Wysłany: Sob Mar 24, 2007 8:10 pm Hungerkate - Brzeźno
Moja "rzygaczowa" działalność ostatnimi czasy trochę przygasła (ach tek krwiożerczy kapitalizm! ). Toteż muszę się ostatnio pocieszać jedynie namiastkami odkrywczych wypraw jakie były moim udziałem paręl at temu - w czasach "burzy i naporu".
Dziś wziąłem moją córkę na rowerek a GPS-a w garść i ruszyłem na małą ( przepraszam za rusycyzm) "pragułkę". Machu Picchu to ja nie odkryłem ale w popblizu parkingu przy plaży w Brzeźnie natknąłem sie na miejsce, w którym znajdowało się tzw "Hungerkate". Oprócz miejsca w którym się to coś znajdowało nic o tym budynku nie wiem. Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych. Ale to chyba bez sensu?
No chyba, że źle odczytałem nazwę z mapy. Poniżej zamieszam parę zdjęć i samą mapkę tej okolicy. Niechaj ruszy burza mózgów!
Hungerkate.jpg Mapka oklicy z małą instrukcją skąd zrobiono zdjęcie
Plik ściągnięto 16929 raz(y) 25,81 KB
Hungerkate GPS.jpg To mi pokazywał GPS kiedy stałem przy ptrzymałym płotku pod (chyba) dębami.
Ja mam dwa pytania:
Czy Twój GPS mógł się pomylić w sprawie lokalizacji?
Czy pojechałeś dalej tą leśną droga w stronę Przymorza?
Pytam o to, bo gdybyś pojechał, znalazłbyś więcej niż cegłę, której nie podejrzewam o pochodzenie z tego miejsca. Obym się mylił i obyś miał rację.
Ja mam dwa pytania:
Czy Twój GPS mógł się pomylić w sprawie lokalizacji?
Czy pojechałeś dalej tą leśną droga w stronę Przymorza?
Pytam o to, bo gdybyś pojechał, znalazłbyś więcej niż cegłę, której nie podejrzewam o pochodzenie z tego miejsca. Obym się mylił i obyś miał rację.
Co pomyłki lokalizacyjnej to w grę wchodzi paręnaście no może 20 metrów bo plan Mikołaja jest wskali 1:10 000 i bardzo dobrze funkcjonuje we współpracy z GPS.
A co do cegły to nie wiąże jej na serio z nieistniejącym budynkiem bo w okolicy jest trochę pozostałości po ośrodkach wypoczynkowych.
Jedno jest pewne, że jakiś budynek był i czemuś służył i to że znajdował się niedaleko uwidocznionych na zdjęciu dębów, które być może są po nim pozostałością.
Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych.
A te domy 'armenkate', to co to było?
Nie udzielam się w wątku, ale bardzo mnie zainteresował i go drążę. "Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej, głównie rozmawiając z mądrzejszymi i starszymi ode mnie.
Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych.
A te domy 'armenkate', to co to było?
Nie udzielam się w wątku, ale bardzo mnie zainteresował i go drążę. "Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej, głównie rozmawiając z mądrzejszymi i starszymi ode mnie.
Otóż armenkate tudzież armenhaus to dom dla ubogich zamieszkujących daną wieś "sponsorowany" przez gminę lub wieś.
A ty mnie tu kolego z niemieckiego nie egzaminuj!
Co do gminy czy parafii to w Jasieniu ( ze źródła które posiadam) to było to finansowane przez szeroko rozumiana społeczność lokalną. Tak to tam wprzedstawiono.
"Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej(...)
Mając nadzieję na niepopełnienie wielkiego off-topa, pozwolę się Ciebie spytać czy wiesz coś więcej na temat tych obiektów? Zapomniałem o ich istnieniu, choć w dzieciństwie często tam spacerowałem. Z racji militarnych zainteresowań wszelkie "betony" mnie ciekawią, zwłaszcza te z własnego podwórka.
A ty mnie tu kolego z niemieckiego nie egzaminuj!
Co do gminy czy parafii to w Jasieniu ( ze źródła które posiadam) to było to finansowane przez szeroko rozumiana społeczność lokalną. Tak to tam wprzedstawiono.
Na ocenianiu ludzi i na języku niemieckim to ja się nie znam
Gemeinde to gmina.
Moze byc gmina miejska, moze tez byc na przyklad gmina zydowska lub ewangelicka ( zbór wyznaniowy).
W obu przypadkach tlumaczymy to jako gmina:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum