(z najnowszych "Jantarowych Szlaków" nr 3/2004)
Ciekawy zabytek na Żuławach, we wsi Marzęcino. Od 1942 r. spory fragment dawnego zalewu wiślanego został osuszony i wrota przeciwsztormowe znajdują się obecnie na suchym lądzie. Niegdyś same się zamykały w czasie sztormów, uniemożliwiając wodzie z północy wtargnięcie do sieci melioracyjnej. Na ścianie ruiny znajduje się tablica z datą 1884 i nazwiskami osób sprawujących nad nią nadzór.
http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=553
Lokalsi mówili, że to pozostałość po śluzie na pobliskim kanale, który swego czasu przesunięto.
Jeszcze raz zapytam, gdzie JS można kupić?
W PTTKu na Długiej 45, albo na dole (codziennie), albo w siedzibie redakcji u samego RedNacza (w czwartki po południu - warto, bo można za grosze wyłapać też numery archiwalne)
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Lokalsi mówili, że to pozostałość po śluzie na pobliskim kanale, który swego czasu przesunięto.
Poniekąd lokalsi mówili prawdę. Do czasu osuszenia polderu, Marzęcino (Jungfer) leżało nad kanałem, który uchodził do tzw. Stobieckiego Zakątka (Stobbendofer Winkel) będącego fragmentem Zalewu Wiślanego.
Zeby nie pokręcić, przepiszę dosłownie z "Jantarowych Szlaków" (autor: Kazimierz Cebulak):
"Tuż przy drodze, po jej prawej stronie, widoczne są ruiny śluzy wałowej, która była zaopatrzona we wrota przeciwsztormowe. Owe wrota same się zamykały w czasie sztormów z północy, uniemożliwiając wtargnięcie wody do sieci melioracyjnej na południu. Na tablicy zamieszczonej na ścianie ruiny podany jest w języku niemieckim rok budowy 1884 i nazwiska osób związanych z tym obiektem oraz funkcją, którą w nim sprawowały. Podaję ich w moim przekładzie: kapitan wałowy Boenchendorf, inspektor wałowy Goetter, przysiężny wałowy - nazwisko zatarte, majster wałowy - nazwisko zatarte. Ruina budowli hydrotechnicznej zadziwia, bowiem stoi dziś na suchej ziemi, a kiedyś w wodzie. Jadąc dalej na północ miejmy świadomość, że przemieszczamy się po byłym dnie Zalewu Wiślanego."
Dołączam jeszcze fragment mapy z lokalizacją obiektu przed osuszeniem polderu Marzęcino.
no to ja dorzucę fragment mapy wig (obszaru wyżej nie mam) i współczesnej.
Zwróćcie uwagę, że Panna zamieniono na Marzęcino, ale kanał pozostał Panieński.
Skrót 'Śl.' zapewne oznacza naszą śluzę.
ta śluza w latach swojej świetności musiała być zadziwijąca!!! co ja bym oddał aby zobaczyć jak to kiedyś wyglądało i funkcjonowało.
Hmmm... Śluza jak śluza. Nie bardziej, nie mniej zadziwiająca niż inne.
No to co oddasz za poniższą fotę...?
m1935.JPG Śluza w Marzęcinie, ok. 1935 (zbiory BG PAN)
Plik ściągnięto 55234 raz(y) 35,57 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
No właśnie mam i mówię - sam ją ujrzałem (aż mi ) po raz pierwszy wczoraj.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum