Wysłany: Nie Gru 27, 2009 10:02 pm Nieistniejące ulice i ich lokalizacja
Jest kilka takich ulic, rozsianych po całym mieście. Po niektórych dziś nawet nie sposób odnaleźć jakieś ślady.
Niedawno w wątku o Olszynce została wspomniana ul. Paproć (ex-Farnweg, co jest dosłownym tłumaczeniem). Na planie z 1966 jest ona zaznaczona jako boczna ul. Zuchów, odchodząca na odcinku między ul. Ostróżek i Na Szańcach. Jest też ona zaznaczona na pierwszym względnie dokładnym powojennym planie Gdańska z 1988, ale na współczesnym już jej nie ma. Próbowałem bezskutecznie odnaleźć jej przebieg - fot. 1 przedstawia miejsce domniemanego skrzyżowania Zuchów i Paproć. Fot. 2 to jeden z hipotetycznych przebiegów (odcinek między Ostróżek i Na Szańcach, gdzie zaczynała się Paproć, ma jakieś 40 m. długości). Kilka kroków za drucianym płotem widać jakby ślady po fundamentach rozebranego domu.
BTW: w okolicy ciężko się poruszać bez planu miasta. Nigdzie nie ma ani jednej tabliczki z nazwami ulic, co najprawdopodobniej jest "zasługą" licznie tu zamieszkałych złomiarzy.
kiedys.jpg
Plik ściągnięto 14777 raz(y) 76,89 KB
teraz.jpg
Plik ściągnięto 14777 raz(y) 60,56 KB
fot1.JPG
Plik ściągnięto 14777 raz(y) 53,91 KB
fot2.JPG
Plik ściągnięto 14777 raz(y) 64,41 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Przesłałem (BTW: przypominam, że aby nie zaśmiecać Forum takie prośby lepiej będzie wysyłać tylko na priva).
Kolejna ulica, po której dzisiaj nie ma już śladu. Jeszcze raz Olszynka i jeszcze raz ten sam plan z 1966 r. Czy ktoś wie kiedy i czemu zniknęła ul. Folwarczna? Łączyła kiedyś ul. Miedza z Olszyńską. Znajdowała się najprawdopodobniej na terenie wchłoniętym ok. 1970 r. przez ogródki działkowe im. Wyspiańskiego. Próbowałem namierzyć jakieś wspomnienie po niej, ale z miernym skutkiem. Możliwe, że pozostałością po ulicy są te dwa wloty na teren działek, jakie dzisiaj pstryknąłem. Trudno mi ocenić czy łączą się razem gdzieś pośrodku. Niewykluczone, że fragment dzisiejszej ul. Goździkowej to pozostałość po Folwarcznej.
I jeszcze jedno: jaką nazwę (jeśli w ogóle...) nosiła ul. Folwarczna przed 1945 r.?
Folwarczna.jpg
Plik ściągnięto 14459 raz(y) 77,04 KB
od strony Miedza.jpg
Plik ściągnięto 14459 raz(y) 52,33 KB
od strony Olszyńskiej.JPG
Plik ściągnięto 14459 raz(y) 45,67 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 12:18 pm Re: Nieistniejące ulice i ich lokalizacja
BillyBoy napisał/a:
Jest kilka takich ulic, rozsianych po całym mieście. Po niektórych dziś nawet nie sposób odnaleźć jakieś ślady.
Jeszcze jedna nieistniejaca ulica to UJEJSKIEGO, Siedlce.
Ona laczyla Kartuska i Malczewskiego, tuz przy podworku VIII. Liceum. Teraz jest tam tylko droga z schodami dla pieszych.
A adres "ul. Ujejskiego 5" to byl adres mojej szkoly SP12 i SP30 w tym pieknym, starym budynku (1902).
A tu przykład ulicy, która na planach Gdańska jest zaznaczana, ale w terenie nie sposób ją znaleźć - odkąd pamiętam, pełni wyłącznie rolę parkingu przy biurach Spółdzielni Mieszkaniowej Chełm, i poza godzinami biurowymi wjazd przegradza brama zamknięta na kłódkę.
Widziałem kiedyś plany, na których ul.Maryli (jedna z ulic na Osiedlu Mickiewicza) łączy się w linii prostej z ul.Łostowicką. Oczywiście jest to ewidentny błąd, ponieważ wjazd na to osiedle od strony Łostowickiej jest możliwy wyłącznie przez ul.Pana Tadeusza i ul.Wojskiego.
Widziałem kiedyś plany, na których ul.Maryli (jedna z ulic na Osiedlu Mickiewicza) łączy się w linii prostej z ul.Łostowicką. Oczywiście jest to ewidentny błąd, ponieważ wjazd na to osiedle od strony Łostowickiej jest możliwy wyłącznie przez ul.Pana Tadeusza i ul.Wojskiego.
Troszkę pomyliłeś.Jedyna drogą łączącą osiedle z Łostowicką była Pana Tadeusza-Maryli jest młodziutka,a Wojskiego kończyła się jeszcze po wojnie polem(wtedy jak mie pamieć nie myli nazywała się nomen-omen Polna)na skrzyżowaniu z J. Soplicy.
A tu przykład ulicy, która na planach Gdańska jest zaznaczana, ale w terenie nie sposób ją znaleźć - odkąd pamiętam, pełni wyłącznie rolę parkingu przy biurach Spółdzielni Mieszkaniowej Chełm, i poza godzinami biurowymi wjazd przegradza brama zamknięta na kłódkę.
Co Ty masz za plan? Fleminga "normalnie w/g planów dochodzi do Cienistej a u Ciebie ani Cienista nie dochodzi do rondła , ani Fleminga do Cienistej
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum