Wysłany: Czw Lis 04, 2004 1:29 am Gdańska Temida bez parkingu
Gdańska Temida bez parkingu
Aż nie wiem od czego zacząć...
Może od tego, że 1 listopada zapalałem tam znicze. Myślałem, że szczytem barbarzyństwa jest urządzenie tam dzikiego, błotnistego parkingu, na którym można natknąc się na wystajace kamienie - strach pomyśleć, czego będace pozostałościami. Nigdy nie byłem w stanie pojąć, jak sąd może tak się kompromitować. Pomijając to, że parkowało się na cmentarzu, w deszczowe dni nie sposób było do budynku dotrzeć bez utaplania się w błocie. Dreso-menele kasowali za "pilnowanie"auta (w sumie to im nie żałuję, bo czasem bywali bardzo popmocni).
A teraz na terenie cmentarza ma powstać budynek biurowo-mieszkalny! Ciekawe, jak głęboko podpiwniczony. Cóż, znicze będe zapalał im pod oknami. Słodkich snów.
No cóż... można sprawę odpowiednio nagłośnić - zareklamować jak tam będzie straszyło... może kiedy się potencjalnym nabywcom lokali uświadomi w jakim miejscu zbudowano ten dom, przejdzie im ochota...
Ale mówiąc bardziej poważnie - może trzeba by coś zrobić w sprawie ekshumacji? Znając podejście przeciętnych wykonawców do wszystkiego, a ogólne podejście do "pohitlerowskich" czaszek, obawiam się, że może mieć miejsce profanacja, przy której "schody hańby" to pikuś.
Jak widać z treści Roman Daszczyński, autor tekstu, nie wiedział o tym co kryje w sobie parkingowe błoto. Może trzeba byłoby mu to podpowiedzieć?
Ale mówiąc bardziej poważnie - może trzeba by coś zrobić w sprawie ekshumacji? Znając podejście przeciętnych wykonawców do wszystkiego, a ogólne podejście do "pohitlerowskich" czaszek, obawiam się, że może mieć miejsce profanacja, przy której "schody hańby" to pikuś.
Jak widać z treści Roman Daszczyński, autor tekstu, nie wiedział o tym co kryje w sobie parkingowe błoto. Może trzeba byłoby mu to podpowiedzieć?
Zdecydowanie trzeba ten fakt uświadomić autorowi tekstu. Warto byloby też zadziałać w kwestii ekshumacji - może też przez dziennikarzy???
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Sorki, nie czytałem wątków o cmentarzach bo nie chciałem się przygnębiać, ale dziś dopiero dotarło do mnie z innego forum, że na parkingu tym odkryto kilkaset grobów. No to inwestor ma teraz zonka, ale zawiniło miasto, które sprzedało mu ten teren. Wciąż jednak nie rozumiem. Na tej focie w temacie o tramwajach widać koło sądu budynek kamienicy a cmentarza powstał w 1846 i istniał ponad sto lat. Nie rozumiem o co tu chodzi?
Z drugiej strony nie wiadomo co zrobić z takim cmentarzem a takich miejsc jest ich przecież mnóstwo.
_________________ Jestem gupi i wszyscy bardzo mnie rzałują!
Wciąż jednak nie rozumiem. Na tej focie w temacie o tramwajach widać koło sądu budynek kamienicy a cmentarza powstał w 1846 i istniał ponad sto lat. Nie rozumiem o co tu chodzi?
Cmentarz był z drugiej strony sądu.
fhk.JPG
Plik ściągnięto 9124 raz(y) 33,48 KB
Wciąż jednak nie rozumiem. Na tej focie w temacie o tramwajach widać koło sądu budynek kamienicy a cmentarza powstał w 1846 i istniał ponad sto lat. Nie rozumiem o co tu chodzi?
Dokładną odpowiedź na swoje wątpliwości masz już od 2 dni w tamtym wątku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum