie największe wrażenie zrobiły stare mapy Bałtyku i widoki Gdańska.
Wśród zbiorów jest kilka ciekawostek, np. widok Gdańska podpisany jako widok Rotterdamu...

Widzę, że na forum nie ma rozmów na temat tej wystawy... jeśli nie byliscie macie jeszcze okazję do końca grudnia.
Polecam.

wrangla - Nie Gru 05, 2004 3:34 pm

Gdanszczanin napisał/a:
A wiecie dlaczego kiedyś rysowano mapy o tak dziwnej orientacji.

Mapy morskie dla żeglarzy pokazywały ląd od strony morza. Stąd ta orientacja, tzw. "widok z morza".
Oglądałam stare mapy Zatoki Gdańkiej - Tatry były u góry mapy, Bałtyk na dole... - dziś wygląda to pokracznie. :D

parker - Nie Gru 05, 2004 3:43 pm

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Wiele z nich było sporządzonych przez Szwedów, którzy rysując najzwyczajniej w świecie patrzyli na Prusy ze swojego punktu widzenia.

Cos w tym jest, moj punkt widzenia tez sie zmienia :hihi:

czyżbyś stawał na głowie? :hihi:

Marcin - Czw Gru 30, 2004 8:28 pm

Byłem na wystawie dziś. Kto nie zdążył ma naprawdę czego żałować!!!
Zbiór map imponujący, a i one same robiły wrażenie.
Pewien detal szczególnie mnie zainteresował na dwóch z nich - ale o tym później w zupełnie innym wątku. :wink: :D

parker - Nie Sty 09, 2005 6:15 pm

Przedłużyli!!! Może jednak jeszcze zobaczę :^^

http://kultura.trojmiasto...ml?id_imp=53426

wrangla - Nie Sty 09, 2005 7:18 pm

ooo super :== pójdę po raz enty. :OO
Grün - Pon Sty 10, 2005 12:12 am

No wspaniale... ja nie zdążyłem w grudniu...
Kasia_57 - Wto Sty 11, 2005 11:07 am

O - to jakiś cud, że przedłużyli... Warto iść! Wprawdzie mapy rozwieszone nie zawsze wygodnie dla zwiedzających, ale ... parę godzin jak nic!
Mikołaj - Pią Sty 14, 2005 2:27 am

Byłem, oczywiście się zachwyciłem.
A widzieliście w gablotce atlas FSD? 8O
Wkurzyłem się oczywiście z powodu zakazu robienia zdjęć. Z fleszem - rozumiem. Zbiorów prywatnych (mapy) - no powiedzmy też jestem w stanie zrozumieć.
Ale czemu nie wolno robić zdjęc na wystawie o WMG?? Są tam tablice z różnymi informacjami - kalendarium, Wysocy Komisarze, struktura narodowościowo-wyznaniowa. Zeby nie robić notatek pstryknąłem zdjęce takiej kartki i oczywiśce zaraz była afera. NIE BO NIE !!! Literki się wytracą :evil:
A kilka ciekawostek tam jest, choćby reklamy, szyldy...
Baaardzo mi się to nie podoba i zacząłem się zastanawiać nad podstawą prawną takiego zakazu...

Mikołaj - Pią Sty 14, 2005 2:51 am

i przy okazji: skąd to? :OO
Corzano - Pią Sty 14, 2005 7:39 am

Mikołaj napisał/a:
pstryknąłem zdjęce takiej kartki i oczywiśce zaraz była afera.

Aparat skonfiskowali czy wyciągnęli kliszę z cyfraka? Pobili? :)

Grün - Pią Sty 14, 2005 9:14 am

To zdjęcie z Rathauzu, ale podpisane "Głąb" :^^
Sabaoth - Pią Sty 14, 2005 9:14 am

Cytat:
NIE BO NIE !!! Literki się wytracą

Teraz maja jeszcze jedno wytlumaczenie, rownie absurdalne: Nie bo przepisy unijne! Chociaz w Unii, nawet w muzeum Wasy mozna robic zdjecia (oczywiscie bez flesza, bo okret moglby sie rozpasc od nadmiaru promieniowania widzialnego :hihi: ).

Gdyby kogos interesowalo moge rozwinac temat pseudozakazow unijnych :evil:

wrangla - Pią Sty 14, 2005 4:25 pm

Sabaoth napisał/a:
Gdyby kogos interesowalo moge rozwinac temat pseudozakazow unijnych :evil:

Tak, roziń to. Załóż jakiś nowy wątek gdzieś z boku.

Sabaoth - Pią Sty 14, 2005 6:09 pm

To rozwinę w oftopiku czyli bla bla bla :hihi:
wrangla - Wto Lut 01, 2005 12:40 pm

http://www.cartographica.de/karten.htm

Fajne powiększenia widoków Gdańska można obejrzeć.

Grün - Wto Lut 01, 2005 12:59 pm

Poważnie? :%
parker - Wto Lut 01, 2005 1:07 pm

A ta wystawa jeszcze trwa? Bo kurcze znów przegapię :%
Corzano - Wto Lut 01, 2005 1:10 pm

Grün napisał/a:

Wrangla, odczytaj powyższe następująco: http://rzygacz.webd.pl/zielona_strona/linki.htm
:hihi:

parker - Wto Lut 01, 2005 1:12 pm

Corzano napisał/a:
Grün napisał/a:

Wrangla, odczytaj powyższe następująco: http://rzygacz.webd.pl/zielona_strona/linki.htm
:hihi:

i to była uwaga dla kandydatki na stanowisko kierownika linkologii? :wink:

Corzano - Wto Lut 01, 2005 2:10 pm

parker napisał/a:
i to była uwaga dla kandydatki na stanowisko kierownika linkologii? :wink:

Najmocniej przepraszam, pojęcia nie miałem. Mam nadzieję, że nie zrujnowałem naukowej kariery na samym jej starcie. :mrgreen:

wrangla - Wto Lut 01, 2005 2:15 pm

Ależ to tylko świadczy o tym, że strona z linkami potrzebuje porządkowego. :mrgreen:
parker - Wto Lut 01, 2005 2:17 pm

Ależ wiemy o tym, niech się pani nie martwi :wink:
parker - Pią Lut 18, 2005 9:27 pm

ORDER ZASŁUGI DLA TOMASZA NIEWODNICZAŃSKIEGO
parker - Sob Lut 19, 2005 11:22 am

Człowiek, który zna się na mapach i akceleratorach