Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Jarek z Wrzeszcza
Sro Mar 10, 2010 8:38 pm
Aeroklub Gdański
Autor Wiadomość
crolick 

Wysłany: Sob Sie 09, 2008 2:59 pm   Aeroklub Gdański

Cześć pracy,

poszukuję wszelakich informacji o niemieckim aeroklubie gdańskim, a w szczególności:
- jak brzmiała oficjalna nazwa aeroklubu?! :???:
- jak liczna była flota powietrzna aeroklubu we IX 1939 roku?! :hmmm:

Mile widziane byłyby zdjęcia, albo ew. namiary na literaturę tudzież linki

Z góry dzięki :hurra:

Pepo 
PDW

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 12:13 pm   

Witaj, Crolick!

Zacznę nietypowo, a więc od końca : jeśli chodzi o źródła, to jest ich trochę, choć są one rozproszone (głównie zbiory archiwalne PG, trochę w BG PAN oraz w berlińskim PAAA - czyli archiwum niem. MSZ). Artykuł, który Ci podesłałem (dzięki uprzejmości Maćka Bakuna, który właśnie kończy doktorat na temat rozwoju gdańskiego lotnictwa i tematów z tym związanych) powinien - jak sądzę - dać odpowiedzi na wiele Twoich pytań. Artykuł jest z przypisami, a więc przy odrobinie uporu, dotrzesz do literatury. W obu plikach tekstowych są zamieszczone obrazy (tam też są podpisane, skąd pochodzą), ale część z nich ponadto publikuję tu na forum osobno, dla tych, co nie będą mieli cierpliwości, aby czekać, aż zamieszczę ten artykuł tu do ściągnięcia (muszę się z tym uporać:) ) Póki co mogę wysłać je na skrzynkę e-mail, jak kto chce.

Praca ta zresztą ukazała się jakiś czas temu w sztandarowym biuletynie (periodyku) Politechniki Gdańskiej (nie pamiętam, jaki jest tytuł tego pisemka) - wszystkie numery są dostępne na PG oczywiście, a część z nich (najnowsze) można ściągnąć w formie pliku .pdf ze strony tej uczelni.

I jeszcze dwie informacje: artykuł Maćka może zawierać błędy, literówki, jakieś kiksy - nie mieliśmy teraz czasu, żeby je wyłapać (jest to wersja robocza; pełna i "wygłaskana" jest w ww. piśmie PG dostępna).
Druga informacja: już niedługo szykuje się upgrade Projektu Dolny Wrzeszcz, w tym również lotniska, więc proszę uważnie śledzić (będą też nowe dane pozyskane z Militärarchiv).

Pozdrawiam serdecznie!

samolot Akaflieg Danzig.jpg
Plik ściągnięto 18927 raz(y) 50,53 KB

hala Akaflieg Danzig.JPG
Plik ściągnięto 18927 raz(y) 40,06 KB

logo Akaflieg Danzig.JPG
Plik ściągnięto 18928 raz(y) 70,48 KB

crolick 

Wysłany: Nie Sie 10, 2008 7:36 pm   

Cześć Pepo,

dzięki za namiary na ciekawy artykuł o gdańskiej Akaflieg - obie części można przeczytać o tu:
http://www.pg.gda.pl/pismo/?y=2008&n=04
http://www.pg.gda.pl/pismo/?y=2008&n=05

Artykuł jest oczywiście b ciekawy, jednakże jak to w życiu bywa pozostawia pewien niedosyt. Otóż moje zainteresowanie aeroklubem gdańskim bierze się, ze wspomnianego na końcu artykułu Fliegergruppe Eberhardt, ale może zacznę od początku.

Od jakiegoś czasu staram się ustalić straty niemieckiego lotnictwa nad polskim wybrzeżem w 1939 roku. Po dłuższej kwerendzie okazało się, że w dwóch przypadkach gdzie wraki były inspekcjonowane przez wojsko polskie (czyli zestrzelenia na 99% miały miejsce), nie były to jednostki bojowe, a co za tym idzie musiały być to samoloty pochodzące z jednostek pomocniczych. Pewnego pięknego dnia znalazłem w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie, cosik co się zwie 'Erinnerungen an den Feldzug gegen Polen im Jahre 1939', gdzie pod datą 4 IX umieszczono informację, iż eskadra rozpoznawcza GAK I dysponuje już tylko jednym samolotem. Połączywszy to z informacjami już mi znanymi doszedłem do wniosku (nie wiem czy prawidłowego), że oba zestrzelone samoloty należały do eskadry rozpoznawczej GAK I. Pozostawało 'jedynie' dotrzeć do spisu samolotów tej eskadry z 1939 roku i opisu ew. działań.
Stąd też powstał pomysł, że być może owa eskadra rozpoznawcza GAK I została utworzona na bazie aeroklubu gdańskiego - jak widać idea była prawidłowa :hurra:

Teraz co do artykułu. Na temat interesujących mnie informacji podany jest jeden przypis:
Rüdiger Ruhnau: Im Zeichen des Kranisch "Flegergruppe Eberhardt" U.D. nr 5-1993, s.10-12
(BTW. Powinno być chyba Im Zeichen des Kranich "Fliegergruppe Eberhardt" ?!)
ale 'oczywiście' na temat tego artykułu w internecie nic nie można wygooglować, a tytuł czasopisma/książki z której pochodzi informacja niestety nic mi nie mówi.

Stąd też pytanie do Pepo, bądź kol. Maćka o pomoc w ustaleniu losów "Fliegergruppe Eberhardt" podczas działań nad wybrzeżem w 1939 roku :)

Serdeczności

Pepo 
PDW

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 5:55 pm   

crolick napisał/a:

(BTW. Powinno być chyba Im Zeichen des Kranich "Fliegergruppe Eberhardt" ?!)

Tak, w tekst wdały się chochliki :hihi:
crolick napisał/a:

tytuł czasopisma/książki z której pochodzi informacja niestety nic mi nie mówi.

W tym przypadku chodzi o czasopismo "Unser Danzig".

crolick napisał/a:

Stąd też pytanie do Pepo, bądź kol. Maćka o pomoc w ustaleniu losów "Fliegergruppe Eberhardt" podczas działań nad wybrzeżem w 1939 roku

O tej jednostce rozpoznawczej i jej losach będzie (albo już jest, wiem w każdym razie, że nad nim Maciek siedział) sporo w pracy doktorskiej. Trochę cierpliwości i szczęścia, a może ukaże się to za czas jakiś w druku.

crolick 

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 11:49 pm   

Pepo napisał/a:
W tym przypadku chodzi o czasopismo "Unser Danzig".
Dzięki :)
Poszukam tego nr z 1993, może będzie w BN :wink:

Pepo napisał/a:
O tej jednostce rozpoznawczej i jej losach będzie (albo już jest, wiem w każdym razie, że nad nim Maciek siedział) sporo w pracy doktorskiej. Trochę cierpliwości i szczęścia, a może ukaże się to za czas jakiś w druku.
A z przyjemnością poczytam :D

Spytaj się autora czy nie byłby skłonny uchylić rąbka tajemnicy przed publikacją w druku :P

crolick 

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 12:39 pm   

To jeszcze raz ja Jarząbek.

Tak mam chyba takie głupie wrażenie, że poniższe zdjęcie może przedstawiać jeden z samolotów należących do Fliegergruppe Eberhardt :)

PS. W/w zdjęcie stanowi część albumu, który kiedyś był do wygrania na eBayu. Ja sobie zgrałem tylko to zdjęcie z Bu.131

Fenix 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 6:55 pm   

Ciekawostka z Gazety Gdańskiej:

Aeroklub GG 02.03.1933.JPG
Plik ściągnięto 18267 raz(y) 60,04 KB

Miro 

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 6:56 pm   

Mam taki ładny samolot wygląda jak nowy.

Miro

akaflieg danzig.JPG
Plik ściągnięto 18188 raz(y) 53,58 KB

Miro 

Wysłany: Sro Lip 01, 2015 2:37 pm   Akademische Fliegergrupe

Samoloty Akademische Fliegergrupe.

Miro

Akademische Fliegergrupe...JPG
Plik ściągnięto 15718 raz(y) 52,83 KB

EwkaW 

Wysłany: Sro Lip 01, 2015 9:56 pm   

Fenix napisał/a:
Ciekawostka z Gazety Gdańskiej:

Mocno po czasie, ale dopiero dzisiaj to zauważyłam.
Dodam również jako ciekawostkę, że w Gimnazjum Polskim Macierzy Szkolnej w WMG działało koło modelarskie, którego instruktorem był p. Leja, przypuszczam, że ten sam, który działał w komisji rewizyjnej Aeroklubu.

svierszcz 
SVierszcz

Wysłany: Sro Lip 15, 2015 3:09 pm   Re: Aeroklub Gdański

poszukuję wszelakich informacji o niemieckim aeroklubie gdańskim, a w szczególności:
- jak brzmiała oficjalna nazwa aeroklubu?
Z informacji jakie udało mi sie uzyskac to była tu sekcja sportowa

- jak liczna była flota powietrzna aeroklubu we IX 1939 roku?! :hmmm:

flota powietrzna jesli masz na mysli luftwaffe<?>
zaczeła sie od 1944 roku
zajrzyj:
https://www.facebook.com/...909823309056096

https://www.facebook.com/...915955895109504

Miro 

Wysłany: Wto Sie 18, 2015 9:36 am   Akaflug Danzig

Akaflug Danzig.

Miro

akaflug danzig.JPG