Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdańskie kulinaria
Autor Wiadomość
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:16 am   zrazy po gdańsku

"Zrazy po gdańsku "


Składniki:
1 kg schabu bez kości,
1 pęczek włoszczyzny,
250 ml rosołu (może być z kostki),
200 ml śmietany kremówki,
1 łyżka mąki pszennej,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
tłuszcz do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Posypać dość obficie natką pietruszki. Zrazy zwinąć i obtoczyć w mące. Obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, umyć i osuszyć. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w "zapałkę". Porę drobno posiekać. Warzywa dodać do mięsa. Zalać rosołem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 30 min.). Zrazy wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć nitkę. Sos przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką (tylko wtedy, gdy jest zbyt rzadki). Doprawić solą i pieprzem. Mięso na powrót włożyć do sosu. Razem dusić jeszcze przez ok. 5 min.
Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i surówką. Doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:21 am   Ryba po gdańsku

Ryba po gdańsku


Składniki
60 dag ryby (karpia lub sandacza)
8 dag słoniny lub wędzonego boczku
3 dag masła
60 dag ziemniaków
cebula
strąk marynowanej papryki
pomidor
pół szklanki śmietany
łyżka mąki
sżl i pieprz

Przygotowanie
Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku. Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z pikantną surówką.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:28 am   Śledzie po gdańsku

Śledzie po gdańsku

50 dag śledzi solonych
1/2 l mleka
15 dag jabłek
150 ml białego wytrawnego wina
2 żółtka
sól

Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie, namoczyć w mleku.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny.
Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką.
Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku.
Śledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:31 am   Golonka po gdańsku

Golonka po gdańsku

Składniki:

4 średnie świeże golonki (po około 700 g),
1 średnia cebula,
1 por,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
papryka,
kminek,
pieprz,
sól.

Golonki opalić z pozostałości sierści, oskrobać, dokładnie umyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć; gotować do miękkości (około 1 1 godziny).Do gotującej się golonki dodać na pół godziny przed końcem gotowania: pokrajaną cebulę, oczyszczony i pokrajany w półpierścienie por, koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek pieprz i sól. Po ugotowaniu podawać z grochem purée.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:34 am   SCHABOWY PO GDAŃSKU

SCHABOWY PO GDAŃSKU


40-50 dag schabowych kotletów bez kości

3 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki śmietany kremówki

garść posiekanej zieleniny (kolendra,

estragon, natka pietruszki, szczypiorek) sól

1-2 ząbki czosnku

pieprz cayenne lub mielona papryka

sok z cytryny

oliwa lub olej do smażenia

Czosnek zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Mięso pokroić na paseczki, natrzeć sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, warzywną przyprawą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Śmietanę lekko ubić ze szczyptą przyprawy, dodać do mięsa i podgrzać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Dodać zieleninę i dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z ryżem.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 1:36 am   Zupa z dorsza po gdansku

Zupa z dorsza

Jest lekka i ma bardzo łagodny smak. Dorsza można zastąpić mintajem bądź inną delikatną rybą morską.

Składniki:

* 1/2 kg filetów z dorsza
* 2 szklanki rosołu (instant)
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* Por
* Cytryna
* Natka pietruszki
* Pieprz biały

Sposób przyrządzania:

Filety namoczyć w soku z cytryny. Warzywa pokroić i wrzucić na 5 min. do wrzącego rosołu. Dorsza podzielić na małe kawałki, dodać do zupy i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem. Natkę najlepiej dodawać tuż przed podaniem.
 
Gdynka 

Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 760
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 2:23 pm   

Tobiaszu mógłbyś zdradzić skąd te gdańskie przepisy?
I czy jest jakaś różnica między zupą z dorsza a zupą z dorsza po gdańsku? :hmmm:
_________________
Linkologia - 230 stron o Gdańsku. Dodaj do ulubionych!
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 11:49 pm   

Przepisy pochodzą w większej części z własnych zbiorów przepisów, pozostałe z internetu. Niektóre z nich mają niepodważalny gdański rodowód np. kminkówka, wódka gdańska lub zupa z wiśni czy śledzie po gdańsku. Innym w fachowej literaturze nadano gdański przydomek, aby odróżnić je od innych podobnego typu dań.
Na przykład istnieje bardzo wiele sposobów na sporządzenie zupy rybnej poczynając od rosyjskiej uchy (w odmianie rostowskiej lub "trojnoja ucha"), poprzez węgierskie halaszle (odmiany: dunajska, cisajska i balatońska), francuskie bouillabaisse (również wielu odmianach: klasyczna z Marsylli - bouillabaisse marseillaise czy bouillabaisse de poulet - specjalność regionu Cote d'Azur .), hamburską zupę z węgorza - hamburger Aalsuppe (znana jest jej kaszubska odmiana z szyjkami rakowymi) aż po różne tajskie, chińskie i japońskie i wiele innych odmian zupy rybnej.
Każda z tych zup różni się składnikami, ich proporcjami użytymi przyprawami i sposobem przygotowania i podania. Tak więc autor (może gdańszczanin?) zupy z dorsza dla wyróżnienia jej od innych nadał jej przydomek "po gdańsku" i nazwa ta jest używana. Natomiast czym różni sie od zupy z dorsza "zwykłej" - np rybackiej po szwedzku zobacz i oceń sama. Smacznego!!!


Skład:
250g filetów z morszczuka (odmiana dorsza)
250g filetów z dorsza
11/2 szklanki mleka
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
pieprz i sól
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę oraz cebulę obrać pokroić, ugotować w wodzie, przyprawić solą i pieprzem. Umyte filety z dorsza i morszczuk gotować w mleku przez około 5 minut na małym ogniu. Wyjąć i przełożyć do ugotowanych jarzyn. Mleko odparować do około 2/3 objętości, dodać do wywaru z jarzynami i rybą. Pogotować przez kilka minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki.
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 2:37 am   

a teraz coś smakowitego - tylko nie pytajcie dlaczego taka nazwa?

danzigerkantapfel.jpg
Plik ściągnięto 9735 raz(y) 34,98 KB

 
Leon 


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 50
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 8:09 pm   

Mieszkajac w Lübecku ,mam w moim ogrodzie jedno drzewo z gatunku Danziger kantapfel.Gatunek ten zaliczany jest do bardzo starych odmian,jego jablka sa jednak bardzo smaczne. :co_jest:
 
nad stawem 
to ja


Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 359
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 8:40 pm   

orginalna gdanska recepta na " Kartoffelflinsen " -

po mojemu placki ziemniaczane .

2 1/4 do 2 1/2 kg. kartofli
2 lyzki stolowe soli
3 jajka , troche tluszczu ( tez moze byc tluszcz kokosowy )

starte ziemnaki zmieszaj z sola i lyzka nakladaj na goracy tluszcz , nigdy nie za duzo tluszczu
flinsen-placki nigdy nie przewracac na druga strone zanim nie beda brazowe , inaczej znowu beda miekkie .
jezeli dodajesz mleko lub w mleku namoczony chleb , dodaj tez jajka lub backin Dr.Oetkera , inaczej ciasto bedzie za twarde.
jezeli flinsen maja byc jako danie obiadowe , trzeba dodac 3 do 4 jajka aby te placki byly bardziej sytne .

dodatki : gotowane owoce , zielona salata lub tylko cukier .

to jest recepta na placki ziemniaczane z Gdanska lata wojenne .
wydrukowana w najnowszym DH 2008 .
_________________
http://www.mierzeja1945.prv.pl/
 
TOMB 


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 359
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 11:51 am   Cisza....

Temat się chyba wyczerpał. A ja tymczasem kilka dni temu kupiłem w księgarni taką oto książkę.

kucharska.jpg
Plik ściągnięto 8840 raz(y) 26,57 KB

_________________
"(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
 
Tequilla 
Jan Fedorowicz


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 267
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:36 pm   Re: Cisza....

TOMB napisał/a:
Temat się chyba wyczerpał. A ja tymczasem kilka dni temu kupiłem w księgarni taką oto książkę.



Nie jest to wprawdzie ta księga o której wspominałem ale ten obrazek jakoś mi się kojarzy że znajdował się w tej księdze pozatym wszystko było zapisane niemieckim alfabetem gotyckim

Po długim okresie nie zawinionego niebytu witam wszystkich serdecznie
 
 
Hochstriess 
von Hochstriess

Dołączyła: 05 Sie 2006
Posty: 834
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 11:09 pm   

Hej, Tequilla! Witam na lądzie :-)
 
Tequilla 
Jan Fedorowicz


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 267
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 12:09 am   

:==
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dawny Gdańsk Strona Główna

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by Nasedo. adv Dawny Gdansk