Wysłany: Nie Lut 13, 2011 8:42 pm ul. Stągiewna / Milchkannengasse
Nie było jeszcze na tym forum ul. Stągiewnej (a co najmniej takowej nie znalazłem). Trochę zdjęć i pocztówek jest m.in. tu http://www.danzig-online....g/danzige4.html . W tej chwili kontempluję piękne ujęcie początku ulicy, gdzie widzimy Sparkasse, a za nią poprzedników obecnego ZUS - u, a co po lewej? Prawej strony i zaplecza się nie odtworzy, ale może da się odbudować budynek, o który pytam ( http://www.zoppot.com/cat...sp?b=421&c=650# )
pamiętam jak przez mgłę dyskusję o banku na rogu... ale nie potrafię teraz tego odnaleźć
dorzucam jeszcze:
Zgadza się, ale nie mogłem znaleźć tego zdjęcia, gdyż nie istniał jeszcze taki temat. Ale mamy już porządek. Szczerze mówiąc lubię te uliczkę. Widać na zdjęciach, jak bardzo zmienił się wygląd Sparkassy.
Zdecydowanie po lewej. Znaczy po północnej, wyrażając się bardziej precyzyjnie, pod adresem Milchkannengasse 33/34. To po południowej stronie ulicy to kamienica Milchkannengasse 1, były tam różne firmy kupieckie, m. in. Johann Wierzba, Lipetz & Co. i jakieś inne.
Ja nie widzę przeszkód, aby jeszcze w porę i czas odbudować ten budynek póki jest wolna parcela. Ale może się mylę. Bo powstanie potworek wzorem tego przy marinie.
I wnętrze budynku firmy spedycyjnej Friedricha Bernharda Pragera Eisengrosshandlung mieszczącej się pod numerem 20, która posiadała 3 spichrze obok oraz reklama firmy F. Plagemanna założonej w 1903 roku i mieszczącej się pod numerem 25. A pod "ósemką" mieściła się firma Emila Ruschaua związana z przemysłem monopolowym.
Przyglądając się dokładniej pierwszemu widokowi ul. Stągiewnej zauważamy po prawej stronie (tam, gdzie dziś stoi ZUS) szyld firmy Fischer & Nickel. Dysponujemy historią firmy i biogramami właścicieli.
fische&nickel.jpg
Plik ściągnięto 27436 raz(y) 66,74 KB
plagemann.jpg
Plik ściągnięto 27451 raz(y) 27,68 KB
prager.jpg
Plik ściągnięto 27452 raz(y) 63,1 KB
milchkannengasse_20.jpg
Plik ściągnięto 27468 raz(y) 56,37 KB
Ostatnio zmieniony przez dandola Wto Lut 15, 2011 3:49 pm, w całości zmieniany 5 razy
Zwróć uwagę na kształt liter "o" i "a"
I przy okazji ważne dla mnie pytanie - czy ktoś się orientuje, jaką długość posiada przedmiotowa ulica (od mostu do mostu)?
milchkonnengasse.jpg
Plik ściągnięto 27239 raz(y) 8,01 KB
Ostatnio zmieniony przez dandola Sro Mar 02, 2011 7:49 am, w całości zmieniany 1 raz
A tak pisała prasa gdańska w dniu 15 marca 1917 roku o jednej z firm z Milchkannengasse oraz reklama kolejnej mieszczącej się w 1928 br. pod numerem 9.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum