Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kamienny drogowskaz
Autor Wiadomość
fazi 
obserwator

Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 10:12 am   Kamienny drogowskaz

Witam. Szperając w necie na temat tras rowerowych znalazłem taką relację na temat Szlaku Królewskiego http://rowery.trojmiasto....?id_news=22391. W którymś miejscu tej relacji napisane jest: " Nieopodal krzyża leży jeden z dwóch zachowanych kamieni drogowskazów z wykutym napisem: "Präsidentenweg", Langfuhr (niem.-Wrzeszcz) i Oliva."
Jeden z dwóch, więc moje pytani brzmi: gdzie znajduję się drugi? Czy komuś wiadomo coś na ten temat? Będę dzwięczny za odzew.

Krzysztof 

Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 2:02 pm   

Około 200 m od krzyża w stronę Wrzeszcza.

Krzysztof 

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 5:46 pm   

Powyżej napisałem: Około 200 m od krzyża w stronę Wrzeszcza; i jest to prawda, ale nie cała.
Uściślam więc. Kamień leżał na skrzyżowaniu drogi Prezydenckiej i alei (dawniej) :II Brzozowej. To droga biegnąca grzbietem, pomiędzy Samborowem (ul. Abrahama), a niecką osiedla za VII dworem. Kamień został kiedyś sturlany ok. 25 m, po stromej skarpie na stronę Samborowa i leży ok. 15 m od ścieżki Prezydenckiej. Podejrzewam, że sturlali go jeńcy radzieccy, skoszarowani w obozie, na miejscu dzisiejszego osiedla, podczas kopania wzdłuż alei Brzozowej (i na samej tej drodze) rowu przeciwczołgowego. Za skrzyżowaniem, a zwłaszcza, przed nim są dobrze zachowane jego pozostałości. Była to wstępna linia obrony przeciwczołgowej, bo główna przebiegała nasypami kolejowymi od Przymorza w stronę Wrzeszcza, a od odejścia kolei do Kokoszek wzdłuż tej trasy do Brętowa, czyli głębiej (bliżej Gdańska).
Napis na kamieniu zastałem ledwo czytelny. Ale odrobina pudru i szmatka dały wspaniały efekt . :wink:

DSC04767a.jpg
kamień w dol. Samborowo
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 77,97 KB

DSC04765a.jpg
kamień w dol. Samborowo
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 75,87 KB

DSC04769a.jpg
drugi kamień przed pudrowaniem
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 71,17 KB

DSC04772a.jpg
drugi kamień po pudrowaniu
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 77,5 KB

DSC04778a.jpg
rów przeciwczołgowy na drodze, nad ul. Norblina (za kotłownią)
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 75,46 KB

fazi 
obserwator

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:30 pm   

Wow super wygląda po popudrowaniu. Czyli kierować się mapką którą mi podesłałeś.

Piotr A. 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 8:46 pm   

Trochę w smętnym nastroju. Będąc ostatnio na Abrahama, zauważyłem, że znikł kamień z napisem. Na jego miejscu jest zwykły kamień polny. W załączeniu zdjątka oryginału (z maja br.) i z lipca już po zmianie. Czy ktoś wie coś na ten temat? :cry:

2008_05_11_Krzyż Abrahama 02.jpg
Stan z maja z kamieniem drogowskazowym
Plik ściągnięto 8731 raz(y) 53,52 KB

2008_07_04_Krzyż Abrahama 01.jpg
Już po zmianie :(
Plik ściągnięto 8731 raz(y) 71,78 KB

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 10:00 pm   

Kiedyś informacje o różnych kamieniach były na zamkniętej części forum.
Niestety internet podnosi "świadomość" wartości pewnych rzeczy. Wartości wymiennych zapewne na pieniądze :II

www.staraoliwa.pl

BillyBoy 
Rockabilly man

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:34 pm   

villaoliva napisał/a:
Kiedyś informacje o różnych kamieniach były na zamkniętej części forum.
Niestety internet podnosi "świadomość" wartości pewnych rzeczy. Wartości wymiennych zapewne na pieniądze :II

Chcesz powiedzieć, że wzmianka o tym kamieniu w ogólnodostępnej części forum sprawiła, że kamień zniknął ? :???:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:47 pm   

Niewykluczone.
Wcześniej wiedzieli o nim tylko ci którzy spacerowali w te okolice lub czytali np. przewodnik Marcina Wilgi.

Po prostu internet nakręca "koniunkturę". Zobacz co się dzieje na aukcjach z przedmiotami z napisem "Danzig"

www.staraoliwa.pl

Piotr A. 

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 8:46 pm   Kamienny drogowskaz

Może to co napiszę nie spodoba się niektórym czytelnikom, ale tak sobie myślę, że skoro jest tylu nieuczciwych ludzi, to należy pozostałe kamienne pamiątki zgromadzić w jednym, strzeżonym miejscu. Np pomnik narciarza, pozostałe kamienie drogowskazowe z Drogi Prezydenckiej itp. W przeciwnym razie, pisząc (w najlepszej wierze) o innych korzeniach Gdańska, ryzykujemy zarzut o ułatwianie pracy złodziejom i wszelkiej maści łajdakom. Dzisiaj, z przygotowywanej przezze mnie stronki wyrzuciłem galerię "Gdańskie kamienie".

Odpowiedz do tematu